Τώρα πια -1976 (Γιάννης Πάριος)

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας ARETARA
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

ARETARA

RetroNuts!
Αντιδράσεις
2.544
Αναφορά σε έναν πολύ μεγάλο, ίσως τον σπουδαιότερο δίσκο του καταξιωμένου καλλιτέχνη. Είναι το "Τώρα πια" που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 1976 και έκανε ρεκόρ πωλήσεων με 240.000 κομμάτια καθιερώνοντας τον Πάριο στο πανελλήνιο.

Το πρωτότυπο του «Τώρα πια» είναι το πασίγνωστο σε όλο τον κόσμο γαλλικό "Tut en vas" του Allain Barrier, το οποίο είχε κάνει μεγάλη επιτυχία εκείνη την εποχή και σύμφωνα με τα όσα είπε χρόνια αργότερα σε συνέντευξή της η Λίτσα Διαμάντη, η ίδια έφερε το δίσκο με το συγκεκριμένο τραγούδι από το Παρίσι στην Ελλάδα, το πρότεινε στον Πάριο κι από εκεί και πέρα όλα πήραν το δρόμο τους.

Εκτός από το ομότιτλο, το άλμπουμ έβγαλε άλλες δύο μεγάλες επιτυχίες που ο Πάριος τις περιλαμβάνει και σήμερα στα προγράμματά του: Το επίσης «μεταγλωττισμένο» «Συμβιβασμούς δεν κάνω» και το «Την αγαπούσα παραδέχομαι» του Ζακ Ιακωβίδη. Επίσης, ακούστηκαν πολύ τα «Κι αν γελάω είναι ψέμα» και «Κι αν έχω κάποιο παρελθόν», ενώ χρόνια αργότερα «ανακαλύφθηκε» και το «Ηλιοβασίλεμα».

Οι στίχοι ανήκουν όλοι στον Πυθαγόρα εκτός από το «Παράπονο η αγάπη μου», όπου ο Πάριος ηχογραφεί για πρώτη φορά τραγούδι με δικούς του στίχους. Στις δεύτερες φωνές η Λίτσα Διαμάντη. Πηγή.

Τα τραγούδια του δίσκου. Βλ. συνημμένο αρχείο songs.jpg. (Ναι είναι αλήθεια, σε ένα τραγούδι τη μουσική υπογράφει ο νεότατος τότε Νίκος Καρβέλας)

Και τώρα η ώρα για μουσική...

"Σα δεν ντρέπεσαι"

http://www.youtube.com/watch?v=7fnBMVh_k_s

"Συμβιβασμούς δεν κάνω"

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Τι να πρωτοπει κανεις για αυτον τον δισκο! Υπεροχος, αισθαντικος, πολυαγαπημενος.....

Μαζι με το Να γιατι σ' αγαπησα, τα δυο καλυτερα αλμπουμ του Παριου μεχρι τωρα, κατα την προσωπικη μου γνωμη.

Τα πιο αγαπημενα μου τραγουδια ειναι το Με ποιον θα πας, και το γνωστοτατο και πολυακουσμενο Την αγαπουσα παραδεχομαι.

Αν μη τι αλλο ενα αλμπουμ διαχρονικο, χρυση παρακαταθηκη για τις επομενες γενιες.

(Από την ίδια πηγή) "... ο τραγουδιστής (Πάριος) το έγραψε σε μια κασέτα (το Tut en vas, το πρωτότυπο τραγούδι στο οποίο βασίστηκε το "Τώρα πια"), το έδωσε στον Πυθαγόρα για να γράψει τους ελληνικούς στίχους και - σύμφωνα με τα όσα έχει πει ο ίδιος - άφησε στον στιχουργό ένα σημείωμα που έγραφε «100.000 δίσκοι»...."

Εντάξει, άπειρα ελληνικά τραγούδια είναι διασκευές ξένων επιτυχιών, νομίζω όμως ότι δεν αρκεί το πρωτότυπο να είναι καλό και ούτε κατά ανάγκη προεξοφλείται η επιτυχία της διασκευής. Όταν όμως πέσει στα χέρια καταξιωμένων δημιουργών (όπως στο παράδειγμα ο Πυθαγόρας) είναι πολύ πιθανόν να έχει το αναμενόμενο (θετικό) αποτέλεσμα...

Το ομωνυμο δεν το εχετε ποσταρει ?

;)
edit

Μολις προσεξα οτι υπηρχε στο site του Κριτσιωλη....ok ::)

Παραπονο η αγαπη μου.....Πολυαγαπημενο τραγουδι και σιγουρα ενα απο τα καλυτερα του αλμπουμ.

Μπραβο στον Γιαννη Παριο για τους στιχους. Αξιος!

Και μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή του "Σαν δεν ντρέπεσαι", πλαισιωμένη με σκηνές από την ταινία "Η αμαρτία της ομορφιάς" του 1972.

http://www.youtube.com/watch?v=mBndFAGOnDE

Ελάχιστα ήταν αυτά που γνώριζα για το συγκεκριμένο δίσκο. Μπράβο Aretara.

"Τώρα πια είσαι ανάμνηση παλιά, κίτρινο γράμμα στο συρτάρι". Ρετρό φράση !!!

Νομίζω caprice ότι αξίζει να ασχοληθεί κανείς με δίσκους όπως αυτός που έγραψε ιστορία. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

Πίσω
Μπλουζα