Χρήση δίσκου 3 ΤΒ σε WinXP

iliekater

RetroMasteR
Joined
21 Φεβ 2007
Μηνύματα
1.391
Αντιδράσεις
211
Δυστηχώς για άλλη μία φορά έχω μπλέξει με την καταραμένη την τεχνολογία ... Αγόρασα έναν δίσκο 3 ΤΒ , αλλά απ'ότι φαίνεται στα WinXP δεν είναι εφικτό να γίνει αντιληπτός χωρίς ιδιαίτερη παρέμβαση ... Διότι στα WinΧΡ μου τον λέει μόνο 746 ΜΒ ... Τελικά τον μόρφωσα σε Win7 , όπου και δουλεύει μια χαρά , αλλά εγώ θέλω να μου είναι διαθέσιμος καί στα WInXP .

Κοίταξα στο διαδύκτιο και διάβασα εδώ στη Microsoft :

https://support.microsoft.com/en-us/kb/2581408

πως είναι εφικτό να γίνει καί στα WinXP . Όμως δε μπορώ να κάνω τη διαδικασία αυτή ... Γράφει πως πρέπει να γίνει εκκίνηση δίσκου και από εκεί και πέρα να ακολουθηθούν κάποια βήματα . Εγώ όμως δε μπορώ καν να κάνω Εκκίνηση δίσκου . Το γεγονός είναι πως όταν πρωτοσύνδεσα το δίσκο στα WinXP (όσο ακόμα δεν το είχα μορφώσει στα Win7) μου είχε όντως εμφανιστεί το συγκεκριμένο παράθυρο σχετικά με δυναμικό δίσκο , αλλά απ'ότι θυμάμαι είχα πατήσει άκυρο . Ίσως να είχα πατήσει κάτι άλλο ,. Το θέμα είναι πως τώρα δεν μπορώ να κάνω τίποτα . Κάνω δεξί κλικ , αλλά δεν υπάρχει καμία διαθέσιμη επιλογή :



Δεν ξέρω αν λέει κάτι , αλλά αυτή τη στιγμή ο δίσκος φαίνεται να είναι GPT (με το πάνω δεξιά βελάκι) .

Επίσης , μη δώσετε σημασία εκεί που λέει Win98 . Δεν έχω Win98 . Μόνο WinΧΡ . Απλά έτσι έχω ονομάσει τις δύο κατατμήσεις του υπαρχώντος δίσκου .

Τέλος , να προσδιορίσω πως το νέο αυτό δίσκο των 3 ΤΒ δεν το θέλω για να εγκαταστήσω ειτουργικό σύστημα , αλλά μόνο για αποθήκευσηδεδομένων .

Προβολή συνημμένου 146873
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
δοκιμασε να κανεις διαγραφη των partitions και της λογικης μοναδας δισκου ή οπως αλλιως το λεει ωστε να σου λεει οτι ειναι "μη διαμορφωμενος δισκος" και προσπαθησε παλι απο την αρχη.
 
Πώς γίνεται αυτό ; Υποθέτω επιλέγω το δίσκο (στο κάτω μέρος του παραθύρου , όχι στο πάνω μέρος) και μετά πατάω Delete . Σωστά ; Ρωτάω μήπως κάνω τίποτα άλλο !
 
Αν θυμάμαι καλά, τα ΧΡ δεν είναι συμβατά με GPT... Για κάνε μία μετατροπή σε MBR.

Υ.Γ.: Σε MBR όμως δεν θα μπορεί να δει πάνω από 2ΤΒ (Εκτός και αν δεν θυμάμαι καλά, και το όριο είναι στα 3... Όμως100% υπάρχει ένα όριο!)... Άρα μάλλον τον ξεχνάς για τα ΧΡ.

Υ.Γ.2: Λίγο που το έψαξα, είδα ότι συμβατά με GPT είναι τα Windows XP Professional x64 Edition.. Τι Windows έχεις;
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Αν το βάλεις στα Windows 7 πάλι και το χωρίσεις σε 2 partitions του 1.5 ΤΒ το καθένα? Η θες οπωσδήποτε ένα partition ολόκληρο?
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Imgema είπε:
Αν το βάλεις στα Windows 7 πάλι και το χωρίσεις σε 2 partitions του 1.5 ΤΒ το καθένα? Η θες ντε και καλά ένα partition ολόκληρο?
Νομίζω ότι ούτε και τότε θα τα βλέπει, γιατί έτσι και αλλιώς δεν είναι θέμα partition αλλά συνολικά του σκληρού..

Δεν βάζω όμως και το χέρι μου στην φωτιά!
 
Στην ανάγκη μπορώ να αντέξω και δύο κατατμήσεις ...

Έχω WinXP Pro SP3 .

Απ'ότι βλέπω εδώ :

https://support.microsoft.com/en-us/kb/2581408

είναι εφικτή η χρήση δίσκου άνω των 2 ΤΒ . Όμως δε μπορώ να ορίσω ούτε GPT ούτε MBR . Ίσως αν μπορούσα να ξαναξεκινήσω η διαδικασία , να τα κατάφερνα ^. αλλά έχω κολήσει .
 
ναι θα κανεις πληρη διαγραφη του δισκου απλα αν εχεις δεδομενα παρτα απο κει.
 
Δυστηχώς και η επιλογή "διαγραφή" είναι απενεργοποιημένη ...
 
βγαλε ενα screenshot με το δεξι κλικ να φαινεται για να καταλαβουμε τι γινεται σε παρακαλω
 
cloud είπε:
Νομίζω ότι ούτε και τότε θα τα βλέπει, γιατί έτσι και αλλιώς δεν είναι θέμα partition αλλά συνολικά του σκληρού.. Δεν βάζω όμως και το χέρι μου στην φωτιά!
Χμμμ, ούτε κι εγώ να σου πω την αλήθεια αλλα θυμάμαι πιο παλιά που είχα θέμα με ενα μεγάλο δίσκο στα Windows 98 και για να δουν όλο τον χώρο το χώρισα σε 2 partitions και δούλεψε. Αν και δεν μπορώ να θυμηθώ χωρητικότητες τώρα
 
Imgema είπε:
Χμμμ, ούτε κι εγώ να σου πω την αλήθεια αλλα θυμάμαι πιο παλιά που είχα θέμα με ενα μεγάλο δίσκο στα Windows 98 και για να δουν όλο τον χώρο το χώρισα σε 2 partitions και δούλεψε. Αν και δεν μπορώ να θυμηθώ χωρητικότητες τώρα
Δεν ξέρω κατά πόσο είναι το ίδιο θέμα - πρόβλημα ή υπάρχει περιορισμός στο φυσικό μέγεθος του σκληρού και όχι στο partition...

Και θυμάμαι ότι τα ΧΡ πριν το sp1 πάλι είχαν θέμα με σκληρούς μεγαλύτερους από 130 με 170GB, και η MS είχε βγάλει πατς για να λύσει το πρόβλημα.

Πάντως δεν νομίζω να χάνει κάτι αν μπει στα 7 και κάνει 2 partitions από 1,5GB (ΑΝ τα 7άρια δουν σε MBR και τα 3GB, γιατί GPT σε 32άρια ΧΡ ακόμα δεν ξέρω αν μπορεί να δει 100%..).

Τώρα για το θέμα μας, για ψάξε να δεις αν έχει βγάλει η εταιρία του σκληρού σου κανένα εργαλείο που να "μπαλώνει" το πρόβλημα..

Πχ για σκληρούς Seagate κάπου πήρε το μάτι μου ότι υπάρχει πρόγραμμα (Seagate DiskWizzard) που σου επιτρέπει να βάλεις 3ΤΒ σκληρό σε 32ρια ΧΡ χωρισμένο σε 2 partitions.. Δεν ξέρω όμως αν και πόσο θα δουλέψει σε άλλους σκληρους πέρα από της Seagate, ή ακόμα και αν είναι αλήθεια... Αν θέλεις να δοκιμάσεις, το κάνεις 100% με δικιά σου ευθύνη.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
πραγματι κατι δεν παει καλα. Αυτο που λενε τα αλλα παιδια ακουγεται σωστο. Σε λειτουργικο με 7 δες αν μπορεις να κανεις κατι παραπανω και πες μας. Εφοσον δεν εχεις δεδομενα, κανε οτι σου επιτρεπει και δες αν θα αλλαξει κατι. Επισης θα συμφωνησω οτι πρεπει να ειναι ΜΒΡ se XP

Τελος δοκιμασε να αλλα εργαλεια οπως http://www.partitionwizard.com/ να δεις αν αλλαζει κατι
 
Το MiniTool Partition Wizard το είχα χρησιμοποιήσει από την αρχή , αλλά δε μπόρεσα να κάνω ό,τι . Μάλιστα χρησιμοποιήσα τις δοκιμαστικές εκδόσεις όλων των εκδόσεων (professional κτλ) , αλλά τίποτα .

Πάντως τελικά τα κατάφερα , γι'αυτό είπα να γράψω εδώ τα τεκταινόμενα , διότι μπορεί να φανούν χρήσιμα και σε άλλον στο μέλλον .

Καταρχάς να προσδιορίσω πως μιλάμε για WinXP Pro SP3 στα 32-bits . Τόσο το είδος (WinXP) όσο και η δυνατότητα (32-bits) έχουν τη σημασία-τους . Στα WinXP οι δίσκοι θα πρέπει να είναι σε μορφή MBR . Το κακό όμως είναι πως έτσι δε μπορούν μπορούν να δουν πέρα από το φράγμα των 2 ~ 2,2 ΤΒ (το "φράγμα" αυτό προέρχεται δεκαετίες πίσω , από την αρίθμηση των δεδομένων ^. δεν έχει νόημα να επεκταθούμε σε αυτό , εξάλλου και εγώ δεν τα κατέχω) . Μία λύση θα ήταν να τεθεί ο δίσκος στην άλλη μορφή , την GPT . Κάτι το οποίο γίνεται , όμως κάτι τέτοιο απαιτεί 64-bits , διαφορετικά συμβαίνει κάτι αστείο : τα Windows τότε μπορούν να δούν όχι μέχρι στο φράγμα των 2 ΤΒ , αλλά μόνο πέρα από αυτό ! ! ! Δηλαδή τα υπόλοιπα περίπου 750 GB ! ...

Δυστηχώς καμπανάκια και λοιπές μπανανίες δεν υπάρχουν , οπότε το να κατατμήσει κάποιος το δίσκο σε περισσότερα μέρη δεν βοηθάει καθόλου (ασχέτως του τι κάνουν οι κατατμήσεις , ο δίσκος είναι μία ενιαία οντότης και αντιμετωπίζει πρόβλημα ανάγνωσης ευθείς εξαρχής) .

Το πρώτο πράγμα που μπορεί να κάνει κάποιος , είναι να ανατρέξει στον κατασκευαστή του δίσκου , μήπως διαθέτει κάποιο λογισμικό με το οποίο δίνει τη δυνατότητα πλήρους αναγνώσεως σε WinXP 32-bits . Είδα πως τέτοια διατίθονται για κάποιους δίσκους της Seagate και της Western Digital . Όμως τι γίνεται αν ο δίσκος δε διαθέτει τέτοιο λογισμικό ; ή αν πρόκειται για άλλη μάρκα ; Π.χ. Toshiba ;

Ψάχνοντας βρήκα πως μία γερμανική εταιρία είχε παράγει ένα λογισμικό γι'αυτον ακριβώς το σκοπό . Συγκεκριμένα πρόκειται για το Paragon GPT Loader . Η εγκατάσταση και η χρήση είναι πανεύκολη . Προκειμένου ο δίσκος να δουλέψει σωστά , θα χρειαστεί να είναι σε μορφή GPT . Αν ο δίσκος δεν είναι , μπορεί να γίνει εύκολα μέσα από το πρόγραμμα . Φυσικά - όπως είπα - σε τέτοια μορφή ο δίσκος είναι άχρηστος , διότι όχι μόνο δεν εκμεταλεύται όλη-του την χωρητικότητα , αλλά είναι και απροσπέλαστος (δε μπορείς να γράψεις , δε μπορείς να σβήσεις κατατμήσεις , τίποτα , όπως είδατε και στην φωτογραφία) . Όμως μαζί με το πρόγραμμα εγκαθιστάται και ένας οδηγός (driver) , με τον οποίο τα Windows μπορούν να δουν το δίσκο ως έναν κανονικό δίσκο ! Ουσιαστικά αυτό που γίνεται είναι ένα αριθμητικό "τέχνασμα" κατά την ανάγνωση του δίσκου , ξεπερνώντας το παραπάνω φράγμα .

Μέχρι εδώ όλα καλά .

Ψάχνοντας περισσότερο στο διαδύκτιο , έπεσα σε διάφορα θέματα σχετικά με το παραπάνω λογισμικό , τα οποία και παραθέτω για όλους τους ναυτιλόμενους .

Ένα θέμα που προέκυψε είναι ένα για το οποίο είχα απορήσει και εγώ : Τι γίνεται με τα δεδομένα που θα συμβεί να "ξαπλώσουν" επάνω στο φράγμα ; Κάποιοι λοιπόν ανέφεραν πως όταν ξεπέρασαν τα 2 ~ 2,2 ΤΒ , άρχισαν να έχουν διαστρεβλομένα αρχεία ... Αυτό όπως καταλαβαίνετε είναι πολύ σημαντικό . Πιθανώς , όμως , το πρόγραμμα να μη φταίει , διότι κατόπιν συγκρίσεων προέκυψε πως οι περιπτώσεις αυτές αφορούσαν εγγραφή δεδομένων που έγιναν όχι μέσω SATA , αλλά μέσω USB (μέσω εξωτερικής βάσης , επί της οποίας προσαρμόζονται οι δίσκοι) . Ειπώθηκε - αν και δε μπορώ να το επιβεβαιώσσω - πως η μεταφορά μέσω USB περιορίζεται στα 2 TB . Όπως και να έχει πάντως , στον ιστότοπο του προγράμματος αναφέρεται ρητά πως το πρόγραμμα αφορά εσωτερικούς δίσκους και όχι εξωτερικούς . Μάλιστα κάποιοι είχαν την υπομονή να ξαναγεμίσουν το δίσκο πέρα από το φράγμα - μέσω SATA αυτή τη φορά - και παρατηρήθηκε πως τα αρχεία δεν είχαν πρόβλημα (κατόπιν ελέγχων με λογισμικά) . Σε αυτό το σημείο να πω πως δεν ξέρω αν το πρόβλημα συμβαίνει και σε περιπτώσεις που η μεταφορά γίνεται με USB 3.0 . Τουλάχιστον όσες περιπτώσεις είχαν αναφερθεί ήταν με USB 2.0 . Επίσης δε ξέρω αν υπάρχει πρόβλημα σε περίπτωση εξωτερικής SATA (eSATA) . Φαινομενικά , τουλάχιστον , δεν έχει να κάνει με το παραπάνω λογισμικό .

Πέραν των παραπάνω , πέτυχα σε κάποια ιστοσελίδα δύο άλλα προβλήματα , τα οποία όμως αυτή τη αφορούν το ίδιο το λογισμικό . Το ενδιαφέρον μάλιστα είναι πως κάποιος έφτιαξε και τσιρώτα (!) (patches) για αυτά . Τα προβλήματα αυτά είναι :

- Σκάσιμο του συστήματος όταν υπάρχει μεγάλος φόρτος Ε/Α στο δίσκο

- Μεγάλη καθυστέρηση όταν αναγνώζονται αρχεία πέραν του φράγματος

Και τα δύο μπορούν να συμβούν κάτω από κάποιες συνθήκες , όμως έστω και έτσι είναι σημαντικά .

Το κακό είναι πως το λογισμικό ενημερώθηκε για τελευταία φορά το 2011 , ενώ ο οδηγός λίγο νωρίτερα το 2010 . Η αλήθεια είναι πως έκτοτε τα Windows πάτησαν γκάζι , αναβαθμίστηκαν , και λίγοι έχουν μείνει να πολεμάνε (!) με τα WinXP . Όπως και να έχει , κάποιος δεν το έβαλε κάτω και έφτιαξε τις παραπάνω διορθώσεις . Μάλιστα , απ'ότι είδα , μετά από δοκιμή των βελτιώσεων επιβεβαιώθηκε πως τα προβλήματα εξαλήφθηκαν .

Παραθέτω παρακάτω μερικές σχετικές ιστοσελίδες :

http://hardwarefetish.com/612-gpt_loader-sys-revisited-file-read-problem

http://hardwarefetish.com/524-paragon-gpt_loadersys-bsod-analysis-and-fix

http://forums.whirlpool.net.au/archive/2023309

Προσωπικά εγκατέστησα τα παραπάνω και απ'ότι φαίνεται τα πράγματα πάνε καλά . Έκανα αρκετές δοκιμές γράφοντας και διαβάζοντας αρχεία ανάμεσα σε διαφορετικούς υπολογιστές που είχαν WinXP Pro SP3 32-bits και δεν παρατήρησα κάτι . Μάλιστα έκανα και το ίδιο με Win7 Ultimate 64-bits , όπου και εκεί η αντιγραφή από και προς το δίσκο έγινε κανονικά . Φυσικά στα Win7 δε χρειάστηκε να εγκαταστήσω τίποτα . Ο δίσκος ήταν προσβάσιμος από την πρώτη ημέρα .
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
μπραβο σου που το εψαξες τοσο! Bookmarked το συγκεκριμενο thread....Πολυ χρησιμα αυτα που λες. Δεν τα γνωριζα.
 
Ωραίος!! :thumbup:

Μάθαμε και κάτι χρήσιμο... :D
 
Η μόνη περίπτωση να βαλω δίσκο μεγαλύτερο των 2ΤΒ σε XP είναι είτε να χωρίσω το δίσκο σε 2 partitions, είτε να χρησιμοποιήσω μόνο τα 2ΤΒ αλλά θα ηταν χαζό αφου επέλεξα να βάλω 3ΤΒ. Επίσης εχω δει κι εγώ την περίπτωση του να συνδέω μεγάλο δίσκο και τα XP να μου αναγνωρίζουν ~746ΜΒ. Η λύση ήταν να μπουτάρω με parted magic και φορμάρω το δίσκο σε ενα partition 2ΤΒ.

Καλά τα XP παίδες, όμως είναι πολύ παρωχημένα πλέον. Σκεφτείτε να πάτε σε νεώτερο λειτουργικό. Το ξέρω ότι χρειάζεται ενα κατοστάρικο ή και παραπάνω αλλά αναλογιστείτε ότι είναι μια επένδυση σχεδόν 10 χρόνων!
 
Τι θέλει ο κύριος εδώ ; Σας παρακαλώ , πετάχτε τον έξω ! :D

Ο παρόν ιστότοπος είναι για ρετρομανιακούς . Το λέει και στον τίτλο-του !

Πέρα από την πλάκα , για ό,τι πιο σύγχρονο φυσικά και θα χρησιμοποιούμε σύγχρονα λειτουργικά . Δεν τα αποφεύγουμε . Απλά διατηρούμε και αυτήν-μας τη συμπάθεια !
 
Χωρίς πλάκα, πρέπει να αρνούμαστε να υποστηρίζουμε EOL λειτουργικά, όπως κάνουν άλλα forums, εκτός αν αποσκοπούν σε retro δραστηριότητες και προφανώς είναι στα όρια του <1995, που τα XP σίγουρα δεν είναι :p
 
Πίσω
Μπλουζα