Υπαρχει καποιος που να επισκευαζει κονσόλες?

mike

RetroJunkie™
Joined
17 Νοέ 2008
Μηνύματα
2.153
Αντιδράσεις
86
Αυτο το ερωτημα απευθυνω στα μελη του φορουμ.

Προσφατα απεβιωσε το segacd μου. Δεν του εκανα κατι περιεργο, απλα ειχα ξεχασει τον μετασχηματιστη στο πατρικο μου, και του εβαλα μετασχηματιστη απο mastersystem, megadrive, SNES, ολοι με τα ιδια βολτ, περιπου ιδια αμπερ, και ιδια πολικοτητα. Καποιος το εκαψε, (μαλλον πυκνωτης ή ασφαλεια) γιατι και με τον μετασχηματιστη που το δουλευα, δεν δουλευει πια. (το genesis απο πανω ειναι ΟΚ.)

Αν υπαρχει καποιος που να φτιαχνει, ή ξερει καποιον που να φτιάχνει, ας μου στειλει ενα pm, (φυσικα θα πληρωθει)
 
Λογικά στο έκαψε το τροφοδοτικό του SNES και 90% είναι η ασφάλεια.

Μπορείς να το κάνεις μόνος σου. Δες το video εδώ μετά από το 3ο λεπτό για να δεις ακριβώς τι πρέπει να αλλάξεις.

[ame=http://www.youtube.com/watch?v=pVd1rB_4seI]YouTube - Fixing the Model 2 SegaCD

και εδώ έναν οδηγό:

H ασφάλεια που πρέπει να προμηθευτείς είναι 850mA για το 1 ενώ για το segacd2 είναι 1-1.15Α όπως αναφέρει ο οδηγός. Δεν πρέπει να βάλεις ασφάλεια πάνω από 2Α.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Σε ευχαριστω, αν και εγω εχω το segaCD1, ενω στο βιντεο φαινεται η επισκευη του megaCD2. Αν και εγω νομιζω οτι ειναι αυτη η ασφαλεια 850mA.

Το θεμα ειναι οτι εχω προβληματιστει με την πολικοτητα. Το megaCD2 του Maddog,αλλα και αλλα που εχω δει, εχουν ΑΝΑΠΟΔΗ πολικοτητα, η οποια αναγραφεται στο αυθεντικο μετασχηματιστη. Εγω δεν εχω τον αυθεντικο μετασχηματιστη, εχω εναν εμποριου, οποτε δεν μπορω να μαθω την πολικοτητα του segaCD μου. Και δυστυχως δεν θυμαμαι πως ειχα ρυθμισει τον μετασχηματιστη που το λειτουργουσα (κανονικα, χωρις προβληματα), τοσα χρονια.

Οποτε ισως ξανακαψω την ασφαλεια.

Παντως φιλε Vangel, σε ευχαριστω για την βοηθεια.
 
Άλλαξε πρώτα την ασφάλεια και μετά βάλτου τον μετασχηματιστή από sega mastersystem1. Στο λέω διότι το NES δίνει έξοδο 9V AC, 1.3A, περισσότερα Α δηλαδή από την ασφάλεια που έχει το segacd1 και επίσης δεν δίνει πολικότητα καθώς η έξοδος είναι εναλλασόμενη και όχι συνεχής.

Λογικά το segacd σου θα γράφει στο κάτω μέρος τι πολικότητα χρειάζεται.

Παίδες δεν έχει κανείς άλλος από το forum έτσι απλά για να γνωρίζουμε;
 
Λοιπόν, να τα ratings και οι πολικότητες από τους μετασχηματιστές σε όλα τα Sega μηχανήματα που έχω. Οι μετασχηματιστές είναι όλοι original της Sega. Κάτω από τα μηχανήματα γράφει Volts και Amperes (που ταιριάζουν με αυτά που γράφουν οι μετασχηματιστές) αλλά ΔΕΝ γράφει πολικότητες.

Σημειώνω εδώ ότι δεν είμαι απόλυτα βέβαιος ότι είναι αυτοί που είχαν τα μηχανήματα εξαρχής καθότι τα περισσότερα αγοράστηκαν μεταχειρισμένα, αλλά μπορώ να βεβαιώσω ότι έχουν "γράψει" αρκετές ώρες απροβλημάτιστα με τους συγκεκριμένους μετασχηματιστές.

