• Αγαπητά μέλη: Για λόγους ασφαλείας, τα παλιά σας user passwords έχουν καταργηθεί. Πατήστε εδώ για password reset ώστε να ορίσετε νέο συνθηματικό. Μη ξεχάσετε να ελέγξετε τον spam folder σας για το email που θα παραλάβετε. Aν πιστεύετε ότι έχετε εγγραφεί με email address που έχει καταργηθεί, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο info@retromaniax.gr για να αποκαταστήσουμε το πρόβλημα.

"Το νέο μου διαμάντι!!!" Sun Enterprise 2 (με δύο UltraSPARC CPUs) [Ερώτηση]

Muttley Black

Retro Member
Joined
21 Φεβ 2015
Μηνύματα
126
Αντιδράσεις
16
Καλημέρα στην όμορφη παρέα!

Παιδιά δεν είναι 1 ώρα που παρέλαβα τον Sun Enterprise 2 και ομόλογο ότι είμαι στα ουράνια!!! :D

Είναι σε πολύ καλή κατάσταση για τα χρόνια που έχει στην πλάτη του, αλλα ειμαι και διπλά ευτυχής γιατί μου τον δώρισαν!!!

Πιο αναλυτικά τα χαρακτηριστικά του

Sun Enterprise 2 Server με πληκτρολόγιο και ποντίκι, χωρίς οθόνη.

- 167-MHz CPU module (UltraSPARC-I), 512 KB external cache

- 200-MHz CPU module (UltraSPARC-I), 1 MB external cache

- 8x DIMMs RAM (συνολικά 256 MB ή ίσως 512 MB - δεν ξέρω ακριβώς)

- 2 Hard Disks

- 8 Ethernet ports (2 κάρτες από 4 ports η καθεμιά)

Επίσης έλαβα

- 2x spare DIMMs, το καθένα από 64 MB

- 1x Sun External 8mm Tape Drive (595-2886-01)

- 1x Sun SCSI internal card

Φωτογραφίες πρόχειρες!

Προβολή συνημμένου 132066 Προβολή συνημμένου 132067 Προβολή συνημμένου 132068 Προβολή συνημμένου 132069

Θέλω την βοήθειά σας όμως φίλοι μου!

Τον σύνδεσα με οθόνη (έχω αντάπτορα UPA to VGA), βασικά σε τηλεόραση και ενώ ανάβει κανονικά ο server, ΔΕΝ έχω εικόνα (No Signal). Κάνω τον σταυρό μου να μην είναι μητρική ή κάτι άλλο. Μήπως να τον δοκίμαζα και σε CRT; Μήπως κάνω κάτι λάθος; Δοκίμασα 2 καλώδια vga μήπως το ένα έχει πρόβλημα.

Επίσης αν έχετε πληροφορίες για το εν' λόγο μηχάνημα παρακαλώ να τις αναφαίρετε εδώ στο νήμα, γιατί ομολογώ ότι με λίγο που έψαξα στο internet δεν βρήκα και πολλά.

Ευχαριστώ πολυ παιδια!
 

angel_grig

KAT Resurrector
Joined
11 Οκτ 2008
Μηνύματα
3.161
Αντιδράσεις
318
Με γεια το νεο αποκτημα!Δεν εχει σημασια αν ειναι Lcd ή crt..απο την στιγμη που δεχεται σημα Vga θα το δειξει..μπορει να μην ειναι συμβατος ο ανταπτορας που εχεις.

Ο connector ειναι αυτος?

558px-DB13W3_Pinout.svg.png
 

Muttley Black

Retro Member
Joined
21 Φεβ 2015
Μηνύματα
126
Αντιδράσεις
16
Ευχαριστώ πολύ!

Ναι αυτόν έχω και μάλιστα είναι και της Sun.

DSCN0296.jpg
 

angel_grig

KAT Resurrector
Joined
11 Οκτ 2008
Μηνύματα
3.161
Αντιδράσεις
318
Δες εδω .Με ενα πολυμετρο τσεκαρε να δεις τι παει που μπας και βρουμε το pinout
 

Muttley Black

Retro Member
Joined
21 Φεβ 2015
Μηνύματα
126
Αντιδράσεις
16
Για να καταλάβω επειδή δεν είμαι και τεχνικός υπολογιστών αλλά ερασιτεχνικά ασχολούμαι . Θες με gound την επαφή 1 να μετρήσω την τάση σε κάθε pin ξεχωριστά; Θες και τις επαφές Α;
 

angel_grig

KAT Resurrector
Joined
11 Οκτ 2008
Μηνύματα
3.161
Αντιδράσεις
318
Oχι,δες το καθε πιν του κονεκτορα σε πιο πιν του vga αντιστοιχει
 

Muttley Black

Retro Member
Joined
21 Φεβ 2015
Μηνύματα
126
Αντιδράσεις
16
Ωραία, θα το κάνω. Παρεμπίπτοντως, βρήκα και το Service Manual χθες. Ίσως κάπου να βοηθήσει. Να αναφέρω εδώ ότι η κάρτα γραφικών που έχει το δικό μου μηχάνημα δεν είναι UPA Slot όπως στην σελίδα 117 του manual, αλλά SBus. Δεν ξέρω αν έχει σημασία. Και στην σελιδα 151 του manual δείχνει αναλυτικά τις εξόδους της.

Το παλικάρι που μου έδωσε το μηχάνημα λέει ότι λειτουργούσε μια χαρά την τελευταία φορά που τον χρησιμοποίησε. Δεν το λειτουργούσε σε SUN monitor, αλλά σε απλή CRT, με τον αντάπτορα. Βέβαια πάνε χρόνια από τότε...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

angel_grig

KAT Resurrector
Joined
11 Οκτ 2008
Μηνύματα
3.161
Αντιδράσεις
318
Muttley Black είπε:
Ωραία, θα το κάνω. Παρεμπίπτοντως, βρήκα και το Service Manual χθες. Ίσως κάπου να βοηθήσει.
Ωραια!Δες στην σελιδα 3-13 και 3-14.Με τα led του πληκτρολογιου μπορεις να δεις που και εαν υπαρχει καπου error
 

Muttley Black

Retro Member
Joined
21 Φεβ 2015
Μηνύματα
126
Αντιδράσεις
16
Νομίζω ότι έχω καλά νέα!

Πρώτον: To τεστ που μου είπες να κάνω φίλε μου το έκανα και νομίζω ότι όλα είναι καλά. Στο Start ακούστηκε ένα "μπιπ" σύντομο από το πληκτρολόγιο, άναψαν στιγμιαία όλα τα led του πληκτρολογίου και μετά αναβόσβηνε το caps lock (ασυγχρόνιστα) για περίπου 2+ λεπτά, όπου στο τέλος έμεινε σβηστό.

Δεύτερον: Έλαβα μια CRT οθόνη 17" Eizo και μάντεψε! Εχω κανονικά εικόνα!!!

Σημείωση: Η οθονη ΔΕΝ ανάβει αμέσως, αλλά μετά το POST Progress που κάνει αυτόματα όταν τον ανοίγεις. Δηλαδή μετά από τα 2+ λεπτά λειτουργίας του. Κάτι που την TFT δεν έκανε. Ίσως έτσι πρέπει να συμπεριφέρεται δηλαδή. Να ανάβει μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.

Τώρα σας παραθέτω φωτογραφία από την εικόνα που μου έβγαλε. Ομολογώ ότι δεν έχω ιδέα πως να χρησιμοποιήσω το λειτουργικό. Θέλει διάβασμα και χρόνο, κάτι που θα κάνω.

Αυτό που παρατηρώ είναι οτι πρέπει να αναφέρεται σε σφάλμα. "The IDPROM contents are invalid" - "Can't open boot device"

DSCN0300.jpg

Όπως και να έχει παιδιά τα νέα είναι χαρμόσυνα!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

angel_grig

KAT Resurrector
Joined
11 Οκτ 2008
Μηνύματα
3.161
Αντιδράσεις
318
Mπραβο!Δυστυχως μαλλον εχει ψοφησει η μπαταρια... δες εδω..
 

Muttley Black

Retro Member
Joined
21 Φεβ 2015
Μηνύματα
126
Αντιδράσεις
16
Βλέποντας το παρακάτω video διαπίστωσα ότι όλα είναι οκ (φαντάζομαι). Έχει και αυτός τα ίδια error (αν τελικά είναι error). Ομως με την εντολή "boot disk" μπουταρει κανονικά στο OS.

Το δοκίμασα και εγώ και ενώ όλα έδειχναν να πάνε καλά. Μου έβγαλε πρόβλημα με το date και time. και αμέσως μετά για το Net "No cable"

Ίσως άμα καταφέρω να ορίσω νεα ημερομηνία να φτάσω πιο κοντά στο boot;

Δίνοντας εγώ την εντολή "date" έχω έξοδο 00/00/1968

Σημείωση: Το λειτουργικό του είναι SunOS 5.9. Το είδα να αναφέρεται μετά την εντολή "boot disk"


Κοίτα τι βρήκα!!!! Διάβασε στην αρχή για την καθυστέρηση και όλα! Έχω και εγώ ff:ff:ff:ff: στο ethernet address.

Έχω την εντύπωση ότι θα κάνουμε δουλειά! Με έσωσες! :)

http://www.pixelbanane.de/yafu/2448713973/virtualweisslacker_%20Reviving%20a%20dead%20M48T59Y-70PC1%20NVRAM%20on%20a%20SUN%20Ultra%202%20%28Sun-4u%29.pdf
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

Rygar

Apple Lover
Joined
14 Ιολ 2006
Μηνύματα
7.296
Αντιδράσεις
404
Πολύ ωραίο μηχανάκι. Είχαμε κι εμείς ορισμένα SPARC συστήματα σε ντουλάπες της SUN, μιλαμε πριν 15 χρόνια τώρα. Δεν είναι εύκολα μηχανήματα, με την έννοια ότι δε βαζεις πανω τους μια VGA οθόνη/πληκτρολόγιο/ποντίκι και καθάρισες. Εμείς πληκτρολογούσαμε boot για να μπουτάρει. Το "Setting NVRAM to defaults" που σου βγάζει, σημαίνει μπαταρία, άρα πρέπει να ξανασετάρεις boot δίσκο. Δε μπορώ να δώσω αλλες πληροφορίες γιατί δεν το κατέχω. Αυτό που μπορώ να σου πω με σιγουριά είναι ότι πρέπει να διατηρήσεις σε άριστη κατάσταση το πληκτρολόγιο. Δεν είναι κοινό όπως τα δικά μας, αλλά εξειδικευμένο με λειτουργίες που υποστηρίζει μονο αυτό το σύστημα. Το ίδιο ισχύει και για το ποντίκι. Νομίζω κανένα από τα 2 δεν είναι PS/2.

Ενημερωτικά, το SunOS 5.9 είναι το Solaris 9. Αυτή τη στιγμή εχω ενα SunOS 2.6 x86 που τρέχει σε VM και δεν το πετάμε γιατί τρέχει μία κρίσιμη εφαρμογή. Από το SunOS 2.7 και ύστερα χρησιμοποιείται η ονομασία Solaris.Είναι ενα από 3-4 πιστοποιημένα Unix λειτουργικά. Πλέον ανήκει στην Oracle.
 

Muttley Black

Retro Member
Joined
21 Φεβ 2015
Μηνύματα
126
Αντιδράσεις
16
Ευχαριστώ πολύ!

Δεν ξέρω αν είδες το παρακάτω και αν σε βρίσκω σύμφωνο με την όλη διαδικασία.

Muttley Black είπε:
Κοίτα τι βρήκα!!!! Διάβασε στην αρχή για την καθυστέρηση και όλα! Έχω και εγώ ff:ff:ff:ff: στο ethernet address.Έχω την εντύπωση ότι θα κάνουμε δουλειά! Με έσωσες! :)

http://www.pixelbanane.de/yafu/2448713973/virtualweisslacker_%20Reviving%20a%20dead%20M48T59Y-70PC1%20NVRAM%20on%20a%20SUN%20Ultra%202%20%28Sun-4u%29.pdf
Ενημερωτικά με την εντολή "boot disk" έχω την παρακάτω έξοδο:

DSCN0308.jpg
 

Rygar

Apple Lover
Joined
14 Ιολ 2006
Μηνύματα
7.296
Αντιδράσεις
404
Για διάβασε εδώ και αν εχεις χρόνο, ξεψάχνισε εδώ.
 

Muttley Black

Retro Member
Joined
21 Φεβ 2015
Μηνύματα
126
Αντιδράσεις
16
Είχα διαπιστώσει από την αρχή, ότι το led της μητρικής είναι καμένο. Είναι το led όπου δείχνει και την λειτουργιά του server στο κουτί φωτίζοντας ένα πλαστικό διάφανο σωληνάκι όπου είναι και υπεύθυνο για την μεταφορά του φωτός στην πρόσοψη του server.

Οπότε και προχώρησα σε αγορά για να το αλλάξω. Είμαι ψείρας!!! :p

Σήμερα ήρθαν τα Led. Είναι "ελαφρός" μικρότερα αλλά κάνουν. Δηλαδή οι επαφές θα πέσουν σίγουρα στις κολλήσεις. Έκανα μια δοκιμή κολλώντας καλώδια σε ένα από τα καινούργια και βάζοντας τις άκρες στην μητρική, δεξιά και αριστερά από το καμένο led, τσεκάροντας πρώτα βέβαια την πολικότητα. Όλα μια χαρά! Αναβόσβησε στην εκκίνηση 3 φορές και μετά έμεινε σταθερά αναμμένο.

Η τάση λειτουργίας του νέου led έως 5 volt. Η τάση στην μητρική που τροφοδοτεί το led είναι 4.75 volt. Στην δοκιμή που έκανα κράτησα το νέο led πάνω από 2 λεπτά για να βεβαιωθώ ότι δεν θα καεί. Όλα μια χαρά και εκεί.

Το πρόβλημα μου είναι ότι έχω την εντύπωση ότι το δικό μου κολλητήρι δεν κάνει γιατί είναι αρκετά watt και με όχι τόσο λεπτή μύτη.

Το ιδανικό για μια τέτοια κόλληση παιδιά, είναι με μονάδα που διαθέτει πιστόλι αέρα;

Ευχαριστώ πολύ.

DSCN0483.jpg

DSCN0481.jpg

DSCN0297.jpg
 

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
6.810
Αντιδράσεις
2.355
Δεν εχω και πολυ εμπειρια με SMT, αλλα θα ελεγα οτι το ιδανικο ειναι ενα κολλητηρι ρυθμιζομενης θερμοκρασιας με πολλες και διαφορετικες μυτες.
 

angel_grig

KAT Resurrector
Joined
11 Οκτ 2008
Μηνύματα
3.161
Αντιδράσεις
318
Ισχυει αυτο που σου εγραψε ο freaktmp παραπανω...με θερμο αερα ειναι μπελας γιατι μπορει να ξεκολλησουν γειτονικα εξαρτηματα..με μια λεπτη μυτη εισαι ΟΚ αλλα θες flux και solder paste για ευκολια..εγω εχω κολλησει smd εξαρτηματα με τετοιο #)

3573-20130213-1043-10139-Weller-Soldering-Gun-Kit-8200PK.jpg

και μαλιστα με την μυτη που βλεπεις ::)

Για ευκολια παντως μπορεις να το κολλησεις πανω στο προηγουμενο χωρις να το αφαιρεσεις
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

Muttley Black

Retro Member
Joined
21 Φεβ 2015
Μηνύματα
126
Αντιδράσεις
16
angel_grig είπε:
Για ευκολια παντως μπορεις να το κολλησεις πανω στο προηγουμενο χωρις να το αφαιρεσεις
Δεν μπορώ να το κάνω αυτό γιατί το "σωληνάκι" πάει και κάθετε πάνω στο led στο χιλιοστό, με αποτέλεσμα να μην έχω περιθώρια ύψους. :xm:

Εγώ τώρα κάνω οικονομία (τώρα άνεργος και οικονομία δεν ταιριάζουν... τέλος πάντων), όταν καταφέρω δηλαδή, έχω βάλει στο μάτι αυτό εδώ.

Το θέλω και για άλλες δουλιτσες που κάνω.

Τότε λοιπόν... σε κάνα χρόνο... ( :D ) θα το φτιάξω. Έχετε από ebay κανένα καλό δοκιμασμένο flux και solder paste;

Σας ευχαριστώ πολύ!
 

angel_grig

KAT Resurrector
Joined
11 Οκτ 2008
Μηνύματα
3.161
Αντιδράσεις
318
Flux αυτο

solder paste αυτο

Eπισης εαν σε παιρνει "κονταινεις" το σωληνακι :p
 

Muttley Black

Retro Member
Joined
21 Φεβ 2015
Μηνύματα
126
Αντιδράσεις
16
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μπλουζα