Υπήρχε συγκεκριμένη ονομασία για τα "Multimedia CD-ROM" των 90ς;

Rakeesh

RetroDB Feeder
Joined
10 Δεκ 2007
Μηνύματα
4.578
Αντιδράσεις
1.703
Στα μεσα των 90ς μπηκε στο εμποριο ενα ειδικό είδος software που ενα απο τα βασικα του χαρακτηριστικα ηταν η χρηση πολυμεσων, δηλαδη βιντεο, εικονες, ηχος και κειμενο μεσα σε μια εφαρμογη. Αυτο το "μπουμ" εγινε χαρη στην τεχνολογια των CD-ROM που μπηκε στη χρηστική αγορά.

Οι εφαρμογες αυτες ηταν συνηθως εκπαιδευτικές ή εγκυκλοπαιδικές. Γενικώς όμως τα CD-ROM εμφανιστηκαν σαν η κοτα με τα χρυσά αυγά με αποτέλεσμα να κυκλοφορήσουν πάρα πολλοί τίτλοι εκείνη την εποχή, και μάλιστα και μερικά Ελληνικής παραγωγής. Χαρακτηριστικά, αν ανοιξετε καποιο PC Master της εποχης θα δειτε reviews τετοιων εφαρμογων

Απο τους γνωστότερους τίτλους ήταν οι εφαρμογές της Microsoft Cinemania και Encarta. Στα ελληνικά είχαν κανει απόπειρες η Compupress και το περιοδικό ROM που κυκλοφόρησαν CD-ROM με εφαρμογες δικης τους ερευνας και παραγωγής.

Βάσει αυτού του trend υπήρχαν και οι ειδικότητες "Τεχνικός εφαρμογών με πολυμέσα" στα ΙΕΚ, ενω κυκλοφορουσαν authoring εργαλεία όπως το Toolbook και το Macromedia Director. Σήμερα αυτά έχουν σχεδον εξ ολοκληρου αντικατασταθεί απο το Adobe Flash και web 2.0 τεχνολογια.

Οκ θα πείτε, τα θυμόμαστε όλα αυτά, τί μας τα λές; Λοιπόν η ερώτησή μου είναι εαν υπήρξε κάποια ιδιαίτερη ορολογία για αυτή την κατηγορία software του εμπορίου εκείνης της εποχής. Μπορεί να κυκλοφόρησαν (εδώ) ως "Multimedia CD-ROM" ή "Εφαρμογές πολυμέσων" αλλά τεχνικά δεν είναι πολύ σωστή ονομασία. Multimedia είναι οτιδήποτε ψηφιακό-καλλιτεχνικό που κυκλοφορεί σε ψυχαγωγια, εκπαίδευση ή επιστήμη, ενω "εφαρμογη πολυμέσων" νοείται και ένα πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο ή ήχου ή burning/authoring.

Η μονη σχετική αναφορά που βρήκα στην Wikipedia είναι σε αυτό το σημείο, αλλά και πάλι δεν αναφέρεται με κάποιο όνομα σε αυτό το software της εποχής ως κατηγορία.

Αυτο με κανει να υποθεσω οτι οι οροι "Multimedia CD-ROM Application" κλπ ήταν καταχρηστικοί και εμπορικοί και οσον αφορα την πληροφορική, δεν υπηρξαν ποτε ως δικη τους κατηγορια. Ομως ξερετε αν υπηρξε καποια πιο σωστή τεχνικά ονομασία;
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Δε θυμάμαι να υπήρχε κάποιος άλλος όρος, πιο εξειδικευμένος. Πιο πολύ ίσως να υπήρχε κάποιος διαχωρισμός επιπλέον, όπως π.χ. η Encarta multimedia εγκυκλοπαίδεια, ή κάτι άλλο να ήταν μια multimedia παρουσίαση, ή multimedia tour. Θυμάμαι το 1994 όταν είχα πάρει το πρώτο μου CD-ROM, βρήκα στο μαγαζί που το πήρα ένα multimedia "τίτλο", που ήταν παρουσίαση ενός ζωολογικού κήπου από το san diego, με εικόνες, βίντεο και ηχητικά δείγματα, σε συνδυασμό με πολλές πληροφορίες για κάθε είδους ζώο. Ίσως πιο σωστός όρος για κάτι τέτοιο να είναι για παράδειγμα, multimedia βάση δεδομένων για ζωολογικό κήπο.

