Χρυσές λίρες

Rakeesh

RetroDB Feeder
Joined
10 Δεκ 2007
Μηνύματα
4.578
Αντιδράσεις
1.703
Λόγω οικονομικής επικαιρότητας, ακουω συχνα στις ειδησεις για ατομα που εχουν κρυμμένες χρισές λίρες.

Τώρα μου ήρθε καθυστερημένα στο μυαλό, οτι χρονια ακουγα για λιρες, στις ελληνικες ταινιες αλλα και απο συζητησεις των μεγαλων, να αναφερονται σαν κειμηλια που τα μαζευαν οι περασμενες γενιες σαν κάποιου ειδους επενδύση. Ακουγα χαρακτηριστικα για καποιο πχ. μωρό που οταν βαφτίστηκε η γιαγια του τού χάρισε μια λίρα.

Πρώτη μου απορία είναι το τί ακριβώς ειναι η λίρα. Με το όνομα αυτό αναφερόμαστε στα νομίσματα της Αγγλίας, της Ιταλίας αλλά και της Τουρκίας. Δεδομένου οτι ακουγα κυριως για χρυσές λίρες, φανταζομαι οτι τα περιβοητα κειμηλια ηταν Λιρες Αγγλίας, αφου η εν λογω νομισματικη μοναδα βασιζεται στην τιμή του χρυσού και όχι στο πετρέλαιο.

Δεύτερη απορία μου είναι, πότε και γιατί υπήρχε αυτό το hype με τις λίρες απο τις περασμένες γενιές, ωστε να αποτελούν ενα ειδος θησαυρου μέχρι σήμερα; Ποιοι τις μαζευαν, πως, και γιατι; Δεν εχω ακουσει πχ ποτε κανεναν να λεει οτι εχει "κρυμμενα γαλλικά φράγκα". Μηπως προερχονται απο καποιο συγκεκριμενο ιστορικο γεγονος οποτε ειχαμε παρε-δωσε με την Αγγλια και ηρθαν λιρες εδω;

Η λίρα που έχει η ταδε γιαγια στο σεντουκι της σαν κειμηλιο, εχει την ιδια αξια με τη λίρα που εφερε η κοπελα μου απο την Αγγλια, οπου σπουδαζε;
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
μου θυμισες ενα αστειο διαλογο που ειχα κανει καποτε:

Σε παιδικο παρτι ενα γειτονακι ειχε πει οτι θα εφερνε λυρα, εννοωντας οτι θα εφερνε κρητικη λυρα να παιξει.

Με απορια ρωτησα ''μα λεφτα θα μας φερει;''

θα επανελθω αν βρω κατι με χρυσες λιρες...

Παντως σε γαμο στενου συγγενη ειχαμε παει δωρο μια χρυση λιρα απο κοσμηματοπωλειο...(πανακριβη μεν αλλα αρεσε ως δωρο!)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

1@Rakeesh[/USER] Φίλε Rakeesh δεν ξέρω κι εγώ πολλά αλλά σίγουρα η λίρα που κοπέλα σου έφερε από Αγγλία, αν εννοείς το νόμισμα που είναι τρέχον στην χώρα, δεν έχει την ίδια αξία διότι οι λίρες που εγώ ξέρω τουλάχιστον χρονολογούνται τη δεκαετία του 20 και του 30. Όπως καταλαβαίνεις όσο πιο παλιά είναι τόσο πιο μεγάλη αξία έχει. Εμένα η απορία μου είναι, πως γίνεται η πλειονότητα του πληθυσμού στην Ελλάδα να έχει μαζέψει τις λίρες από εκείνη την εποχή και με τι αντάλλαγμα. Δηλαδή πόσο κόστιζε η λίρα τότε; Επίσης πως είχαν προνοήσει να τις φυλάσσουν ώστε μετά από χρόνια να ξέρουν ότι θα έχουν μεγάλη αξία;
 
Αλλο χρυση λιρα Αγγλιας και αλλο λιρα Αγγλιας (pound) ειναι διαφορετικα πραγματα...

Χρυση Λιρα Αγγλιας (τιμη σε ευρω αυτη την στιγμη απο την τραπεζα της Ελλαδος : Αγορα 263,39e , Πωληση 317,70e )

078004700132773159051044.jpg

Λιρα Αγγλιας Pound (τιμη σε ευρω 1,17e )

2_1983pound.jpg?itok=2RaeYxx-.jpg

Προφανως τις μαζευανε ως επενδυση ή και ως κατι πιο "σταθερο" αφου στην ουσια ειναι χρυσος.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

Αυτην ακριβως την απορια εχω κι εγω 1@johnny19818[/USER] δηλ. απο ποια εποχη ξεκινησε το hype να μαζευουν οι παππουδες μας λίρες, ποσο κρατησε το hype, αλλα και πως βρεθηκαν τοσες πολλες; Ειχαμε δοσοληψιες με την Αγγλια εκεινη την εποχη; Οπως ειπωθηε, η αξια της λιρας βασιζεται στο χρυσο, αλλα ειναι το μονο νομισμα;

Ajax ευχαριστω για τη διευκρινηση στην ανοητη απορια μου. Εακολουθω ομως να αναρωτιεμαι, τι ακριβως ηταν η "χρυση λιρα Αγγλιας"; Ειναι το παλιο νομισμα της βικτωριανης/εδουαρδιανης εποχης, που αντικατασταθηκε με το σημερινο pound?

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

Rakeesh είπε:
Αυτην ακριβως την απορια εχω κι εγω 1@johnny19818[/USER] δηλ. απο ποια εποχη ξεκινησε το hype να μαζευουν οι παππουδες μας λίρες, ποσο κρατησε το hype, αλλα και πως βρεθηκαν τοσες πολλες; Ειχαμε δοσοληψιες με την Αγγλια εκεινη την εποχη; Οπως ειπωθηε, η αξια της λιρας βασιζεται στο χρυσο, αλλα ειναι το μονο νομισμα;
Εκανα μια ερευνα σημερα γιατι και εμενα μου γεννηθηκαν καποιες αποριες και ειδα οτι οι τελευταιες που φτιαχτηκαν ηταν το 2012!! Αρα υπαρχουν αρκετες ανα το κοσμο :p

Περισσοτερες πληροφοριες εδω για ολες τις χρυσες λιρες που εχουνε βγει εδω... https://www.xrusos.net/index.php/our...ou-kykloforoun (μπορει να θεωρηθει διαφημιση αλλα αυτο βρηκα :D )

Τωρα για το ποτε ξεκινησαν να μαζευουν και τα λοιπα πρεπει να βρουμε κανα παππου να ρωτησουμε :p

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Χαχα οταν λεω που βρεθηκαν τοσες πολλες, εννοω εδω στη χωρα μας. Ηταν καποια πετριά που ειχαμε εμεις οι Έλληνες να τις μαζευουμε, η γενικως υπηρχε αυτο το hype ανα την Ευρωπη; :)
 
Η αγορά χρυσών νομισμάτων εξασφάλιζε την αξία των χρημάτων όταν υπήρχε πληθωρισμός ή οικονομική αστάθεια γενικώς. Τυπικό παράδειγμα την περίοδο της Κατοχής αλλά υπήρχαν κι άλλες εποχές, διότι είμαι σίγουρος ότι δεν ξεκίνησε επί κατοχής η συνήθεια. Τώρα γιατί λίρα Αγγλίας κι όχι χρυσά φράγκα, ας πούμε? Υποθέτω διότι η Αγγλία ήταν η υπερδύναμη (και οικονομική) της εποχής και είχε τους μεγαλύτερους τραπεζικούς οίκους, οπότε λογικό ήταν να γίνονται συναλλαγές σε Αγγλικό νόμισμα.

Δεν ήταν πάντα έτσι. Ας πούμε το πρώτο δάνειο που ήθελε να πάρει η Ελλάδα το 1823 θα ήταν 4.000.000 Ισπανικά τάλληρα, τελικά δεν το πήραν αυτό αλλά το 1824 πήραν 800.000 λίρες στερλίνες. (Τα στοιχεία από το https://gerbesi.wordpress.com/2014/08/11/%CE%B4%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%BF%CE%B4%CE%BF-%CF%84%CE%B7/ - δεν ξέρω αν δουλεύει το λινκ μ' αυτά τα % οπότε συνεχίζω με άλλα στοιχεία από το site), το επόμενο ήταν σε λίρες πάλι, το τρίτο δάνειο σε "Ισπανικά δίστηλα", και αργότερα βλέπω δάνεια σε "φράγκα" (κυρίως) και "δραχμές" και σπάνια "Λίρες στερλίνες". Τότε βέβαια τα νομίσματα όλα βασίζονταν σε χρυσό, οπότε αναρωτιέμαι αν είχε σημασία το νόμισμα. Παρά το ότι τα δάνεια δεν τα κουβαλούσαν στην Ελλάδα σε βαλίτσες (ή κουτιά Πάμπερς) με χρυσά φράγκα, ώστε να γεμίζει η αγορά με αυτά, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι και ιδιώτες στις συναλλαγές τους θα χρησιμοποιούσαν όλα αυτά τα νομίσματα, όχι μόνο τη λίρα. Και, προφανώς, θα τα μάζευαν κι όλας. Όπως πριν κάποιες δεκαετίας, όταν υπήρχαν αυστηροί περιορισμοί στο συνάλλαγμα, μαζεύαμε δολλάρια από συγγενείς που έρχονταν Ελλάδα και "αγόραζαν" δραχμές από το σόι, όχι από τράπεζα. Θυμάμαι ομολογιακά δάνεια που διαφήμιζαν ότι είχαν "ρήτρα δολλαρίου".

Σε όλες τις χώρες με μεγάλο πληθωρισμό και αβεβαιότητα και περιορισμούς πρέπει να γινόταν το ίδιο με χρυσά νομίσματα, όχι μόνο Ελλάδα.
 
Λοιπόν... κάνοντας υποθέσεις:

Έχουμε σαν δεδομένο ότι κρίνοντας από τις ταινίες το θέμα με τις λίρες ήταν κατά τις δεκαετίες του 1940 και 1950 και στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Η Ελλάδα εκείνη την περίοδο είχε ακόμα πρόσφατα την κρίση της δεκαετίας του 1930, τον Β' Παγκόσμιο και την κατοχή (με την τέλεια απαξίωση του χαρτονομίσματος) και τον εμφύλιο (ενδεχομένως για ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού προσφυγικής καταγωγής να ήταν νωπή και η Μικρασιατική καταστροφή). Είναι λοιπόν λογικό ότι κατά την δεκαετία του 1950 η κατοχή χρυσού σαν μέσο αποταμίευσης θεωρούνταν ασφαλέστερη από την κατοχή χαρτονομίσματος ή καταθετικών λογαριασμών. Η χρυσή λίρα από την άλλη εκδίδεται από το 1816 από μια δυνατή οικονομία (ενώ οι Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία γνώρισαν πολλά πολιτικά και οικονομικά σκαμπανεβάσματα αυτό το διάστημα, ενώ σταμάτησαν την ευρέα έκδοση χρυσών νομισμάτων πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο) και έχει σταθερή περιεκτικότητα σε χρυσό από το 1816 έως σήμερα. Τις μάζευαν λοιπόν (υποθέτω) άτομα του ανώτερου τμήματος της μεσαίας τάξης, για αποταμιευτικούς και ίσως και κερδοσκοπικούς σκοπούς.
 
Κατά την περίοδο πολέμων, όπου λόγω της αβεβαιότητας το χάρτινο νόμισμα χάνει την αξία του με ραγδαίους ρυμούς, ζητείται ως σημείο αναφοράς νόμισμα με πολύτιμο μέταλλο ως μέσο διατήρησης αξιών (όπως προανέφεραν οι elephadas, Thor και άλλοι παραπάνω). Στα μέσα 1944 υπήρχε χαρτονόμισμα δισεκατομμυρίων δραχμών, όπως έχει αναφερθεί σε άλλο θέμα, η αξία τους ήταν χωρίς αντίκρυσμα.

Να προσθέσω ότι οι ποσότητες χρυσών λιρών στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά τον ΒΠΠ και με τη στήριξη των αντιστασιακών κινημάτων (όλων των αποχρώσεων) από τους Άγγλους με χρυσές λίρες.

Με τον εμφύλιο στην Ελλάδα μετά τον ΒΠΠ συνεχίσθηκε η περίοδος της αβεβαιότητας, οπότε και η αστάθεια του εγχώριου νομίσματος με συνέπεια η χρυσή λίρα να είναι πάλι στο προσκήνιο. Θυμάμαι ταινία του 1948(?) με τον Κωνσταντάρα, όπου για 2 πάστες το γκαρσόν ζητά 350.000 δρχ...., ενώ η προίκα ή η αγορά οικίας υπολογίζεται σε λίρες. Η νομισματική αστάθεια συνεχίσθηκε και στις αρχές της 10ετίας του '50, μέχρι τη δραστική υποτίμηση της δρχ. έναντι του $, οπότε άρχισε σταδιακά η σταθεροποίηση και η εμπιστοσύνη στο εγχώριο νόμισμα, ωστόσο η χρυσή λίρα έπαιζε ακόμη σημαντικό ρόλο στις σοβαρές συναλλαγές (σπιτιών, προίκας κλπ.). Το σοκ της περιόδου αβεβαιότητας δεν ξεχνιέται εύκολα.

Σταδιακά η χρυσή λίρα εξαφανίσθηκε από την αγορά, αφού υπήρχε σταθερό νόμισμα και πλέον έγινε μέσο διασφάλισης "για τη δύσκολη ώρα" άμα γίνει κάτι. Αυτό διότι η χρυσή λίρα είναι εύκολη στην αποθήκευσή της, μεταφέρεται εύκολα στην ανάγκη και είναι άμεσα αναγνωρίσημη ως αξία και πληρωμή σε κάθε ξαφνικό κίνδυνο. Επίσης χρησιμοποιήθηκε σαν δώρο γονέων (κυρίως της γενιάς που είχαν ζήσει τα γεγονότα των πολέμων) σε νέα ζευγάρια ή σε βαπτίσεις παιδιών (προσέφεραν έτσι σιγουριά δίνοντας κάτι που δεν θα χάσει την αξία του). Θυμάμαι την έκπληξη της γερμανίδας γυναίκας μου, όταν οι γονείς μου της καρφίτσωσαν στο πέτο από μία χρυσή λίρα Αγγλίας, όπως επίσης έδωσαν και στη βάπτιση των παιδιών μας αργότερα.

Άλλες εποχές..............................
 

(καθυστερημενα)

1@Eagle 1[/USER] και 1@Thor[/USER] ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις. :) Ειδικα το ποστ του Eagle εδωσε απαντηση στην αφηρημενη εικονα που ειχα για την ιστορια της "χρυσης λιρας" στην Ελλαδα.

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Για τα χρυσά ταλιρα (ή αλλιώς ταλαρα).... ΤΑΛΑΡΑ (αργότερα και Δολα-ρα όπως τα δολάρια) που σταυρωσαν τον Χριστό μας... Για αυτα τα Καταραμένα λέτε ε ...

Ψάχνετε που βρέθηκαν τόσα στην Ελλάδα και τις οικογένειες των φτωχών Ελλήνων ....

Η απάντηση είναι οτι ήταν Δάνειο από τους Rothschild.

http://www.economy365.gr/article/279...krata-apo-1821

http://www.bhcc.gr/membership/join-b...child-sons-ltd

Το άλλοθι για να μπει στην οικονομία της χώρας και να του ανήκει η χώρα.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Προσφατως που παρευρεθην σε ενα κοπητηπίτα, προσεξα οτι το τυχερο φλουρι του ζαχαροπλαστειου ηταν απομιμηση χρυσης λιρας. Συγκεκριμενα απο τη μια εχει τον Αη Γιωργη (που ειναι προστατης της Αγγλιας) και απο την αλλη το προφιλ της βασιλισσας Βικτωριας.

