Υπάρχει περίπτωση αιφνίδιας καταστροφής αρχείων;

johnny19818

Retromaniax Thread Excavator!
Joined
18 Απρ 2010
Μηνύματα
7.711
Αντιδράσεις
1.941
Πριν 12+ χρόνια, τη χρυσή εποχή που σαν φοιτητές "καίγαμε" τα CD με το τσουβάλι, θυμάμαι ένας συμφοιτητής μου, μου είχε πει ότι ένας μέσος όρος ζωής ενός CD/DVD είναι 10 με 15 χρόνια και μετά προφανώς αλλοιώνεται και δεν μπορεί να διαβαστεί. Καταρχάς αυτό ισχύει; Επίπλέον, υπάρχει περίπτωση να βρεις ένα πολύ παλιό αρχείο που υπάρχει σε μία δισκέτα ή σκληρό δίσκο ή άλλο μέσο και εκεί που το άφησες λειτουργικό και καλό ξαφνικά να μην λειτουργεί; Ακόμη να ανοίξεις ένα παλιό Η/Υ 20+ χρονών και να έχουν σβηστεί αρχεία επειδή πέρασαν τα χρόνια;
 
Έχω αρκετά 'γραμμένα' cd που έχουν κλείσει 10 με 15 χρόνια. Όλα τα δισκάκια καλής ποιότητας παίζουν ακόμα χωρίς προβλήματα. Μερικά φτηνιάρικα θέλουν λίγη προσπάθεια για να διαβαστούν. Κάποια από αυτά η επιφάνεια εγγραφής έχει ξεφλουδίσει ή έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Αυτό που έχω παρατηρήσει είναι πως τα δισκάκια με χρυσή επικάλυψη είναι αθάνατα. Έχω ένα-δυο τέτοια δισκάκια από το μακρινό πλέον 96-97, τα οποία δεν έχουν αλλοιωθεί καθόλου!

Το ίδιο πάνω-κάτω μπορώ να πω πως ισχύει και για τις δισκέτες και τους σκληρούς.Αν τα έχεις αποθηκευμένα σε σκοτεινό και ξηρό χώρο, θα σου κρατήσουν για πολλά χρόνια ίσως και δεκαετίες.
 
Για σκληρούς η δισκέτες, δεν ξέρω (Πάντα χωρίς να έχουν υποστεί κάποια βλάβη από χτύπημα πχ..)... Όμως για CD-DVD ναι, είναι πολύ πιθανόν μετά από κάποια χρόνια να μην διαβάζονται, και μου έχει τύχει και πάρα πολλές φορές.

Ειδικά αν τα αποθηκεύεις σε "ακραίες" θερμοκρασίες, είναι πολύ πιο πιθανό να αλλοιωθούν.. Και δεν μιλάω καν για το τι θα γίνει με κακής ποιότητας δισκάκια (Μου έχει τύχει σε CD να βγει μονοκόμματη ΟΛΗ η επιφάνεια με το αλουμίνιο!)..

Όπως πάλι μου έχει τύχει και δισκάκια να μην διαβάζονται σε άλλη συσκευή πέρα από αυτή που γράφτηκαν... :p
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Εχω cd γνήσια 21 ετών και λειτουργούν μια χαρά. Όπως πολύ σωστά αναφέρει ο theoritikos και ο cloud, παίζει ρόλο και η θερμοκρασία στον χώρο που είναι αποθηκευμένα τα cd, αλλά και η ποιότητα του ίδιου. Απο δισκέτες, πριν χρόνια είχα χαρίσει μέσω του grm, 1500 δισκέτες για amiga. Είχα κάτσει και είχα δοκιμάσει καμιά 50αρια και δεν λειτουργούσε καμία (και δεν ήταν τόσο χρόνια σε υγρασία). Επίσης οι σκληροί δίσκοι σαφώς δεν είναι αθάνατοι. Παίζει ρόλο και η χρήση τους. Δηλαδή εγγραφές και ανάγνωση δεδομένων που μειώνουν τον κύκλο ζωή τους.

Όλα χαλάνε κάποια στιγμή. Μπορεί κάτι να λειτουργεί για δεκαετίες αλλά κάποια στιγμή θα χαλάσει όπως και να έχει. Το θέμα είναι να κρατάμε και ένα δεύτερο backup εάν αυτό είναι εφικτό.
 
telonio είπε:
Επίσης οι σκληροί δίσκοι σαφώς δεν είναι αθάνατοι. Παίζει ρόλο και η χρήση τους. Δηλαδή εγγραφές και ανάγνωση δεδομένων που μειώνουν τον κύκλο ζωή τους.
Ο σκληρός δίσκος συνήθως είναι το πρώτο εξάρτημα που θα σου χαλάσει από την χρήση.