Λοιπόν, το PAL MegaCD 2 που έχω έχει μετασχηματιστή 10V, 1.2 A με το θετικό "έξω" και το αρνητικό "μέσα". Έναν ίδιο έχει και το Game Gear μου.

Επίσης έναν με αυτά τα ratings έχει και ένα USA Genesis Model 1 και ένα Japanese Mega Drive Model 1 (διαφέρουν φυσικά τα φις από των Ευρωπαικών μετασχηματιστών).

Το PAL Megadrive 2 αλλά παραδόξως και το Nomad (που όμως δεν πρέπει να είναι ο αυθεντικός του γιατί έχει Ευρωπαικού τύπου φις) έχουν μετασχηματιστή 10V, 850 mA με το αρνητικό "έξω" και το θετικό "μέσα" και ο μετασχηματιστής αυτός ΔΕΝ ταιριάζει στην υποδοχή του MegaCD 2 (είναι μικρότερο το βύσμα)

To PAL Sega Master System 2 έχει μετασχηματιστή 10V, 0.5A με το θετικό "έξω" και το αρνητικό "μέσα".

Ελπίζω να βοήθησα λίγο. Από ότι θυμάμαι ο Wally έχει ένα PAL MegaCD Model 1 οπότε ας πει και τα δικά του ratings.
 
Εφτασεεεε.

Φωτο απο MegaCD1 και MegaDrive1

picture.php
 
Λοιπον, αποφασισα να το φτιαξω μονος μου. Πρωτα εκανα το segaCD1 που εχω, πραγματικα "βιδες", λυνοντας τα παντα. Ομως παρα τις τεχνικες γνωσεις μου, δεν καταφερα να εντοπισω την ασφαλεια ή κατι που να μοιαζει με ασφάλεια. Δεν υπυρχε καν η ενδειξη F301 που αναφερεται ως ασφαλεια στo segaCD2. Με την βοηθεια ενος φιλου ηλεκτρονικου, διαπιστωσαμε οτι η ασφαλεια, ειναι τυπου FUSE, δηλαδη μοιαζει εξωτερικά με αντισταση, και ειναι ΚΟΛΛΗΜΕΝΗ πανω στην mainboard (οχι στο board του "megadrive", ουτε στο cdplayer). Για να αλλαχθει επρεπε να κοπει πανω απο το board. Αλλα επειδη δεν ξεραμε πολικοτητα, αποφασισαμε να μην κολησουμε αλλη τυπου fuse επανω, αλλα να προσθεσουμε εξωτερικα με καλωδια, ασφαλειοθηκη που δεχεται κανονικου τυπου-γιαλινες ασφαλειες, ετσι ωστε αν ξανακαει να μπορουμε ευκολα να την αλλαξουμε.

Ακομα μια εκπληξη: η "ασφαλεια" ηταν 2,5Α καμια σχεση με 850μΑ ή 1Α που δινουν οι μετασχηματιστες. Τελικα εβαλα μια 2Α, κανονικου τυπου, γιαλινη. Ξαναμονταρω, δινω ρευμα με το μετασχηματιστη που τοσα χρονια το επαιζα, με πολικοτητα ιδια με megadrive, mastersystem κτλ. Δεν ανάβει. Αλλαζω την πολικοτητα στον μετασχηματιστη, και ΑΝΑΒΕΙ!!! Ωραια, ας παιξω sonicCD να χαρω. μολις βαζω το cd το πεταει εξω... Δοκιμαζω και αυθεντικα audio, τιποτα. Το λυνω, το συνδεω πανω στο megadrive, γδυμενο, και ανακαλυπτω οτι δεν γυρναει το μοτερ το cd...

Θα το παω σε ηλεκτρονικο, να τελειωνουμε, και ας πληρωσω 50ευρω...
 
για φτιαξιμο κουμπιων gameboy ξερει κανεις κατι?
 
τι πρόβλημα έχουν;
 
το start δεν πιανει καλα,μιλαω για ασπρομαυρο gameboy

thnx για την αμεση ανταποκριση
 
Αν εχεις το special κατσαβιδι (ειναι τριπλης αποληξης, σαν το σημα mercedes) απλα

ανοιξε το και καθαρισε με οινοπνευμα το "χρυσου" χρωματος σημειο οπου ακουμπαει

το λαστιχενιο πραγματακι που βρισκεται πισω απο το κουμπι.

Πιστευω να καταλαβες!
 
konstandin είπε:
το start δεν πιανει καλα,μιλαω για ασπρομαυρο gameboy
thnx για την αμεση ανταποκριση
Λογικά δεν έχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα, αμα το ανοίξεις (εύκολο άνοιγμα άμα εχεις το κατάλληλο κατσαβίδι -εδώ-) μπορείς να το καθαρίσεις εσωτερικά και να δοκιμάσεις να ρίξεις λίγο καθαριστικό tuner στις επαφές των κουμπιών. Στην χειρότερη θα έχουν φθαρεί οι μεμβράνες των κουμπιών, άνοιξε το πρώτα και βλέπεις.
 
ουτε καθαριστικο χρειαζεται. ΟΛΕΣ τις επαφες απο τα μηχανηματα μου τις καθαριζω με μπλε γομα (σχολικη). κανει απιστευτη δουλεια. τωρα βεβαια αν εχει φαγωθει η λαστιχενια επαφη της φουσκας τοτε μαλλον θελει αντικατασταση...
 
Maddog είπε:
Λοιπόν, να τα ratings και οι πολικότητες από τους μετασχηματιστές σε όλα τα Sega μηχανήματα που έχω. Οι μετασχηματιστές είναι όλοι original της Sega. Κάτω από τα μηχανήματα γράφει Volts και Amperes (που ταιριάζουν με αυτά που γράφουν οι μετασχηματιστές) αλλά ΔΕΝ γράφει πολικότητες.
Υπάρχει τρόπος να βρείς την πολικότητα μίας κονσόλας και είναι πολύ εύκολος, πρόσφατα ηρθαν στα χέρια μου καποιες κονσολες χωρίς τροφοδοτικά και επρεπε να βρώ τρόπο να τις λειτουργήσω με universal adapter σωστά. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να μετρήσεις με πολύμετρο στα ohm (αντίσταση) την "συνέχεια" (μηδενικά ohm) μεταξύ μεταλικού σασί (μπορείτε να το βρείτε εκτεθημένο στην οπή της κάρτας, ή σε καποιο αλλο σημείο κατω απο vents κ.τ.λ) και της μιας εκ των δύο ακροδεκτών της θυρας που συνδεεται ο μετασχηματιστής. Με αυτόν τον τρόπο βρίσκουμε το αρνητικό.

Παρόλα αυτά όλες οι κονσόλες εχουν προστασία απο αντίστροφη τάση, είτε με δίοδο είτε με τρανσιστοράκι, και αν δεν συνδεθουν σωστά απλως δεν θα ανάβουν.

Προσοχή, προσέξτε τα volt και ακόμα περισσότερο τα ampere!
 
Ethaniel είπε:
ουτε καθαριστικο χρειαζεται. ΟΛΕΣ τις επαφες απο τα μηχανηματα μου τις καθαριζω με μπλε γομα (σχολικη). κανει απιστευτη δουλεια. τωρα βεβαια αν εχει φαγωθει η λαστιχενια επαφη της φουσκας τοτε μαλλον θελει αντικατασταση...
Η μπλε γόμα κάνει δουλειά επειδή ουσιαστικά καθαρίζει την επιφάνεια ξύνοντας τηv (και ας μην είναι ορατό στο μάτι). Δεν θα τη συνιστούσα, για να φανταστείς με τρίψιμο μπλε γόμας μπορείς να αφαιρέσεις την πράσινη επικάλυψη των τυπωμένων αγωγών από τις πλακέτες (το έκανα παλιότερα).

Γι' αυτό και θα επιμείνω στη χρήση tuner που είναι ανώδυνο...

mitsakos είπε:
Υπάρχει τρόπος να βρείς την πολικότητα μίας κονσόλας και είναι πολύ εύκολος, πρόσφατα ηρθαν στα χέρια μου καποιες κονσολες χωρίς τροφοδοτικά και επρεπε να βρώ τρόπο να τις λειτουργήσω με universal adapter σωστά. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να μετρήσεις με πολύμετρο στα ohm (αντίσταση) την "συνέχεια" (μηδενικά ohm) μεταξύ μεταλικού σασί (μπορείτε να το βρείτε εκτεθημένο στην οπή της κάρτας, ή σε καποιο αλλο σημείο κατω απο vents κ.τ.λ) και της μιας εκ των δύο ακροδεκτών της θυρας που συνδεεται ο μετασχηματιστής. Με αυτόν τον τρόπο βρίσκουμε το αρνητικό.Παρόλα αυτά όλες οι κονσόλες εχουν προστασία απο αντίστροφη τάση, είτε με δίοδο είτε με τρανσιστοράκι, και αν δεν συνδεθουν σωστά απλως δεν θα ανάβουν.

