Χρονολόγηση Παιχνιδιών El Greco με βάση τις Έντυπες Διαφημίσεις

makisimos

RetroMasteR
Joined
8 Ιουν 2009
Μηνύματα
1.516
Αντιδράσεις
154
Ο λόγος δημιουργίας αυτού του θρεντ είναι ένας και μοναδικός: Την δουλειά που δεν έκανε η El Greco και δεν έβαζε ημερομηνία παραγωγής στα παιχνίδια της, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να τα κατατάξουμε χρονολογικά , αναλάβαμε να την κάνουμε εμείς..!

Και ο μοναδικός τρόπος για να καταλήξουμε σε κάποιο συμπέρασμα λιγότερο εμπειρικό και περισσότερο βασισμένο σε απτά διασωθέντα στοιχεία, ήταν εξευρευνώντας τις διαφημίσεις στα περιοδικά εποχής ’80.

Σε συνεργασία λοιπόν με την fraoulitsa, επισκεφθήκαμε αρκετά παλαιοβιβλιοπωλεία στο κέντρο της Αθήνας και ξεφυλλίσαμε πάνω από 600 περιοδικά ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ, ΠΟΠΑΥ κ.λ.π για να βρούμε διαφημίσεις της El Greco, ενώ πολλά από αυτά τα αγοράσαμε για να σκανάρουμε τις φωτογραφίες των διαφημήσεων. Έπειτα από αμέτρητες ώρες υπομονής και επιμονής, το αποτέλεσμα μας αντάμειψε..!

Για πρώτη φορά καταφέραμε να έχουμε μια εικόνα ολοκληρωμένη σχετικά με την χρονολόγηση των παιχνιδιών αυτών

Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα μείναμε έκπληκτοι αναθεωρώντας πολλά από αυτά που μέχρι πρότινος πιστεύαμε..

Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε τρία πραγματάκια πολύ σημαντικά στην προσπάθεια της χρονολόγησης:

1) Καθ όλη την διάρκεια της αναζήτησης όλων αυτών των διαφημίσεων, μόνο σε τέσσερις περίπτωσεις βρήκαμε τα ίδια παιχνίδια-θα αναφερθούν στην συνέχεια- να διαφημίζονται σε δύο διαφορετικές χρονιές, με απόκλιση πολλών μηνών..!!Αυτό γίνεται κατά την χρονιά 1983 και 1984 , καθώς αρχίζουν οι διαφημίσεις από την El Greco στον Μικυ Μαους το έτος 1983..! Από εκεί και πέρα παρατηρούμε μια γρήγορη εναλλαγή προιόντων-διαφημίσεων σε τακτά χρονικά διαστήματα.

2) Όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια η El Greco τα διαφήμιζε για ορισμένους μόνο μηνες (απόκλιση 5 μηνών κατά μέσο όρο)..!! Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το εκάστοτε παιχνίδι διαφημιζόταν κατά το χρονικό διάστημα της πρώτης παραγωγής του. Γεγονός απόλυτα λογικό αν αναλογιστούμε με απλό επιχειρηματικό τρόπο (Το καινουργιο παιχνιδι, διαφημίζεται όταν πρωτοκυκλοφορεί, και στην συνέχεια κυκλοφορούν καινούργια παιχνίδια, οπότε και καινούργιες διαφημίσεις και ούτω καθ’ εξής.. )

3) Σαν διπλή χρονιά κυκλοφορίας δεν λαμβάνουμε υπόψιν παιχνίδια που βγαίνουν στην αγορά για καθαρά εμπορικούς-οικονομικούς λόγους, πριν την Χριστουγεννιάτικη περίδιο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Οικογένεια ΒΟ που πρωτοκυκλοφορεί Δεκέμβριο του 1986 και βλέπουμε διαφήμιση και Ιανουάριο του 1987. Δηλαδή κυκλοφορία παιχνιδιού, πάνω στην εκπνοή της μίας χρονιάς και στην αρχή της άλλης..!

Ελπίζουμε να βοηθήσουμε να λύσετε ότι απορίες είχατε έως τώρα..! :D
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
…. Και η αρχή σε αυτό το θέμα δε θα μπορούσε να γίνει με άλλο παιχνίδι από την Bibi-bo. Στα σχετικά με την κούκλα θέματα εδώ στο φόρουμ έχουμε προσπαθήσει πολλές φορές να βάλουμε σε μια τάξη την ιστορία της, αλλά τα χειροπιαστά στοιχεία που είχαμε ήταν ελάχιστα. Τώρα, νομίζω, είναι μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία να τακτοποιήσουμε λίγο τα πράγματα… Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τι γίνεται με τις διαφημίσεις της κούκλας, οι οποίες όπως θα δείτε στη συνέχεια είναι αρκετές.

Η Bibi-bo κυκλοφορεί στα τέλη του 1981, αλλά στις διαφημίσεις εμφανίζεται αργότερα, μέσα στο 1983. Γενικότερα, οι διαφημίσεις παιχνιδιών της Ελ Γκρέκο ξεκινούν εκείνη τη χρονιά και όχι νωρίτερα.

Από τα μέσα του 1983 μέχρι περίπου τα μέσα του 1984, βλέπουμε την πρώτη διαφήμιση που σχετίζεται με τη Bibi-bo και είναι αυτή για το τσαντάκι της. Προσωπικά, μου προκάλεσε πολύ μεγάλη εντύπωση ότι διαφημίζεται ένα αξεσσουάρ που σχετίζεται με την κούκλα και όχι η ίδια η κούκλα αρχικά…

23356.jpg

(η διαφήμιση προέρχεται από το τεύχος 936 του Μίκυ Μάους (22-6-1984))

Παράλληλα, το καλοκαίρι του 1984 λανσάρεται και διαφημίζεται η Παιδική Κολεξιόν Διακοπών bibi-bo, ένα «πακέτο» από πράγματα που προορίζονταν για χρήση στις καλοκαιρινές διακοπές των παιδιών: σαγιοναρίτσες, καπελίνα, πετσετούλες, τσαντούλα, μπάλα, βατραχοπέδιλα και γυαλάκια.

23357.jpg

(η διαφήμιση προέρχεται από το τεύχος 943 του Μίκυ Μάους(10-8-1984))

Λίγους μήνες μετά, στα τελειώματα του 1984 έχουμε την πρώτη διαφήμιση κούκλας bibi-bo. Πρόκειται για την Bibi-bo Star, με την οποία εισάγεται μία ολόκληρη καινούργια σειρά ρούχων της κούκλας, η οποία έχει αυτό το όνομα. Η διαφήμιση παραμένει στο περιοδικό για αρκετούς μήνες, πράγμα λογικό, αφού μιλάμε για μία ολόκληρη σειρά, από την οποία βγαίνουν συνεχώς νέα κομμάτια.

23358.jpg

(η διαφήμιση προέρχεται από το τεύχος 1010 του Μίκυ Μάους (22-11-1985))

Αν μου επιτρέπετε μία μικρή παρέμβαση, από τη σειρά αυτή ξεκινά η El Greco να «αντιγράφει» τη Mattel και τα ρούχα της Barbie, η οποία θα έρθει στην Ελλάδα 4 χρόνια αργότερα, το 1988.

Στη συνέχεια, βλέπουμε τα δωμάτια της Bibi-bo, μεσα στο πρώτο εξάμηνο του 1985.

23359.jpg

(η διαφήμιση προέρχεται από το τεύχος 975 του Μίκυ Μάους (22-3-1985))

Η διαφήμιση αυτή με προβληματίζει κάπως, μιας και τα δωμάτια υπάρχουν στους καταλόγους – ατζέντες που είχαν βγει πολύ νωρίς, γύρω στο 1982- 1983.

Προχωρώντας, συναντάμε μία πολύ γνωστή και καλοκαιρινή κούκλα, αυτή με το χρυσό μαγιώ το καλοκαίρι του 1985. Η bibi-bo μας προσκαλεί να πάμε διακοπές και ποζάρει ντυμένη στα χρυσά μαζί με τον Τζον Τζον με φόντο τη Μύκονο.

23360.jpg

(η διαφήμιση προέρχεται από το τεύχος 994 του Μίκυ Μάους (2-8-1985))

Και τώρα κάτι που μου προκάλεσε μεγάλη έκπληξη: Η Bibi-bo Ρόλερ μπαίνει στο παιχνίδι των διαφημίσεων το χειμώνα του 1985. Προσωπικά, είχα την αίσθηση πως είχε βγει νωρίτερα, αλλά τελικά λανσάρεται τότε.

23361.jpg

(η διαφήμιση προέρχεται από το τεύχος 1013 του Μίκυ Μάους (13-12-1985))

Συνεχίζοντας, βλέπουμε την πρώτη διαφήμιση της Bibi-bo με τη μορφή ιστοριούλας. Εκτός από την κούκλα Ρόλερ, βλέπουμε εδώ και τη διπλή ντουλάπα, το Μουσικό Παπάκι και τη Λίλι Λέι. Όλα αυτά, το πρώτο εξάμηνο του 1986…

23362.jpg

(η διαφήμιση προέρχεται από το τεύχος 1025 του Μίκυ Μάους (7-3-1986))

Την ίδια εποχή, διαφημίζονται και τα Ημερολόγια της bibi-bo, σετ με βιβλία, μαρκαδόρους και κασέτες, από τα οποία τα κοριτσάκια μπορούσαν να διαβάσουν και να ακούσουν τη bibi-bo να διηγείται τις περιπέτειες της.

23363.jpg

(η διαφήμιση προέρχεται από το τεύχος 1025 του Μίκυ Μάους (7-3-1986))

-- Για να μην σας κουράσω, σταματάω εδώ το ποστ μου… έχουμε ήδη δει τις μισές διαφημίσεις και στη συνέχεια θα δούμε και τις υπόλοιπες.--
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Σε όλα συμφωνώ φυσικά, μιας και τα έχουμε ψάξει παρέα..!

Όσον αφορά όμως τα δωμάτια, δεν πρέπει να σε παραξενευει το γεγονός ότι στους καταλόγους υπάρχουν καπου στο 1982-1983 ενώ η διαφήμιση το 1985, για τον απλούστατο λόγο ότι τα ΔΩΜΑΤΙΑ δεν άλλαξαν, δεν βγήκε κάτι καινούργιο μέχρι τότε, οπότε είναι ότι πιο φυσιολογικό να συνεχίζει να διαφημίζεται το "σπίτι" της ΒΙΒΙ ΒΟ με τα Δωμάτια της, τα οπόία παρέμεναν τα ίδια μέχρι που βγήκαν στην Β' περίοδο τα άλλα έπιπλα..! :D
 
Έχεις δίκιο Μακίσιμε για τα δωμάτια!

Και συνεχίζουμε… Όπως φαίνεται βρισκόμαστε στην περίοδο της μεγάλης δόξας της Bibi-bο, μιας και οι διαφημίσεις και τα καινούργια πράγματα που βγαίνουν είναι πολλά.

Το καλοκαίρι του 1986, η bibi-bo πρωταγωνιστεί στη δεύτερη διαφήμιση – ιστοριούλα της , φορώντας το χρυσό της μαγιώ και έχοντας μαζί της τον Τζον Τζον και τη Λίλι Λέι.

23364.jpg

(η διαφήμιση προέρχεται από το τεύχος 1042 του Μίκυ Μάους (4-7-1986))

Λίγο αργότερα, εν όψει μάλλον της νέας σχολικής χρονιάς, διαφημίζεται μία σειρά από χαρτικά με τη bibi-bo.

23365.jpg

(η διαφήμιση προέρχεται από το τεύχος 1048 του Μίκυ Μάους (15-8-1986))

Προς τα τέλη του 1986, συναντάμε τη Bibi-bo Show, μία ιδιαίτερη bibi-bo, η οποία έχει σώμα κατασκευασμένο από διαφορετικό υλικό από τις υπόλοιπες και συνοδεύεται από μία μηχανοκίνητη βάση, πανω στην οποία η κούκλα κάνει διάφορες κινήσεις γυμναστικής και χορού.

23367.jpg

(η διαφήμιση προέρχεται από το τεύχος 705 του Ποπάυ (25-12-1986))

Ακόμη κάτι που μας είχε απασχολήσει αρκετά στα θέματα της bibi-bo είναι η Χαρούμενη Οικογένεια-Βο, που σίγουρα είχε αποτελέσει ένα από τα best sellers της εποχής. H παρέα της Bibi-bo μεγαλώνει και σε αυτή προστίθενται η καστανούλα αδερφή της, Betty Bo, ο άνδρας της Tom Tom και τα διδυμάκια τους. Αυτά ενώ πλησιάζουμε στα Χριστούγεννα του 1986.

23366.jpg

(η διαφήμιση προέρχεται από το τεύχος 1067 του Μίκυ Μάους (26-12-1986))

Και κάπου εδώ φτάνουμε στη δύση της πρώτης γενιάς της Bibi-bo… Η κούκλα που ρίχνει την αυλαία στην πρώτη περίοδο είναι η Bibi-bo Φωτεινό Όνειρο, που κυκλοφορεί στις αρχές του 1987. Τα φορέματα αυτής της σειράς έχουν την ιδιαιτερότητα ότι φωσφορίζουν στο σκοτάδι και σήμερα είναι από τα πιο δυσεύρετα…

23368.jpg

(η διαφήμιση προέρχεται από το τεύχος 1077 του Μίκυ Μάους (6-3-1987)

Σειρά έχει τώρα η Bibi-bo Χαβάη… Η Bibi-bo εγκαταλείπει τη Μύκονο που είχε πάει διακοπές δύο χρόνια νωρίτερα και πηγαίνει στη Χαβάη, όπου και … μαυρίζει. Η Bibi-bo Χαβάη είναι εκείνη που μας εισάγει στη δεύτερη μεγάλη περίοδο της ιστορίας της κούκλας και πλέον μέχρι το τέλος συναντάμε bibi-bo που είναι μαυρισμένες.

23369.jpg

(η διαφήμιση προέρχεται από το τεύχος 1089 του Μίκυ Μάους (29-5-1987))

Μαζί με τη bibi-bo μαυρίζουν και τα διδυμάκια…

23370.jpg

(η διαφήμιση προέρχεται από το τεύχος 1089 του Μίκυ Μάους (29-5-1987))

Και κάπου εδώ τελειώνει το ταξίδι μας στις διαφημίσεις της Bibi-bo… Το κύκνειο άσμα είναι σε ρυθμούς… ροκ, μιας και στα τέλη του 1987 βλέπουμε την τελευταία διαφήμιση της κούκλας στα Μίκυ Μάους, αυτή των Rockers.

23371.jpg

(η διαφήμιση προέρχεται από το τεύχος 1113 του Μίκυ Μάους (13-11-1987))

Αξίζει στο σημείο αυτό να σημειώσουμε κάτι που μας έκανε εντύπωση: Οι διαφημίσεις των παιχνιδιών της El Greco στο Μίκυ Μάους σταματάνε το 1987. Μετά, αρχίζουν να διαφημίζονται κατά κόρον τα παιχνίδια της Mattel…
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Παιδια ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ για αυτο το κατατοπιστικο ποστ!!! :flower: :flower: :flower: Επιτελους μπηκε σε μια ταξη η bibi-bo-ιστορια!!!! Μου λυσατε πολλες αποριες!
 
fraoulitsa είπε:
Αξίζει στο σημείο αυτό να σημειώσουμε κάτι που μας έκανε εντύπωση: Οι διαφημίσεις των παιχνιδιών της El Greco στο Μίκυ Μάους σταματάνε το 1987. Μετά, αρχίζουν να διαφημίζονται κατά κόρον τα παιχνίδια της Mattel…
Δυστυχώς κάπου εκεί σταματάει και η ανωδική πορεία της El Greco..!! :cry:

Έρχονται τα εισαγόμενα παιχνίδια, πιο φθηνά, πιο εντυπωσιακά και η αγαπημένη μας εταιρεία παίρνει τον κατήφορο..!!!

Λογικά κάπου εκεί χρονολογείται και η καταστροφική πυρκαγιά στο εργοστάσιο της El Greco στην Αθήνα, που της δίνει την χαριστική βολή..!!

Από εκεί και πέρα όλα είναι θέμα χρόνου, μέχρι την εξαγορά της από την Hasbro...!! :(

Αναστασία σε ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια, κι εμένα μέσα από αυτά τα περιοδικά μου λύθηκαν πολλές απορίες..!!!

Στην συνέχεια θα σας δείξουμε και άλλες διαφημίσεις και πότε βγήκαν..!!!

Προσωπικά μου έκαναν μεγάλη εντύπωση το πόοοσες πολλές διαφημίσεις κυκλοφόρησαν για την happy happy..!!! Δεν το περίμενα με τίποτα να είχε κάνει η Ελ Γκρεκο τόσο μεγάλη καμπάνια γι αυτη την κούκλα..!

Εν αναμονή λοιπόν και για τα υπόλοιπα..!! ;)
 
Aναστασία μου, να είσαι καλά! Σκοπός μας είναι να βάλουμε τα πράγματα σε μία τάξη και να λύσουμε τις απορίες όλων μας! :) Ελπίζω στο τέλος να το καταφέρουμε!

Makisime, θα διαφωνήσω λίγο, μιας και την βασική ανταγωνίστρια της bibi-bo που μας έρχεται από το εξωτερικό τότε, τη barbie, φθηνή δεν την έλεγες σε καμία περίπτωση... Η πυρκαγιά στο εργοστάσιο της El Greco νομίζω πρέπει να χρονολογείται γύρω στο 1989, ενώ η εξαγορά από τη Hasbro γίνεται το 1990-1991...

Όσο για τις Happy Happy Sisters... εντάξει, τι να πω... νομίζω ήταν η μεγάλη έκπληξη! Κι εγώ δεν το περίμενα με τίποτα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα να έχουν βγάλει τόσο πολλές διαφημίσεις... Θα τα πούμε και αναλυτικά όταν έρθει η ώρα! ;)
 
Μπράβο παιδιά, πολύ κατατοπιστικό το θέμα, ευχαριστούμε για τη δουλειά σας και την προσπάθεια να βάλουμε μια σειρά στην ιστορία των παιχνιδιών αυτών! :D

Σχετικά με τις ημερομηνίες, γενικά έχω μαύρα μεσάνυχτα, οπότε δεν μπορώ να συνεισφέρω, όμως έχω να παρατηρήσω/προσθέσω στην ερευνα δύο πράγματάκια που ίσως βοηθήσουν: εγώ είχα ήδη από το 1985 στην ντουλάπα μου το μοβ σακάκι και την πολύχρωμη ζώνη των ρόκερς... 8) Μετά το 1985, η ντουλάπα μου δεν "άνοιξε" για ανταλλαγές #) Επίσης, το μπάνιο σίγουρα κυκλοφορούσε από νωρίς γιατί το είχα μεταξύ 1981-1983.

Μπράβο και πάλι, ευχαριστούμε για την έρευνα και περιμένουμε και τη συνέχεια! :)
 
Μytiny για τα δωμάτια έχεις απόλυτο δίκιο, κι εμείς αυτό πιστεύουμε, εξάλλου είναι καθαρά στους πρώτους καταλόγους κάπου μετά το 1981...!

Τωρα για τους ΡΟΚΕΡΣ, είδαμε δεκάδες περιοδικά το 1987 και σε καμία άλλη χρονιά πριν..!! Να τα διαφημίσανε σχεδόν 2 με 3 χρόνια μετά και μάλιστα τόσο έντονα-μιλάμε ότι σε κάθε περιοδικό εκείνη τη χρονιά για 2 με 3 συνεχόμενους μήνες διαφημίζονταν ασύστολα ΟΙ ΡΟΚΕΡΣ-..???

Σ αυτό οπότε βάζουμε ένα ερωτηματικό, και όλο και κάποια άλλη ακρη θα βρούμε για να το διαλευκάνουμε..!

Σ ευχαριστούμε πάντως για την βοήθειά σου, διότι μόνο έτσι, λίγο με τις εμπειρικές γνώσεις, λίγο με τα περιοδικα, θα βγάλουμε άκρη..!!

Επίσης όποιος άλλος έχει διαφημιστικα ή θυμάται έντονα ποια χρονιά είχε αποκτήσει κάποια από αυτά τα παιχνίδια, καλοδεχούμενος να μας το αναφέρει, για να πλησιάσουμε όλο και πιο κοντά στην χρονολόγησή τους..! :D
 
Mytinyworld μου, πρώτα απ' όλα σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια! :) Ελπίζω και η συνέχεια του θέματος να σου αρέσει, όπως έγινε και με την αρχή του!

Σχετικά με τα δωμάτια, δεν έχω να προσθέσω κάτι παραπάνω, με κάλυψε ο Μακίσιμος.

Για τους Ρόκερς τώρα... η αντίστοιχη Barbie βγήκε το 1986, το τσέκαρα και από την ημερομηνία που αναγράφει η repro που κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό. Επομένως, σίγουρα κυκλοφόρησαν μετά από τότε εδώ... Απ' όσα είδαμε στο ψάξιμο στα περιοδικά, οι πρώτες διαφημίσεις των δικών μας Rockers εμφανίζονται το φθινόπωρο του 1987 και όχι νωρίτερα... Αν λάβουμε λοιπόν υπόψη μας αυτό και το ότι η αντίστοιχη barbie βγήκε ένα χρόνο νωρίτερα, προσωπικά αποκλείω να είχε βγει η bibi-bo με το συγκρότημα το 1985... :xm:
 
Παιδιά, τί να πω..! Είστε Α Π Ι Θ Α Ν Ο Ι!!!!! Καταπληκτική δουλειά!! ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!!
 
Απιστευτα χρησιμη πρωτοβουλια!

Οταν ολοκληρωθει μπορει να την χωρισουμε σε επιμερους threads ωστε να γινει ακομα πιο χρηστικη.

Ευγε!
 
Καταπληκτικό!πολυ συγκινητικό. Εκτος από τα σχετικά με την ιδια την κουκλα ειχα το καπελινο των διακοπων και το φοραγα συνέχεια δυο τρια καλοκαιρια ηταν σουπερ ανθεκτικο και αν θυμαμαι καλά βαμβακερό, το ρόλερ (το οποιο χρησιμοποιουσα ωρες ατελειωτες στα δικά μου μαλλιά και ηταν πολυ καλό μετα βεβαια έκανα ωρες να τα ξεμπλέξω) και την τσαντα με τα κοκαλάκια μαλλιών. Θυμαμαι και τις διαφημισεις. Τι κριμα που μετα άρχισε η πτώση. Το τραγικό είναι πως τότε όλες ειχαμε Μπιμπι μπο αλλά αυτό έμοιαζε με λυση ανάγκης σε σχέση και με την ακριβη και παν σπάνια Μπαρμπι. Που να ξέραμε!
 
Ακριβώς όπως τα λές, Domenica! Θυμάμαι, η νονά του αδερφού μου μου έφερνε πού και πού Μπάρμπι, γιατί έμενε τότε στην Αγγλία, γι' αυτό σνομπάριζα φοβερά την καημένη την Bibi-Bo και τη θεωρούσα κιτς, επειδή είχε μεγάλο κεφάλι! Τώρα βέβαια, θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ γλυκιά κούκλα και με πιο "παιδικό" πρόσωπο, αντίθετα με τη Μπάρμπι που είναι αρκετά "μεγαλίστικη"!
 
Πραγματικά σας αξίζου θερμά ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ. Εύχομαι να συνεχίσετε έτσι :award: :thumbup: :clap:

Δυστυχώς από διαφημίσεις δεν έχω τίποτα ελληνικό όσο αφόρα τον δικό μας τομέα, μόνο από ξένα περιοδικά έχω μερικές :(

Ο κακόμοιρος Σπιρτούλης και Τυχερούλης απ ότι φαίνετε δεν διαφημίστηκε στην Ελλάδα από κανένα περιοδικό . μακάρι κάποιος να μπορέσει βρει έστω και μια διαφήμιση :D
 
candy4ever, Wally, Domenica, El Greco Fanatic σας ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια!

Domenica και Candy4ever, έχετε δίκιο σε αυτό που λέτε για την πορεία της Bibi-bo μετά την έλευση της Barbie στην Ελλάδα... Εγώ θυμάμαι πως τα περισσότερα κοριτσάκια τη σνόμπαραν τη Bibi-bo λόγω του μεγάλου της κεφαλιού και η τιμή της ηταν, προς τα τέλη ειδικά, η μισή σχεδόν από μία "καλή" και διαφημιζόμενη Barbie... :( Συμφωνώ με την Candy4ever, κι εμένα η bibi-bo μου φαίνεται πιο γλυκιά και πιο "κούκλα" εν σχέσει με τη Barbie (και τότε και τώρα :p )...

El Greco Fanatic, είναι πραγματικά κρίμα, αλλά δε βρήκαμε ούτε μισή διαφήμιση από Σπιρτοτυχερούληδες.. :( Βέβαια, αυτό είναι και εν μέρει λογικό, μιας και οι διαφημίσεις στα Μίκυ Μάους ξεκινάνε από το 1983 και οι Σπιρτούληδες ήταν στις "δόξες" τους νωρίτερα, αν θυμάμαι καλά τα όσα μας έχεις πει... :xm:
 
Λοιπον το θεμα τα σπαει και μπραβο στα παιδια!

Περα απο τα παιχνιδια αυτο το θεμα εχει και επαγγελματικο ενδιαφερον για εμενα, μιας και συγκεντρωνει παλιες καταχωρησεις φτιαγμενες στο χερι με την μεθοδο της χαρτομακετας. Εχω ποσταρει παλιοτερα ενα κειμενο που εξηγει την τοτε μεθοδολογια των γραφιστων.

Θα ηθελα να σημειωσω δε και κατι αλλο. Απο την τοτε ελληνικη βιομηχανια παιχνιδιου, δεν επαιρναν μονο χαρα τα παιδια, αλλα ετρωγαν ψωμι και πολλοι ανθρωποι. Καποιος σχεδιαζε τις κουκλες. Καποιος εφτιαχνε το πρωτο μοντελο, τα καλουπια. Υπηρχαν οι εργαζομενοι στην παραγωγη. Καποιος σχεδιαζε την συσκευασια, ενω ελληνικα τυπογραφεια την παρηγαγαν. Ακολουθουσε η προωθηση. Καποια εταιρεια διαφημιστικη αναλαμβανε τις καταχωρησεις. Τα τηλεοπτικα σποτ, αρα σκηνοθετης, εκφωνητης, καμεραμαν, μοντερ, ηχοληπτης, σχεδιαστης storyboard. Μετα οι καταχωρησεις εμπαιναν σε περιοδικα, αρα χρηματα στην τσεπη του εκδοτη του ποπαυ, μικυμαους, κατερινα κτλ. Τα οποια συντηρουσαν μαζι με τα εσοδα κυκλοφοριας, το δυναμικο των περιοδικων αυτων.

Ειναι απιστευτα μακρια η αλυσιδα των ανθρωπων που εφερναν τα προς το ζειν στο σπιτι τους απο καθε νεα κυκλοφορια ελληνικου παιχνιδιου. Τωρα πλεον που παψαμε να αποτελουμε ''ειδικη'' αγορα μιας και η νεα γεννια δυτικοποιηθηκε/εξευρωπαιστικε/οπως θελετε πειτε το δεν ξερω, ολο το διαφημιστικο υλικο ερχεται φιξ. Αντε να μεταφραστει, που πολλες φορες ουτε καν αυτο και να γινει μια επανεκτυπωση (πολλες φορες ουτε καν αυτο). Στα τηλεοπτικα παιζει ενα overdub στο ιδιο γυρισμενο σποτακι, απο κανενα φουκαρα για ενα κομματι ψωμι και αντε γεια.

Ελπιζω να μην σας κουρασα αλλα μου περασαν ολα αυτα απ το μυαλο και ηθελα να τα πω.
 
Καθόλου δε μας κούρασες joe! Οι παρατηρήσεις σου έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον και θίγεις πτυχές του θέματος της διαφήμισης των παιχνιδιών που εγώ προσωπικά δεν είχα κάτσει να σκεφτώ ποτέ σοβαρά.. Πράγματι, η ελληνική παιχνιδοβιομηχανία έδινε ψωμί σε πολλούς ανθρώπους και είναι κρίμα που τώρα δεν έχει απομείνει τίποτα. Η ανθρώπινη εργασία έχει σε μεγάλο βαθμό αντικατασταθεί από μηχανήματα πλέον, σε αντίθεση με την εποχή εκείνη που πολλά ρούχα για τις κούκλες, επί παραδείγματι, ήταν ραμμένα στο χέρι. Αν δε με απατά η μνήμη μου, σε ένα απόσπασμα από τα "Ελληνικά Επίκαιρα" παρουσιάζεται όλη αυτή η διαδικάσία της παραγωγής (http://mam.avarchive.gr/portal/digitalview.jsp?get_ac_id=3997&thid=15923 ).

Τώρα.. για το θέμα των ξενόφερτων διαφημίσεων... και τότε είχαμε διαφημίσεις που τις παίρναμε απ'έξω και απλά τις επανεκτυπώναμε. Αργότερα, όταν θα βάλουμε τις διαφημίσεις από τα "Μικρά Πόνυ" μπορείς να δεις ότι στον Στάβλο-σπιτάκι η ονομασία είναι στα αγγλικά και αυτό όταν το παρατήρησα μου προξένησε εντύπωση...
 
Kαι για να ολοκληρώσουμε το θέμα των διαφημιστικών της ΒΙΒΙ ΒΟ, τι πιο κατάλληλο από μια διαφήμιση-Τετρασέλιδο Αφιέρωμα παρακαλώ-που δεν έχουμε ξαναδεί και η οποία δείχνει ΚΑΘΑΡΑ την χρονολογία κατά την οποία η σειρά ΣΤΑΡ έφερε την νέα εποχή στα ρούχα της bibi-bo...!!!! Κι αυτό γιατί στην μισή σελίδα δείχνει τα ρουχαλάκια της ΒΙΒΙ ΒΟ που είχαν κυκλοφορήσει έως τότε, και στην άλλη μισή διαφημίζεται η "νεα κυκλοφορία"..!!

Μικυ Μάους, Τεύχος 963, 28-12-1984

1η σελίδα

25148.jpg

2η και 3η σελίδα

25149.jpg

4η σελίδα

25150.jpg

Μάλιστα, αν ανατρέξετε στο αντιστοιχο διαφημιστικό με τα δωμάτια που πόσταρε στην αρχή του θρεντ η fraoulitsa, θα διαπιστώσετε ότι φαινομενικα, με την πρώτη ματιά φαίνονται ολόιδιες οι διαφημίσεις, αλλά αλλάζει ο τίτλος πάνω αριστερά στην σελίδα του διαφημιστικού, καθώς και το χρώμα του φόντου..!!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
:award: Απίστευτο ντοκουμέντο makisime, φοβερά σπάνια φωτογραφία και τόσο κατατοπιστική!

Ευχαριστούμε πολύ!! :thanx2:

ΥΓ. Παρατηρήστε, ότι τα κουτιά των ρούχων που ήδη κυκλοφορούσαν έχουν την παλιά φωτογραφία της bibi-bo, ενώ στα star η φωτογραφία αλλάζει!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα