Getta Robo
RetroNuts!
- Αντιδράσεις
- 416
Εχεις δικιο, επρεπε να τονισω τους κλασικους και πρωτοπαραδοτους σε κλασικους και μετεπειτα φιλους του ειδους.billy είπε:Δεκτό το "disclaimer" που μπήκε στην αρχή, παρ' όλα αυτά όμως θα ήθελα σε μερικά σημεία να κάνω ορισμένες επισημάνσεις, ενώ εχω και μία απορία:
Καταρχάς, η υπόθεση περί "στατικών εικόνων" δεν ισχύει - τουλάχιστον στην περίπτωσή μου. Και αυτό διότι adventures με στατικές εικόνες έπαιζα απο τον καιρό των text adventures, μέχρι και αργότερα, στην icon driven / point & click εποχή.
Επιπλέον, ορισμένα απο τα adventures τα οποία αναφέρθηκαν (π.χ. το Day of the tentacle που κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά με το Myst) δεν είχαν προλάβει να γίνουν "κλασσικά" (πόσο μάλλον... "διαχρονικά"), ώστε να σταθούν ως αφορμή για να δω με "μισό μάτι" ένα παιχνίδι σαν το Myst.
Οντως παικτες του χωρου, οπως εσυ, οπου ξεκινησατε και γαλουχηθηκατε με τα πρωιμα adventures, οπου ειχαν απλα κειμενο και ανυπαρκτο ηχο, δεν ηταν σε καμια περιπτωση προβλημα οι σουρεαλιστικες στατικες εικονες του Myst.
Πραγματι το Day of the tentacle κυκλοφορησε κοντα, αλλα εδω διαφερει σε καποια σημεια. Ηταν καθαρη εξελιξη και βελτιωση της αγαπημενης, πετυχημενης και αποδεκτης συνταγης των adventures, αλλα και ειχε πρακτικα πετυχει πριν καλα καλα κυκλοφορησει. Ειχε και φοβερη αποδοχη, τοσο σε πωλησεις και βαθμολογιες, οσο και σαν παιχνιδι για ολα αυτα που πηρε και αφησε.
Το ζητημα με το Myst, οπως το καταλαβαινω εγω θα το αναλυσω λιγο παρακατω. Φυσικα και δεν το αποπηραν ολοι, ουτε πιστευω πως ειναι κακος τιτλος.
Και ομως, υπαρχει μπολικος κοσμος που δεν αποδεχτηκε την υπαρξη και προσθηκη λεπτομερων γραφικων και ηχου απο τοτε, οπου παραμενουν σκληροπυρινικοι σε αυτη την θεση μεχρι και σημερα!billy είπε:Ούτε φυσικά είμαι τόσο αρνητικός, ώστε να απορρίπτω οποιοδήποτε παιχνίδι adventure δεν ακολουθεί αυστηρά την πεπατημένη. (αν ήταν έτσι, θα γκρίνιαζα όταν πρωτοείδα τα adventures εταιριών όπως π.χ. η Lucas τα οποία "παρρέκλιναν" απο τον "ορθό δρόμο" του καθαρού text - πράγμα που δεν έκανα).
Το ζητημα με τα παιχνιδια κειμενου, αλλα και τα επομενα, προ-Myst παιχνιδια ηταν οτι αξιοποιουσαν τις ιδεες των δημιουργων τους, με την υπαρχουσα τεχνολογια διχως να συμβιβαστουν. Η τουλαχιστον, μπορεσαν να συμβιβαστουν σε ενα επιπεδο οπου οι τιτλοι φαινοντουσαν ομορφοι και λειτουργουσαν καλα. Το Myst περπατησε σε περιεργα μονοπατια με την επιστροφη των στατικων οθονων, οπου κακα τα ψεματα η χαμηλη αναλυση των εικονων του δεν φαινοταν ουτε και στεκεται ομορφα απεναντι σε προγενεστερα παιχνιδια του ειδους.
Φυσικα και παλι το Myst δεν ηταν ουτε το πρωτο, αλλα ουτε και το τελευταιο παιχνιδι που επεσε σε αυτη την "παγιδα".
Νομιζω πως τα εξηγησα παραπανω καλα, πιστευω σε εκεινη την φαση πως οι παικτες οπου τουλαχιστον εμβαθυναν στη περιοδο οπου τα adventures ειχαν ηδη ηχο / μουσικη αλλα και εμπλουτισμενο γραφικο περιβαλον, ειχαν τις μεγαλυτερες πιθανοτητες να τους κακοφανει το Myst. Σε καμια περιπτωση δεν ηταν ολοι ετσι, αλλα ναι πιστευω πως υπηρχε ( υπαρχει; ) πολυ σημαντικος αριθμος που το ειδε ετσι.billy είπε:Tώρα, η απορία για την οποία έγραψα παραπάνω, είναι η εξής:
Καταλαβαίνω ποιοί είναι οι "περιστασιακοί" adventurers που δεν τους άρεσε το παιχνίδι.
Επίσης νομίζω ότι καταλαβαίνω ποιοί είναι οι "κλασσικοί και πατροπαράδοτοι". (υποθέτω όσοι σαν και εμένα, ξεκίνησαν με text adventures - αν και υπήρχαν πολλοί τέτοιοι που, αντίθετα απο εμένα, το Myst τους άρεσε !!)
Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι, ποιοί ακριβώς είναι οι "σκληροί" του είδους, που λάτρεψαν το παιχνίδι. (?)
Για τους σκληρους του ειδους, φανταζομαι ανθρωπους σαν τους κυριους Τσουρινακη και Κρατσα, οπου ξεκοκκαλιζουν και δαμαζουν τον μεγαλυτερο αριθμο απο adventures κτλ.
Να πω καπου εδω, πως το παιχνιδι το ειχα στις γιορτες του Δεκεμβρη εκεινου του ετους, απο μια ξαδελφη μου οπου ζητημα ειναι να εχει ασχοληθει με το Tetris. Τοσο τεραστιο ονομα ειχε κανει το Myst στην εποχη του. Βεβαια μου πηρε σχεδον μια δεκαετοια να το τελειωσω για μια πληθωρα λογων, αλλα δεν με απογοητευσε.
Τελος, γινομαι κουραστικος, αλλα πρεπει να ξαναναφερω το ποσο υπεροχη μουσικη εχει το Myst, κατι που δεν ακουγεται δυστυχως συχνα για την ποιοτητα της ηχητικης επενδυσης του.
[video=youtube;VVdfgFr2-EU]