Υπάρχει περίπτωση αιφνίδιας καταστροφής αρχείων;

Τα πάντα είναι αποθηκευμένα σε σκληρούς δίσκους. Και όλο το "internet" να πάρεις, όλα τα δεδομένα, πχ, του Youtube είναι αποθηκευμένα σε server farms τα οποία έχουν χιλιάδες σκληρούς δίσκους. Ομως φαντάζομαι ότι δεν σώζεται απλά κάποιο αρχείο σε έναν δίσκο και μετά τέλος. Σίγουρα το κάθε αρχείο αποθηκεύεται σε διάφορα μέρη, σε διαφορετικούς δίσκους έτσι ώστε να είναι πάντα online ακόμα και όταν κάποιος δίσκος κλατάρει (και εφόσον υπάρχουν χιλιάδες δίσκοι τότε δεν αποκλείεται να αλλάζουν καθημερινά μερικούς δίσκους).

Γενικά, με το cloud δεν έχεις θέμα να χάσεις κάποιο αρχείο. Μπορεί όμως να έχεις θέμα με το ότι ποτέ δεν ξέρεις ποιος άλλος μπορεί να έχει πρόσβαση.
 
Κατάλαβα. Δεν το έχω χρησιμοποιήσει ποτέ και μάλλον ούτε πρόκειται. Ήδη η google ξέρει αρκετά δεδομένα μας...
 
johnny19818 είπε:
Παιδιά τι είναι το cloud; (Βαριέμαι να ψάχνω τώρα :p ). Υπηρεσία που σε κάποιο σημείο αποθηκεύεις τα δεδομένα σου; Και πάλι αυτά δεν καταχωρούνται σε ένα σκληρό δίσκο;
Το "cloud" είναι απλά υπολογιστές που ανήκουν σε άλλους, όχι σε σένα, και που δεν έχεις ιδέα ποιοι είναι, και στους οποίους μπορείς, αν θέλεις, να εμπιστευτείς τυφλά, όλα σου τα αρχεία!
 
gapan είπε:
Το "cloud" είναι απλά υπολογιστές που ανήκουν σε άλλους, όχι σε σένα, και που δεν έχεις ιδέα ποιοι είναι, και στους οποίους μπορείς, αν θέλεις, να εμπιστευτείς τυφλά, όλα σου τα αρχεία!
Ο κανόνας λέει ότι δεν βάζεις σε cloud σημαντικά προσωπικά αρχεία (πχ στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών ή ιδιαίτερα προσωπικές φωτογραφίες και βίντεο..), ή σημαντικά και "κρυφά" επαγγελματικά αρχεία (Πχ σχέδια για κάποιο νέο προϊόν.).

Όχι βέβαια ότι και από αλλού δεν μπορούν να σου τα πάρουν, απλά σε μία cloud ο κίνδυνος σε κάποιες περιπτώσεις είναι αρκετά μεγαλύτερος απ' ότι αν τα έχεις και κάποιο τοπικό αποθηκευτικό μέσο (Πχ αν σου "κλέψουν" τους κωδικούς θα μπορούν να έχουν πρόσβαση απ΄οπουδήποτε, και όταν το πάρεις χαμπάρι θα είναι αργά..).

Όπως πάλι και κανένας δεν μπορεί να σου εγγυηθεί ότι και από εκεί δεν θα τα χάσεις κάποια στιγμή χωρίς να φταις εσύ... Το παράδειγμα του Megaupload που "έπεσε" μέσα σε μία ημέρα και πάρα πολλοί έχασαν τα αρχεία τους, είναι σχετικά πρόσφατο.

johnny19818 είπε:
Κατάλαβα. Δεν το έχω χρησιμοποιήσει ποτέ και μάλλον ούτε πρόκειται. Ήδη η google ξέρει αρκετά δεδομένα μας...
Κακώς!

Αν τηρήσεις κάποιους κανόνες που είπα πριν, τα κέρδη και οι ευκολίες είναι πάρα πολλές! ;)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
cloud είπε:
Κακώς!Αν τηρήσεις κάποιους κανόνες που είπα πριν, τα κέρδη και οι ευκολίες είναι πάρα πολλές! ;)
Συμφωνώ απόλυτα αλλά δυστυχώς είναι αδύνατον να το χρησιμοποιήσουμε με τις ελεεινές ταχύτητες που έχουμε εδώ. Εντάξει, αν θες να ανεβάσεις μερικές εκατοντάδες MB αρχεία για να τα έχεις προσβάσιμα όπου και να πας αξίζει αλλά για να κάνεις backup αρχεία από λίγα GB και πάνω δεν υπάρχει περίπτωση.

Το upload speed μου είναι μικρότερο από 100kb. Τι να ανεβάσω? Αλλά ακόμα και αν κάνω backup τα αρχεία μου σε 3 μήνες συνεχούς upload, τι να τραβήξω με τα 500kb που κατεβάζω στην καλύτερη περίπτωση?

Αρα λοιπόν αυτά είναι μόνο για το mobile internet που εκεί τους νοιάζει πιο πολύ η ταχύτητα αφού είναι τις μόδας τώρα το 4g και έχεις (προφανώς) μεγαλύτερη ανάγκη να κατεβάζεις με δεκάδες MB/sec, παρόλο που τα 500MB σου κοστίζουν 5 ευρώ!
 
Ναι, το θέμα με την ταχύτητα είναι σοβαρό.... :(

Και εγώ θέλω να ανεβάσω πάρα πολλά, και σκέφτομαι ακριβώς αυτό!

Άσε που και στο MEGA που το έχω για "σαβούρες" πολλές φορές κολλάει ή αρχίζει ξανά από την αρχή...

Και σκέψου τώρα να ανεβάζεις κάποια αρχεία 1-2GB και μετά από ώρες να κολλήσει στο 99%, η να σου κολλήσει ο browser, ή ακόμα χειρότερα να τον κλείσεις κατά λάθος! :cry:

Πάντως ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα που ακούω πάρα πολλές φορές και το cloud είναι η πιο απλή λύση, είναι το πως στέλνουμε με e-mail μεγάλα αρχεία (Οι περισσότερες γνωστές υπηρεσίες e-mail νομίζω έχουν όριο 25ΜΒ στα αρχεία που μπορείς να στείλεις.)...

Η πιο συνηθισμένη απάντηση που άκουγα παλιά ήταν το "Σπάσε το αρχείο με πολλά μικρά με το WinRAR, και στείλτα 1-1 με διαφορετικά e-mail."... Με το cloud τα βάζεις εκεί, και στέλνεις το λινκ... ;)

Και κάτι ακόμα που αφορά την ασφάλεια... Μην νομίζει κάποιος ότι μία cloud υπηρεσία είναι λιγότερο ασφαλής από έναν λογαριασμό e-mail που οι περισσότεροι χρησιμοποιούμε για όλες τις δουλειές μας.

Πχ το Google Drive έχει ακριβώς την ίδια ασφάλεια με το Gmail.
 
Γιατι "οχι βεβαια με το Recuva"; Συμπτωματικά αυτό χρησιμοποίησα σήμερα για Undelete αρχείων... Ξέρετε κανένα καλύτερο free προγραμμα;
 
Lord Vek είπε:
Γιατι "οχι βεβαια με το Recuva"; Συμπτωματικά αυτό χρησιμοποίησα σήμερα για Undelete αρχείων... Ξέρετε κανένα καλύτερο free προγραμμα;
Δεν κατάλαβες καλά τι είπα...

Αναφερόμουν σε περιπτώσεις προβλήματος σε hardware, και όχι απλά σε μία διαγραφή κάποιου αρχείου..

Πχ αν "καεί" η πλακέτα του σκληρού, ή κολλήσει η κεφαλή, τι θα σου κάνει το Recuva..; :p

Εκεί εσύ μπορείς να κάνει πάρα πολύ λίγα (Πχ αν το πρόβλημα είναι στα ηλεκτρονικά της πλακέτας, και τύχει να έχεις η να βρεις ένα ΑΚΡΙΒΩΣ ΙΔΙΟ σκληρό, κάνεις τράμπα την πλακέτα και σώζεις τα αρχεία...).

Όμως μία εξειδικευμένη εταιρία μπορεί να κάνει πάρα πολλά... Με πάρα πολλά λεφτά φυσικά... :p
 
Δηλαδή cloud εννοείς ότι θα ήταν καλό να ανεβάσω στο cloud ταινίες και σειρές που έχω κατεβάσει και τα οποία δεν είναι προσωπικά βίντεο και φώτο. Το upload είναι πολύ αργό και σε μένα. Ένα βίντεο 1GB θέλει 4 ώρες να ανέβει περίπου.
 
