Φωτογραφίες ελληνικής Χωροφυλακής 70ς-80ς

Πολύ βουτυρομπεμπές δεν μοιάζει ο απάνω?
 
Γνωρίζω από αξιόπιστη πηγή, ότι οι χωροφύλακες αποκαλούσαν σε ανεπίσημες συζητήσεις μεταξύ τους τους συναδέλφους τους της Αστυνομίας Πόλεως σκωπτικά "Μοδίστρες". Ίσως διότι είχαν πιο κομψές στολές, ίσως διότι οι χωροφύλακες ήταν πιο μάχιμοι?

Η Χωροφυλακη ηταν σωμα με στρατιωτικη δομη,ειχε πολεμικη σημαια και οι Χωροφυλακες ειχαν πολεμησει σε ΟΛΟΥΣ τους πολεμους απο την ιδρυση σε αντιθεση με την Αστυνομια Πολεων οπου βαση καταστατικου οχι μονο δεν πολεμησε αλλα και επρεπε να συνεργαστει με τον κατακτητη για την τηρηση της ταξεως σε περιπτωση πολεμου. Αυτο πολλοι αδαεις και αλλοι (απο συγκεκριμενο πολιτικο χωρο) απο σκοπιμοτητα το χρησιμοποιουν για να κατηγορησουν την ΑΠ οτι συνεργαστηκε με τους γερμανους επι κατοχης κλπ.
Η Χωροφυλακες ηταν πιο σκληραγωγημενοι,ειχαν πολεμικη παραδοση και ειχαν βαψει με το αιμα τους την Ελληνικη γη,μην ξεχνας πως 1944 και 1946-49 οι Χωροφυλακες εσωσαν την πατριδα μας (τοτε που οι της ΑΠ σφαζοντουσαν-διαμελιζονταν-καιγονταν ζωντανοι-βασανιζονταν μεχρι θανατου αυτοι και πολλα μελη της οικογενειας τους ακομη και παιδακι νηπιαγωγειου) απο τον εχθρο. Αυτο επειδη οι ''δημοκρατες'' δεν τους το συγχωρησαν (το οτι εξ'αιτιας τους εχασαν πολλες κρισιμες μαχες και δεν μπορεσαν να νικησουν σε καμια μεγαλη επαρχιακη πολη συν την Αθηνα) επεδιωξαν την ενοποιηση,μια υπερβλακωδης ιδεα που πουθενα στον κοσμο δεν υπαρχει,οπου και να κοιταξεις θα δεις σε αλλα κρατη Χωροφυλακη στην επαρχια (Gendarmerie-Constables κλπ) ακομη και στην αμερικη τους εχουν κρατησει (Sheriff).
Ενας αλλος κρυφος σκοπος των κλεφταραδων μετα το '81 ηταν να βαλουν χερι στο ασφαλιστικο ταμειο της Χωροφυλακης το οποιο ηταν καλυτερο απο της ΑΠ και εδινε και καλυτερες συνταξεις.
 
Η Μπάντα της Χωροφυλακής παιανίζει στην τελετή ορκωμοσίας των νέων Χωροφυλάκων το 1962. Διακρίνεται και ο Βασιλιάς Παύλος να χαιρετάει την παρελαύνουσα Μπάντα.
67096037_2599788496698085_5410609236096843776_n.jpg
 
Κι ο συνάδελφός του στέκεται σε απόσταση ασφαλείας από τα πισινά ποδάρια του μουλαριού.
 
Μάλλον είναι αγροφύλακας. Δεν φαίνεται καθαρά το σήμα στο πηλήκιο, αλλά στο σακάκι δεν φέρει κουμπιά και έχει αμφιμασχάλιο. Ποιος ξέρει... Η ιεραρχία ίσως.
 
Αγροφύλακας, χωροφύλακας, δασοφύλακας, δεσμοφύλακας, δεν έχει σημασία. Δεν είναι θέμα ιεραρχίας. Εϊναι θέμα ασφάλειας.

Όπως έλεγε και ο Ζορμπάς, «Ο Θεός να σε φυλάει από τα πισινά του μουλαριού και τα μπροστινά του καλογέρου»
 
Όπως έλεγε και ο Ζορμπάς, «Ο Θεός να σε φυλάει από τα πισινά του μουλαριού και τα μπροστινά του καλογέρου»

Ε τώρα αυτό γιατί το έγραψες;

@elephadas Λες και κάτι σε τσιγκλάει μέρες που είναι..

Ok και άλλες φορές τα έχουμε πει και είναι δικαίωμα σου και σεβαστό το ότι έχεις μια διαφορετική άποψη και κρατάς άλλη στάση σε ότι έχει σχέση με την θρησκεία. Καλύτερα όμως θα ήταν να μην γράφεις τέτοια πράγματα γιατί προσβάλλουν και παράλληλα προκαλούν όλους όσους πιστεύουν και σέβονται τους καλόγερους και μοναχούς της ορθόδοξης εκκλησίας.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Αγροφύλακας, χωροφύλακας, δασοφύλακας, δεσμοφύλακας, δεν έχει σημασία. Δεν είναι θέμα ιεραρχίας. Εϊναι θέμα ασφάλειας.

Όπως έλεγε και ο Ζορμπάς, «Ο Θεός να σε φυλάει από τα πισινά του μουλαριού και τα μπροστινά του καλογέρου»
Δεν το έγραψα με την έννοια την ασφάλειας, φίλτατε elephadas. Το έγραψα ως προς το ότι ο ανώτερος Χωροφύλακας καβαλάει το "όχημα", ενώ ο κατώτερος Αγροφύλακας (αν είναι, δεν είμαι 100% σίγουρος) πάει με τα πόδια.

Σχετικά με το spoiler δεν σχολιάζω. Καζαντζάκης είν' αυτός.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Γι' αυτό το έβαλα σε spoiler προειδοποιώντας, ώστε όποιοι νομίζουν ότι θα προσβληθούν να μην το διαβάσουν.

Χμμμ... σωστό ότι ο χωροφύλακας ήταν ανώτερος (ακόμη κι αν είχαν ισοδύναμους βαθμούς) από αγροφύλακα οπότε λογικά αν υπήρχε ένα αυτοκίνητο (τετράπορτο ή τετράποδο) θα το χρησιμοποιούσε αυτός. Δεν το σκέφτηκα, νόμιζα ότι εννοούσες το λόγο για τον οποίο ακολουθεί από απόσταση.
 
Πίσω
Μπλουζα