Φρέντυ Γερμανός

bernard.c

RetroDB Feeder
Joined
26 Νοέ 2007
Μηνύματα
3.256
Αντιδράσεις
974
Χρονολόγιο Τηλεοπτικών Εκπομπών:

1. Καλειδοσκόπιο, 1966-1969, ΕΙΡ (ο "πρόδρομος" του "Αλάτι και Πιπέρι")

2. Αλάτι και Πιπέρι, 1969-1975, ΥΕΝΕΔ

3. Το Πορτραίτο της Πέμπτης, 1976-1977, ΕΡΤ

4. Πρώτη Σελίδα, 1980-1984??, ΕΡΤ

5. Τελευταία Σελίδα, 1987, ΕΡΤ

6. Μέρες Τηλεόρασης, 1989-1990?, ΕΤ1 (κάποιες διασωθείσες εκπομπές του από τις παραπάνω σειρές εκπομπών της κρατικής τηλεόρασης)

6. Ελλάς υπό το μηδέν, 1990?-1991?, MEGA

7. Η ώρα της αλήθειας, 1991-1992?, MEGA

8. Οι εκπομπές που αγάπησα, 1993-1994?, ΕΤ1 (κάποιες διασωθείσες εκπομπές του από τις παραπάνω σειρές εκπομπών της κρατικής τηλεόρασης)

Ο Φρέντυ Γερμανός, κατά τη γνώμη μου, παρουσίασε τις καλύτερες τηλεοπτικές συνεντεύξεις της Ελληνικής τηλεόρασης και τον θεωρώ τον καλύτερο στο είδος του σε σχέση με τους τότε, αλλά και με τους τώρα δημοσιογράφους - πλήρως μελετημένος όσον αφορά την προσωπικότητα που παρουσίαζε/καλούσε για συνέντευξη, σοβαρός, μετρημένος, ευχάριστος, ετοιμόλογος και πάρα πολύ διακριτικός. Δεν ήταν υπερόπτης ή αγενής με τους καλεσμένους του - ήταν ένας αξιοπρεπέστατος κύριος (ή όπως λένε οι Άγγλοι, gentleman). Πιστεύω πως δύσκολα θα υπάρξει κάποιος αντάξιός του...

Δεν είναι τυχαίο πως και οι συνεντευξιαζόμενοι (καλλιτέχνες, πολιτικοί και άλλες γνωστές προσωπικότητες) τον προτιμούσαν και τον διάλεγαν για να του εκμυστηρευθούν γεγονότα και καταστάσεις, αλλά και το τηλεοπτικό κοινό τον παρακολουθούσε επί χρόνια και του χάριζε υψηλά νούμερα θεαματικότητας.

Τυχεροί είναι όσοι είδαν τις τηλεοπτικές του δουλειές σε πρώτη προβολή από την κρατική τηλεόραση ("Αλάτι και Πιπέρι", "Το Πορτραίτο της Πέμπτης" και "Πρώτη Σελίδα", αργότερα "Ελλάς υπό το μηδέν" και "Η ώρα της αλήθειας" στο MEGA και τέλος "Μέρες Τηλεόρασης" και "Οι εκπομπές που αγάπησα".

Το "Αλάτι και Πιπέρι" αποτελούνταν από εκπομπές συνεντεύξεων με άλλοτε μια ομάδα καλεσμένων και άλλοτε μεμονωμένες προσωπικότητες (πχ Σοφία Βέμπο), το "Πορτραίτο της Πέμπτης" αποτελούνταν από εκπομπές τηλεοπτικών πορτραίτων (προφανώς!) γνωστών προσωπικοτήτων (πχ Έλληνες κωμικοί ηθοποιοί (Κωνσταντάρας, Γκιωνάκης, Κωσταντίνου και άλλοι ή Σειληνός-Ιωαννίδου), κτλ, ενώ η "Πρώτη Σελίδα" αποτελούνταν από εκπομπές με θέματα που είχαν απαχολήσει στο παρελθόν την επικαιρότητα (αφιερωματικές εκπομπές). Κρίμα που σώζονται μόνο κάποιες από τις εκπομπές του, γιατί οι περισσότερες από αυτές αποτελούν ιστορικά ντοκουμέντα - ΕΥΓΕ ΣΤΗΝ ΕΡΤ για άλλη μια φορά που φρόντισε να τις σβήσει!!

Για να μην "κλείσω" με αρνητική διάθεση, να πω για όποιον ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για τον Φρέντυ Γερμανό και δεν το γνωρίζει ήδη, ότι συνιστώ ανεπιφύλακτα το Λεύκωμα που κυκλοφόρησε το 2004, "Φρέντυ Γερμανός - Πένα από Βελούδο", το οποίο περιέχει και DVD με αποσπάσματα από κάποιες εκπομπές του (νομίζω από το "Οι εκπομπές που αγάπησα"). Επίσης, μαγνητοφωνημένες συνεντεύξεις γνωστών προσωπικοτήτων από τον Φρέντυ Γερμανό μπορείτε επίσης να βρείτε στο βιβλίο "Φρέντυ Γερμανός - Μέρες Τηλεόρασης" του 2008 (δε λέω παραπάνω πληροφορίες για να μη θεωρηθεί ότι διαφημίζω..!!)

Από ό,τι έχει πει σε συνεντεύξεις της για τον Φρέντυ η σύντροφός του Μαρία Ιωαννίδου, κάποιες εκπομπές που δεν έχει η ΕΡΤ στο αρχείο της, τις είχε διασώσει ο ίδιος ο Γερμανός και τις έχει τώρα στην κατοχή της η Μαρία Ιωαννίδου ("το παπάκι του") και η κόρη του Ναταλία.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ξέρει κάποιος που ίσως παρακολούθησε την πρώτη εκπομπή του Φρέντυ Γερμανού "Καλειδοσκόπιο" να μας πει τι τύπου εκπομπή ήταν (δηλαδή, ποια ήταν η θεματολογία της)?

Δυστυχώς, καθώς γεννήθηκα το 1976, οι μόνες εκπομπές του Γερμανού που έχω παρακολουθήσει είναι αποσπάσματα από κάποιες διασωθείσες.

Τέλος, αν κάποιος ξέρει να απαντήσει: είχα ακούσει ότι ο Κώστας Χαρδαβέλας ετοίμαζε κατά το τέλος του 2006 για το ALTER μία εκπομπή-αφιέρωμα στον Φρέντυ Γερμανό και στην τηλεοπτική του πορεία με τη βοήθεια και αρχειακό υλικό της Μαρίας Ιωαννίδου. Ξέρει κανείς αν τελικά η εκπομπή αυτή προβλήθηκε και αν ήταν καλή? (ζω στο εξωτερικό από τις αρχές του 2007 και έτσι δεν έμαθα ποτέ τι έγινε τελικά...)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Για το τελευταιο ξερω μιας και το'χα δει,ειχε προβληθει εκμπομπη απο το Αλτερ με την παραπανω συνθεση και ηταν μια κλασικη εκμπομπη Χαρδαβελλα με τα ρετρο-βιντεακια του και τις γνωμες των καλεσμενων.

Νομιζω ηταν παραπανω απο μια εκμπομπη,η το ξανακανε η το ειχε σε επαναληψη. :xm:
 
Aardvark είπε:
Για το τελευταιο ξερω μιας και το'χα δει,ειχε προβληθει εκμπομπη απο το Αλτερ με την παραπανω συνθεση και ηταν μια κλασικη εκμπομπη Χαρδαβελλα με τα ρετρο-βιντεακια του και τις γνωμες των καλεσμενων.Νομιζω ηταν παραπανω απο μια εκμπομπη,η το ξανακανε η το ειχε σε επαναληψη. :xm:
Σε ευχαριστώ πολύ Aardvark για την απάντησή σου -

:thanx2:

όπως θα κατάλαβες μου αρέσουν πολύ οι εκπομπές του ΦΓ από αποσπάσματα που έχω δει και ψάχνω να βρω αρχειακό υλικό από όπου μπορώ...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Για όσους ενδιαφέρονται, τη Δευτέρα στην εκπομπή της Μπίλιως θα υπάρχει αφιέρωμα στο Φρέντυ Γερμανό με αποσπάσματα από τις παλιές του εκπομπές.
 
10 ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΦΡΕΝΤΥ

Πέρασαν κιόλας 10 Χρόνια από εκέινη την ημέρα 21 Μαίου 1999 όπου ο Φρέντυ έφυγε έτσι ξαφνικά από κοντά μας, αφήνοντας μας όμως πίσω του το ήθος την ευγένεια, αλλά κυρίως αφήνοντας εκτός από την δημοσιογραφία που τόσο αγάπησε ένα τεράστιο κενό στην τηλεόραση. Γιατί Τηλεόραση= Φρέντυ Γερμανός. Τελεία και παύλα.

Απο τους πρωτεργάτες της τηλεόρασης ο Φρέντυ Γερμανός ξεκίνησε την πορεία του εκεί το 1966 ως παρουσιαστής ειδήσεων, σε μια τηλεόραση που τότε ήταν σχεδόν ερασιτεχνική. Πολύ σύντομα όμως ξεκίνησε παράλληλα και κάποιες εκπομπές στην τηλεόρση (μην ξεχνάμε ότι αυτός έκανε το πρώτο τοκ σόου στην Τηλεόραση) με την θρυλική πλέον εκπομπή του Αλάτι και πιπέρι που πρωτοξεκίνησε το 1970 ως το 1976. Από εκεί πέρασαν όλοι οι τότε μεγάλοι αστέρες (όχι μόνο Ελληνες -αναφέρω ενδεικτικά τους joe Dassin, Teli Savalas και άλλοι).Επίσης πολύ επυτυχιμένη ήταν και η εκπομπή του Το πορτραίτο της Πέμπτης που ακολούθησε και η Πρώτη γραμμή στην συνέχεια. Από το 1990 ασχολήθηκε με την συγγραφή βιβλίων εκ των όποιων κάποια μεταφέρθηκαν και στην τηλεόραση. Το κενό που άφησε πίσω του είναι δυσαναπλήρωτο. Θα το θυμόμστε για πάντα.

picture.php


Η Νανά Μούσχουρη στην εκπομπή Αλάτι και πιπέρι

picture.php


Από τις σπανιότατες εμφανίσεις του Μάνου Χατζηδάκη στην Τηλεόραση ήταν αυτή στο Αλάτι και πιπέρι

Τα video σε προσεχώς
 
Μεγαλη μορφη ο Φρεντυ. Μακαρι και η κορη του να ειχε λιγη απ την ποιοτητα του.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Οντως ηταν ενα απο το σπουδαιοτερα κεφαλαια της ελληνικης τηλεορασης. Οι εκπομπες του, ο λογος του, η ευγενεια του, υποδειγματικες. Μακαρι να προσπαθουσαν να του μοιασουν εστω και λιγο οι σημερινοι ανθρωποι της τηλεορασης. (Ευτυχως υπαρχουν καποιοι).
 
Αυτό είναι από τα καλύτερα posts που έχεις γράψει στο forum tsalk - Μπράβο σου!

Ο Φρέντυ Γερμανός έγραψε μεγάλη ιστορία στην Ελληνική τηλεόραση, και μάλιστα από το ξεκίνημά της, πρώτα στο σταθμό του ΕΙΡ και μετά στο σταθμό των Ενόπλων (ΥΕΝΕΔ). Ξεχώρισε με την ευστροφία, το χιούμορ και με τις γνώσεις του, μα πάνω από όλα με το ήθος που τον διέκρινε.

Εκτός από τους δικούς του ανθρώπους, ο Φρέντυ Γερμανός λείπει σε όλους μας και ιδιαίτερα σήμερα που το επίπεδο της τηλεόρασης είναι τόσο χαμηλό. Διότι, κακά τα ψέματα, η Ελληνική τηλεόραση, θέλει τον "Γερμανό" της...

Θέλω τόσα να γράψω, μα δεν ξέρω από πού να αρχίσω... Ίσως το thread αυτό να είναι μια ευκαρία για να μας ταξιδέψει πάλι στα παλιά, ξεκινώντας από την εποχή που ο Φρέντυ Γερμανός το 1966 ανέβαινε στην ταράτσα και μετρούσε τις κεραίες στα σπίτια (ναι, το είχε πει πολλές φορές ο ίδιος!) για να αποκτήσει μια αίσθηση του πόσοι άνθρωποι παρακολουθούσαν το αποτέλεσμα των κόπων μιας μικρής ομάδας που είχε αναλάβει να στήσει και να αναπτύξει τον Πειραματικό σταθμό τηλεοράσεως του ΕΙΡ...

Περισσότερα τις επόμενες μέρες... "Πάσα" στον tsalk για τα βίντεο - θέλουμε κάτι καλό (όπως πάντα) tsalk!

ΥΓ Το retromaniax.gr, θέλοντας να τιμήσει τον Φρέντυ Γερμανό και την συνεισφορά του στην Ελληνική τηλεόραση, ονόμασε φέτος όλο το TV section "Μέρες Τηλεόρασης" (από την αγαπημένη σειρά εκπομπών του Φρέντυ Γερμανού)

http://www.retromaniax.gr/vb/showthread.php?t=8331

Ήταν το ελάχιστο που μπορούσαμε να κάνουμε...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Από τους ανθρώπους που όταν φεύγουν διαπιστώνεις τη φτώχεια σου σα λαός.

Μπράβο ξανά Τσαλκ!!! :)
 
Ο Φρέντυ είχε ένα ήθος και μια ποιότητα, .. Εφύγε... και χάθηκε απο τη Ελληνική τηλεόραση αυτό. Θα βλέπει απο ψηλά τα χαλία της τηλεόρασης, έτσι όπως κατάντησε, και θα γελάει μαζί μας...
 
Μικρό απόσπασμα από την εκπομπή του Παύλου Τσίμα "το μήλο της έριδος" με καλεσμένο τον Φρέντυ Γερμανό. Θέμα της εκπομπής τα 30 Χρόνια Τηλεόρασης (Φεβρουάριος 1996).