Κι εκει που σκεφτηκα αν υπαρχει ιδιαιτερος λογος που ενα φυλαχτο πρεπει να εχει τη φατσα της Βικτωριας (δηλ. τα φυλαχτα στην Αγγλια εχουν τη φατσα του Ωθωνα; ) μου ηρθε η φλασια οτι προκειται για απομιμηση λιρας.

Ενδεικτικο του πως η συγκεκριμενη εικονα εχει εντυπωθει στη συλλογικη μας συνειδηση σαν κατι που συμβολιζει τυχη, ευημερια, και ειναι κατι που το φυλας.
 
Της Βικτώριας; Γιατί εγώ έχω παρατηρήσει ότι οι μαϊμού λίρες για την βασιλόπιτα φέρουν νεανικό πορτρέτο της Ελισάβετ Β'. Μοιάζουν περίπου με αυτή την εικόνα με την μορφή όμως ανεστραμμένη

220px-Sovereign_Elizabeth_1958_front.png


(Οι αγιοβασιλιάτικες λίρες, πρέπει να ήταν μόδα από παλιά, αφού ο Λογοθετίδης στην Κάλπικη λίρα του 1955, είχε φτιάξει αγιοβασιλιάτικες απομιμήσεις πολύ πετυχημένες πράγμα που έδωσε την ιδέα στον Βαγγέλη Πρωτόπαπα να τον προσεγγίσει για να παραχαράξουν λίρες. )
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Παιδιά καλησπέρα

Εγώ πάλι ψάχνω την ταινία "Οι λίρες του Ανταρτη" του 1987 και δεν τη βρισκω πουθενά στο internet. [edit] Copyrights [edit]

Στο θέμα των λιρών νομίζω οτι τα παιδιά το καλύψαν αριστα το θεμα. Ο πιο σωστός όρος για να μην μπερδευουμε με το νομισμα της Αγγλιας είναι χρυσή λίρα Αγγλιας. Είναι από τα πιο σταθερά επενδυτικά χαρτιά γιατί η αξια της καθορίζεται και μόνο από την αξία του χρυσού.

Παλιά όπως πολύ σωστά ειπώθηκε, η λίρα ήταν το βαρύ νόμισμα γιατί η δραχμή πληθωρίζονταν σε μεγάλο βαθμό. Επιπλέον με χρυσές λιρες χρηματοδοτήθηκε και η αντίσταση κατά των Γερμανών από τους Άγγλους με τις γνωστές "ρίψεις" λιρών. Από εκεί είναι γνωστός και ο όρος βαρελάκι με λίρες. 

Λέγεται ότι ένα βαρελάκι χωρούσε περί τα 4000-5000 κομμάτια. δηλαδή 1 εκατομμύριο € και κάτι. Αυτά τα βαρελάκια τα παίρνανε οι αντάρτες και χρησιμοποιούνταν για αγορα πυρομαχικών, όπλων, ρουχισμου και σε κάποιες περιπτώσεις μισθοδοσία των ανώτερων αξιωματικών. 

Σήμερα τα ψαχτήρια (αργκό για τους χρησοθύρες) ψάχνουν στα Βουνά της Ελλάδας αυτά τα βαρελάκια με την ελπίδα να βρουνε τίποτα. Ο κερδισμένος σε όλη την υπόθεση αυτή ειναι προφανώς αυτός που πουλάει τα μηχανήματα και κάποιοι επιτήδειοι που πουλάνε πλαστούς χάρτες.

Αυτά από εμένα. 
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Επισης διαβασα προσφατα οτι η λεξη "λιρα" βγαινει απο τη μοναδα βαρους λιβρα, και ο ορος χρησιμοποιουταν απο το μεσαιωνα ως νομισματικη μοναδα. Γι' αυτο υπηρξαν τοσα πολλα ασχετα μεταξυ τους νομισματα με αυτο το ονομα (λιρα αγγλιας, λιρα ιταλιας, λιρα τουρκιας, λιρα μαλτας, λιρα λιβανου κλπ)
 
Το πρόσωπο που εικονίζεται στη μία πλευρά της λίρας είναι ο εν ενεργεία βασιλιάς της Αγγλίας την εποχή που κόπηκε η λίρα. Ξεκινώντας από τις "Βικτωρίες" και φτάνοντας στην τωρινή Ελισσάβετ που, επειδή είναι βασίλισσα και πολλά χρόνια η άτιμη, πετυχαίνεις λίρες με το νεανικό της πορτρέτο, αυτό της μέσης ηλικίας και τώρα το γεροντικό.

Εξ ου και η ατάκα του Λογοθετίδη όταν παντρολογούσε την αδελφή του στο "Δεσποινίς ετών 39". "Γιατί οι λίρες, λίρες είναι, τι να δεις; Από τη μία τ' αλόγατα, από την άλλη ο μουσάτος". Όπου μουσάτος ή ο Γεώργιος ο Ε΄ ή ο πατέρας του ο Εδουάρδος ο Ζ΄. Κι έτσι φαίνεται το πόσο οικογενειακή παράδοση ήταν στην Ελλάδα η συσσώρευση πλούτου με τη μορφή λιρών. Γιατί το "Δεσποινίς ετών 39" είναι ταινία του 54΄ ενώ ο Γεώργιος ο Ε΄βασίλεψε μέχρι το 1936 και ο πατέρας του μέχρι το 1911. Συνεπώς οι λίρες που προσφέρονται ως προίκα είναι σίγουρα υπόθεση δεκαετιών, πατρογονική περιουσία του πατέρα των δύο αδελφιών της ταινίας.

Η διαφορά στην τιμή πάντως δεν είναι εντυπωσιακή όπως θα περίμενε κανείς. Κι αυτό γιατί στην λίρα το θέμα δεν είναι τόσο η παλαιότητα όσο το χρυσάφι. 

Εμένα πάντως με συγκινεί μια οικογενειακή λίρα που περνάει από γενιά σε γενιά. Και πολύ χαίρομαι που ο γιος μου έχει από τους παππούδες του τέσσερις λίρες που κι αυτοί πρέπει να τις είχαν από τους δικούς τους παππούδες (αν σκεφτώ ότι οι δύο στις τέσσερις είναι "Βικτωρίες"). Τόσο που σκέφτομαι ότι είναι παντελώς άχρηστο ως δώρο γιατί, εγώ τουλάχιστον, θα έπρεπε να φτάσω σε μεγάλα οικονομικά ζόρια για να τις "χαλάσω". Μου φαίνεται σχεδόν σαν να καταθέτεις στην τράπεζα αντί χρημάτων το δαχτυλίδι που σου χάρισε η γιαγιά σου. 
 
Εχω μια χρυση λιρα ενθυμιο ας το πουμε,βασικα μου την ειχε δωσει η μανα μου οταν παντρευτηκα και ηταν προιακ απο την μανα της.
Λιρες στα χωρια σας πληροφορω ακομη υπαρχουν, πριν 2-3 χρονια ειχε γινει κλοπη σε γνωστο ατομο απο την γκομενα του οταν χωρισαν. Το 1991 οταν μπηκαν μεσα σε μια χωρα αλλοδαποι στα πρωτα πλουσια σπιτια που βρηκαν βασανιζαν τους ιδιοκτητες να τους πουν που ηταν θαμμενος ο ''ντενεκε με κιντερες". Παλια πρακτικη, δεν θυμαστε πχ στο εργο με τον Βεγγο ''ενα ασυλληπτο κοροϊδο" και την ματζουρανα που δεν ελεγε να φυτρωσει;
 
Πίσω
Μπλουζα