Τραγούδια με θέμα τη μετανάστευση

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας ARETARA
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

ARETARA

RetroNuts!
Αντιδράσεις
2.544
Η μετανάστευση των πολιτών, φαινόμενο με παγκόσμιες ρίζες έχει βασικά τα αίτια της υπόστασής του στην αναζήτηση καλύτερων συνθηκών ζωής με βάση (πρώτιστα) οικονομικά κριτήρια. Η μετανάστευση Ελλήνων μολονότι υφίσταται από τις απαρχές της σύστασης του Ελληνικού κράτους, εντούτοις είχε έξαρση σε ιδιαίτερες χρονικές περιόδους όπου οι οικονομικές συγκυρίες ωθούσαν τον οικονομικά ενεργό, κυρίως πληθυσμό στην αναζήτηση εργασίας στην Δυτική Ευρώπη, Η.Π.Α., Καναδά και Αυστραλία. Αυτό συνέβη ιδίως στις δεκαετίες του '50, του '60 και του πρώτου μισού της δεκαετίας του '70. Μοιραία, η μουσική παραγωγή του τόπου επηρεάστηκε ισχυρά από αυτήν την τάση. Το thread αυτό έχει ως σκοπό να θυμηθούμε μαζί σπουδαία κομμάτια από αυτήν την περίοδο και την θεματολογία.

Σταχυολογώντας κάποια κομμάτια χαρακτηριστικά ως εισαγωγή:

1. Θα κλείσω τα μάτια. Στίχοι, μουσική: Άκης Πάνου. Πρώτη εκτέλεση: Γρηγόρης Μπιθικώτσης. Από δίσκο 45 στροφών (1967). Το τραγούδι, 15 μέρες μετά από την κυκλοφορία του απαγορεύτηκε από τη Δικτατορία και κυκλοφόρησε με πολιτικά "ορθούς" στίχους, πάλι από τον Άκη Πάνου το 1970 με τη Βίκυ Μοσχολιού.

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
για μένα το πιό χαρακτηριστικό είναι το ''Μιλώ για τα Παιδιά μου και Ιδρώνω''...

Το υπεροχο.. : φεγγαρι, μαγια μου 'κανες

[video=youtube;v-Uo8cQjTMc]

dimitri10b είπε:
για μένα το πιό χαρακτηριστικό είναι το ''Μιλώ για τα Παιδιά μου και Ιδρώνω''...
Μα όλος ο δίσκος "Μετανάστες" του Μαρκόπουλου, από τον οποίο είναι αυτό το τραγούδι, είχε για θέμα τη μετανάστευση.

Ο Καζαντζίδης πρέπει να είπε άπειρα τέτοια τραγούδια. Θυμάμαι το δεύτερο χρόνο που ήμουν Αμερική αγόρασα ένα ραδιόφωνο που είχε βραχέα κύματα, και το βράδυ δοκίμασα να πιάσω τη "Φωνή της Ελλάδος" - μην ξεχνάτε ότι δεν υπήρχε ιντερνετ και δορυφορικές και τέτοια τότε-, κι έπεσα πάνω σ' έναν Καζαντζίδη να τραγουδάει "Το ψωμί της ξενητιάς είναι πικρό, το νερό της θολό"... οι φωστήρες της ΕΡΤ έκριναν ότι αυτό ήταν ένα κατάλληλο τραγούδι να ακούν οι ξενιτεμένοι να τους φτιάχνουν τα κέφια. Αλλά ίσως είχαν και δίκιο... θυμάμαι ότι δεν μπορούσα να σταματήσω τα γέλια.

Ένα τραγούδι με αναφορές στην μετανάστευση που όμως γράφτηκε πολλά χρόνια αργότερα, είναι «Τα παλιά τα τρένα» του Κώστα Σμοκοβίτη (1997).

http://www.youtube.com/watch?v=HH7ZZEScP6M&feature=related

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ένα σχετικό τραγούδι από τα πρώτα χρόνια του Πάριου. Δίσκος: "Πού θα πάει, πού" (1974).

Από τις αρχές της δεκαετίας του '80 και για διάφορους λόγους κάποιοι από τους μετανάστες μας που έζησαν αρκετά χρόνια σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης αλλά και Η.Π.Α. Αυστραλία, Καναδά κλπ αποφασίζουν να επιστρέψουν στην πατρίδα και να κάνουν μια καινούρια αρχή. Ένα ρεύμα της ελληνικής μουσικής επηρεάστηκε από το φαινόμενο αυτό. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα στο video που ακολουθεί.

Πίσω
Μπλουζα