Υπάρχει πρόβλημα με την αποκατάσταση HD των παλιών ταινιών?

Vintage2HD

RetroNoob
Joined
24 Οκτ 2022
Μηνύματα
3
Αντιδράσεις
5
Γνωρίζει κανείς αν έχει πάει κάτι στραβά με την αποκατάστασησε HD των παλιών Ελληνικώνταινιών, τουλάχιστον στις εκδόσεις πουπροβάλονται απο τα ελεύθερα κανάλια?

Δυστυχώς λόγωτης ενασχόλησης μου με την επεξεργασίαβίντεο το πρόβλημα είναι τόσο ενοχλητικόπου δεν μπορώ με τίποτα να τις παρακολουθήσω.Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότιδεν έχω καταφέρει να βρω την παραμικρήαναφορά στο πρόβλημα.

Θα περιγράψωαναλυτικά και όσο μπορώ το πρόβλημα πουαντιμετωπίζω για να γίνω κατανοητός.
Έχω παρατηρήσει ότι σε κάθε αλλαγή σκηνής, σε κάθε κόψιμο δηλαδή, πολλά frames είναι παραμορφωμένα, διαστρεβλωμένα και γενικά κατεστραμμένα.
Πιο συγκεκριμένα σε κάθε σκηή το 1ο, το 7-8ο από την αρχή, το 3-4ο απο το τέλος και το τελευταίο έχουν πρόβλημα.

Θα ποστάρω κάποιες screenshots από την ταινία Ο Τρελλός Τα 'Χει 400 που παίχτηκε εχτές 19 Απριλίου 2024 στον ΑΝΤ1. Η ταινία είναι ενδεικτική. Το φαινόμενο παρατηρείται σε όλες τις ταινίες ανεξαρτήτως καναλιού προβολής, εταιρίας παραγωγής και δεκαετίας της ταινίας. Το ίδιο πρόβλημα, σε ακριβώς τα ίδια frames θα το δω και σε ταινίες του '60 πχ με την Βουγιουκλάκη, και σε ταινίες του '70 πχ με τον Κωνσταντάρα αλλά και σε ταινίες του '80 πχ με τον Ψάλτη. Οπότε δεν μπορώ να καταλάβω απο που έχει προκύψει το πρόβλημα. Στις παλιότερεες ασπόμαυρες ταινίες η αλλαγή σκηνών γινόταν συνήθως με κάποιο εφε, πχ fade-in-fade-out ή rolodex-effect οπότε δεν είναι έντονο.

Αν θέλει κάποιος να κοιτάξει ακριβώς τι εννοώ μπορεί να κατεβάσει την ταινία εδώ https://mega.nz/file/JjZVBDhC#YEWHr6DHh6ZZHdlhBmYrZqbFSikY2SfSSgqvGE-YOWw όπως την κατέγραψα εχτές από τον ΑΝΤ1 χωρίς καμιά επεξεργασία, με τις διαφημίσεις κτλπ. Συνήθως γράφω ταινίες και τις βλέπω αργότερα.

Το βίντεο γράφτηκε στα 1080p αλλά μίκρυνα τα screenshots για να μην βαρύνει η σελίδα.

Ας πάρουμε μια τυχαία αλλαγή σκηνής στην μέση της ταινίας.

Πρώτα εμφανίζεται το πρόβλημα της “συμπίεσης” στο 3-4ο frame πριν το τέλος της σκηνής, σαν να πιέστηκε το φίλμ ταυτόχρονα από πάνω και από κάτω και να έκανε καμπύλη στο συγκεκτιμένο frame που δημιουργεί της αίσθηση της συμπίεσης. Εικόνες 01.jpg 02.jpg 03.jpg

Παρατηρήστε το τραπεζάκι κάτω αριστερά. Δεν είναι πολύ εμφανές στις σταικές εικόνες, θα πρέπει να το δείτε σε κίνηση.

Μετά, στο τελευταίο frame της σκηνής παρουσιάζεται το σφάλμα της “οριζόντιας μετακίνησης”, δηλαδή το κάτω μέρος φαίνεται σαν να έχει μετακινηθεί λίγο προς τα δεξιά. Εικόνες 04.jpg και 05.jpg

Η σκηνή αλλάζει και το πρώτο frame της νέας σκηνής παρουσιάζει το σφάλμα του “φιδιου” μια κατακόρυφη παραμόρφωση σαν σε κύμα. Παρατηρήστε όλες τις κάθετες ευθείες στο κάδρο, στον τοίχο, στην πόρτα. 06.jpg 07.jpg 08.jpg

Μετά, στο 7-8ο frame της νέας σκηνής εμφανίζεται πάλι το φαινόμενο της “οριζόντιας μετακίνησης” μόνο που τώρα το κάτω μέρος τραβιέται αριστερά. Παρατηρήστε ότι η πόρτα μένει ακούνητη στο πάνω μέρος ενώ το κάτω μετακινείται αριστερά. 09.jpg 10.jpg 11.jpg

Αν έχετε κάποιο πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο frame-frame σαν το VirtualDub είναι πολύ εύκολο να το διαπιστώσετε μόνοι σας.

Η απορία μου είναι λοιπόν, τι έχει συμβεί? Αδυνατώ να πιστέψω ότι οι επαγγελματίες που έκαναν την αποκατάσταση του φίλμ σε HD δεν πήραν είδηση κάτι τόσο ενοχλητικό στο μάτι. Ειδικά στις ομιλίες πολλών προσώπων που κόβεται η σκηνή συνέχεια για να κάνει κοντινό στον ομιλητή το πρόβλημα είναι ανυπόφορο για μένα γιατί σε κάθε μα κάθε αλλαγή αντιλαμβάνομαι 4 διαφορετικές παραμορφώσεις. Και δυστυχώς δεν βλέπω να ενοχλεί κανέναν άλλο. Εσας δεν σας ενοχλεί καθόλου? Αναγνωρίζω ότι έχω λίγο ευαίσθητα μάτια αλλά πίστευα ότι θα γινόταν θέμα κάποια στιγμή και θα διορθωνόταν, αλλά δεν βλέπω καν την παραμικρή αναφορά.

Μήπως κάτι πήγε στραβά στην ψηφιοποίηση, ή στην δημιουργία της Telecine έκδοσης για τα κανάλια? Δεν μιλάμε για μια-δυο ταινίες αλλά για όλες όσες έχω κάτσει εγώ να δω, ειδικά απο πέρυσι το καλοκαίρι που τις γράφω για να τις δω και μπορώ με το αρχείο βίντεο να το επιβεβαιώσω.

Γνωρίζετε αν υπάρχει καμιά λύση για το θέμα? Ή αν μπορώ κάπου να δω τις ταινίες σε HD χωρίς αυτό το πρόβλημα?
 

Συνημμένα

  • 01.jpg
    01.jpg
    121,8 KB · Προβολές: 7
  • 11.jpg
    11.jpg
    114,2 KB · Προβολές: 7
  • 10.jpg
    10.jpg
    112,7 KB · Προβολές: 6
  • 09.jpg
    09.jpg
    112,7 KB · Προβολές: 5
  • 08.jpg
    08.jpg
    112,6 KB · Προβολές: 5
  • 07.jpg
    07.jpg
    115,2 KB · Προβολές: 7
  • 06.jpg
    06.jpg
    119,7 KB · Προβολές: 7
  • 05.jpg
    05.jpg
    121,9 KB · Προβολές: 7
  • 04.jpg
    04.jpg
    122 KB · Προβολές: 7
  • 03.jpg
    03.jpg
    120,1 KB · Προβολές: 7
  • 02.jpg
    02.jpg
    123,6 KB · Προβολές: 7
Καλησπέρα,
Βλέπω οτι κανείς δεν σχολιάζει οπότε μάλλον δεν σας ενοχλεί το θέμα. Κρίμα. Το πρόβλημα όμως είναι πραγματικό.

Είπα να δω σήμερα Μεγάλη Πέμπτη την ταινία Ο Μπλοφατζής που την δείχνει ο ΑΝΤ1 στην επιχρωματισμένη της έκδοση, που δεν την είχα ξαναδεί, και δυστυχώς δεν μπορούσα. Οι παραμορφώσεις σε κάθε αλλαγή σκηνής ήταν απίστευτα ενοχλητικές και σταμάτησα.

Ίσως δεν έγινα αρκετά κατανοητός με τις υπερβολικές λεπτομέρειες στο προηγούμενο μου κείμενο οπότε έπιασα ένα λεπτό της ταινίας μέσω web και σας ποστάρω 3 ζεύγη εικόνων από τρεις αλλαγές σκηνών. Η παραμόρφωνη θεωρώ ότι είναι προφανέστατη.

Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι πως είναι δυνατόν να έχει γίνει κάτι τέτοιο? 100άδες ώρες να ψηφιοποιηθεί σε high definition και άλλες τόσες να επιχρωματιστεί και δεν πήρε κανείς είδηση ότι όλες οι αλλαγές σκηνών είναι παραμορφωμένες?

Βλέπω σχεδόν αποκλειστικά παλιές ταινίες και μόνο οι Ελληνικές έχουν αυτό το πρόβλημα. Ειλικρινά δεν το έχω ξανασυναντήσει πουθενά αλλού. Λογικά το πρόβλημα μπορεί να διορθωθεί με ψηφιακή επεξεργασία αλλά για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει πρώτα να αναγνωριστεί ότι υπάρχει πρόβλημα. Θεωρώ είναι κρίμα μετά από τόση δουλειά οι ταινίες να μην βλέπονται.
 

Συνημμένα

  • 05.jpg
    05.jpg
    1,1 MB · Προβολές: 5
  • 04.jpg
    04.jpg
    1,1 MB · Προβολές: 5
  • 03.jpg
    03.jpg
    1,1 MB · Προβολές: 5
  • 02.jpg
    02.jpg
    1 MB · Προβολές: 5
  • 01.jpg
    01.jpg
    1,1 MB · Προβολές: 5
  • 06.jpg
    06.jpg
    1,1 MB · Προβολές: 5
Πίσω
Μπλουζα