Προσοχή, προσέξτε τα volt και ακόμα περισσότερο τα ampere!
Υπάρχει και πιο εύκολος τρόπος. Βάζουμε το πολύμετρο στο buzzer (βραχυκύκλωμα) ακουμπάμε τη μια άκρη σε μια επαφή της πλακέτας που ξέρουμε πως είναι γείωση και μετά την άλλη στην υποδοχή ρεύματος (socket) της κονσόλας. Όπου κάνει τον γνώριμο ήχο είναι η γείωση, η άλλη είναι η τάση.

Για να βρούμε πολικότητα σε περίπτωση που δεν το λέει το τροφοδοτικό βάζουμε το πολύμετρο να μετράει dc και ακουμπάμε το jack στα πλαϊνά του με τη μια άκρη του πολυμέτρου (πχ καλώδιο γείωσης) και το κεντρικό του jack με την άλλη (καλώδιο τάσης). Άμα δείξει αρνητική τάση τότε η πολικότητα είναι ανάποδα (εκεί που ακουμπήσαμε το καλώδιο τάσης - είναι η γείωση και εκεί που ακουμπήσαμε το καλώδιο γείωσης η τάση), άμα δείξει θετική τότε η πολικότητα είναι ανάλογα με την πολικότητα των καλωδίων του πολυμέτρου (δηλαδή εκεί που ακουμπίσαμε το καλώδιο γείωσης - γείωση και εκεί που βάλαμε το καλώδιο τάσης - τάση. (ελπίζω να καταλάβετε τι είπα μιας και δεν μπορώ να το περιγράψω καλά :p )
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Στο http://www.ebw.gr έχει σετ από κατσαβίδια που κάνουν για όλες τις κονσόλες. Νομίζω γύρω στα 17 ευρώ. Και για SEGA και για X-box και για όλα τα ninty.

To έχω πάρει και η ποιότητα είναι εξαιρετική. Πάρε ένα τηλέφωνο να σου πουν.

Ανοίγεις την κονσόλα, καθαρίζεις με οινόπνευμα επαφή και πλακέτα και είσαι τζετ. Πόσο να έχει πατηθεί το start πια. Μάλλον μπίχλα έχει μαζέψει.
 
Haros είπε:
Υπάρχει και πιο εύκολος τρόπος. Βάζουμε το πολύμετρο στο buzzer (βραχυκύκλωμα) ακουμπάμε τη μια άκρη σε μια επαφή της πλακέτας που ξέρουμε πως είναι γείωση και μετά την άλλη στην υποδοχή ρεύματος (socket) της κονσόλας. Όπου κάνει τον γνώριμο ήχο είναι η γείωση, η άλλη είναι η τάση.
Το ίδιο πράγμα λέμε :D
 
mitsakos είπε:
Το ίδιο πράγμα λέμε :D
Ναι Mitsako απλά το έκανες με τα Ohm, ενώ με το buzzer στο πολύμετρο δεν χρειάζεται καν να κοιτάξεις οθόνη. *beeeeeeep* :D
 
Σήμερα ξετρύπωσα το αγαπημένο μου Gameboy αλλά δεν ανοίγει με τίποτα. Είχε πολύ βρωμιά εκεί που μπαίνουν οι μπαταρίες. Το καθάρισα μ'ένα πανάκι όσο γινόταν, αλλά τίποτα. Υπάρχει κανενά ρετρο μαγαζάκι που να φτιάχνει Gameboy ?
 
jo86 είπε:
Σήμερα ξετρύπωσα το αγαπημένο μου Gameboy αλλά δεν ανοίγει με τίποτα. Είχε πολύ βρωμιά εκεί που μπαίνουν οι μπαταρίες. Το καθάρισα μ'ένα πανάκι όσο γινόταν, αλλά τίποτα. Υπάρχει κανενά ρετρο μαγαζάκι που να φτιάχνει Gameboy ?
ποιός ο λόγος να το φτιάξεις όταν με 15-20 ευρω παίρνεις άλλο?
 
Πίσω
Μπλουζα