Υστερία - Black Christmas (1974)

RIO

Retro Horrormaniac
Joined
12 Νοέ 2009
Μηνύματα
21.005
Αντιδράσεις
68.213
Ταινία που πέρασε στα ψιλά στην εποχή της, αλλά με τον καιρό αναγνωρίστηκε η αξία της και απέκτησε φανατικό κοινό ( μεταξύ αυτού και εγώ). Ένα από τα πρώτα slasher, με ατμόσφαιρα όμως που δεν πλησίασε καμιά ταινία του είδους, στα χρόνια που ακολούθησαν.

Η υπόθεση είναι απλή με μια παρέα από κοπέλες, που μένουν μια φοιτητική εστία, τις μέρες των Χριστουγέννων και τρομοκρατούνται από τα ανατριχιαστικά τηλεφωνήματα ενός αγνώστου. Αυτό που δεν ξέρουν είναι ότι ο μανιακός που τις παρενοχλεί, έχει βρει καταφύγιο στη σοφίτα του σπιτιού!

Εξαιρετική σκηνοθεσία από τον Bob Clark, που μεταδίδει την κλειστοφοβική ένταση στον θεατή, ανατριχιαστική μουσική και καλό καστ ( Olivia Hussey, Keir Dullea, John Saxon, Margot Kinder). Η θέαση της προτείνεται για κάποια κρύα νύχτα ( αν χιονίζει ακόμα καλύτερα)... :D

Η ταινία κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ και σαν Silent night evil night, καθώς οι παραγωγοί πίστευαν ότι με τον αρχικό τίτλο, το κοινό θα νομίσει ότι πρόκειται για Blackxplotation.

Στην Ελλάδα η ταινία είναι γνωστή με τον τίτλο Υστερία.

Ο ηθοποιός keir Dullea ( 2001 Οδύσσεια), στην πραγματικότητα δεν βρισκόταν ποτέ στο ίδιο πλάνο, με τους υπόλοιπους ηθοποιούς!

http://www.imdb.com/title/tt0071222/

[edit] dead link [edit]
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ποσο τρομαχτικο ειναι;

Δηλαδη θελω να πω, δειχνει ωμη βια και αιματα η ο τρομος ειναι ψυχολογικος περισσοτερο;

Ρωταω για να ψαρεψω αν αντεχω να το δω. :)
 
bambinella 100 είπε:
Ποσο τρομαχτικο ειναι;Δηλαδη θελω να πω, δειχνει ωμη βια και αιματα η ο τρομος ειναι ψυχολογικος περισσοτερο;

Ρωταω για να ψαρεψω αν αντεχω να το δω. :)

Όχι δεν έχει αίμα και ακραίες σκηνές, ο τρόμος είναι καθαρά ψυχολογικός... :)
 
Ενω γενικα θεωρουμαι ψυχραιμος ανθρωπος και μπορω να περιποιηθω πληγες και τραυματα, η θεα του αιματος στην οθονη με αηδιαζει σε σημειο να μη μπορω να φαω υστερα.

Αφου ομως δε δειχνει τετοια πραγματα η ταινια, θα επιχειρησω να τη δω κι οσο αντεξω.... #)

Σε ευχαριστω πολυ, RIO.
 
Ιστορικά, πρέπει να θεωρείται το πρώτο slasher. Εξαιρετική ταινία που δείχνει πόσο ταλέντο είχε κάποτε ο Bob Clark πριν τo χαραμίσει στα διάφορα Porky's
 
Πολυ ωραια ταινια και με πολυ αγωνια για το τι θα γινει

αν και το τελος σε αφηνει λιγο να αναρωτιεσαι... :confused:

Απο τις αστειες στιγμες τις ταινιες ειναι οι

σκηνες που δειχνουν την κ.Μακ (την υπευθυνη του κοιτωνα)

να εχει κρυψει στα πιο απιθανα σημεια του κοιτωνα μπουκαλακια με ουισκι... :2beers:
 
Οντως κλασικη αλλα Slasher δεν ειναι σε καμια περιπτωση.Πολυ καλες ερμηνειες και ατμοσφαιρα οπως και εξαιρετικη χρηση της καμερας αλλα πολυυυυυυυυυυυυυυ βαρετη για τα γουστα μου και χωρις ιχνος τρομου οχι για μενα που ειμαι αναισθητος αλλα για καποιον που θα αναζητηση τον τρομο και να πεταγεται λιγο απο την θεση του.Προσωπικα την θεωρω πολυ υπερεκτιμημενη σαν ταινια.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
exetlaios είπε:
Ε, πάντα υπάρχει και το CHILDREN SHOULDN'T PLAY WITH DEAD THINGS ...
Εννοούσα πριν χαραμίσει το ταλέντο του στα 80's γυρίζοντας ταινίες όπως τα δυο Porky's, γιατί την προηγούμενη δεκαετία ο τύπος πραγματικά είχε κάνει μερικές πολύ καλές δουλειές.

Μπορεί η ταινία να μην είναι καθαρόαιμο slasher με την κλασσική έννοια του όρου όπως οι αντίστοιχες ταινίες της δεκαετίας του '80, αποτελεί όμως αρχέτυπο του είδους αφού χρησιμοποιεί κάποια στοιχεία που θα αποτελέσουν κάποια χρόνια αργότερα χαρακτηριστικά των slasher ταινιών (θύματα μετεφηβικής ηλικίας, μυστηριώδης δολοφόνος, απομονωμένη περιοχή στην οποία επικεντρώνεται η δράση, περιορισμένη χρήση ενήλικων χαρακτήρων)
 
Απο τις πολυ αγαπημενες μου,ακομα και σε καποια σημεια που ειναι αργη ο τρομος ειναι διαχυτος στην ατμοσφαιρα(ετσι θεωρω εγω δηλαδη). Και σιγουρα θεωρειται κλασικη (και της αξιζει και αλλη αναγνωρηση) γιατι ενεμπνευσε τον τοτε αγνωστο John Carpenter...!

Επισης με ιντριγκαρει το ανεξηγητο φιναλε και βρισκω εξυπνη την ιστορια που δειχνουν στο remake του 2006 για το ποιοι ηταν τελικα η Agnes και ο Billy!

Να γραψουμε ακομα και καποια αλλα trivia:

H Οlivia Hussey δεχτηκε τον ρολο μονο επειδη ενα μεντιουμ της ειχε προβλεψει οτι θα κανει επιτυχια και πως θα ειναι ενα σημαντικο βημα για εκεινη!

Η ταινια προβληθηκε για πρωτη φορα στο καναλι NBC με τον τιτλο Stanger In The House, αλλα τη κοψαν σηντομα διοτι ηταν καπως ακαταλληλη για εκεινη την ωρα.

Για πρωτη φορα προβληθηκε στους κινηματογραφους στις αρχες της δεκαετιας του 80' αποφεροντας μεγαλο κερδος μονο και μονο γιατι της ανοιχτηκε ο δρομος εξαιτιας του Halloween!

Σε συνεντευξη της η Olivia Hussey ειπε πως υπηρχε ενα ευχαριστο κλημα κατα τη διαρκεια τον γυρισματων εκτος απο την Margot Kidder η οποια ηταν απομακρη με ολους!

Ο σκηνοθετης Bob Clark ειπε πως εξαρχης η ταινια θα ηταν πολυ πιο βιαιη,οπως ενα καθαροαιμο slasher,ομως θεωρησε οτι αν ειναι πιο ηπιον τονων θα ειναι πιο αποτελεσματικη!
 
Λέγεται πως ο Κάρπεντερ αρχικά ήθελε να κάνει κάτι σαν ριμέικ του Black Chrιstmas, αλλά τελικά απλά κράτησε την ιδέα ( κοπέλες καταδιώκονται από μανιακό) και μετέφερε την ιστορία στην γιορτή του Halloween...
 
Είδα την ταινία πριν από μερικές μέρες. Σε κάποιον που αρέσουν οι ταινίες με splatter ή με εφέ δε θα αρέσει. Ατού της ταινίας είναι η ατμόσφαιρα και βέβαια το μυστηριώδες φινάλε. Η ταινία βασίζεται σε έναν αστικό μύθο σχετικά με κάποιον δολοφόνο που τηλεφωνεί στα υποψήφια θύματά του. Το 2006 γυρίστηκε ριμέικ το οποίο, όπως διάβασα, είναι απαίσιο.
 
Tο τρέιλερ είδα και φοβήθηκα, πως έχει σκηνές τρόμου
 
Tο τρέιλερ είδα και φοβήθηκα, πως έχει σκηνές τρόμου
Φυσικά , ταινία τρόμου είναι άλλωστε. Απλά δεν έχει ούτε ακραίες σκηνές, ούτε τα ποτάμια αίματος όπως άλλες ταινίες του είδους.
 
Θα συμφωνήσω με τον metalcandyman, την έχω δει δύο φορές,η δεύτερη πριν 6-7 χρόνια. Δεν θυμάμαι κάτι από την ταινία,ούτε μία σκηνή της. Το μόνο που μου ΄χει μείνει είναι η παρουσία της Olivia στην ταινία. Αν με ρωτούσαν σε τηλεπαιχνίδι, να πως 2 ηθοποιούς που έχουν παίξει στην ταινία,δεν θα μπορούσα να θυμηθώ και δεύτερο.Ούτε καν τον γνωστό Τζον Σάξον.
Τες πάντων, δεν μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση,πιστεύω πως έχουμε δει αρκετές ταινίες τέτοιου είδους (δηλαδή μυστήριο,φοιτήτριες,φόνοι),γι' αυτό και τις ξεχνάω εύκολα.
 
Πίσω
Μπλουζα