Οι εξειδικευμενες εταιριες συνηθως μπορουν να σου αλλαξουν ενα κομματι του hardware του δισκου, που δεν μπορεις να αλλαξεις μονος σου.

Μπορει να σου αλλαξουν την πλακετα του δισκου, την κεφαλη ή αλλα στοιχεια.

Μακραν η πιο δυσκολη (ισως αδυνατη) διασωση, ειναι εαν εχει καταστραφει ο εσωτερικος μεταλλικος δισκος που γραφονται τα δεδομενα.
 
johnny19818 είπε:
Δηλαδή cloud εννοείς ότι θα ήταν καλό να ανεβάσω στο cloud ταινίες και σειρές που έχω κατεβάσει και τα οποία δεν είναι προσωπικά βίντεο και φώτο. Το upload είναι πολύ αργό και σε μένα. Ένα βίντεο 1GB θέλει 4 ώρες να ανέβει περίπου.
Σου είπα τι να ΜΗΝ ανεβάσεις (Αν θες βέβαια ανέβασε τα πάντα με δικιά σου ευθύνη... :p )... Το τι θα ανεβάζεις είναι δικό σου θέμα..

Για ταινίες και σειρές το πρόβλημα πραγματικά είναι το μέγεθος, συν ότι ΑΝ κάποια στιγμή στο μέλλον κάνουν κανένα "ντου" και βρουν ότι έχεις υλικό με πνευματικά δικαιώματα μπορεί και να σε κατηγορήσουν για "πειρατεία"... Λέμε τώρα, αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται. :p

Εγώ πάντως συνήθως ανεβάζω αρχεία που θέλω να στείλω σε κάποιους άλλους, διάφορες βλακείες που φτιάχνω στο Blender και το GIMP, διάφορα έγγραφα, τίποτα εικόνες για Wallpaper, κλπ...

Από σειρές, ταινίες, και γενικά μεγάλα αρχεία, έχω αποθηκεύσει στο MEGA 1-2 σειρές που εκεί ήταν τα λινκ και δεν χρειάστηκε να τα ανεβάσω ξανά, και θέλω να ανεβάσω και μία ταινία 2GB περίπου που έχω φτιάξει εγώ τον ήχο και τους υπότιτλους και σκέφτομαι το πόση ώρα θα πάρει.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Εκείνο που έχουν οι εξειδικευμένες εταιρίες, είναι κάτι σαν πολυ-πικάπ. Ξηλώνουν τα ηλεκτρονικά από το δίσκο, και τον βάζουν σε αυτό το μηχάνημα, που έχει διάφορα πακέτα από κεφαλές, μήπως και καταφέρουν να τον διαβάσουν.

Τέλος πάντων, ό,τι θέλουν ας κάνουν, αλλά το προκλητικό είναι ότι δεν έχουν εξαρχής χρέωση, περιμένουν να δουν ΑΝ θα καταφέρουν να βγάλουν κάτι, και πόσο το θες, για να σε χρεώσουν ανάλογα. Μερικές μάλιστα έχουν και ταρίφα προκαταβολής, απλά για να σου πουν αν μπορεί να γίνει η όποια ανάκτηση...
 
Αυτα που λες φιλε ΦΖΠ1 ισχυουν, μπορει να τους δωσεις τα χρηματα και απλα να σου πουν οτι δεν γινεται, μπορει επισης να εχεις συμφωνησει ενα ποσό Χ και μετα να σου πουν οτι ηταν πιο δυσκολο και θελουν περισσοτερα απο Χ και αλλα τετοια, αλλα και αυτοι απο την αναγκη σου πιανονται, εαν θες πολυ τα δεδομενα σου, τοτε θα πληρωσεις πολλα κερατιατικα, ετσι ειναι η προσφορα/ζητηση. Και παλι δεν κανουν θαυματα, εαν εχεις πεταξει τον δισκο απο τα τειχη της ακροπολης και εχει γινει κομματια, τι περιμενεις?
 
