Χριστουγεννιάτικες Αναμνήσεις

Aardvark

Retromaniax Co-Founder
Joined
26 Σεπ 2006
Μηνύματα
14.886
Αντιδράσεις
3.882
Ηταν αρχες 80ς προπαραμονη χριστουγεννων,ξαπλα στο κρεβατι ,σκεπασμενος ως τα αυτια ,ενα φωτακι υπνου να καιει και καπου στην γωνια ενας φουσκωτος Αη Βασιλης παρεα με εναν ταρανδο.

Pure Magic!!

inflatable-santa-claus-11341339119.jpg


Hταν εορταστικη περιοδο των χριστουγεννων ,διακοπες σχολειου για εμας , επισκεπτομουν το αγαπημενο μου Βιντεοκλαμπ για τιποτα ενδιαφερον.

Ο γνωστος μου βιντεοκλαμπας μου δινει το σεβαστο ποσο για την εποχη των 1.000 δρχ για να παρω στολιδια για το μαγαζι του.

Μικρος και αμυαλος εγω με το χιλιαρικο παω και παιρνω την πιο ακριβη μια και μοναδικη πλουμιστη γιρλαντα που μου εκατσε στο ματι.

Οχι μαγαζι δεν στολισε ουτε το ραφι με τα καρατε.

Ρομπα εγω ,ευτυχως δεν ειπε τιποτα ο ανθρωπος αλλα κουνησε το κεφαλι γεματο νοημα. #)

picture.php
#46

Διακοπες σε φιλικο σπιτι επαιζε η διαφημιση με το παραπανω παιχνιδι και εκπληκτος ακουω τον δικο μου να μου λεει ,θα στο παρω αυτο,ειχα μεινει με ανοιχτο το στομα κοιτωντας την TV και προφανως με λυπηθηκε....γεγονος δεν με ειχε συνηθισει σε τετοια.

Δεν την ξεχασα την υποσχεση και μια βδομαδα πριν την πρωτοχρονια μου εδωσε λεφτα να το παρω ,αλλα να μην το ανοιξω μεχρι την μερα που τα ανοιγουν.

Περπατωντας με το παιχνιδι στο δρομο με σταματησαν γνωστοι και το βαλαμε να δουλεψει στο πεζοδρομιο.

Εφυγε η πρωτη καψα.

Μετα μπηκε στην ντουλαπα ψηλα ψηλα να μην το φτανω.

Αμ δε ,μεχρι την πρωτοχρονια το ειχα σκισει στο παιξιμο κρυφα ,πραγμα που ψιλομετανοιωσα μιας και οταν το ανοιξα στα φανερα το ειχα ηδη βαρεθει. :(

Τα καλαντα τωρα............Εν καιρω αυτα πειτε και εσεις τιποτα.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Aardvark είπε:
Τί μου θύμισε αυτή η φωτογραφία!! :D :D Τα πουλάνε ακομά αυτά; Θα θελα να πάρω ένα για τον γιό μου :)

Εγώ θυμάμαι χριστούγεννα την δεκαετία του '80 να περιμένω με λαχτάρα κάθε βράδυ να δω στην τηλεόραση την διαφήμιση του Κάστρα και Πολιορκητές, έκλαιγα αν δεν την έβλεπα! #)

Επίσης θυμάμαι μια Πρωτοχρονιά που είχα ζητήσει από τον Άγιο Βασίλη (την μαμά μου!) το Κάστρο της Κυριαρχίας ή το Αγρίμι Ελέφαντας, μου έφερε τον Ελέφαντα :D .
 
1) Τα δώρα έμπαιναν κλασικά κάτω απο δέντρο απο τότε. Θυμάμαι μικροί με τον αδερφό μου να κάνουμε στα κρυφά μικρά σκισίματα στο περιτύλιγμα του δώρου για να δούμε τι ήταν. Το κακό ήταν ότι μας έτρωγε η λαχτάρα να το ανοίξουμε μόλις μαθαίναμε τι ήταν. Αμ δε, ανένδοτοι οι γονείς, τα δώρα τα Χριστούγεννα.

2) Θυμάμαι επίσης μέσα 80 τώρα το πως συνάντησα τον μετέπειτα καλύτερο μου φίλο στο δρόμο καθώς λέγαμε τα κάλαντα μονάχοι και οι δύο. Συμφωνήσαμε να πάμε να τα πούμε παρέα και πράγματι το όλο σκηνικό είχε πολύ περισσότερο κέφι. Μετά πήγαμε σπίτι μου να καταμετρήσουμε και μοιράσουμε τα κέρδη, όπου του έβαλα να παίξει το Commando στο c64. Είχε να παίξει videogame απο το Atari 2600, οπότε έμεινε με το στόμα ανοικτό.
 