Απλά ήταν περισσότερο ο "ντόρος" που είχε γίνει εκείνη την εποχή με τα multimedia, καθώς το CD-ROM έδινε για πρώτη φορά τη δυνατότητα να αποθηκευτούν πληροφορίες πολύ μεγάλου μεγέθους όπως βίντεο κλπ, και έτσι η λέξη multimedia έγινε κατά κάποιο τρόπο ταυτόσιμη με το CD-ROM. Άλλωστε προσέφερε 650ΜΒ χώρου, την ώρα που ένα τυπικό PC της εποχής είχε 200-500ΜΒ σκληρό δίσκο.
 
Θα έλεγα interactive/educational software.
 
Ούτε εγώ θυμάμαι κάποιον άλλο όρο. Μόνο τις Ελληνικές διαφημίσεις τις εποχής, όπου η λέξη multimedia προφερόταν με προσοχή σε κάθε συλλαβή και μια δόση δέους, σαν να έλεγαν πχ. Beetlejuice.
 
Multimedia CD-ROMs των 90s

Μετα απο μια πρόσφατη τεχνική απορία μου για την ονομασία τους καιρός να περάσουμε στο κυρίως θέμα, μιας και δεν βρήκα ανάλογο αφιέρωμα στο Retromaniax :)

Τη δεκαετια του 90 λοιπον ακμασε ενα συγκεκριμενο software. Εφαρμογές που συνδύαζαν πολλές τεχνολογίες (κειμενο, κινηματογραφο, εφφε, μουσικη) για να δημιουργήσουν ενα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, μια ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια ή διαδραστικό ντοκυμαντέρ. Χαρακτηριστικά ηταν τα menus που μας πηγαινουν στο επιθυμητο κεφαλαιο ή ενότητα, συνήθως με ενα εντυπωσιακο animation.

Αυτη η κατηγορια software ειχε παρουσιασει σημαντικη ακμη ωστε στα περιοδικα της εποχης βλεπαμε και αναλογα reviews.

Αυτα που θυμαμαι πιο εντονα ηταν η Cinemania και η Encarta, και οι δυο απο τη Microsoft. Σημερα φανταζουν πολυ ρετρο μιας και θα φαινοταν παραλογη η κυκλοφορια της imdb ή της Wikipedia σε DVD :D Η Cinemania ηταν μια βαση δεδομενων ταινιών και ηθοποιών, συνήθως με πλάνα ή και αποσπάσματα ταινιών, καθώς και κριτικές απο διάσημους κριτικούς.

Οταν ενας φιλος μου ειχε παει να γραφτει στο ΙΕΚ Ομηρος, και δη στο τμημα Multimedia, του χαρισαν μια εφαρμογη που ειχε κανει την παραγωγη το ιδιο το ΙΕΚ πανω στην Αποκάλυψη του Ιωάννη. Το ειχα δει λιγο, και περιελάμβανε κεφαλαια οπως ιστορια της Πατμου, το ιδιο το κειμενο, βιντεάκια με (ανούσια) εφφέ και ηχητική ανάλυση του κειμένου και διάφορα άλλα.

Επισης ενας ξαδελφος μου ειχε αγορασει απο το εξωτερικο μια εφαρμογη με τιτλο Unexplained που περιεγραφε διαφορα θεματα και πραγματικες μαρτυριες οσον αφορα φαντασματα, εξωγηινους κλπ. Δε θυμαμαι παρα πολλα απο αυτο περαν του οτι οποτε αλλαζε κεφαλαιο επαιζε ενα εντυπωσιακο συνδετικο βιντεο με ωραια εφφε (πχ ενα στοιχειωμενο σπιτι, μια τυπισσα να τρεχει τρομαγμενη, ομιχλες κλπ)

Τελος η Compupress ειχε ξεκινησει το 1997 μια σειρα CD-ROM εφαρμογων. Ξεκινησε με μια εφαρμογη που ειχε τιτλο Η κατάκτηση του Άρη και ειχε πολλες εικονες και βιντεο, κυριως με θεμα το "πρόσφατο" Pathfinder. Απο οσο θυμαμαι ειχε σκοπο να κυκλοφορει μια τετοια εφαρμογη καθε τοσο, αλλα δεν συνεχίστηκε.

