Το παρελθόν μιας γυναίκας (1978)

Joined
30 Σεπ 2008
Μηνύματα
667
Αντιδράσεις
92
Το παρελθόν μιας γυναίκας (1978 )


RetroDB:
http://www.retrodb.gr/wiki/index.php/Το_παρελθόν_μιας_γυναίκας

Στο "Παρελθόν μιας γυναίκας" του 1968 πρωταγωνίστησαν η Μαίρη Χρονοπούλου και ο Κώστας Καζάκος, . Μπορεί αυτή η αναφορά στον Γιάννη Δαλιανίδη να ξεφεύγει λίγο από την ουσία του θέματος, αλλά πιστεύω ότι η Μαίρη Χρονοπούλου και η Ζωή Λάσκαρη ερμήνευσαν σπουδαίους ρόλους στις ταινίες του διάσημου Έλληνα σκηνοθέτη που μας αποχαιρέτησε πριν από λίγες ημέρες.

[yt deadlink]

Αυτή η ταινία είναι το ίδιο τολμηρή όσο και οι προαναφερθείσες. Πρόκειται για ένα συγκινητικό μελόδραμα με πολύ δυνατό suspense.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Υπέροχη ταινία από μια μοναδική πρωταγωνίστρια και ένα υπέροχο ταίριασμα με τον Κώστα Καζάκο. Η Μαίρη Χρονοπούλου του ταίριαζε πιο πολύ από όλες τις πρωταγωνίστριες γιατί ήταν και οι δύο πολύ δυναμικοί χαρακτήρες. Μετά το ταξίδι με την Αλίκη είναι η πιο αγαπημένη μου δραματική ταινία.
 
Ωραία "νουάρ" δουλειά του Δαλιανίδη, με πυκνό σενάριο του Φώσκολου και εξαιρετικές ερμηνείες από τη Μαίρη Χρονοπούλου, τον Κώστα Καζάκο, την Ελένη Ζαφειρίου και τον Φαίδωνα Γεωργίτση.
 
300.jpg
300.jpg

299.jpg
299.jpg
 
Να πω κι εγώ την άποψή μου - παρουσίαση της ταινίας. (Η ταινία βέβαια είναι ως γνωστόν του 1968 και όχι του 1978).

Το θέμα - το καστ. Ένας γεωπόνος, ο Βασίλης Μουτούσης (Κώστας Καζάκος) ταξιδεύοντας προς Αθήνα συναντάει μια γυναίκα, την Άννα (Μαίρη Χρονοπούλου) που πηγαίνει και αυτή στην πρωτεύουσα και συνταξιδεύουν μαζί. Ο Βασίλης δείχνει ενδιαφέρον για την Άννα πλην όμως αυτή ευγενικά τον αποτρέπει από κάτι περαιτέρω. Ο λόγος είναι ότι η ζωή της Άννας είναι αλλιώς. Δουλεύει σε καμπαρέ και έχει έναν φίλο, τον Σάκη (Φαίδων Γεωργίτσης) που όμως έχει μπει στη φυλακή λόγω της παραβατικής του συμπεριφοράς. Ο Σάκης όμως το σκάει και έρχεται στο σπίτι της. Η Άννα δεν τον θέλει όμως και θα τον πυροβολήσει. Νομίζοντας ότι είναι νεκρός φεύγει. Βγαίνοντας έξω συναντάει τον Βασίλη. Εκείνο το βράδυ θα σημάνει μια θεμελιώδη αλλαγή στη ζωή της. Ο Βασίλης θα την παντρευτεί και θα μείνουν στο εξής στο κτήμα του Βασίλη, ενώ θα αποκτήσουν και ένα κοριτσάκι.

Κι ενώ η Άννα σταδιακά θα επουλώσει τα τραύματα από τη προηγούμενη ζωή της, το παρελθόν δεν θα την αφήσει ήσυχη. Ο Σάκης ξαναμπαίνει στη ζωή της και την εκβιάζει ζητώντας χρήματα. Όταν η Άννα δεν θα δεχτεί τον εκβιασμό του, ο Σάκης παρουσιάζεται στο σπίτι. Δεν είναι όμως άγνωστος στον Βασίλη. Είναι ο μικρότερός του αδελφός.

Ο Σάκης όμως πλέον δεν κρατιέται. Θέλει να πάρει την Άννα και να φύγει με το έτσι θέλω. Και έτσι η Άννα που αποφασίζει ότι πρέπει να δοθεί ένα τέλος σε αυτήν την ιστορία θα πάει στο ραντεβού κρατώντας πιστόλι. Ένας πυροβολισμός ακούγεται και ο Σάκης πέφτει νεκρός. Τι έγινε;

Σχόλια. Πρόκειται για άλλη μια καλοσχεδιασμένη περιπέτεια βασισμένη σε γνωστές πεπατημένες και με παραγωγό την κορυφαία στον παλιό Ελληνικό Κινηματογράφο Φίνος Φιλμς. Ο σκηνοθέτης Γιάννης Δαλιανίδης παίρνει από τον πολύπειρο Νίκο Φώσκολο ένα σενάριο με πλοκή ανατροπές (όχι πολλές) και αρκετή δόση αγωνίας και βασισμένος σε ένα καστ καλών ηθοποιών βγάζει ένα αρκετά ενδιαφέρον αποτέλεσμα. Δεν θα έλεγα ωστόσο ότι η ταινία συγκαταλέγεται στις πιο διακεκριμένες σεναριακά. Ο Φώσκολος έχει δουλέψει πολλάκις αριστοτεχνικά τον λόγο και την πλοκή σε άλλες ταινίες (Με φόβο και πάθος, Αδίστακτοι, Κατάχρησις εξουσίας).

Δεν με ενθουσίασε η τριάδα των πρωταγωνιστών. Τους έχω δει και σε πολύ καλύτερες στιγμές. Αντίθετα νομίζω ότι οι δευτεραγωνιστές πήγαν πολύ καλύτερα, ίσως βοηθούμενοι και από την υφή του ρόλου τους. Ειδικά ο Ζώρας Τσάπελης στον ρόλο του συνταξιούχου εφέτη δικαστή πιστεύω ότι μπορεί να μπει στο top 3 των ερμηνειών του. Πολύ καλά πήγε και η Ελένη Ζαφειρίου στον αιώνιο ρόλο της μάνας.

Νομίζω αν κρίνω από τον χαμηλό αριθμό των ηθοποιών που συμμετείχαν και τις σχετικά "φτωχά" για τη Φίνος Φιλμς σκηνικά, ποικιλία λήψεων κλπ, πρέπει να είναι από τις πιο ολιγοδάπανες παραγωγές της εταιρείας. Πέρα από αυτό η μουσική του Κώστα Καπνίση δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο αν σκεφτούμε το πλήθος των κινηματογραφικών επιτυχιών ενός από τους σπουδαιότερους Έλληνες συνθέτες. Καλή τέλος κρίνεται η φωτογραφια του έμπειρου Νίκου Δημόπουλου.

Video. Το κομμάτι "Τα δάκρυά μου" ερμηνευμένο από τη Μαίρη Χρονοπούλου σε μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου. Δεν γνωρίζω τον στιχουργό, πολύ πιθανόν βέβαια να είναι ο ίδιος ο Φώσκολος καθόσον είναι γνωστό από άλλες ταινίες αυτή η δράση του.


Φωτογραφίες.

1. Βασίλης και Άννα κατά την πρώτη συνάντησή τους.

αννα1.png

2. Ένας συνεργάτης του Σάκη (Αλέκος Ουδινότης) εμφανίζεται ως αστυνομικός αρχικά και εκβιαζει την Άννα ζητώντας την χρήματα.

αννα2.png

3. Ο Σάκης εμφανίζεται στο σπίτι του Βασίλη.

αννα3.png

4. Ο Βασίλης χτυπάει τον Σάκη αφού πρώτα ο τελευταίος έχει καταδιώξει την Άννα. Η σκηνή έχει γυριστεί στη γνωστη κινηματογραφικά παραλία του Σχοινιά.

αννα5.png

5. Ο συνταξιούχος δικαστικός καταδεικνύει στον Βασίλη τον ένοχο για τη δολοφονία του Σάκη.

αννα6.png

6. Η γριά Μουτούσαινα.

αννα7.png

7. Έξυπνη λήψη των 2 πρωταγωνιστών στον Σταθμό Θησείου του Ηλεκτρικού.

αννα8.png
 
Πολύ ενδιαφέρον το κλιπ με το τραγούδι του Μαρκόπουλου. Δεν το είχα ξανακούσει. Χωρίς να είναι τίποτε σπουδαίο, δεν υστερεί σε τίποτε από άλλα που είχε γράψει ο Μαρκόπουλος για ταινίες εκείνα τα χρόνια. Απορώ γιατί δεν έχει μπει σε καμία από τις κινηματογραφικές συλλογές του, απ' όσο ξέρω (έχω πολλές).
 
Πίσω
Μπλουζα