Το μεγάλο μας τσίρκο (1973)

lass

RetroDB Feeder
Joined
7 Μάρ 2012
Μηνύματα
513
Αντιδράσεις
125
Το μεγάλο μας τσίρκο

του Ιάκωβου Καμπανέλλη

 

 

51649.jpg




ΘΕΑΤΡΟ "ΑΘΗΝΑΙΟΝ"

 

ΠΕΡΙΟΔΟΣ: 1973 (22 Ιουνίου - διακοπή παραστάσεων από τα μέσα Οκτωβρίου ως τα μέσα Νοεμβρίου)

 

Συγγραφέας: Ιάκωβος Καμπανέλλης

Σκηνοθεσία: Κώστας Καζάκος

Σκηνικά: Ευγένιος Σπαθάρης

Μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος

 

Ηθοποιοί (αλφαβητικά):

Κώστας Καζάκος

Χρήστος Καλαβρούζος

Τζένη Καρέζη

Νίκος Κούρος

Σπύρος Κωνσταντόπουλος

Νίκος Ξυλούρης

Διονύσης Παπαγιαννόπουλος

Τίμος Περλέγκας

 

Υπόθεση

Ένα αλληγορικό έργο που διηγιείται την ιστορία και τις ταλαιπωρίες του ελληνικού κράτους από τον ερχομό του Όθωνα το 1833 μέχρι την Κατοχή (στη δεύτερη παράσταση έφτανε μέχρι και την εξέγερση του Πολυτεχνείου). Μέσα από σατιρικά και δραματικά νούμερα και τραγούδια γινόταν μια αναδρομή στην ιστορία της Ελλάδας από την Τουρκοκρατία, τον Όθωνα και τους υπόλοιπους κυβερνήτες της ανεξάρτητης Ελλάδας ως την Μικρασιατική καταστροφή, τον πόλεμο του ʼ40 και το –τότε– σήμερα. Σκοπός ήταν να παραπλανηθεί η λογοκρισία της Χούντας αλλά και να περάσουν μηνύματα αφύπνισης στον ήδη αγανακτισμένο ελληνικό λαό.


Πληροφορίες:

  • Η παράσταση ήταν μια μεγάλη εισπρακτική επιτυχία ( περίπου 400.000 εισιτήρια ) αλλά συγχρόνως στάθηκε και μία βασική αφορμή επανάστασης.
     
  • Συνθήματα όπως «ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» και «ΦΩΝΗ ΛΑΟΥ -- ΟΡΓΗ ΘΕΟΥ» , γνωστά από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, είχαν πρωτοεμφανιστεί στην παράσταση.
  • Η Καρέζη πέρασε ένα μήνα στα κρατητήρια της Ασφάλειας με αποτέλεσμα να διακοπούν οι παραστάσεις από τα μέσα Οκτωβρίου ως τα μέσα Νοεμβρίου του 1973 και να ξαναρχίσουν μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, με παρουσία αστυνομικών . Ο Καζάκος καλέστηκε κι ο ίδιος από τη Χούντα και φυλακίστηκε.
  • Ερμηνευτής, συνθέτης και μουσικοί δέχονταν σχεδόν καθημερινά τις «επισκέψεις» των οργάνων της χούντας.
  • Το “μεγάλο μας τσίρκο” είχε μεγάλη απήχηση στο αθηναϊκό κοινό, και λόγω της μεγάλης προσέλευσης των θεατών οι παραστάσεις στο “Αθήναιον” χαρακτηρίστηκαν εκ των υστέρων ως οι ” μαζικότερες – μέχρι το Πολυτεχνείο – πολιτικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας”.
  • Το έργο ανεβαίνει ξανά από τον ίδιο θίασο μετά την πτώση της χούντας σε Αθήνα και επαρχία και γνωρίζει και πάλι τεράστια επιτυχία.
  • Τα τραγούδια μαζί με κάποια από τα συνοδευτικά νούμερα της παράστασης κυκλοφόρησαν σε βινύλιο το 1974, ενώ το 2003 έγινε επανέκδοση του δίσκου σε CD.




 

Φωτογραφίες

 

51652.jpg

 

51653.jpg

 

51654.jpg




 


Αποσπάσματα από τις παραστάσεις

 

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πολύ όμορφο αφιέρωμα lass για ένα μεγάλο έργο! Μάλιστα το καλοκαίρι είδα την παράσταση και έχω να παραδεχτώ ότι μου ιδιαίτερα ο Καρούνης. Αυτό όμως που ήθελα να πω, είναι το πόσο επίκαιροι είναι οι στίχοι του Καμπανέλλη, δηλαδή ακούω αυτούς τους στίχους και λέω δεν μπορεί, σήμερα πρέπει να γράφτηκαν:

"Καθώς τα μαγειρέψαν και τα φτιάξαν


από ξαρχής το λάκκο τους εσκάψαν



κι από κοντά οι μεγάλοι μας προστάτες"


 


"ο σύνταγμα βαστούν χωροφυλάκοι



και στο παλάτι μέσα οι παλατιανοί



προσμένουν κάτι νέο να φανεί.



Στολίστηκαν οι ξένοι τραπεζίτες,



ξυρίστηκαν οι Έλληνες μεσίτες.



Εφτά ο τόκος πέντε το φτιασίδι,



σαράντα με το λάδι και το ξύδι"


 


"Λαέ μη σφίξεις άλλο το ζωνάρι,



μην έχεις πια την πείνα για καμάρι"


 
Ενας απο τους λογους που θα ηθελα να ειχα γεννηθει 10 χρονια νωριτερα... :cool:

 


Ασσυληπτη η ερμηνεια του Ξυλουρη... το "Φιλοι και αδερφια" το ακουω καθημερινα...
:)
 
Είδα την παράσταση στο Ακροπόλ φέτος το χειμώνα. Μου έκανε τρομερή εντύπωση το πως κάποιες μεγάλες αλήθειες της ιστορίας μας , τις οποίες μόλις τα τελευταία 3 χρονια της κρίσης αρχίσαμε να συνειδητοποιούμε-στο πλαίσιο μιας εθνικής αυτοκριτικής- ο υψιστος Καμπανέλλης τολμησε και τις είπε πριν 40 χρόνια, σε πολύ δυσκολότερες εποχές για την καλλιτεχνική έκφραση. Κορυφαία η σκηνήμε τον Κολοκοτρώνη άγαλμα που ζωντανεύει. Η μητέρα μου που είχε δει την παράσταση του 73, μου είπε πως ο Παπαγιαννόπουλος ήταν εκπληκτικος σε αυτήν.
 
Πολύ ωραία παρουσίαση για μια μεγάλη παρασταση. Ακόμα ένα τραγούδι με επικαιρούς στίχους που έχει τίτλο "Γυαλίσαν τα κουμπιά". Οι στίχοι λένε :

Απ' τα χρεώγραφά μας θα τα οικονομήσουν

θα δώσουν και θα πάρουν θα καλοκαρδίσουν

οι ξένοι τραπεζίτες και οι κερδοσκόποι

μισοτιμής πουλιούνται του φτωχού οι κόποι.

Και τα δικά τους δάνεια πώς θα ξοφληθούνε

χωρίς συναμεταξύ τους να ενοχληθούνε.

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
thanos75 είπε:
Κορυφαία η σκηνήμε τον Κολοκοτρώνη άγαλμα που ζωντανεύει. Η μητέρα μου που είχε δει την παράσταση του 73, μου είπε πως ο Παπαγιαννόπουλος ήταν εκπληκτικος σε αυτήν.
"Ε μωρέ Έλληνες! Δύο είσαστε και δεν μπορείτε να συννενοηθείτε;" Απίστευτο νόημα και προβληματισμός σε μία και μόνο ατάκα!
 
Υπέροχη παράσταση, την οποία είχα την τύχη να δω το καλοκαίρι του 1973, όταν ήμουν 6 ετών. Διατηρώ πολύ ζωηρές μνήμες. Ήταν ένα αληθινό λαικό πανηγύρι, όπου κυριαρχούσαν το έξοχο κείμενο του Ιάκωβου Καμπανέλλη -τραγικά επίκαιρο στις μέρες μας- και η μουσική και τα τραγούδια του Σταύρου Ξαρχάκου, με την καταπληκτική φωνή του Νίκου Ξυλούρη. Αξεπέραστες ερμηνείες από την Τζένη Καρέζη, τον Κώστα Καζάκο, τον Τίμο Περλέγκα, τον Χρήστο Καλαβρούζο, τον Σπύρο Κωνσταντόπουλο, τον Νίκο Κούρο. Υπεράνω όλων, βέβαια, ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ως Κολοκοτρώνης και Ελευθέριος Βενιζέλος.
 
atanasio είπε:
Υπέροχη παράσταση, την οποία είχα την τύχη να δω το καλοκαίρι του 1973
Αφού πρόλαβες να τη δεις και τη θυμάσαι κιόλας είσαι διπλά τυχερός!
 
Το συγκεκριμένο έργο το είχε ανεβάσει η θεατρική ομάδα του σχολείου μας στο γυμνάσιο με μεγάλη επιτυχία.
 
TXYDROMOS2.jpg

Περιοδικό "Ταχυδρόμος" - 3 Αυγούστου 1973
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Τρομερή η κριτική ματιά των δύο παραστάσεων ! Από τη μια, προβάλλεται ένα έργο του Ψαθά που ούτε το ξανακούσαμε, κι από την άλλη, μια ιστορική παράσταση κρίνεται με φόντο τις συνθήκες της εποχής...
 
Πράγματι...

Λόγω της εποχής, το "θάψιμο" ήταν εσκεμμένο...

Επίσης και η φωτογραφία που συνοδεύει την κριτική μου φαίνεται ψιλοάσχετη...
 
Πίσω
Μπλουζα