Και αν δεν κάνω λάθος, ένας δίσκος που φιλοξενεί λειτουργικό σύστημα έχει έναν Μ/Ο ζωής τα 5-6 χρόνια (Και σε εμένα τουλάχιστον εκεί γύρο μου είχαν χαλάσει 2... :p ).

Όμως για έναν σκληρό που θα είναι αυστηρά και μόνο για backup, και που θα είναι αποθηκευμένος και χωρίς άλλη χρήση, δεν ξέρω τι παίζει.
 
Η φυσική φθορά μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μαγνητικό μέσο ,ανα πάσα στιγμή. ΠΑΝΤΑ backup! Ετσι κι' αλλιώς ,το κόστος και το μέγεθος των σημερινών δίσκων επιτρέπει την αποθήκευση άπειρων παλιών αρχείων , που με τα σημερινά δεδομένα ήταν μικρά σε όγκο.
 
Και σαν backup να τον έχεις σίγουρα θα ζήσει πολύ περισσότερο από τον κεντρικό δίσκο με το λειτουργικό. Αλλά γενικά και αν τον θέτεις σε λειτουργία μια φορά τον μήνα, δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα λειτουργεί μετά από δεκαετίες. Ηλεκτρονικό κύκλωμα έχει μέσα ο δίσκος δεν είναι αιώνιο, λογικό είναι.
 
Για την ιστορία, υπάρχει ένας κανόνας που λέει ότι τα σημαντικά αρχεία θα πρέπει να υπάρχουν σε τουλάχιστον 3 διαφορετικά σημεία... Πχ στο PC, σε ένα άλλο οπτικό η μαγνητικό μέσο, και σε μία cloud υπηρεσία, και είναι απόλυτα σωστό!

Ξανά προσωπικό παράδειγμα, πρόσφατα ήθελα κάτι που είχα φτιάξει και παλιά το είχα σε έναν σκληρό που "απεβίωσε", όμως το δισκάκι που το είχα γραμμένο είχε πρόβλημα (Αν και φαίνονταν όλα τα αρχεία, διαβάζονταν λίγα από αυτά, και όχι αυτό που ήθελα.. Και ίσως το πρόβλημα να υπήρχε γιατί είχε πρόβλημα ο σκληρός που ήταν το αρχικό αρχείο.), και ευτυχώς που το είχα ΚΑΙ στο MEGA και κατάφερα και το έσωσα..
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πόσες φορές δεν έχω τραγουδήσει το τραγούδι "θα ήθελα να είχα ένα ,και δύο ,και τρία ,και τέσσερα backup"!

 


Ε, τώρα φροντίζω να έχω! Kαι όχι στο ίδιο σημείο. ( Η αρχή του "disaster site")
 
Aλλο πραγμα τα cd, αλλο οι δισκετες, αλλο ο σκληρος δισκος.

Τα cd/dvd καταστρεφονται σιγα-σιγα με τον χρονο, τα ποιοτικά αντεχουν περισσοτερο, τα αυθεντικα ειναι σχεδον αθανατα.

Οι δισκετες καταστρεφονται με τη χρηση και τον χρονο, εξαρταται απο τον χωρο αποθηκευσης.

Οι σκληροι δισκοι καταστρεφονται με τη χρηση, σπανια αποθηκευμενος δισκος χαλαει.

Τα cd/dvd οταν καταστραφουν ειναι δυσκολο να διαβαστουν, οπως και οι δισκετες. Τα δεδομενα στους σκληρους μπορουν να ανακτηθουν σε περιπτωση που δεν υπαρχει μηχανικη βλαβη. Π.χ. εαν σπασει κατι στη μετακινηση της κεφαλης του σκληρου, τοτε δεν μπορει να γινει καμια ανακτηση.
 
Ευτυχώς κατά το πλείστο τους τα CD που "έκαιγα" ήταν καλή μάρκα και made in Japan, αν αυτό λέει κάτι βέβαια...Taiyo Yuden ήταν.
 
Αυτο δεν σημαινει οτι δεν θα χαλασουν, το ποσο θα κρατησουν ειναι "random" αλλα η καλη ποιοτητα διατηρειται καλυτερα.
 
ειμαι απ τους τυχερους που παρολο που δεν φερομε και με τον καλυτερο τροπο στους υπολογιστες που περνανε απ τα χερια μου, σπανια εχω καψει σκληρο.

βασικα εχω καταλαβει πως ενας σκληρος δεν πεθαινει ευκολα... τις περισσοτερες φορες μπορει να σου κανει αλλης μορφης προβλημα και να μπορεις ευκολα να επαναφερεις τα αρχεια του..