Και τελος-τελος, καποια περιοδικα της εποχης ειχαν κανει το βημα να κυκλοφορουν μαζι με ενα Multimedia CD με διαφορα "καλουδια". Συγκεκριμενα θυμαμαι το CD-Show, αν και το CD του δεν ηταν ακριβως εφαρμογη, αλλά και το νεανικό περιοδικό 01 με ενα CD με interface και θεματολογια αλλού ντ' αλλού, όπως το ίδιο το περιοδικο :)

Γενικως η ολη φαση πρεπει να θεωρειται πολυ ρετρο, αφου τωρα με τη διαδοση του Ιντερνετ οι τετοιες εφαρμογες, παρα την καλλιτεχνικη τους αξια, ειναι περιττές. Μου κανει εντυπωση ομως που δε φαινεται να τη νοσταλγουμε οπως αλλα ρετρό. Λετε μετα απο 10 χρονια, συλλέκτες να μαζεύουν μανιωδώς multimedia CD ROMs;;

Εσεις ποιες τετοιες εφαμοργές-παραγωγές θυμάστε απο εκείνη την εποχή; :)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Bodyworks 4.0-πολυ καλο προγραμματακι για την ανατομια που περιελαμβανε και interactive game με ερωτησεις-επαιζε σε 386sx και win 3.1/95.Oι παλιοτερες εκδοσεις ετρεχαν σε dos αλλα η 4.0 ηταν το κατι αλλο!

BodWorks4b_1.jpg

BodWorks4f_1.jpg
 
Είχα πάρει αρκετές τέτοιες εγκυκλοπαίδειες - Cd roms.

Από τις καλύτερες που είχα ήταν το Le Louvre: Palace & Paintings που μέχρι και αρμονικές χαράξεις είχε σε πολλούς πίνακες που παρουσίαζε!

Το χειρότερο που είχα αγοράσει ήταν το "Michelangelo"
 
Ξεθαβω αυτο το θεμα (Johnny σε προλαβα!) γιατι χτες ειδα κατι και θυμηθηκα τη συγκεκριμενη κατηγορια software.

Με επιασε παλι η απορια για το αν εχει υπαρξει πουθενα κανενα ρετροενδιαφερον για τα Multimedia CD-ROMs, καποιο νοσταλγικο σαιτ αφιερωμενο σε αυτα, καποια preservation community κλπ. Ενω μπορει κανεις σχετικα ευκολα να βρει και κατεβασει πειρατικη εκδοση του πχ Command and Conquer 1, αμφιβαλλω αν μπορει να βρει πχ το Unexplained που ανεφερα παραπανω (χωρις να θελω να ανοιξω ζητημα περι πειρατειας).

Η μονη αναφορα που βρηκα, ειναι αυτο το απλο blog post:

http://rubenerd.com/my-latest-retro-multimedia-cd-rom-haul/

Καταρχας παρατηρησα οτι και στα Αγγλικα, το συγκεκριμενο προιον ηταν γνωστο ως "Multimedia CD-ROM", αν και το αρθρο χωνει μεσα και 2-3 παιχνιδια. Σωστα σημειωνει οτι πλεον ειναι εξαφανισμενο και ξεχασμενο ειδος που εχει εξ ολοκληρου αντικατασταθει απο το Ιντερνετ. Το κακο του (και συναμα καλο) ειναι οτι θα μπορουσα να χρησιμευσουν ως time capsules. Η Wikipedia πλεον δεν μπορει να σου δειξει πως ηταν ο κοσμος το 2005, αλλα η Encarta 1996 μπορει να σου δειξει πως ηταν ο κοσμος το 1996.

Ειναι κριμα παντως που εχουν ξεχαστει εντελως και δεν φαινεαι να ενδιαφερεται κανενας για να διασωθουν οι τοτε τίτλοι ή εστω να μεινουν ως αναμνηση :(

@Kambia

Ποτε δε σε ρωτησα, τι αλλους τιτλους ειχες;
 
Χρησιμοποιούσαν κυρίως το Macromedia Director & Authorwave και ένα άλλο που το ξέχασα.

Θυμάμαι το κάθε ελληνικό περιοδικό είχε και CD με παρουσίαση περιεχομένου.  Μέχρι και ερωτικά περιοδικά (γκουχ γκουχ...Hot Cd rom)
 
Μαθαινα Director σε δημοσιο ΙΕΚ τοτε. Για καποια περιοδο ειχε παρει τα πανω του. Πολλα παιχνιδια φτιαχτηκαν τοτε με Lingo. Μετα εξαφανιστηκε.
 