[ame=http://www.youtube.com/watch?v=y6gllkW3unk&feature=channel_page]YouTube - Ξ¦ΟΞ­Ξ½ΟΟ ΞΞ΅ΟΞΌΞ±Ξ½ΟΟ (καλΡΟΞΌΞ­Ξ½ΞΏΟ ΟΞΏΟ Ξ Ξ±ΟΞ»ΞΏΟ Ξ?ΟΞ―ΞΌΞ±)
 
10 ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΦΡΕΝΤΥ

Δεν το πρόλαβα το ''Αλάτι και Πιπέρι'', περίμενα όμως με ανυπομονησία την επόμενη Τελευταία Σελίδα, όπου κρατώντας τα γιαλιά του στο ένα χέρι και τις σημειώσεις του στο άλλο διηγούνταν γενονότα μακρινά με έναν τρόπο τόσο άμεσο που σου έμεναν ανεξίτηλα. Δεν πρόλαβα να τον γνωρίζω από κοντά και είναι κάτι που πολύ θα με στεναχωρεί για πάντα.

Σειρές που βασίζονται σε βιβλία του δεν είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω πολλές, μακάρι να τις έβρισκα. Τα βιβλία του τα συνιστώ σε όλους, είναι τρομερα τεκμηριωμένα και απίστευτα ενδιαφέροντα.

Αν έχετε κάτι σχετικό θα με βοηθούσατε πολύ, ενδιαφέρομαι πάντα για το ο,τιδήποτε το σχετικό με τον αξέχαστο Φρέντυ.
 
'Οταν πεθαίνει κάποιος δεν αποκαλείται πια κύριος.
 
Σαν χθες ήταν, πριν από 11 χρόνια (1999), που έφυγε ο Φρέντυ. Μια συνέντευξη που είχε δώσει στο "Τηλέραμα" το 1996, τρία χρόνια πριν το τέλος. Προσέξτε το χιούμορ που είχε: "Έκανα το "Αλάτι και Πιπέρι" με εργοδότη τα Τσιγάρα Κεράνη, που ήταν ο χορηγός του προγράμματος. Ίσως γι΄αυτό έκανα ό,τι μου καπνίσει!".

 
Ο Φρέντυ Γερμανός παρουσιάζει τις καλύτερες ώρες της τηλεοπτικής του καριέρας


από το 1966 μέχρι το 1989 σε εκπομπές που ξεχάστηκαν αγαπήθηκαν και άλλες δεν προβλήθηκαν ποτέ...καθώς και αποσπάσματα από το ((Αλάτι και Πιπέρι))



μεταδόθηκε από την Ε.Τ. 1 το 1989


http://www.youtube.com/user/papadvasil
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Δυστυχώς, δεν τον πρόλαβα το Φρέντυ, μιας και είμαι γεννημένη το 1993. Ωστόσο, έχω παρακολουθήσει αποσπάσματα από εκπομπές του, είτε σε διάφορα αφιερώματα, είτε στο utube. Ξέχασα, πάντως, να κοιτάξω και στο διαδικτυακό αρχείο της ΕΡΤ μπας και έχουν ανεβάσουν τίποτα!
 
Ένα ακόμη βίντεο απο την εκπόμπη (( Μέρες Τηλεορασής )) με τον Φρέντυ Γερμανό

μεταδόθηκε από την Ε.Τ. 1 το 1989

http://www.youtube.com/user/papadvasil
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Danailicious είπε:
Δυστυχώς, δεν τον πρόλαβα το Φρέντυ, μιας και είμαι γεννημένη το 1993. Ωστόσο, έχω παρακολουθήσει αποσπάσματα από εκπομπές του, είτε σε διάφορα αφιερώματα, είτε στο utube. Ξέχασα, πάντως, να κοιτάξω και στο διαδικτυακό αρχείο της ΕΡΤ μπας και έχουν ανεβάσουν τίποτα!
Στο αρχείο της ΕΡΤ έχουν ανέβει οι "¨Εκπομπές που αγάπησα". Δεν ξέρω αν είναι όλες!
 
Ο Γερμανος ανηκε σε ενα καλουπι που μαλλον δεν προκειται να ξαναδουμε.

Συγκεκριμενα θυμαμαι ενα ασπρομαυρο αποσπασμα μιας παλιας εκπομπης του, την οποια την ξεκινησε με αυτα τα λογια, με ενα ηρεμο, ψυχραιμο και ευγενικο υφος:

"Εχετε μπροστα σας εναν ψευτη, εναν υποκριτή, έναν ανάξιο εμπιστοσύνης..." Αυτα τα ελεγε επειδη ειχε πει πως θα τελειωνε η εκπομπη του, ενω δεν τελειωσε 8)
 
Πίσω
Μπλουζα