Δεν θέλω να υπερασπιστώ τις εταιρίες - όντως ως έναν βαθμό εκμεταλεύονται την ανάγκη των χρηστών,

αλλά όμως πρέπει να αναλογιστείτε και τα εξής.

Η ανάκτηση από έναν χαλασμένο δίσκο δεν είναι μια τετριμμένη διαδικασία.

Απαιτεί ειδικό εξοπλισμό, π.χ. απολύτως ελεγχόμενες συνθήκες περιβάλλοντος, του οποίου η αγορά και η συντήρηση κοστίζουν ακριβά και πρέπει κάπως να αποσβεστούν.

Εξάλλου, π.χ. ο ηλεκτρολόγος δεν πάει σε ένα σπίτι για να αλλάξει μόνον μια λάμπα. Όταν πάει, ζητά να πληρωθεί και την απλή επίσκεψη και αυτό θεωρείται φυσιολογική επαγγελματική συμπεριφορά και κανείς δεν διαμαρτύρεται.

Το ίδιο συμβαίνει και με την ανάκτηση : και μόνον η διάγνωση του προβλήματος και η εξέταση αν μπορούν να ανακτηθούν τα δεδομένα συχνά είναι δύσκολη και χρονοβόρα.

Αν ο τεχνικός δαπανήσει π.χ. 3 ώρες εξετάζοντας τον δίσκο (να τον ανοίξει κλπ) δεν πρέπει να πληρωθεί γι αυτόν το χρόνο;

Αν δεν πληρωθεί, δεν τον συμφέρει να ασχοληθεί.

-
 
Προσωπικά διαθέτω εξωτερικό σκληρό δίσκο χωρητικότητας 4 ΤΒ και έχω λύση αρκετά προβλήματα και αισθάνομαι ασφαλείς (σε περίπτωση μια στο εκατομμύριο), μιας πιθανής βλάβης στον υπολογιστή μου! Οι εξωτερικοί σκληροί δίσκοι χρησιμοποιούνται ως αποθηκευτικά μέσα και νομίζω πως είναι μια σίγουρη λύση! Βέβαια το πρόβλημα θα είναι να πάθει ζημιά ο εξωτερικός σκληρός είτε από πτώση είτε από τεχνική λειτουργία και είναι ενας από τους φόβους μου! Τουλάχιστον μέχρι στιγμής όλα πάνε ρολόι!!!
 
V.I.Smirnov είπε:
Δεν θέλω να υπερασπιστώ τις εταιρίες - όντως ως έναν βαθμό εκμεταλεύονται την ανάγκη των χρηστών,αλλά όμως πρέπει να αναλογιστείτε και τα εξής.

Η ανάκτηση από έναν χαλασμένο δίσκο δεν είναι μια τετριμμένη διαδικασία.

Απαιτεί ειδικό εξοπλισμό, π.χ. απολύτως ελεγχόμενες συνθήκες περιβάλλοντος, του οποίου η αγορά και η συντήρηση κοστίζουν ακριβά και πρέπει κάπως να αποσβεστούν.

Εξάλλου, π.χ. ο ηλεκτρολόγος δεν πάει σε ένα σπίτι για να αλλάξει μόνον μια λάμπα. Όταν πάει, ζητά να πληρωθεί και την απλή επίσκεψη και αυτό θεωρείται φυσιολογική επαγγελματική συμπεριφορά και κανείς δεν διαμαρτύρεται.

Το ίδιο συμβαίνει και με την ανάκτηση : και μόνον η διάγνωση του προβλήματος και η εξέταση αν μπορούν να ανακτηθούν τα δεδομένα συχνά είναι δύσκολη και χρονοβόρα.

Αν ο τεχνικός δαπανήσει π.χ. 3 ώρες εξετάζοντας τον δίσκο (να τον ανοίξει κλπ) δεν πρέπει να πληρωθεί γι αυτόν το χρόνο;

Αν δεν πληρωθεί, δεν τον συμφέρει να ασχοληθεί.