Εννοεις εγιναν εμπορικα παιχνιδια με Λινγκο; Για παραδειγμα;

Μου φαινεται οτι οσον αφορα τα πολυμεσα οντως ειχε γινει μια "φουσκα" το '90, με διαφορες καινουργιες και υποσχομενες τεχνολογιες που εξαφανιστηκαν ολες, ξαφνικα. Δεν ξερω κατα ποσο υπηρχε ξανα τετοια βραχυβια φουσκα στην ιστορια της πληροφορικης. Σαν να λεμε οτι ολες οι γλωσσες προγραμματισμου εξαφανιζονται και επικρατει η τζαβα, και μετα απο 5 χρονια δεν τις θυμαται κανεις.

Γι' αυτο τωρα βλεπω νισταλγικα τη συγκεκριμενη μοδα των πολυμεσων, επειδη κρατησε λιγο και ηταν χαρακτηριστικη της εποχης. Οπως οταν λεμε για "βιντεοταινιες" εννοουμε "δεκαετια του 80", ετσι οταν λεμε για "εκπαιδευτικη εφαρμογη σε CD πολυμεσων" σχεδον παντα αναφερομαστε σε δεκαετια του 90 :)

Η Macromedia ειχε βγαλει το Flash και το Premiere μεχρι που αγοραστηκε απο την Adobe.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

Ωραίο το θέμα φίλε 1@Rakeesh[/USER]αν και ομολογώ οτι σήμερα το είδα πρώτη φορά. Θυμάμαι μου είχε δανείσει φίλος την Encarta 96 στο πρώτο μου PC το 97 και ήταν πραγματικά αποκάλυψη στα εφηβικά μου μάτια. 

Σημαντική η παρατήρηση που έγινε παραπάνω από τον 1@markk[/USER] , οτι για πρώτη φορά υπήρχε ευρέως διαθέσιμο φθηνό αποθηκευτικό μέσο με χωρητικότητα μεγαλύτερη απο εκείνη των μεγάλων σκληρών δίσκων της εποχής.

Για εμένα δύο λόγοι συνέβαλαν στην μεγάλη του διάδοση και προβολή.

Αφενός στην επιθυμία των Microsoft/Intel για την πλατιά διάδοση των ΗΥ για οικιακή χρήση με στόχο τους νεότερους κυρίως καταναλωτές -  και τι καλύτερο ο υπολογιστής να μοιάζει με τη γνωστή στους γονείς τηλέοραση εμπλουτισμένη με διαδραστικά μέσα που ενίσχυαν τα επιχειρήματα για την αγορά του υπολογιστή για τα παιδιά- ενώ πράγματι ήταν καινοτομία της εποχής η αλληλεπίδραση μέσου/χρήστη.   Και για να λέμε την αλήθεια ήταν ένα κι ένα για εκπαιδευτική χρήση και ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις, ενώ εξαπλώθηκαν γρήγορα και τα CD ΡΟΜ ερωτικού περιεχομένου.

Προσωπικά, έχω κρατήσει ένα CD-ROM από το περιοδικό ROM, με θέματα αστροφυσικής που είχε επιμεληθεί ο γνωστός κ. Δ. Σιμόπουλους, ενώ αντίστοιχο υλικό υπήρχε και σε ένα σχολικό μάθημα περί αστρονομίας το 1998! Επιπλέον, θυμάμαι τα διάφορα εκπαιδευτικά CD του υπουργείου παιδείας που μας τα επιδύκνειαν στα μαθήματα φυσικής, χημείας, βιολογίας αντικαθιστώντας τα εργαστήρια. Θυμίζω οτι και ο Παπασωτηρίου από το 1995 εώς του 2000 περίπου είχε φτιάξει και το αντίστοιχο κατάστημα με προσανατολισμό στα Multimedia Πατησίων και Στουρνάρη.

Γρήγορα ξεπεράστηκαν πρώτα από τα DVD καθώς τα CD ήδη μετρούσαν περίπου 20 χρόνια ως τεχνολογία το 98 και εν συνεχεία από τις δυνατότητες του διαδικτύου, που μετά την έλευση του ADSL ξεπέρασε την κρίσιμη μάζα διείσδυσης στο ευρύ κοινό και μετά την ιστορία τη γνωρίζουμε όλοι.