εναν εξωτερικο μαξτορ (απ τους τελευταιους που βγηκαν) 500gb μου εκανε συχνα προβλημα και οταν τον συνδεα μου ζητουσε format ενω δεν ειχα προσβαση στα αρχεια μου.

κατεβασα ενα συγκεκριμενο undelete program, εσωσα ΟΛΑ τα αρχεια και τον εκανα format! αυτη η δουλεια εγινε 4-5 φορες ομως πλεον εχει στρωσει και δεν το κανει, και τον εχω φουλαρει. αλλοι ομως θα τον εβγαζαν καμμενο κατευθειαν, μπορει και να τον πετουσαν ενω ο σκληρος ηταν 100% λειτουργικος

και τα cd/dvd μπορει να ναι κατεστραμενα ομως πολλες φορες με αρκετο καθαρισμα λειτουργουν. κι αν οχι, τουλαχιστον σου επιτρεπουν να σωσεις οτι υπαρχει μεσα.

οι ssd δεν ειναι πιο safe απο τους hdd?
 
Γύρω στο 2000, τα cd που πουλούσε το Πλαίσιο, όπως ανέγραφε το φυλλάδιο, είχαν εγγύηση 50 χρόνια. Νομίζω τα χρυσά τα Verbatim ή πάντως κάποια ανάλογη φίρμα-ό,τι πρωτοέβγαιναν τα bulk και τα "καλά" μαγαζιά ακόμα δεν τα είχαν. Βέβαια, και τα περισσότερα δικά μου είναι τελικά τέτοια φτηνά noname από γνωστή στοά της Αθήνας (όπου τώρα δεν υπάρχει πλέον τέτοιο μαγαζί ούτε για δείγμα), οπότε ίδωμεν τι θα συμβεί (μέχρι τώρα, τίποτα βεβαίως).
 
Στους σκληρους εξαρταται απο την φυση του προβληματος. Σε περιπτωση μηχανικης βλαβης απλα τον πετατε, ουτε εσεις, ουτε η διωξη ηλεκ. ουτε κανεις δεν μπορει να σωσει αρχεια εαν π.χ. το μαγνητικο υλικο εχει κοπει στα δυο.

Συνηθως ομως οι υπολογιστες δινουν εναν δισκο σαν χαλασμενο, αλλα το προβλημα δεν ειναι στο hardware του δισκου, και με καταλληλα προγραμματα σωζονται και οι πληροφοριες και ο δισκος για χρηση.
 
mike είπε:
Στους σκληρους εξαρταται απο την φυση του προβληματος. Σε περιπτωση μηχανικης βλαβης απλα τον πετατε, ουτε εσεις, ουτε η διωξη ηλεκ. ουτε κανεις δεν μπορει να σωσει αρχεια εαν π.χ. το μαγνητικο υλικο εχει κοπει στα δυο.Συνηθως ομως οι υπολογιστες δινουν εναν δισκο σαν χαλασμενο, αλλα το προβλημα δεν ειναι στο hardware του δισκου, και με καταλληλα προγραμματα σωζονται και οι πληροφοριες και ο δισκος για χρηση.
Σώζονται πάμφθηνα, βεβαίως, έται; :D

Εμείς πάντως, σε μια δουλειά μου, την πάθαμε από SD (έτσι τους λένε; ) δίσκο server, που "αυτοχωριζόταν του σε τρια τρίτα, κι έκανε backup στον εαυτό του", αν υποθέσουμε ότι το λέω καλά. Eίχε χλωμιάσει μια εταιρία 70 ατόμων ολόκληρη, με έργα 15 ετών αποθηκευμένα, σε κάποια εκατομμύρια MB...

Τελικά έγινε η δουλειά από κάποιους εξειδικευμένους (με τριάντα χιλιάρικα, βεβαίως...)

Πάντως, αν έχω καταλάβει καλά (από άλλο περιστατικό) , οι μικροί SD δίσκοι, των PC, άπαξ και δώσουν καμπανάκι, καλυνήχτα. Γι αυτό ίσως βγήκαν και τα clouds αποθήκευσης. Οι μηχανικοί, μπορούν και κάπως να σωθούν...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Αν δεν σπάσουν οι δίσκοι, η δεν γίνει κάποια άλλη ακραία ζημιά (Πχ δεν ξέρω τι γίνεται αν περάσεις τον σκληρό από μαγνητικό τομογράφο ή τον πετάξει στον φούρνο μικροκυμάτων... :p ), πολλά γίνονται ακόμα και με πρόβλημα στο hardware... ;)

Και ακόμα και αν δεν γίνει ολική ανάκτηση, πολλά αρχεία μπορούν να σωθούν... Όχι βέβαια με το Recuva... :p
 
