Χρήση προσωπικού υπολογιστή σε δημιουργία φιλμ Super 8

Eagle 1

RetroMasteR
Joined
31 Ιαν 2016
Μηνύματα
1.298
Αντιδράσεις
4.540
Ήταν η αρχή του έτους 1987 και η ταινία Top Gun κυριαρχούσε ακόμη στους αιθέρες, όταν αγοράσαμε με τον συγκάτοικο στη Γερμανία ένα μεταχειρισμένο BMW 318, μοντέλο 1980, στο πλαίσιο της φοιτητικής ζωής. Έχοντας πολύ καλό κινηματογραφικό εξοπλισμό σε Super 8 με την κάμερα Bauer S709XL (παρουσιάσθηκε σε άλλο σημείο του φόρουμ), αποφασίσαμε να γυρίσουμε την ταινία μικρού μήκους (20 λεπτά) Top Car!

Και εδώ ήρθε η καινοτομία στα κινηματογραφικά μου δρώμενα: Τίτλοι και εφφέ θα γινόταν από τον προσωπικό υπολογιστή Amstrad 1512, 8086, 512 RAM, floppy  360kb, με μονόχρωμο πράσινο μόνιτορ, χωρίς σκληρό δίσκο,  που μόλις είχε αγοράσει ο συγκάτοικος για το σπίτι. Εγώ είχα και χρησιμοποιούσα στο πανεπιστήμιο το φανταστικό για την εποχή του πρόγραμμα Harvard Graphics, στις πρώτες εκδόσεις του (σε μία δισκέττα 5,1/4!), που μας έδινε τη δυνατότητα δημιουργίας τίτλων, φυσικά μόνον σε λατινικούς χαρακτήρες. Χωρίς τον υπολογιστή  θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί τιτλέζα, βάζοντας τα γράμματα ένα ένα και κάνοντας στιγμιαίες λήψεις, ώστε όταν παιζόταν το φιλμ να εμφανίζεται ο τίτλος σε ροή. Πολύ δουλειά...... Με τον υπολογιστή αντίθετα  εκτιναχθήκαμε σε εξέλιξη, γράφοντας απευθείας στην οθόνη και κάνοντας συνεχή λήψη χωρίς σταμάτα-ξεκίνα! Επίσης μπορούσαμε να μεγαλώσουμε τον τίτλο, ώστε να "έρχεται" προς τον θεατή, καθώς επίσης να αλλάζουμε γραμματοσειρές. Αν ήξεραν οι δημιουργοί του προγράμματος, που ήταν κυρίως για οικονομικές αναλύσεις, τις πρόσθετες  χρήσεις του..... Φυσικά υπήρχε τρεμόπαιγμα  (flimmer) από τη σάρωση στο μόνιτορ, αλλά το εξιστάθμισα σε μεγάλο βαθμό βάζοντας υψηλότερη ταχύτητα λήψης (24fps αντί 18). Άλλωστε η χρήση του υπολογιστή σήμαινε άνεση, καινοτομία, αλλά ήταν και μέρος της υπόθεσης!

Η υπόθεση εν συντομία: Ένας εκτελεστής πρέπει να χρησιμοποιήσει αυτοκίνητο για την αποστολή του. Ρωτά τον υπολογιστή του να του επιλέξει  το κατάλληλο και εκείνος από τα διαθέσιμα για Hard και Soft χρήση του επιλέγει (τι άλλο?) το BMW 318!  Δεν υπάρχουν διάλογοι, ενώ η μουσική είναι κυρίως από την ταινία Top Gun (ο δίσκος παρουσιάσθηκε σε άλλο σημείο του φόρουμ).

Μια και το θέμα μας είναι ο υπολογιστής, θα παρουσιάσω στη συνέχεια και σε συνέχειες σκηνές που σχετίζονται με την εμπλοκή του στην ταινία. Είναι φωτογραφίες από το φιλμ, οπότε η καθαρότητα πάσχει λόγω της κίνησης και της ψηφιοποίησης. Στην προβολή είναι πολύ καθαρότερα.

Αρχίζουμε με τους τίτλους:   

Όπως είθισται, κατ' αρχήν αναγράφονται οι κινηματογραφικές εταιρείες, που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι τα ονόματά μας σε μίξη με γνωστές εταιρείες........ Αναρτώ  2 σκηνές όπου φαίνεται η ροή της γραφής.

1.jpg2.jpg

Ακολουθεί το Present και μετά  σε ροή The color super production  με την λέξη production , αφού γραφεί, να μεγαλώνει στην οθόνη...  

3.jpg4.jpg5.jpg6.jpg

Και τέλος ο τίτλος της ταινίας: Top Car να γράφεται με μικρή γραφή στο κέντρο του μόνιτορ και μετά να μεγαλώνει σαν να έρχεται προς τον θεατή και τέλος να αλλάζει η γραμματοσειρά!

7.jpg8.jpg9.jpg10.jpg11.jpg

Συνεχίζεται....................
 
Ακολουθούν τα ονόματα των πρωταγωνιστών, πάντα σε ροή και με διαφορετικές γραμματοσειρές. Να θυμίζω, ότι την εποχή εκείνη ήταν μεγάλο εφφέ η αλλαγή γραμματοσειράς και μάλιστα με διαφορετικά μεγέθη λόγω του σχεδιαστικού προγράμματος, μια και οι επεξεργαστές κειμένων δεν είχαν τέτοιες δυνατότητες. 

1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg5.jpg6.jpg

Και μετά αρχίζει η εμπλοκή του υπολογιστή στην υπόθεση της ταινίας: Ο πρωταγωνιστής, αφού βάλει την δισκέττα 5,1/4 στο floppy και το ασφαλίσει με το μοχλό(!) ρωτάει τον υπολογιστή: Special Mission, requesting car! 

7.jpg8.jpg9.jpg10.jpg11.jpg

Και ο υπολογιστής απαντά με  μία διαδραστικότητα που δεν είχε ακόμη εφευρεθεί (!!!), παρέχοντας 2 καταλόγους με αυτοκίνητα σε λίστα: τα possibilities και τα alternatives (soft).

Να σημειώσω, ότι στο σχεδιαστικό πρόγραμμα έκανε κανείς αρχικά τη λίστα με κανονικά γράμματα (data entry) και αφού έδινε τις παραμέτρους γραμματοσειράς και μεγέθους έδινε εντολή εκτέλεσης και εμφανιζόταν στην οθόνη η τελική εικόνα (την οποία και κινηματογραφούσα). Η υπολογιστική ικανότητα τότε ήταν τόσο χαμηλή (και το πρόγραμμα γραφικών τόσο σύνθετο για την εποχή), που η λίστα (και γενικά τα σχεδιαγράμματα) δεν εμφανίζονταν στιγμιαία, αλλά σε ροή. Έβλεπες δηλαδή για κάποια δευτερόλεπτα το διάγραμμα να σχηματίζεται. Για τις νεότερες γενιές, αδιανόητο, τώρα κάνεις κλικ και εμφανίζεται ολόκληρο σε κλάσμα δευτερολέπτου..... Αυτή όμως ήταν η μαγεία των υπολογιστών της εποχής, να το βλέπεις να γίνεται, σαν φωτογραφία με Polaroid και ειδικά για την κινηματογράφιση ήταν ιδανική η ροή της παρουσίασης.Στις 2  διαδοχικές φωτογραφίες φαίνεται η σταδιακή δημιουργία της λίστας, φανταστείτε το σαν συνεχή ροή.  

12.jpg

13.jpg

Ο κατάλογος των hard αυτοκινήτων περιελάμβανε τα τοπ της εποχής, μαζί κατ' εξαίρεση και το Subaru 500 (λόγω του ότι ήταν το πρώτο μου και αγαπημένο αυτοκίνητο), καθώς και το BMW 318 (περί ου ο λόγος). Η  soft λίστα περιελάμβανε επίτηδες το Golf Diesel (o λόγος θα αναλυθεί αργότερα) καθώς και κάποια αυτοκίνητα που δεν υπάρχουν πιά (Zastava, Wartburg, Polonez). Αν έκανα πάντως την ταινία σήμερα, δεν θα έβαζα το Pony στα soft αλλά στα hard.... 

Στο αμέσως επόμενο στάδιο ο υπολογιστής κάνει την επιλογή του βάζοντας σε κάδρο το BMW 318 και σε λοξή γραφή.

14.jpg15.jpg

Συνεχίζεται.....
 
Καταπληκτικό θρεντ!!!!
 
Να ελπιζουμε καποια στιγμη να δουμε και το video?
 
Καταπληκτικό θρεντ!!!!


Να ελπιζουμε καποια στιγμη να δουμε και το video?
Ευχαριστώ πολύ φίλτατοι! Για να αναρτήσω το βίντεο πρέπει να περάσει από το YouTube και αυτό με προβληματίζει. Ίσως κάνω σύντομο trailer ή ακόμα καλύτερα να το φέρω σε καμία ρετροσυνάντηση, για να πω και τα συμβάντα που σχετίζονται με την παραγωγή του. Δεν έχει γέλιο μόνο το φιλμ.....

Συνεχίζοντας λοιπόν στο έργο, ο πρωταγωνιστής έχοντας την ένδειξη από τον υπολογιστή για BMW 318, πληκτρολογεί

requesting further information και πατά Enter......... 

1.jpg

2.jpg

και ο υπολογιστής στην οθόνη του εξηγεί:

3.jpg

4.jpg

5.jpg6.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg

10.jpg

Αυτό ήταν η κορύφωση της εμπλοκής του υπολογιστή στην ταινία, φανταστείτε το σχήμα της BMW να δημιουργείται σταδιακά και όταν ολοκληρώθηκε στην οθόνη του υπολογιστή να αρχίζει πάνω του να αναδύεται  το πραγματικό σήμα της BMW και τέλος όλο το αυτοκίνητο. Η συγκεκριμένη σκηνή ήταν φυσικά και πολύ δύσκολη στην υλοποίησή της. Όχι τόσο σχεδιαστικά, μια και έκανα ένα διάγραμμα-πίττα με ίσες τιμές για 4 παραμέτρους και έβαλα "φυτευτά" τα γράμματα B M και W (φυσικά τότε δεν μπορούσε κανείς να τα βάλει υπό γωνία όπως τώρα, ούτε να κάνει τον εξωτερικό κύκλο, αλλά..... λεπτομέρειες....), όσο κινηματογραφικά. Η μηχανή λήψεως επέτρεπε μεν την λήψη πάνω σε προηγούμενη λήψη (γυρίζοντας πίσω λίγο φίλμ που είχε ήδη τραβηχτεί), κάνοντας μάλιστα αυτόματα fade in & fade out, αλλά έπρεπε να κεντράρω όσο το δυνατόν καλύτερα το σχήμα με το πραγματικό σήμα.

Το σχήμα κινητογραφήθηκε από την οθόνη στο σπίτι, όπου έβαλα σημάδια στο σκόπευτρο της μηχανής για το μέγεθος που είχε, μετά πάτησα το κουμπί της επιστροφής μερικών δευτερολέπτων του φιλμ στη μηχανή και στη συνέχεια  κατέβηκα γρήγορα στο δρόμο όπου ήταν παρκαρισμένο το αυτοκίνητο. Με τους περαστικούς να σταματάνε και να κοιτάνε  τοποθέτησα  στο σκόπευτρο το πραγματικό σήμα της BMW στο ίδιο περίπου μέγεθος όπως η απεικόνιση του σχήματος στην οθόνη του υπολογιστή και τράβηξα φιλμ απομακρυνόμενος παράλληλα από το αυτοκίνητο για να φανεί σταδιακά το σύνολο. Φυσικά έπρεπε να περιμένω να τελειώσει το φίλμ με άλλες λήψεις, να το στείλω να εμφανισθεί, να το παραλάβω και να δω με προβολή τι έγινε (η διαδικασία αυτή, αδιανόητη σήμερα,  συγκαταλέγεται επίσης στη μαγεία του Super 8). Η αληθεια είναι ότι το πέτυχα αρκετά καλά.... ασπρόμαυρο βέβαια.......

Συνεχίζεται....
 
Δεν πρέπει τα γιουτιούμπγια να γίνονται εμπόδιο σε κάτι τέτοια θέματα. Ισως κάποιος Admin να μπορεί να μας πει κατα πόσο εφικτό είναι ν'ανέβει στο σερβερ του φόρουμ, δεδομένου βέβαια και του μεγέθους του βίντεοΥ. Η τελικά να το ανεβάσεις σε κάποιο dropbox ή κάτι αντίστοιχο και να μας δώσεις το λινκ. Δε νομίζω να υπάρχει πρόβλημα ούτε με τη μία περίπτωση ούτε με την άλλη, αφου δεν τίθεται θέμα copyright.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Δεν πρέπει τα γιουτιούμπγια να γίνονται εμπόδιο σε κάτι τέτοια θέματα. Ισως κάποιος Admin να μπορεί να μας πει κατα πόσο εφικτό είναι ν'ανέβει στο σερβερ του φόρουμ, δεδομένου βέβαια και του μεγέθους του βίντεοΥ. Η τελικά να το ανεβάσεις σε κάποιο dropbox ή κάτι αντίστοιχο και να μας δώσεις το λινκ. Δε νομίζω να υπάρχει πρόβλημα ούτε με τη μία περίπτωση ούτε με την άλλη, αφου δεν τίθεται θέμα copyright.
Σωστά, αλλά το θέμα είναι ότι εκτός από τον υπολογιστή και το BMW που στην ουσία είναι οι κύριοι πρωταγωνιστές, υπάρχουν και συμμετέχοντες κομπάρσοι (οι συγκάτοικοι και οι γυναίκες τους), οπότε η ελεύθερη πρόσβαση σε YouTube ή σε DropBox  (που δεν χωράει λόγω μεγέθους), όπου που το κατέβασμά της μπορεί να ξεφύγει από όρια, δεν είναι επιθυμητή. Προτιμώ να την δείχνω σε παρέα, πιστεύω να βρεθούμε κάποια στιγμή με φίλτατα μέλη  (όχι μόνο για την ταινία), θα χαρώ πολύ.
 
Στη συνέχεια της πλοκής, η συμμετοχή του υπολογιστή τελειώνει με τον πρωταγωνιστή να παίρνει τα κλειδιά του αυτοκινήτου με υπόβαθρο τη δισκέττα του MS-DOS, επίσης τον εξοπλισμό της αποστολής του (ψεύτικο φυσικά πιστόλι) και αναχωρεί με το BMW. To αυτοκίνητο παραλληλίζεται με μαχητικό F-16 σε κλίμακα 1:32 από κιτ της Revell που είχα κάνει τότε (δεν είχα το F-14 της ταινίας...) σε διάφορες φάσεις, είτε προφίλ, είτε να βγαίνει το αυτοκίνητο από το αεροπλάνο με λήψη πάνω σε λήψη. Φυσικά υπάρχει η αποστολή, ρομαντικές σκηνές και το τέλος....

Να σημειώσω ότι η ταινία άρχισε να γίνεται το 1987, αλλά τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν στια αρχές του 1988, με το δε μοντάζ και την προσθήκη μουσικής (από πικάπ στη μηχανή προβολής.... ποοοολύ δύσκολη και χρονοβόρος διαδικασία) ήταν έτοιμη στα τέλη του 1988...

1.jpg

2.jpg

3.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg6.jpg7.jpg8.jpg9.jpg10.jpg11.jpg12.jpg13.jpg

Τέλος? Όχι, διότι μας είχε μείνει φιλμ από λάθη που έγιναν.

Με το περίσιο φιλμ των αποτυχιών, σκεφτήκαμε να γυρίσουμε τη Soft Version και τελικά έγινε ένα trailer, με εμπλοκή πάλι του υπολογιστή, η παρουσίαση του οποίου θα γίνειστη συνέχεια.

Συνεχίζεται...
 
Σωστά, αλλά το θέμα είναι ότι εκτός από τον υπολογιστή και το BMW που στην ουσία είναι οι κύριοι πρωταγωνιστές, υπάρχουν και συμμετέχοντες κομπάρσοι (οι συγκάτοικοι και οι γυναίκες τους), οπότε η ελεύθερη πρόσβαση σε YouTube ή σε DropBox  (που δεν χωράει λόγω μεγέθους), όπου που το κατέβασμά της μπορεί να ξεφύγει από όρια, δεν είναι επιθυμητή. Προτιμώ να την δείχνω σε παρέα, πιστεύω να βρεθούμε κάποια στιγμή με φίλτατα μέλη  (όχι μόνο για την ταινία), θα χαρώ πολύ.
Α δεν ήξερα ότι είχε και κομπάρσους. Τότε ασφαλώς και δεν είναι για δημόσιο ανεβοκαατέβαζμα. Ισως σε μια συνάντηση.
 
Μαζεύοντας λοιπόν τα λάθη που έγιναν στα γυρίσματα δημιουργήθηκε τρέιλερ της soft version (Top Car II), όπου δανειστήκαμε ένα Golf Diesel ενός συμφοιτητή, μιλώντας του αορίστως για κάποιες σκηνές (αν ήξερε την σάτιρα για το αυτοκίνητό του....). Θυμάμαι τον θόρυβο που έκανε η μηχανή του με τις μονώσεις τότε να είναι οριακές,  τρακτέρ θύμιζε...

Αρχικά εμφανίζονται στην οθόνη του υπολογιστή οι τίτλοι της ταινίας σε ροή:

1.jpg2.jpg

Αφού ο πρωταγωνιστής ζητήσει κατάλληλο αυτοκίνητο ο υπολογιστής του επιλέγει Golf Diesel από τη γνωστή λίστα με τα alternatives. 

Τον ερωτά "rquesting further information" με δακτυλογραφικό λάθος. Η σκηνή ήταν η αρχική και το λάθος έγινε ακούσια, αλλά επειδή η λήψη της ταινίας ήταν ταυτόχρονη, δεν μπορούσε πλέον να διορθωθεί. Η εισαγωγή δεδομένων στο πρώιμο αυτό στάδιο που δεν είχαμε εξοικειωθεί με τα γυρίσματα, έγινε στην αρχική μάσκα του Harvard Graphics και όχι μετά την επεξεργασία από το πρόγραμμα, όπως στις σκηνές που ξαναγυρίσθηκαν και στις επόμενες. Βλέπει λοιπόν κανείς πως δίδονταν στο πρόγραμμα τα δεδομένα (τίτλος, υπότιτλος, λειτουργίες πλήκτρων F1, F2,... F10 κλπ.)   ώστε να τα επεξεργαστεί στη συνέχεια ο υπολογιστής και να δημιουργήσει τη γραφική παράσταση. 

3.jpg4.jpg5.jpg

Πατώντας Enter παίρνει την απάντηση: with golf diesel is the Mission IMPOSSIBLE......

6.jpg

7.jpg

8.jpg9.jpg

Στη συνέχεια υπάρχουν σύντομες σκηνές με τον εκτελεστή να παίρνει τα χρήματα σε δραχμές (και όχι σε δολλάρια όπως πριν), να προσπαθεί να βάλει μπρος το Golf αλλά να μην παίρνει εμπρός η μηχανή, πυροβολώντας να πέφτει ο γεμιστήρας από το πιστόλι σε αργή κίνηση (ήταν η πρώτη λήψη, η σκηνή ξαναγυρίσθηκε σωστά μεταγενέστερα για την κανονική ταινία), στη ρομαντική στιγμή η δεσποσύνη αντί αγκαλιάς τον κυνηγάει, το Golf είναι σταματημένο με βλάβη ενώ δίπλα του περνάει μεγαλοπρεπώς η BMW, τα γράμματα του τέλους είναι ανάποδα (άλλο λάθος στα αρχικά γυρίσματα) και το τρέιλερ κλείνει με την οθόνη του υπολογιστή όπου αναγράφεται "SHORTLY IN THIS THEATRE".

H μουσική του τρέιλερ δεν είναι του Top Gun, αλλά δημοτικά και λαικά άσματα της εποχής....

Φυσικά δεν υπήρξε ποτέ ολοκληρωμένη Soft Version..... Δυστυχώς!

 10.jpg11.jpg12.jpg13.jpg14.jpg15.jpg16.jpg17.jpg

Συνεχίζεται με την απόπειρα δημιουργίας δεύτερης ταινίας S-8 με χρήση υπολογιστή.....
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 1989 και πριν τη στρατιωτική θητεία σκεφτήκαμε να κάνουμε με τον πρώην  συγκάτοικο και νυν κουμπάρο, άλλη μία ταινία μικρού μήκους, μια και το Top Car είχε μεγάλη επιτυχία στις προβολές με φίλους. Επηρεασμένοι από το Thriller του Michael Jackson αποφασίσαμε για παρωδία τρόμου με τίτλο "Bacula and Dr. S____genstein" (έπιασε τόπο το διδακτορικό). 

O υπολογιστής πλέον είχε έγχρωμο μόνιτορ, υπήρχε ποντίκι, η δε έκδοση του Harvard Graphics ήταν πιό εξελιγμένη, οπότε οι δυνατότητες ήταν μεγαλύτερες.

Άρχισαν λοιπόν τα γυρίσματα με τους τίτλους στον υπολογιστή.  

Όπως και στο Top Car, κατ' αρχήν αναγράφονται οι κινηματογραφικές εταιρείες, που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι πάλι τα ονόματά μας σε μίξη με γνωστές εταιρείες........ Αναρτώ  2 σκηνές όπου φαίνεται η ροή της γραφής και τα διαφορετικά χρώματα ανά εταιρεία.

1.jpg

2.jpg

Ακολούθως εμφανίζεται το Presents να έρχεται από το βάθος και να πιάνει σταδιακά όλη την οθόνη

3.jpg

4.jpg

5.jpg

Και στη συνέχεια σε ροή σχηματίζεται The Color Superproduction με χαρακτήρες διαφορετικών χρωμάτων στη λέξη color και στις λέξεις της φράσης. Μετά, αφού σχηματίσθηκε η φράση άλλαξε το  υπόβαθρο σε διαφορετικό χρώμα......... Μεγάλη επανάσταση στην κινηματογράφιση το έγχρωμο μόνιτορ του Η/Υ.....

6.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg

10.jpg

Συνεχίζεται..........
 
Και ακολουθεί ο τίτλος της ταινίας, γραμμένος κατά ένα μέρος με εργαλείο το spray (μεγάλη υπόθεση τότε, αυτονόητο σήμερα...) & χρήση ποντικιού, καθώς επίσης με χαρακτήρες σε κίνηση ο υπόλοιπος. Ακολούθως ζωγραφίσθηκε με spray σταδιακά και με  σύντομες λήψεις (των 10 καρέ) αίμα στους χαρακτήρες, με αποτέλεσμα στην προβολή, μετά τον σχηματισμό του τίτλου στην οθόνη, να φαίνεται να πηγάζει αίμα από τα γράμματα. Φυσικά στο τέλος γέμισε η οθόνη κόκκινο................ Τρυκ κπου μόνο με υπολογιστή μπορούσε να πετύχει τόσο καλά.

Παραθέτω ενδεικτικά μερικές σκηνές από την οθόνη.

11.jpg

12.jpg

13.jpg

14.jpg

15.jpg

16.jpg

17.jpg

18.jpg

19.jpg

20.jpg

21.jpg

22.jpg

Συνεχίζεται............
 
Ακολουθεί  η οθόνη με τον σκηνοθέτη, όπου το Mr. πριν το όνομα  παραπέμπει σε... Χίτσκοκ μια και έτσι έγραφε στην πολυθρόνα του. Φυσικά η καινοτομική (τότε) εναλλαγή χρωμάτων της οθόνης είναι συνεχής......  Το χρώμα  άλλαζε σταδιακά, σε συνεχή ροή,  λόγω των χαμηλών δυνατοτήτων των τότε υπολογιστών, άλλοτε από πάνω προς τα κάτω και άλλοτε από κάτω προς τα πάνω.... Φουτουριστικά  -τότε- πράγματα σε φίλμ Super 8........... 

23.jpg

24.jpg

25.jpg

26.jpg

28.jpg

29.jpg

30.jpg

31.jpg

Φυσικά γίνεται αναφορά και στην αναγνωρισιμότητά του, λόγω της ταινίας  Top Car!!!!! Το εφφέ της αναλλαγής χρωμάτων της οθόνης  παραμένει.... Το ότι το χρώμα δεν εισχωρούσε στο εσωτερικό των χαρακτήρων (π.χ. στο Ο, στο Α) είναι ενδεικτικό των ατελειών της εποχής. Τεχνολογία στα σπάργανα............

32.jpg

33.jpg

35.jpg

Εκτός από τις σκηνές με τον υπολογιστή γυρίσθηκαν τέλος και κάποιες σκηνές σε νησί στις διακοπές μας, όπου χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της αμερικάνικης νύκτας (κινηματογράφιση την ημέρα με σκούρο μπλέ φίλτρο μπροστά στο φακό, ώστε να γίνεται προσομοίωση νύκτας). Η νυχτερίδα είναι πλαστική, κρεμασμένη με λεπτό σκοινάκι και η αλήθεια είναι ότι κατά την προβολή είναι πολύ ρεαλιστική....

37.jpg

38.jpg

Η ταινία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, μια και μετά τις διακοπές και τη στρατιωτική θητεία άρχισαν οι επαγγελματικές υποχρεώσεις, ήρθαν και τα παιδιά, στα οποία επικεντρώθηκαν πλέον οι λήψεις. Ούτως ή άλλως, το φίλμ Super 8 έπνεε πλέον τα λοίσθια και η κινηματογραφική μηχανή λήψεως αντικαταστάθηκε με βιντεοκάμερα. Τα πλάνα έμειναν αμοντάριστα και χωρίς μουσική επένδυση. Τώρα που ψηφιοποιήθηκαν σκέπτομαι να τα κάνω ένα κλιπάκι....... 

Άν έχει χρησιμοποιήσει και άλλο μέλος υπολογιστή σε φίλμ Super 8 ας γράψει τις εμπειρίες του.

ΤΕΛΟΣ ---- THE END ---- FIN ---- ENDE
 
Πίσω
Μπλουζα