Δε μου κάνει καμία εντύπωση οτι το όλο concept Multimedia CD-ROM ήταν "διάττων αστήρ" καθώς θεωρώ οτι ήταν ένα όχημα για την προώθηση των PC. Όταν ο σκοπός επετεύχθει αλλάξαμε αυτοκίνητο, ενώ από οτι φαίνεται ήδη στα διάφορα εργαστήρια είχε πέσει τρελή έρευνα και χαρτούρα στην συμπίεση οπτικουαστικών δεδομένων στο CD, αλλά και σε επίπεδο επεξεργασίας για να μη βγει ως προιόν.

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πρεπει αυτα τα εκπαιδευτικα multimedia CD να επαιζαν ρολο και στην εκπαιδευση, δηλ σε ταξεις φροντιστηριων, σχολειων και πανεπιστημιων, αν και μαλλον εγω δεν τα προλαβα.

Την τελευταια φορα που πηγα φροντιστηριο αγγλικων (δεκαετια 90) εκανα μονος μου training με μια σειρα απο τετοια CD, ειχαν δηλαδη ενα μικρο ανιμεισον με διαλογο, και μετα ασκησεις.

Σε αυτο το σημειο μαλλον πρεπει να υπηρχε ο εξης διαχωρισμος: 1. τα "εμπορικα" multimedia  που μπορουσε ο καθενας να αγορασει απο καταστημα για ιδιωτικη/οικιακη χρηση (οπως πχ το Encarta) και 2. οι αμιγως "εκπαιδευτικες" εφαρμογες multimedia που προοριζονταν μονο για εκπαιδευτικους οργανισμους και φροντιστήρια, οπως αυτο που αναφερει ο Φουτιξ.

Γνωριζει κανενας αν χρησιμοποιουνται στις μερες μας τετοια εκπαιδευτικα βοηθηματα; Πιθανον να ειναι η κατηγορια που εχει επβιωσει σημερα.

Δε μου κάνει καμία εντύπωση οτι το όλο concept Multimedia CD-ROM ήταν "διάττων αστήρ" καθώς θεωρώ οτι ήταν ένα όχημα για την προώθηση των PC.
Στις ενδιαφερουσες σκεψεις σου, εγω θα προσεθετα και καποια αλλαγη αισθητικης στα τελη του 90. ΤΑ Multimedia ηταν μια καινοφανης τεχνολογια που εκανεε μεγαλο μπαμ, ωστε να πεσει στην παγιδα του κορεσμου και του κιτς. Ετσι ειχαμε πολυ αχρειαστο eye candy, χαλια μορφινγκ, μενου που ξεδιπλωνουν,  σεκανς ανιμεισον καθε φορα που αλλαζεις κεφαλαιο, και τετοια καλουδια που υποτιθεται εδιναν αισθητικη υπεραξία στην παραγωγη. Τα παιχνιδια FMV της ιδιας περιοδου ειναι το αντιστοιχο φαινομενο στα παιχνιδια.

Ο κοσμος ειδε οτι για να ενημερωθει και να παρουσιασει κατι, τα καταφερνει μια χαρα με ενα Powerpoint, χωρις φανφαρες. Παραλληλα, η τεχνη των γραφικων και του ανιμεισον ωριμασε και ξεφυγε απο ολη αυτη την ιστορια. Σημερα αυτα τα βλεπεις μονο στα μενυ των DVD υποθετω :)
 
1@Rakeesh[/USER] H "μαγεία" των γραφικών των CD-ROM ήταν μεγάλη πρόοδος για την εποχή της. Μην ξεχνάμε οτι μέχρι τότε βλέπαμε πράσινες και πορτοκαλί οθόνες και κάνα μπιπ-μπιπ για ήχο. Τα CD-ROM ξεπεράστηκαν αισθητικά κυρίως από το διαδίκτυο (www), το οποίο μέχρι το 2000 μοιράζονταν κοινά στοιχεία με τα CD-ROM. 

 

Απλά ήταν περισσότερο ο "ντόρος" που είχε γίνει εκείνη την εποχή με τα multimedia, καθώς το CD-ROM έδινε για πρώτη φορά τη δυνατότητα να αποθηκευτούν πληροφορίες πολύ μεγάλου μεγέθους όπως βίντεο κλπ, και έτσι η λέξη multimedia έγινε κατά κάποιο τρόπο ταυτόσιμη με το CD-ROM. Άλλωστε προσέφερε 650ΜΒ χώρου, την ώρα που ένα τυπικό PC της εποχής είχε 200-500ΜΒ σκληρό δίσκο.
Σημαντική η παρατήρηση που έγινε παραπάνω από τον 1@markk[/USER] , οτι για πρώτη φορά υπήρχε ευρέως διαθέσιμο φθηνό αποθηκευτικό μέσο με χωρητικότητα μεγαλύτερη απο εκείνη των μεγάλων σκληρών δίσκων της εποχής.
Να συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες 

Μην ξεχνάμε ότι την εποχή που πρωτοβγήκαν τα  Μultimedia Cdroms  τους  386DX- πρώτοι 486 ήταν πολύ διαδεδομένες  εφαρμογές  "διπλασιαστές χώρου"  τύπου Stacker σε  τέτοιο βαθμό  που υιοθετήθηκε και κατόπιν έγινε συστατικό του DOS ως  DoubleSpace/DriveSpace και κατόπιν Windows 95 /98 μέχρι και 98ME .

Μέρος του πλεονασμού και υπερβολής στο περιεχόμενο ίσως πρέπει να αποδωθεί και στην διάθεση να υπερτονισμού αυτού του πλεονέκτηματός τους.

Και τελος-τελος, καποια περιοδικα της εποχης ειχαν κανει το βημα να κυκλοφορουν μαζι με ενα Multimedia CD με διαφορα "καλουδια". Συγκεκριμενα θυμαμαι το CD-Show, αν και το CD του δεν ηταν ακριβως εφαρμογη, αλλά και το νεανικό περιοδικό 01 με ενα CD με interface και θεματολογια αλλού ντ' αλλού, όπως το ίδιο το περιοδικο :)
Νομίζω κάπου  πρέπει να έχω σώσει ένα  CD του 01  (είχα αγοράσει για τους λόγους που ανέφερες ένα και μοναδικό περιοδικό) .

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Θυμάμαι λοιπόν, όπως σωστά αναφέρθηκε προηγουμένως, να κοιτάμε με λαχτάρα τις βιτρίνες τα Multimedia kit που μεταμορφώνουν το pc άκι μας ώστε να παίξουν τους πολυπόθητους τίτλους. Multimedia Titles γεμάτες οι σελίδες των περιοδικών, τιμοκατάλογοι κλπ
Πανάκριβα και για πολύ λίγους. Πολλές ματιές στη βιτρίνα, ερωτήσεις κλπ.

Μεγάλο ρόλο στη διάδοση, αλλά περισσότερο στη λαχτάρα να αποκτήσει κάποιος "τίτλους" του είδους διαδραμάτισαν τα περιοδικά ειδικού τύπου, που παρουσίαζαν με φανφάρες και εικόνες ως κάτι τρομερό το τότε "multimedia" κύμα. Μήπως ήταν ? ή όχι ?

Βάζοντας σήμερα το cinemania 1994 χαζεύοντας το λίγο και ακούγοντας από τα retro ηχειάκια τα midi και λοιπά ηχητικά.. Αναρωτιέμαι.. Μεγάλος χαμός για όλο αυτό ? Ναι αλλά τότε, ήμαστε στο σκοτάδι. Τα απλά αυτά γραφικά σε vga, άντε svga για τους έχοντες καλή μηχανή (386-svga) ήταν πυροτεχνήματα μπροστά στα μάτια μας. Θυμάμαι να παίζει ο εθνικός ύμνος στην Encarta 95 και να νιώθω συγκινημένος.. Εικόνα που έχει μείνει μέχρι και σήμερα..
Από την εποχή των σπηλαίων (pc speaker - 50-100ΜΒ HDD) πήγαμε στο χαλκό.. Ήταν ένα σκαλοπάτι, που έδωσε την ώθηση για την ανάπτυξη του hardware και στη συνέχεια το ευρυζωνικό που αποτέλεσε ταφόπλακα μεν, αλλά και πόρτα προς την πληροφορία για το κοινό, χωρίς όριο και με μικρότερο κόστος.
Αχανής πληροφορία.. αλλά επιλογές λιγότερο στοχευμένες, αμεση διαθεσιμότητα αλλα και άχρηστο περιεχόμενο.

Ήταν η εποχή ενός άλματος, που τα μηχανήματα μετά τη θέσπιση των MPC1 και MPC2 φάνηκε η αδυναμία του hardware ν΄ακολουθήσει το software. Μια δημιουργική εποχή για το software, ένα άλμα ανάπτυξης που ώθησε και τη βιομηχανία του hardware να ξεκολλήσει.
Τα υπόλοιπα τα γνωρίζουμε όλοι σε μια 5ετία 94-99, έχουμε τα μεγαλύτερα cdtitles παιχνίδια και Multimedia που όλοι μας νοσταλγούμε..

Αγορά λοιπόν cdrom drive 2x, για να παίξουμε beethoven, cinemania 94, bodyworks, dangerous creatures, corel draw cliparts,
jazz jackrabbit, Myst
s-l640.jpg1e89dc453471aa70a894e2358f9cb49f.jpg
Πολλά αγοράστηκαν μετά από "πλύση" εγκεφάλου από τα περιοδικά ειδικού τύπου "multimedia & cdrom" - ram - rom κλπ
Συντάκτες ενθουσιασμένοι, μεγάλη χωρητικότητα, πολλά γραφικά.. πολλά σκουπίδια όμως..
multimedia__cd-rom_001_20130925_1084108843.jpg

Γίνομαι συνδρομητής στο Cdrom Today, με παρουσιασεις και νέα απόλο τον κόσμο.
9712372102_cd-rom-today-issue-2-fall-1.jpg1136466722_super-pro-issue-7-june-1993-1.jpg

Σήμερα πλέον, μόνο η νοσταλγία έχει μείνει από την τότε εποχή, που και που ίσως να βάλω ενα cdάκι μέρα έτσι για να περάσει η ώρα να χαζέψω λίγο.. Ορισμένους τίτλους τους έχω σε images, φόρτωμα εικόνων κλπ..
Μετά από λίγο πιάνω τον εαυτό μου να σερφάρει για να χαζέψει τον τίτλο στο smartphone..

Οι εποχές άλλαξαν, όλα είναι εύκολα στα χέρια μας με 2-3 κινήσεις..
 
Τελευταία επεξεργασία:
Περιγραφεις πολυ ωραια το κλιμα και τις τασεις της εποχης :) βλεπω ειχες μπει σ ενα τριπακι να αποκτησεις καποια, και τα κρατησες ακομα ωστε να μοιραστεις τις εκονες. Μου εκανε εντυπωση που ξαναειδες την ενκαρτα για να θυμηθεις αν τελικα αξιζε τον κοπο

Οντως αυτο το κλιμα ειναι τοσο διαφορετικο απο το σημερινο και κρατησε τοαο λιγο που δυσκολα το εξηγεις σε καποιον που δεν προλαβε να το ζησει. και οχι μονο αυτο αλλα , ισως επειδη οπως ειπες ηταν 'πολυ κακο για το τιποτα', το ξεχασαμε κι εμεις και δε βλεπω καμια νοσταλγια
 
Τελευταία επεξεργασία:
Θυμάμαι κάποια στιγμή, είχα κάποιες εγκυκλοπαίδειες ελληνικές όπως η Τομή που ήταν κλειδωμένη (γκρρρ.)
Επίσης είχα και το cdrom του οτε, που ήταν εργαλείο για ορισμένους από εμάς.

Επίσης ένα παρακλάδι, ήταν και τα video cd. Τα θυμάται κανείς ?
Video Cd με θέματα ταινίες ήταν διαδεδομένα για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα και κάποια περιοδικά του ειδικού τύπου είχαν αφιερώματα
. Hifi world - Ποπ και Ροκ - Ήχος - Hitech

Σήμερα και ακόμη χειρότερα σε κάποια χρόνια, υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες οι οποίες όλο και λιγοστεύουν καθώς "παλαιά" site και blogs κλείνουν. Σε κάποια χρόνια λοιπόν, δεν θα υπάρχει παρά λιγοστή πληροφορία γι΄αυτό το διάστημα ίσως 2-3 άρθρα στη wiki και φωτογραφίες στο google από κάποια εξώφυλλα περιοδικών ή τίτλων.
 
Σνιφ, μου θυμήσατε τώρα την Grolier Multimedia Encyclopedia του 1994, που ερχόταν πακέτο μαζί με κάποιο CD-Rom της εποχής ή κάποια Soundblaster, δεν είμαι σίγουρος πλέον...
 
Πίσω
Μπλουζα