Ναι, υπάρχουν δύο είδους φθορών, ο χρόνος και η χρήση. Τα CDs είναι πιο ευαίσθητα στον χρόνο από ότι στην χρήση. Δηλαδή με την χρήση δεν χαλάνε (εκτός και αν τα γρατζουνίσεις) αφού είναι απλά ένας πλαστικός δίσκος χωρίς μηχανικά μέρη. Ομως το υλικό του μπορεί να φθαρεί με τον χρόνο και αντέχει όσα χρόνια όσα του επιτρέπει η ποιότητά του. Πάντως δεν νομίζω ότι αυθεντικά δισκάκια μουσικής ή παλιών κονσολών (Mega CD πχ) να έχουν αρχίσει να χαλάνε παγκοσμίως. Τα δικά μου Mega CD games φαίνεται να λειτουργούν και μιλάμε για παιχνίδια του 92-93.

Ο σκληρός δίσκος είναι πιο ευαίσθητος στην χρήση παρά στον χρόνο. Η μεταλλική μαγνητική επιφάνια που σώζονται τα δεδομένα δεν αλλοιώνεται όπως τα χημικά των CDs. Όμως για να διαβαστεί, απαιτεί και τα μηχανικά μέρη τα οποία είναι και ο λόγος που όλοι οι σκληροί χαλάνε. Και όχι απλά χαλάνε αλλά μπορεί και να σου τύχει και πολύ γρήγορα, ποτέ δεν ξέρεις. Βέβαια ακόμα και αν χαλάσει κάποιο μηχανικό μέρος, και εφόσον η κεφαλή δεν έχει χαράξει την μεταλλική επιφάνεια, ακόμα και αν ο δίσκος δεν λειτουργεί δεν σημαίνει ότι τα αρχεία μέσα του χάθηκαν. Η μεταλλική επιφάνεια και τα αρχεία είναι ακόμα εκεί.

Οπότε φαντάζομαι ότι αν έχεις έναν σκληρό δίσκο για backup, τον έχεις σε ένα συρτάρι μέσα σε αντιστατικό σακουλάκι και τον λειτουργείς μία φορά την εβδομάδα για μισή ώρα για να του φορτώνεις καινούρια αρχεία, δεν νομίζω να σου χαλάσει ποτέ και μάλλον θα τον αλλάξεις από μόνος σου λόγω παλαιότητας και μικρής πια χωρητικότητας πολύ πριν σε αναγκάσει αυτός γιατί χάλασε.

Edit: Ο 80άρης δίσκος που έχω από το 2004 ο οπόιος είχε τα Windows στο παλιό PC το οποίο EΛΙΩΝΑ για μία δεκαετία και βάλε (11 χρόνια βασικά) λειτουργεί ακόμα.

Εdit2: Πλέον έχω και 2ο backup. Τώρα όλα τα αρχεία μου είναι μία φορά στο PC για άμεση πρόσβαση, μία φορά στους δίσκους του παλιού PC (πήρα νέους για το καινούριο) το οποίο δεν ανάβω συχνά πια και άλλη μία φορά σε έναν μεγάλο εξωτερικό δίσκο ο οποίος είναι πάντα στο συρτάρι.

Δυστυχώς έχω πολλά αρχεία που δεν θέλω να χάσω και χρειάζομαι πάνω από 1.5 terrabyte για κάθε backup οπότε δεν με εξυπηρετεί το cloud προς το παρόν.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Παιδιά τι είναι το cloud; (Βαριέμαι να ψάχνω τώρα :p ). Υπηρεσία που σε κάποιο σημείο αποθηκεύεις τα δεδομένα σου; Και πάλι αυτά δεν καταχωρούνται σε ένα σκληρό δίσκο;
 
johnny19818 είπε:
Παιδιά τι είναι το cloud; (Βαριέμαι να ψάχνω τώρα :p ). Υπηρεσία που σε κάποιο σημείο αποθηκεύεις τα δεδομένα σου; Και πάλι αυτά δεν καταχωρούνται σε ένα σκληρό δίσκο;
Ναι,υπηρεσια on line που αποθηκευεις τα αρχεια σου(εαν βαλεις και ενα i μπροστα γινεται υπηρεσια της apple:xm: ) ...γενικα το βαριεμαι γιατι σε μεγαλα αρχεια αντε να περιμενεις να ανεβουν..και ναι αποθηκευονται στον δισκο/δισκους του παροχεα..βεβαια εαν εισαι σταρ του hollywood ,και ανεβαζεις ο,τι να'ναι,μπορεις να την πατησεις (βλεπε το γνωστο προσφατο σκανδαλο ) :diablotin:
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα