Το μεγάλο παιχνίδι (1979-1981?, ΥΕΝΕΔ)

stam1370

RetroMaNiaC
Joined
6 Μάρ 2008
Μηνύματα
581
Αντιδράσεις
176
Παίρνω αφορμή από αυτη την δημοσίευση...

akmakas είπε:
Θυμαμαι ενα τηλεπαιχνιδι ακομα καπου το ξαναεχω γραψει στο φορουμ!Το μεγαλο παιχνιδι...το θυμαστε??

Υπηρχε ενας μεγαλος πινακας με αριθμους απο κυβους απο το 1 εως το ?????

Οι παιχτες διαλεγαν ενα αριθμο γυρνουσε ενας κυβος και απο

πισω εμφανιζοταν ενα κομματι μιας παροιμιας παραλληλα επρεπε να

απαντησουν σε μια ερωτηση.Στο τελος επρεπε καποιος απο τους

παιχτες να βρουν την παροιμια!!!Ειχα ξετρελαθει απο τον πινακα

ημουν περιπου 7,8 χρονων και τον εκανα χειροτεχνεια!
"Το μεγάλο παιχνίδι" είναι μια πάρα πολύ αχνή ανάμνηση, ένα από τα πρώτα πράγματα που θυμάμαι στη ζωή μου. Το παρουσίαζε ο Κώστας Βενετσάνος στην ΥΕΝΕΔ. Το θυμάμαι ασπρόμαυρο, λόγω του ότι δεν είχαμε ακόμα "βάλει το χρώμα" σπίτι... Ίσως να ήταν έγχρωμο στη πραγματικότητα. Θυμάμαι ότι μου το είχαν πάρει σε επιτραπέζιο, φαίνεται ότι είχα φάει πολύ μεγάλο κόλλημα...!!!
 
Το μεγαλο παιχνιδι... Πού το θυμηθηκες? Παιζοταν καθε Σαββατο απογευμα στην ΥΕΝΕΔ. Αν δεν κανω λαθος, πρεπει να το παρουσιαζε ο Νασος Αθανασιου, παραλληλα με το "Καθε μεσημερι" στην ΕΡΤ-1, πρωτου αυτο το τελευταιο περασει στην παρουσιαση απο το δημοσιογραφο Χρηστο Ρουσσο.
 
picture.php
 
Δεν ξερω αν το θυμαται κανεις αλλα ο κυρ-Γιωργης σε ενα επεισοδιο του "Λουνα Παρκ" απο το καλοκαιρι του 1980, ειχε παει να παιξει στο "Μεγαλο Παιγνιδι" με ξεκαρδιστικα αποτελεσματα!
 
Και εγώ τον Βενετσάνο θυμόμουν σαν παρουσιαστή.

Τον Γιώργο Μαρίνο μού τον υπενθύμισε η φωτογραφία του johnalepou.

Σίγουρα δεν ήταν παρουσιαστής του ο Νάσος Αθανασίου, ενώ για τον Χρήστο Ρούσσο, μια που το έφερε η κουβέντα να προσθέσω οτι ήταν αδελφος τού παγκόσμιου Demis.
 
drspiros είπε:
Το μεγαλο παιχνιδι... Πού το θυμηθηκες? Παιζοταν καθε Σαββατο απογευμα στην ΥΕΝΕΔ. Αν δεν κανω λαθος, πρεπει να το παρουσιαζε ο Νασος Αθανασιου, παραλληλα με το "Καθε μεσημερι" στην ΕΡΤ-1, πρωτου αυτο το τελευταιο περασει στην παρουσιαση απο το δημοσιογραφο Χρηστο Ρουσσο.
Ο Νάσος Αθανασίου έχει εξαφανιστεί προ πολλού από την μικρή οθόνη. Η τελευταία τηλεοπτική του εμφάνιση ήταν στο Mega όταν παρουσίαζε την "Εκπομπή" το 1995. Αγνώριστος μ'ένα ζευγάρι γυαλιά και μια ελαφρώς βραχνιασμένη φωνή.
 
ChristosM έγραψε :

Δεν ξερω αν το θυμαται κανεις αλλα ο κυρ-Γιωργης σε ενα επεισοδιο του

"Λουνα Παρκ" απο το καλοκαιρι του 1980, ειχε παει να παιξει στο "Μεγαλο Παιγνιδι" με ξεκαρδιστικα αποτελεσματα!


 
 
Εγώ, φίλε μου, το θυμάμαι λίγο διαφορετικά : Το .... αχτύπητο ζεύγος κυρ Γιώργης / Ουρανία πήγαν να παίξουν στο τηλεπαιχνίδι του Λούνα Παρκ και όχι στο "Μεγάλο Παιχνίδι" !!! Φυσικά, αν κάποιος θυμάται καλύτερα θα μπορέσει να μάς διαφωτίσει !!! Για την ώρα, αντιγράφω το σχετικό απόσπασμα από το ποστ που έγραψα στο τόπικ για το Λούνα Παρκ :
[μάλιστα, μια φορά σε αυτό το παιχνίδι πήρανε μέρος ο κυρ Γιώργης και η κυρα Ουρανία !!! Οι δύο λέξεις που, όπως θυμάμαι, έπρεπε να βρουν τη σωστή ορθογραφία τους, ήταν "Μυτιλήνη" και ... "σκουληκομυρμηγκότρυπα" !!! Κι επειδή στην ομάδα κυρ Γιώργης / Ουρανία τύχαιναν όλες οι δύσκολες λέξεις, άρχισε ο κυρ Γιώργης τις απολαυστικές γκρίνιες του και ... τα διέλυσε όλα !!!! ]

 


Λοιπόν, στο θέμα μας : Το "Μεγάλο Παιχνίδι" το θυμάμαι [ήμουν περίπου 8 - 9 ετών τότε] και με τους δύο παρουσιαστές : ΚΑΙ με τον Νάσο Αθανασίου στην αρχή, ΚΑΙ με τον Βενετσάνο [είχα, θυμάμαι, στεναχωρεθεί, ως παιδάκι, όταν έφυγε ο Αθανασίου απ' το τηλεπαιχνίδι !!! Όμως .... με την πάροδο του χρόνου συμπάθησα πιο πολύ τον Βενετσάνο !!!] !!! Το τηλεπαιχνίδι το θυμάμαι στην ασπρόμαυρη τηλεόραση του εξοχικού μας, όπου μαζευόμασταν οι συγγενείς, να το παρακολουθώ με τα ξαδελφάκια μου το απόγευμα, για να χαλαρώσουμε όταν επιστρέφαμε στο σπίτι από το παιχνίδι στα αμπέλια, στο γειτονικό λοφάκι κλπ κλπ [εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν "παιδότοποι"] !!!! Και .... όπως "απλά" και "λιτά", χωρίς πολλά & ανούσια φρου φρου, ήταν τόοοοτε τα παιχνίδια που παίζαμε ως παιδάκια, έτσι "απλά" & "λιτά" ήταν και .... τα παιχνίδια που έπαιζαν οι μεγάλοι στα τηλεπαιχνίδια !!! Έτσι, σε εκείνη την πολύ μικρή ηλικία με μάγευε το απλό, "χειροποίητο" σκηνικό - που όμως ήταν αρκούντως ευρηματικό και έξυπνο - στο "Μεγάλο Παιχνίδι", το οποίο, με βάση τα λίγα που θυμάμαι, θα προσπαθήσω να περιγράψω .....

Λοιπόν, τα λίγα που θυμάμαι είναι τα εξής : α) Το παιχνίδι απαιτούσε πολλή προσοχή και συγκέντρωση, δεν ήταν ιδιαίτερα εύκολο !!! Αν δεν απατώμαι έπρεπε να βρεις τα σωστά γράμματα, να τα αντιστοιχήσεις κλπ, για να σχηματίσεις μια φράση ή κάτι τέτοιο !!! Τα δε γράμματα ήταν σε περιστρεφόμενους αριθμημένους κύβους, οι οποίοι κάποια στιγμή έκλειναν, αφού έβλεπες βιαστικά το γράμμα [δεν θυμάμαι υπό ποίες προϋποθέσεις οι κύβοι έκλειναν ή παρέμεναν ανοικτοί] !!! Γι' αυτό το τηλεπαιχνίδι απαιτούσε μεγάλη συγκέντρωση, επειδή έπρεπε οι παίκτες να θυμούνται σε κάθε κύβο ποιο γράμμα υπάρχει !!! β) Οι κύβοι, όμως, σε κάποια πλευρά τους σχημάτιζαν, όλοι μαζί, ένα σκίτσο με κάποιες συλλαβές ή γράμματα στη μέση τους. Το σκίτσο αυτό, αν ο παίκτης το "ερμήνευε" σωστά, έβγαζε μια παροιμία, σαν τα rebus ένα πράγμα !!! Απ' ό,τι θυμάμαι, η ... "ανεύρεση" της παροιμίας με βάση το σκίτσο ήταν η "ύστατη δοκιμασία" που περνούσε ο παίκτης, κάτι σαν "τελικός" ένα πράγμα !!! Από αυτό θυμάμαι ένα σκίτσο με ένα λαγό, δίπλα ένα φυτό με την επεξήγηση "φτέρη" κλπ κλπ, βάσει των οποίων έπρεπε οι παίκτες να βρουν το "λαγός τη φτέρη έτριβε, κακό του κεφαλιού του" !!!! Την παροιμία αυτή πρώτη φορά την άκουσα στη ζωή μου [και ... ρωτούσα τον πατέρα μου και τον θείο μου "τι σημαίνει" !!! ] !!! γ) Τέλος, θυμάμαι μία κυρία που, παρόλο που είχαν αποκαλυφθεί "ελάχιστες" από τις πλευρές των κύβων με τα σκίτσα, κατάφερε και βρήκε την παροιμία αφήνοντάς μας όλους έκπληκτους !!! Μέχρι και ο Βενετσάνος έμεινε άφωνος : "μα ... πώς το βρήκατε, με τόσα λίγα στοιχεία" ??? και η κυρία εξηγούσε με ποιους ... συλλογισμούς κατάφερε και βρήκε την παροιμία !!! Οι δικοί μου όμως δεν πείσθηκαν από τις εξηγήσεις της !!! "Αααα, σίγουρα είναι στημένο", γνωμάτευσε ο πατέρας μου !!!! "Σίγουρα κάποιος από εκεί μέσα τής "σφύριξε" την παροιμία", αποφάνθηκε ο θείος μου :D :D:cool: :cool:
 
Απολαυστικό!!

Και μου έλυσες και μια απορία, χωρίς να χρειατεί να ανατρέξω στα περιοδικά της εποχής: πρώτα ήταν ο Νάσος Αθανασίου στην παρουσίαση και στη συνέχεια ο Κώστας Βενετσάνος! Η RetroDB ενημερώθηκε ανάλογα. Σε ευχαριστούμε! :)
 
Μιά φορά είχε βάλει την παροιμία "Γλυκάθηκε η γριά στα σύκα, θα φάει και τα συκόφυλλα". Η τηλεθεάτρια, βλέποντας δυο φορές τη ζωγραφιά του σύκου (η δεύτερη είχε και δυο φύλλα δίπλα), κι αφού τα είχε βρει όλα, κόλλησε 5-6 φορές λέγοντας "Γλυκάθηκε η γριά στα σύκα, θα φάει και τα σύκα".

Ο Βενετσάνος προσπάθησε αντίστοιχες φορές να της πει "μα είναι δυνατόν να λέει πάλι τα σύκα;". Ωστόσο η κυρία κόλλησε τόσο, που πέρασε ο χρόνος και ... πάπαλα !
 
ΦΖΠ1 είπε:
Μιά φορά είχε βάλει την παροιμία "Γλυκάθηκε η γριά στα σύκα, θα φάει και τα συκόφυλλα". Η τηλεθεάτρια, βλέποντας δυο φορές τη ζωγραφιά του σύκου (η δεύτερη είχε και δυο φύλλα δίπλα), κι αφού τα είχε βρει όλα, κόλλησε 5-6 φορές λέγοντας "Γλυκάθηκε η γριά στα σύκα, θα φάει και τα σύκα".Ο Βενετσάνος προσπάθησε αντίστοιχες φορές να της πει "μα είναι δυνατόν να λέει πάλι τα σύκα;". Ωστόσο η κυρία κόλλησε τόσο, που πέρασε ο χρόνος και ... πάπαλα !
Ετσι ακριβως, ΦΖΠ! Το θυμαμαι κι εγω αυτο το περιστατικο γιατι μου ειχε κανει πολλη εντυπωση.
 
Δεν μπορεί και δεν χωράει αμφιβολία αλλά η δεκαετία του '70 είχε άλλο στύλ, άλλο αέρα άλλη αύρα που το κύριο χαρακτηριστικό της ήταν το υψηλό επίπεδο και η ποιότητα στους ανθρώπους χωρίς να εξαιρείται η ελληνική τηλεόραση. Και ο αέρας μύριζε πιο ωραία εκείνα τα χρόνια. Πολλοί θυμόμαστε με νοσταλγία το πολύ καλό εν λόγω τηλεπαιχνίδι που το παρουσίαζε ο διακεκριμένος και πολύ πετυχημένος Νάσος Αθανασίου που είχε δώσει τα ευγενή διαπιστευτήρια του σην θρυλική μεσημεριανή εκπομπή ''Κάθε μεσημέρι''.
Θαυμάστε ενθυμούμενοι όλοι την πραότητα, την ηρεμία, το επίπεδο και την καλλιέργεια μόρφωσης και χαρακτήρα όπως αποτυπωνόταν στο πρόσωπο του καλού μας Νάσου. Πουθενά ίχνος βεντετισμού, ποζεριάς ,υφακιού χιλίων καρδιναλίων όπως άλλων μεταγενέστερων, για αυτό μπήκε στις καρδιές των τηλεθεατών σαν κάτι το αυθεντικό όμορφο και αληθινό. Νάσο Αθανασίου σε ευχαριστούμε για τις όμορφες και γλυκές αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων.
 
Πίσω
Μπλουζα