Τά κάλαντα και το χαρτζιλίκι για το πρώτο μου HandHeld....
 
Τότε (γύρω στο 1975) που αρχίζω και θυμάμαι καλά το χριστουγεννιάτικο δέντρο ήταν ένα δέντρο και όχι βάση, κλαδιά και ξανά κλαδιά. Οι μπάλες έσπαγαν πολύ εύκολα και τις είχαμε σε κουτιά διάφανα πλαστικά με χωρίσματα. Στην κορυφή βάζαμε "κορυφή" και όχι αστέρι. Στη βάση φάτνη χάρτινη, οργανωμένη με τα όλα της (ζωάκια, μάγοι, αστέρι, Παναγίτσα, Χριστούλης, Ιωσήφ). Τα λαμπάκια καιγόντουσαν εύκολα και όταν δεν άναβαν, τα στρίβαμε ένα - ένα να δούμε ποιό φταίει. Επίσης είχαμε ένα σπρέι άσπρο και στένσιλ και ψεκάζαμε στα τζάμια. Τι άλλο? Φουσκωτό Αι Βασίλης αλλά και Αι Βασίλης πάνω σε ελαφάκι που συνήθως ξεφούσκωναν πριν την Πρωτοχρονιά και ήθελαν πάλι φούσκωμα. Απαραίτητη φωτογραφία στην αγκαλιά του Αι Βασίλη σε Λαμπρόπουλο και Μινιόν (τρομερές οι κυλιόμενες σκάλες). Αυτά για αρχή. Ευχαριστώ που πάλι με γυρίσατε πίσω...
 
Επισης πολυ μαγικη ηταν και η στιγμη που πηγαινα στο παιχνιδαδικο και επαιρνα το παιχνιδι (το οποιο ειχα κανει ερευνα αγορας πρωτα απο τις διαφημισεις (αρε ατιμες διαφημισεις....!!! #) ) και το επεξεργαζομουν στη συνεχεια για ωρες χανοντας την αισθηση του χρονου και του τι γινοταν γυρω μου.....!!!!!!! :)
 
την δεκαετια του 70 και του 80 ηταν στη μοδα τα χριστουγεννιατικα δεντρα χρωματος "ασημι" η "χρυσαφι",τα οποια στη συνεχεια εξαφανιστηκαν απο το εμποριο..
 
Xριστουγεννα στο φροντιστηριο και πιο συγκεκριμενα στα αγγλικα,εκει καταλαβαιναμε και γιορτες και το πνευμα των χριστουγεννων στις γιορτες στο σχολειο ηταν αμαν να τελειωνουμε να φυγουμε.


Καμμια βδομαδα πριν τελειωσουν τα σχολεια μας μοιραζε η δασκαλα φυλλαδια με τραγουδια στα αγγλικα και τραγουδαγαμε ολοι μαζι τον little drummer boy και το Holy night,επισης την τελευταια μερα μας επαιρνε και μας μοιραζε διαφορα ψευτοδωρακια που μπορει να τα σνομπαραμε τοτε αλλα σημερα τα θυμουμαστε με... κατι...



Συγκεκριμενα θυμαμαι μου ειχε τυχει ενα μπρελοκ.



Και μετα διακοπες,ααααχ αυτες οι διακοπες.
 
Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά 1994. Είχαμε μαζέψει λεφτά εγώ και η αδερφή μου για να πάρουμε Game Boy και καμιά κασσέτα. Είχαμε μαζέψει 40.000 δρχ περίπου. Στην προσφορά τότε είχαμε δει το Game Boy +Tetris+ακουστικά+μπαταρίες+καλώδιο σύνδεσης τιμή 29.900 δρχ. σε βιβλιοπωλείο. 4 Ιανουαρίου πήγαμε στα (τότε) Continent και λέγαμε να το αγοράσουμε από εκεί. Είχαν όμως εξαντληθεί. Τότε έπεσε το μάτι μου στο Game Gear που όσο κι αν φανεί περίεργο το έβλεπα για 1η φορά από κοντά. Βέβαια το Game Gear έκανε 39.900 δρχ (και χωρίς καν παιχνίδι) οπότε όλα μας τα λεφτά θα έφευγαν. Εκτός των άλλων κανένας φίλος μου δεν είχε Game Gear παρά μόνο Game Boy. Έτσι την επομένη τελικά αγοράσαμε το Game Boy όπως ήταν το αρχικό πλάνο από το βιβλιοπωλείο. Δεν θα ξεχάσω την χαρά μου όταν έπιασα στα χέρια μου το ολοκαίνουργιο (ήταν και η 1η μου κονσόλα βλέπετε) Game Boy μου. Τις πρώτες μέρες μικροί μεγάλοι παίζαμε Tetris... Αξέχαστο επίσης θα μου μείνει το γεγονός να προσπαθούν οι γονείς μου να μετακινήσουν τα τουβλάκια και να προσπαθούν να το κάνουν με τα χέρια τους αριστερά, δεξιά κρατώντας την κονσόλα.
 
Αρχές δεκαετίας του 90 είχα κερδίσει στα χαρτιά που έπαιζα με τα αδέρφια μου, ένα σεβαστό ποσό, δεν θυμάμαι πόσο. Η μεγαλύτερη αδερφή με έπιασε στο ψήσιμο και με έπεισε να αγοράσουμε νεροχελονάκια και χρυσόψαρα με τις γυάλες τους για να τα έχουμε ως ζωάκια. Περιττό να σας πω ότι μετά από λίγο καιρό ψόφησαν τα χρυσόψαρα (τα παραταϊσαμε), το ένα χελωνάκι έπεσε στη λεκάνη και το άλλο δεν θυμάμαι πως έφυγε.
 
ωραίος aardvark. Πράγματι στο φροντιστήριο αγγλικών νιώθαμε πιο έντονα τον ερχομό των χριστουγέννων. Από τη μια τα λιγότερα παιδιά και το οτι συναντιόμασταν 2-3 φορές την βδομάδα, άπο την άλλη την χριστουγεννιάτικα τργούδια που έιχαν και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, συν το οτι για τους αγγλοσάξονες τα χριστούγεννα είναι μια τεράστια γιόρτη λόγω και εμπορικών σκοπών τα 2 τελευταία μαθήματα στην a,b junior ήταν γεμάτα jingle bells.
 
Με μεγάλη χαρά περιμέναμε τις διακοπές των Χριστουγέννων (όπως του Πάσχα και του καλοκαιριού) για να χορτάσουμε ξεκούραση και παιχνίδι. Στο Δημοτικό, λίγο πριν κλείσουν τα σχολεία για τις διακοπές στολίζαμε το δεντράκι στην τάξη με στολίδια που έφερνε κάθε μαθητής και λίγες μέρες μετά κάποιο παιδί ντυνόταν Άγιος Βασίλης και μοίραζε δωράκια, που είχαμε αγοράσει γι'αυτό το σκοπό σε συνεννόηση με τη δασκάλα. Στο μάθημα της Μουσικής και στα Αγγλικά και Γαλλικά η τάξη σειόταν από...φωνές που τραγουδούσαν εορταστικά τραγούδια για να είμαστε στο πνεύμα των ημερών!

Το σπίτι έπαιρνε γιορτινή όψη με το στόλισμα του δέντρου (με κορυφή, όχι αστέρι), τη φάτνη με όλο το σετ καθώς και λαμπιόνια πολύχρωμα που αναβόσβηναν σαν τρελά. Τη διακόσμηση συμπλήρωναν φουσκωτοί Αγιο-Βασίληδες και πιατέλες υπήρχαν στο τραπέζι με μελομακάρονα και κουραμπιέδες. Καθιερωμένες οι βόλτες στο στολισμένο πολυκατάστημα ΜΙΝΙΟΝ και η σχετική φωτογραφία (σε polaroid) με τον Άγιο Βασίλη και στα πολυκατάστηματα ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ και ΚΛΑΟΥΔΑΤΟΣ. Περίμενα με χαρά αλλά και αγωνία τον Αγιο Βασίλη για το δώρο μου (είχα φροντίσει να του γράψω και γράμμα όπου ζητούσα τι ήθελα να μου φέρει) και πρώτη άνοιγα τα πακέτα την επόμενη μέρα, αφού δεν έμενα ως αργά το βράδυ.

Καθώς οι διακοπές κυλούσαν ευχάριστα έφτανε η στιγμή να γυρίσουμε στο σχολείο και φυσικά νιώθαμε λύπη...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
καρα-bump (στα πλαισια του Χριστουγεννιατικου feeling)
 
Πίσω
Μπλουζα