-
Μην το λές αυτό :p ξέρεις πόσες φορές με έχουν καλέσει "γιατί δεν ανάβει η λάμπα" και είναι απλώς καμμένη;Και μου έρχονται στο νου ανέκδοτα περί λαμπών κλπ. Απ' ότι ξέρω αυτές οι εταιρείες έχουν ένα "clean room" γιατί και ο παραμικρός κόκκος σκόνης μπορεί να αποβεί καταστροφικός για τη λειτουργία του δίσκου (η απόσταση κεφαλής-δίσκου είναι λίγα νανόμετρα!) Απ' όσο ξέρω, ανοίγουν το δίσκο, και κάνουν ότι μπορούν για να σώσουν οτιδήποτε να σώζεται. Έτσι, έχουν στοκ από πολλούς δίσκους, και κάνουν "τράμπα" την πλακέτα, τους δίσκους, το μοτέρ κλπ. ελπίζοντας να ανακτήσουν κάτι. Αυτό, όπως και ο ηλεκτρολόγος, απαιτεί γνώσεις "Know-how" και εξοπλισμό και υπομονή, και όλα αυτά φυσικά πληρώνονται.
 
Orpheas είπε:
Προσωπικά διαθέτω εξωτερικό σκληρό δίσκο χωρητικότητας 4 ΤΒ και έχω λύση αρκετά προβλήματα και αισθάνομαι ασφαλείς (σε περίπτωση μια στο εκατομμύριο), μιας πιθανής βλάβης στον υπολογιστή μου! Οι εξωτερικοί σκληροί δίσκοι χρησιμοποιούνται ως αποθηκευτικά μέσα και νομίζω πως είναι μια σίγουρη λύση! Βέβαια το πρόβλημα θα είναι να πάθει ζημιά ο εξωτερικός σκληρός είτε από πτώση είτε από τεχνική λειτουργία και είναι ενας από τους φόβους μου! Τουλάχιστον μέχρι στιγμής όλα πάνε ρολόι!!!
Δεν έχει σημασία αν είναι εσωτερικός ή εξωτερικός δίσκος. Ουτε αν είναι σε DVD, ή φλασάκι τα αρχεία σου. Οποιοδήποτε αρχείο το έχεις μόνο μέσα σε μία συσκευή, το αρχείο αυτό κινδυνεύει άμεσα.

Για να είναι το αρχείο σου ασφαλές, θα πρέπει να έχεις τουλάχιστον μία κόπια του σε κάποιο ξεχωριστό μέσο, ότι και αν είναι αυτό. Και κατά προτίμηση η μία από τις δύο κόπιες να είναι σε κάποιο μέσο που δεν χρησιμοποιείται την ίδια στιγμή που χρησιμοποιείται και το μέσο που είναι αποθηκευμένο το original αρχείο. Για παράδειγμα, αν έχεις δύο εσωτερικούς, το να έχεις το ένα για backup δεν λέει και πολλά γιατί υπάρχει πάντα η περίπτωση βλάβης του τροφοδοτικού που θα μπορούσε να κάψει και τους δύο δίσκους.

Το ιδανικό είναι να έχεις το αρχείο σου δύο φορές σε δύο διαφορετικές συσκευές, πχ, μία φορά στον εσωτερικό δίσκο και μία κόπια του σε έναν εξωτερικό που χρησιμοποιείται μόνο για backup. Η σε δύο ξεχωριστούς εξωτερικούς, εφόσον το αρχείο αυτό δεν το χρησιμοποιείς συχνά. Έτσι, αν ο ένας δίσκος πάθει ζημιά, θα ξέρεις ότι το αρχείο υπάρχει και αλλού (και φυσικά αν συμβεί αυτό, να κάνεις πάλι backup όσο πιο σύντομα μπορείς).

Βέβαια έτσι σπαταλάς πολύ χώρο και για κάθε GB που έχεις θες και τα αντοιστιχα GB για backup. Εγώ πχ έχω πάνω από 3 ΤΒ αρχεία που δεν θέλω να χάσω οπότε αυτό σημαίνει αυτόματα ότι χρειάζομαι τουλάχιστον 6 ΤΒ για να τα αποθηκεύσω. Ομως έτσι έχω το κεφάλι μου ήσυχο, οπότε αξίζει τον κόπο και τα χρήματα. Ασε που μία, δύο φορές έτσι σώθηκα αφού από τότε που ακολουθώ αυτήν την μέθοδο (καμιά δεκαετία τώρα) έχω χάσει λίγους σκληρούς δίσκους αλλά ποτέ δεν έχω χάσει κάποιο αρχείο.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα