Το Speccy μου ξαναλειτουργεί...

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Wally
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

Wally

Retired Admin
Αντιδράσεις
4.678
Επιτελους ο speccy+ μου ξαναλειτουργει!

Θελω να ευχαριστησω τον φιλο gtsamour για την ανακατασκευη που εκανε στο πληγωμενο spectrumακι μου και συγχαρητηρια διοτι ειναι ψειρας και μερακλης με τα κομματια της retro συλλογης του.

Εύγε Wally.

Να τον προσέχεις από εδώ και πέρα και όχι πειραματισμούς και χαζομαρίτσες!!!!!!

Τι είχε τελικά ;

Θα μαθουμε απο τον ιδιο... ;)

Μου τραμπαρε ολο το motherboard βαζοντας μου ενα που ειχε επισκευασει-ρετουσαρει ο ιδιος (κουκλα!-αλλαγμενοι πυκνωτες,μαξιλαρακια,composite hack κτλ).

Αυτη τη στιγμη παιζω Alien8 που φορτωσα απο το ipod shuffle μου (mp3,128,mono). ¨ :headbangdude:

Mπορει καποιος φιλος να τσεκαρει αν του φορτωνει απο κανονικο Ipod??( διοτι το κακο με το shuffle ειναι οτι δεν εχει οθονη ωστε να επιλεξεις τι θες να φορτωσεις!!)

Αν το κανονικο φορτωνει, να παω να το τσιμπισω.

Και ΑΝ παιζει αυτο το προγραμματακι που συμπιεζει τις κυματομορφες (αυξανει την ταχυτητα) και μπορω να φορτωνω σε 25 sec απο ipod θα κοροιδευω το shock με τα 64αρια του και τα 1541 :D

Καλορίζικος Wally...Συγχαρητήρια και στον gtsamour για την ηρωική του κίνηση..Τώρα πάνω στο load των 25" εγώ θα προτιμούσα το κλασσικό παραδοσιακό χρόνο..δεν ξέρω αλλά την βρίσκω!!!!

Γεια χαρά σε όλους.

Ασχολήθηκα λίγο με το νεκρό Spectrum του Wally και είμαι σε πολύ καλό δρόμο. Δύο από τις 3 βλάβες επιδιορθώθηκαν. Το κύκλωμα τροφοσοδίας τώρα λειτουργεί και το θρόησμα του πηνίου ακούγεται και πάλι.

Ο z80 επεξεργαστής τα είχε παιγμένα όπως υποπτευόμουνα και αντικαταστάθηκε με καινούργιο. Ευτυχώς η ROM και το ULA chip ήταν εντάξει, γιατί αυτά δεν βρίσκονται.

Για την ώρα όταν το βάζεις μπροστά δίχνει πολύχρωμα τετράγωνα, κάτι που είναι χαρακτηριστικό προβληματικής μνήμης.

Έχω τεστάρει ήδη τα 3 πρώτα τσιπάκια τα οποία ξεκόλλησα και έβαλα βάσεις κι ήταν ΟΚ. Five more to go.

Είμαι 99,9% σίγουρος ότι θα αναστηθεί πλήρως :D

wow!

mhpos parepiptontos gtsamour episkeuazeis kai amiga hardware? opos problhmata audio se 4000 ktl... ?

Έπαθα!!!!

Σιδερένιος ο Speccy Wally!!! Πάντα άξιος gtsamour!! :clap: :clap: :clap: :clap:

o gtsamour πρέπει να ανακηρυχθεί επίτιμος "γιατρός" το GRM...

Είσαι Θεός gtsamour :thumb:

Μήπως ασχολείσαι και με Commodore 64 ?

Έχω έναν (από τα πρώτα μοντέλα) που βγάζει μπαρπούτσαλα στην οθόνη.

(Υποψιάζομαι PLA πρόβλημα)

RESPECT !

Guys έχω κάνει μεταπτυχιακό στη spectrumολογία και στην ανατομία του spectrum.

Δυστυχώς δεν έχω πείρα σε άλλα μηχανήματα, ούτε κάν σε +2 :D

rigardie είπε:
proistamene pali problima me thn 4000??
oxi (xtypa ksylo) apla rothsa giati pote den ksereis, palia mhxanhmata einai... kai ama ta ftiaxnei Ellhnas kati tetoia apla, giati na dinoume 200aria sth Gallia... lol

Έχω να αναγγείλω κάτι ευχάριστο.

Το χαλασμένο spectrum board του Wally λειτουργεί και πάλι άψογα.

Άααα βρε Wally, φωτιά να του είχες βάλει λιγότερα θα είχε πάθει. Λοιπόν συνολικά 4 βλάβες....

1. Ζ80Α για πέταμα. Αντικαταστάθηκε με έναν καινούργιο.

2. Δυο transistos του κυκλώματος τροφοδοσίας είχαν γίνει παρανάλλωμα του πυρός. Αντικαταστάθηκαν.

3. Δύο τσιπάκια της upper Ram ήχαν γίνει κάρβουνο. Τρόμαξα να βρώ ποια από τα 16 συνολικά ήταν.

4. Αφού η μνήμη αντικαταστάθηκε, το μηχάνημα έκανε reboot σε τακτά σύντομα διαστήματα. Το transistor TR6 δίπλα στον Z80A είχε πάει να του κάνει παρέα.... αντικαταστάθηκε.

Το μηχάνημα φαίνεται οκ τώρα αλλά θα φορτώσω ένα διαγνωστικό πρόγραμμα που τεστάρει όλα τα κυκλώματα.

Μένει τώρα το γενικό ρεκτιφιέ που περιλαμβάνει αντικατάσταση των ηλεκτρολυτικών πυκνωτών με φρέσκους και αντικατάσταση 2 transistors που είναι ταλαιπωρημένα και προκαλούν ελαφρά κύμματα στο background της εικόνας και φυσικά να μπεί ένα composite βύσμα.

Άλλο ένα spectrumάκι σώθηκε, φρεσκαρίστηκε και είναι έτοιμο για αχαλίνωτο gaming. Άλλά μάλλον θα κάνει παρέα στα υπόλοιπα 7 που έχω :D

Μα πως τα κατάφερες βρε Wally ???:mad: :biglaugh:

καλά δεν μου λες επάνω στον spectrum δούλευε και τίποτα??

Ευτυχώς τα δύο βασικά και αναντικατάστατα chips. Η ROM και το chip χρονισμού της πλακέτας (ULA). Απορώ πως τη γλιτώσανε κιόλας...

Ρε παιδια ενα Kempston στραβομπηκε...

gtsamour αξιος!!!

Πίσω
Μπλουζα