Χαρτοπαίγνια

morpheus

RetroActive
Joined
29 Οκτ 2008
Μηνύματα
213
Αντιδράσεις
1
ΞΕΡΗ:

Άτομα: 2 ή 4

Τράπουλες: Μία των 52 φύλλων.

Το παιχνίδι αποτελείται από δύο ή περισσότερους παίκτες.

(Ας υπολογίσουμε οτι θα παίξουν μονο 2 παίχτες.)

Σε κάθε γύρο του παιχνιδιού μοιράζονται 6 κάρτες σε κάθε παίκτη.

Πριν αρχίσει ο πρώτος γύρος ρίχνονται 4 κάρτες στο τραπέζι (η μία πάνω από την άλλη).

Οι δύο παίκτες παίζουν εναλλάξ, ρίχνοντας ένα χαρτί από αυτά που τους έχουν μοιραστεί στο τραπέζι.

Αν ένας παίκτης ρίξει χαρτί με ίδιο αριθμό με αυτό που είχε ριχτεί τελευταίο, μαζεύει τα χαρτιά που βρίσκονται στο τραπέζι. Αν στο τραπέζι βρισκόταν ένα μόνο χαρτί, κάνει «ξερή».

Αν ένας παίκτης ρίξει βαλέ, παίρνει όλα τα χαρτιά που βρίσκονται στο τραπέζι.

Νικητής είναι αυτός που στο τέλος του παιχνιδιού θα έχει τους περισσότερους πόντους.

Τα χαρτιά που αντιστοιχούν σε πόντους είναι:

Ξερή: 10 πόντοι (ξερή σε βαλέ: 20 πόντοι)


Άσσοι, K, Q, J, 10 (εκτός από το 10 καρό), 2 σπαθί: 1 πόντος



10 καρό: 2 πόντοι


Αυτός που στο τέλος έχει μαζέψει τις περισσότερες κάρτες: 3 πόντοι

ΔΗΛΩΤΗ :

Άτομα: 2 ή 4

Τράπουλες: Μία των 52 φύλλων.

Σκοπός: Να φτάσουμε τους 61 πόντους πριν από τον αντίπαλό μας, οπότε κερδίζουμε την παρτίδα.

Πόντοι: Από έναν κάθε Άσσος, δύο το 10 Καρό, ένας το 2 Σπαθί και 4 όταν έχουμε μαζέψει από 27 φύλλα και πάνω (σύνολα 11 πόντοι). Αν οι αντίπαλοι έχουν από 26 φύλλα καθένας, τότε οι πόντοι είναι συνολικά 7, αφού δεν υπολογίζονται οι 4 των «κομμένων» φύλλων. Ακόμα, κάθε «Ξερή» ισοδυναμεί με 10 πόντους.

Η Δηλωτή είναι ένα καθαρά τεχνικό παιχνίδι, συνδυασμός Ξερής και Κολιτσίνας που παίζεται συνήθως με 2 ή 4 παίκτες.Στην πρώτη περίπτωση οι αντίπαλοι παίζουν ένας εναντίον ενός, ενώ στη δεύτερη σχηματίζουν ζευγάρια που κάθονται αντικριστά.

Στην πρώτη περίπτωση οι αντίπαλοι παίζουν ένας εναντίον ενός, ενώ στη δεύτερη σχηματίζουν ζευγάρια που κάθονται αντικριστά. Ο παίκτης που μοιράζει (ντίλερ) δίνει έξι κάρτες σε αυτόν που κάθεται δεξιά του, έξι στον συμπαίκτη του, έξι στον αντίπαλο που βρίσκεται αριστερά του, έξι στον εαυτό του και τέλος, τοποθετεί άλλες 4 απλωμένες στο τραπέζι. (όπως δηλαδή γίνεται στην Κολτσίνα).

Βασικό χαρακτηριστικό της Δηλωτής είναι ότι μπορούμε να κάνουμε συνδυασμούς φύλλων, «δηλώνοντας» κάποιο (ή κάποια ) από αυτά που βρίσκονται στο τραπέζι με την τοποθέτηση πάνω του(ς) ενός από τα δικά μας φύλλα.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:

Αν στο τραπέζι υπάρχει κάποιο 2 και εμείς κρατάμε πάνω μας 5 και 7, μπορούμε να βάλουμε το 5 πάνω στο 2 και να το δηλώσουμε 7. Τώρα πια ο επόμενος παίκτης (ή ο συμπαίκτης μας, αν ο πρώτος αντίπαλός μας δεν μπορεί ή δεν θέλει να πάρει το δηλωμένο χαρτί) μπορεί να παίξει ως εξής:

α) Να πάρει τα δημωμένα μόνο με 7.

β) Να προσθέσει πάνω τους ένα ακόμα φύλλο (π.χ. 1,2 ή 3) και να δηλώσει αντίστοιχα 8,9 ή 10, τα οποία βέβαια πρέπει να υπάρχουν στα χαρτιά που κρατάει στα χέρια του.

γ) Να δηλώσει κάποιο άλλο χαρτί.

δ) Να πάρει κάποιο από τα υπόλοιπα φύλλα του τραπεζιού.

ε) Να βάλει στο τραπέζι ένα από τα χαρτιά του, εφόσον δεν μπορεί να κάνει κάτι καλύτερο.

ΠΡΟΣΟΧΗ:

1. Οι φιγούρες δεν μπορούν να δηλωθούν.

2. Ο παίκτης που έχει δηλώσει, δεν μπορεί να κάνει το ίδιο και με άλλο χαρτί πριν πάρει τα δηλωμένα του.

Με τον ίδιο τρόπο ενεργεί ο συμπαίκτης μας και ο δεύτερος αντίπαλος όταν έρθει η σειρά τους να παίξουν.

Μπορούμε επίσης να δηλώσουμε περισσότερα από ένα φύλλο, χρησιμοποιώντας δύο ή τρία από αυτά που υπάρχουν στο τραπέζι. Αν δηλαδή υπάρχει 3 και 4, ενώ εμείς κρατάμε 2 και 9, βάζουμε το 2 πάνω στο 3 και το 4, δηλώνοντας 9.

Ακόμα καλύτερη είναι η περίπτωση που θα μπορέσουμε να δηλώσουμε δύο ή περισσότερα όμοια φύλλα. Αν π.χ. στο τραπέζι υπάρχει Ντάμα, 4,7 και 9, ενώ εμείς έχουμε στα χαρτιά μας ένα 3 και ένα 7, βάζουμε το 3 πάνω στο 4 και ύστερα το 7 του τραπεζιού πάνω στα δύο προηγούμενα, δηλώνοντας «επτάρια». Με τον τρόπο αυτό αποφεύγουμε την αύξηση των δηλωμένων μας (βλέπε περίπτωση β παραπάνω), αφού δεν επιτρέπεται κάτι τέτοιο σε διπλά ή τριπλά δηλωμένα φύλλα. Μόνος κίνδυνος είναι πλέον να έχει κάποιος αντίπαλος ένα 7 στα χαρτιά του, οπότε μπορεί να πάρει τα δηλωμένα μας.

Σημειώνουμε ότι, όταν ξαναφτάσει η σειρά μας να παίξουμε, πρέπει υποχρεωτικά να πάρουμε τα δηλωμένα μας, εκτός εάν:

στ) μπορούμε (και θέλουμε) να πάρουμε κάποιο άλλο φύλλο, απλό ή δηλωμένο από άλλους.

ζ) προτιμήσουμε να βάλουμε πάνω στα δηλωμένα μας ένα ακόμα όμοιο φύλλο.

Συγκεκριμένα, αν είχαμε πάνω μας δύο 7 στιγμή που δηλώσαμε 5+2=7, μπορούμε να βάλουμε το ένα από τα δύο πάνω στα δηλωμένα και να περιμένουμε να έρθει πάλι η σειρά μας για να πάρουμε όλα μαζί με το τελευταίο 7 που κρατάμε.

Μπορούμε επίσης να κάνουμε συνδυασμό κάποιου άλλου φύλλου που βρίσκεται στο τραπέζι (π.χ. του 4) με ένα 3 που έχουμε πάνω μας. Έτσι φτιάχνουμε άλλο ένα δηλωμένο «εφτάρι», το οποίο τοποθετούμε πάνω στο 5 + 2 που είχαμε δηλώσει προηγουμένως και μετά περιμένουμε να έρθει πάλι η σειρά μας για να τα πάρουμε όλα μαζί με το 7 που κρατάμε.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ο παίκτης που έχει δηλώσει, δεν μπορεί να αυξήσει τα δηλωμένα του προσθέτοντας, π.χ., άλλο ένα 2 στο 5 + 2 ώστε να δηλώσει πλέον 9. Αντίθετα, όπως είπαμε παραπάνω, επιτρέπεται να βάλει όσα 7 (ή συνδυασμούς του 7) μπορεί πάνω στο αρχικό 5 + 2 δηλώνοντας όλο και περισσότερα «εφτάρια».

Ένας ακόμα τρόπος δηλώματος είναι το «σόι».

Συγκεκριμένα, δηλώνουμε «σόι» βάζοντας ένα 3 πάνω σε κάποιο 3 του τραπεζιού (ή 6 στο 6, ή 8 στο 8, κλπ), εφόσον όμως έχουμε τουλάχιστον ένα ακόμα 3 (ή 6 ή 8, κλπ) στα χέρια μας. Το «σόι» δεν μπορεί να αυξηθεί περισσότερο, όπως γίνεται με τα υπόλοιπα δηλωμένα. «Σόι» δεν μπορεί να γίνει με τις φιγούρες.

Τέλος, οι φιγούρες (Ρήγας, Ντάμα, και Βαλές) που βρίσκονται στο τραπέζι παίρνονται υποχρεωτικά από τους παίκτες που κρατάνε ένα από αυτά τα φύλλα (δηλαδή Ρήγα με Ρήγα, Ντάμα με Ντάμα και Βαλέ με Βαλέ), εφόσον δεν έχουν άλλο χαρτί στα χέρια τους. Αν υπάρχουν δύο όμοιες φιγούρες στο τραπέζι (π.χ. δύο Βαλέδες) μπορούμε να πάρουμε μόνο τη μία. Αντίθετα, παίρνονται υποχρεωτικά οι τρεις όμοιες φιγούρες που μπορεί να βρεθούν στο τραπέζι με το ξεκίνημα του παιχνιδιού.

Η πηγή πληροφοριών για τη δηλωτή είναι: http://www.agrafiotis.gr

Οποιος θέλει μπορεί να προσθέσει και άλλα παιχνίδια.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Στην ξερή το γνωρίζω διαφορετικά.Κάθε ξερή με οποιοδήποτε φύλλο μετράει για 10 πόντους,ενώ η ξερή με βαλέ μετράει 30 πόντους.Τη δηλωτή δεν τη γνωρίζω.
 
Πολύ σωστά όσα περιέγραψες για τους κανόνες των παιχνιδιών!

...να προσθέσω ότι η δηλωτή παίζεται ως "υποχρεωτική" στην Ήπειρο (εθνικό σπορ στα χωριά) και την βόρεια Ελλάδα όπου όταν κάποιος δηλώνει κάτι, υποχρεούται είτε να πάρει αυτό που δήλωσε, είτε να πάρει κάποιο άλλο φύλλο από το τραπέζι υποχρεωτικά! Επίσης όπως σωστά ανέφερες οι φιγούρες παίρνονται υποχρεωτικά! Για μένα μόνο έτσι υφίσταται το συγκεκριμένο παιχνίδι! Άλλωστε έτσι δημιουργούνται ξερες στην τελευταία χαρτωσιά όπου η μνήμη παίζει ρόλο για την έκβαση του παιχνιδιού αφού πρέπει να θυμάσαι τι έχει περάσει!

Είχα εκνευριστεί με φίλους που έπαιζαν μια διαφορετική εκδοχή όπου όποιος δήλωνε μπορούσε να ρίχνει παράλληλα και άλλα φύλλα στο παιχνίδι! Αυτό δεν το θεωρώ αξιόλογο!

edit: Στην ξερή πράγματι αν αυτή επιτευχθεί με βαλέ διπλασιάζεται το κέρδος σε πόντους και φτάνει τους 20!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Δεν θυμάμαι τίποτα ως προς το πώς παίζονταν παρά μόνο τα ονόματά τους: Αγωνία, Αβησσυνία. Προσπάθησα αλλά ... τζίφος.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Εγώ μικρός, έπαιζα φανατικά "Αβησσυνία" !
 
πω πωω..τι θυμηθηκε ο ανθρωπας..!δε μας θυμιζεις και τα ρουλς συντροφε?

εγω επαιζα...κολτσινα, 4 χρονων,ειχαν αναλαβει κατι μπαρμπαδες να με μυησουν.

Στα 15 ειχα μαθει πρεφα(το ευγενεστερο των αθληματων)και καναμε κατι καλοκαιρινα τουρνουα εκει στην Κυλληνη,που τα τελειωναμε στην Αθηνα κατα τα Χριστουγεννα.

Πολυς κοσμος δεν γνωριζει πρεφα δυστυχως.. :(
 
Στις εποχές του δημοτικού παίζαμε τον "παπά" (ναι, ό,τι να`ναι, αλλά όταν ήσουν μικρός είχε πλάκα...) και αργότερα σε κατασκηνώσεις/κλπ. αγωνία/ξερή. Όταν έγινα φοιτητής προσπάθησα να ξεκινήσω και πόκερ, αλλά δεν την πάλεψα (το ξέρω, είμαι η ντροπή των φοιτητών όλων των εποχών, ίσως ο μόνος που δεν ξέρει :p )
 
εμενα με ειχε μαθει η γιαγια μου να παιζω θαναση :p
 
Δεν βλεπω να εχει πολλα χαρτομουτρα το φορουμ που ""τετοιες μερες"" προπαντως, θα ολο και θα εκδηλονωνταν ....

Αν και μη "ειδημων"(sorry για τα οποια λαθη στην ονομασια), μερικα παιχνιδια που δεν εχουν αναφερθει

Πινακ-11-κλεφτη-Μπουρλοτ(ο)-66-Βιδα(βιδω) ....
 
πινακλ...το παιγνιον των κυριων της καλης κοινωνιας παλαι ποτε..

επαιζα μανιωδως 1η κ 2α γυμνασιου δια το χαρτζηλικιον μετα πλειστων κοροιδων..

ομοιαζει με το κουμκαν,τα 2ρια ειναι μπαλαντερ και το μετρημα διαφορετικον.
 
Μικρό παιδί ξεκίνησα με τα απλά... κολτσίνα και αργότερα ξερή, κυρίως στις διακοπές στο χωριό. Επίσης μουντζούρη (πολύ γέλιο). Κάποια στιγμή είχαμε κολλήσει με το πόκερ αλλά έχω πολλά χρόνια να παίξω. Τα τελευταία χρόνια, καμιά αγωνία που και που σε διακοπές, και 21 στις γιορτές!
 
Εγω εκτος απο αυτα που αναφερθηκαν ξερω και σκαμπιλι και μπριτζ.
 
caprice είπε:
Δεν θυμάμαι τίποτα ως προς το πώς παίζονταν παρά μόνο τα ονόματά τους: Αγωνία, Αβησσυνία. Προσπάθησα αλλά ... τζίφος.
Απλά επισυνάπτω λινκ με τους κανόνες της "αγωνίας", γιατί το έπαιζα κι εγώ. Έχοντας κι εγώ ξεχάσει τα πάντα, με την ευκαιρία τους θυμήθηκα. Από wikipedia.

Ένα παιχνίδι ακόμα που έπαιζα, ήταν η "μάχη" : μοιράζεται η τράπουλα στα δύο, και ο κάθε παίκτης έχει από 26. Πετάνε ένα ο ένας κι ένα ο άλλος κάτω. Η μεγαλύτερη αξία κερδίζει τη μικρότερη : το 5 αν απαντηθεί με 3 κερδίζει, κλπ. Ο άσος είναι το ισχυρότερο, αφού παίρνει το ρήγα. Αντίστοιχα ο ρήγας τη ντάμα, η ντάμα το βαλέ κλπ. Αν κερδίσεις, παίρνεις όλο το ζευγάρι και το βάζεις από κάτω από τη στοίβα σου, ενώ αυτά που πετάς τα τραβάς από πάνω.

Αυτονόητο είναι ότι θα κερδίσει κατά πάσα πιθανότητα ο παίκτης που απο "χέρι" θα έχει περισσότερους άσους. Αλλά μπορείς να αποκτήσεις και άσους στην πορεία. Πώς;

Αν πέσουν κάτω οι ίδιες σε αξία φιγούρες (δύο τεσσάρια, δυο βαλέδες κλπ.) γίνεται το εξής (και είναι η λεγόμενη "μάχη") : ακριβώς από πάνω οι παίχτες ακουμπούν ένα σκεπασμένο φύλλο (με την ανάποδη). Στη συνέχεια, ξαναακουμπάνε ένα φύλλο με την "καλή" και ξαναγίνεται η σύγκριση. Ο νικητής μαζεύει, εννοείται, και τα σκεπασμένα, που είναι ο "άμαχος πληθυσμός". Τα γυρίζει και τα αποκαλύπτει. Κι έτσι ένας άσος μπορεί να αλλάξει χέρια, αν βρεθεί στη θέση του σκεπασμένου χαρτιού. Ή πάλι, μπορεί να γίνει και "ασομαχία", όταν πέσουν δύο άσοι, η οποία θα ακολουθηθεί από ζευγάρι σκεπασμένων κι από νέο ζευγάρι ανοιχτών, που θα κρίνουν το αποτέλεσμα κατά τα παραπάνω.

Κερδίζει αυτός που θα συγκεντρώσει όλα τα χαρτιά του άλλου.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Όταν είμασταν μικροί τα κλασσικά, κολιτσίνα, ξερή, αγωνία, αβυσσηνία και ένα άλλο που το λέγαμε γάιδαρο. Μεγαλύτεροι λίγο πόκερ, λίγο θανάση. Έπειτα, μια εποχή ως φοιτητές παίζαμε μπιρίμπα. Τρελό γέλιο στην μπιρίμπα. Δεν ξέρω τι μας είχε πιάσει αλλά ρίχναμε βρισίδι αβέρτα. Στο στρατό ένας φίλος προσπάθησε να μας μάθει και Texas hold'em αλλά μάταια. Τώρα αν με ρωτήσετε τίποτα δεν θυμάμαι δυστυχώς. Λες και έκανε delete ο σκληρός. Είναι βέβαια που έχω να πιάσω χαρτί σχεδόν 10 χρόνια.
 
κολιτσίνα παίζαμε στο σπίτι...
 
Πίσω
Μπλουζα