Χώρες κατασκευής Ελληνικων παιχνιδιών

toys

RetroWannaBe
Joined
9 Ιουλ 2010
Μηνύματα
35
Αντιδράσεις
10
Στα πλαίσια καλόπιστης και απλής ανταλλαγής απόψεων και πληροφοριών σε αυτό το forum απαντώ οτι οι πληροφορίες μου είναι απο τα τέλη της δεκαετίας του 1980 όταν άρχισα να συλλέγω τσίγκινα κυρίως παιχνίδια και προέρχονταν απο εμπόρους παιχνιδιών και καταστηματάρχες απο παιχνιδάδικα της έποχης που γύριζα τότε.Την δεκαετία του 1980 όλη η αγορά παιχνιδιού άλλαξε με την πρώτη εισβολη παιχνιδιών απο το Hong Kong (και μετά το 90 βέβαια ήταν kina με την μαζική εισαγωγή παιχνιδιών απο τον πρωην ιδιοκτήτη της El-Greco (μέτοχο με Hasbro τέλη 80) και νυν ιδιοκτήτη των πολυκαταστημάτων Jumbo)

.Οι εταιρίες παιχνιδιών λοπόν επαιρναν καταλόγους με παιχνίδια απο εκεί και έκαναν ειδικές παραγγελίες για παιχνίδια και τα εισήγαγαν χωρίς συσκευασία. Παίρναν λοιπόν ένα σχέδιο κουκλάκι που τους άρεσε το εισήγαγαν και έκαναν την συσκευασία Ελληνική με ένα 'πιασιάρικο ' όνομα. Ασφαλώς και η El-Greco το έκανε αυτό σε πολλά είδη παιχνιδιών.Υπήρχαν βέβαια και τελείως Ελληνικές κατασκευές (π.χ bibi-bo) ομως κατώτερες ποιοτικά (και απο αυτά του hong Kong )..Ισως τελικά όμως δεν έχει σημασία για πολλούς απο που προήλθαν όλα αυτα τα παιχνίδια του 80 γιατί για τους περισσότερους μετράει η συναισθηματική αξία τους...

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=21398&subid=2&pubid=86443149
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Toys, έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον αυτό που μας λες! Το έχω ακούσει κι εγώ αυτό αφενός από εμπόρους παιχνιδιών και αφετέρου το έχω διαβάσει σε κάποιο βιβλίο σχετικό με τα ελληνικά παιχνίδια. Αυτό που διάβασα εγώ είναι ότι στις κούκλες, ήδη από αρκετά παλιότερα, έφερναν τα κεφάλια από το εξωτερικό και έφτιαχναν το σώμα και φυσικά τη συσκευασία εδώ. Για την El Greco συγκεκριμένα διάβασα ότι εφτιαχναν εδώ τα καλούπια, αλλά προσωπικά πιστεύω πως στα πρώτα της παιχνίδια δεν γινόταν αυτό και ίσως γι'αυτό να μην είναι μαρκαρισμένα...

Όσο για τη συναισθηματική αξία των παιχνιδιών αυτών είναι αναμφισβήτητα μεγάλη, ωστόσο δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και την ιστορία που κουβαλάνε πάνω τους...
 
Ειδικά για την Ελ Γκρεκο πιστευω ότι έφτιαχνε στην Ελλάδα τα παιχνίδια της, τουλκάχιστον κατά την διάρκεια του 80...!!!! Για τα Πόνυ έχω όμως μια 'ενσταση, γιατι 'ολα τα Ελληνικ'α που έχω γράφουν από κατω honk kong, το οποίο έχει προσεγμένα περαστεί με μια ελαφρία στρώση πλαστικού για αν το καλύπτει..!! Οπότε αυτά που λέει ο ΤΟΥS έχουν μια αλήθεια..!! Αλλά και δύο εργοστάσια, τι να τα ήθελε η Ελ Γκρεκο αν ηταν να τα φέρνει απο το εξωτερικό???
 
Μα δεν είπε κανείς πως δε φτιάχνονταν εδώ παιχνίδια! Απλά, αυτό που λέει ο Toys είναι πως κάποια τα έπαιρναν απ'έξω. Ειδικά για την El Greco ανέφερα κι εγώ παραπάνω τι έχω διαβάσει. Σχετικά με τα πόνυ, αν και σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να ισχυριστώ πως έχω ασχοληθεί πάρα πολύ, έχω την εντύπωση πως τα καλούπια τα έπαιρναν από τη Hasbro, οπότε λογικό δεν είναι να είναι έτσι χαραγμένα από κάτω; :xm:
 
Το Θέμα είναι σίγουρα μπερδεμένο. Ποτέ δεν θα μάθουμε τις μυστικές 'κομπίνες' και κόλπα των Ελλήνων κατσκευαστών παιχνιδιών την εποχή εκείνη. Μέχρι το τέλος όμως της δεκαετίας του 1970 ήταν πιο ξεκάθαρα τα πράγματα. Ηταν Ελληνικά παιχνίδια εξ ολοκλήρου κατασκευασμένα στην Ελλαδα κόπιες βέβαια απο άλλες χώρες αλλάι το 90% των παιχνιδιών έγραφαν'made in Greece'.Εξαίρεση βέβαια ε'ιναι αυτό που είπες για τις κούκλες οτι κάποια κομάτια τους ήταν εισαγόμενα. Την δεκαετία όμως του 80 το δέλεαρ και η υπερπροσφορά των Ασιατικών φτηνών παιχνιδιών άλλαξε το τοπίο στην Ελληνική αγορά. Η El Greco απο το 1981 'εως το πολύ το 1984 παρήγαγε εξ ολοκλήρου παιχνίδια με κορυφαιο παιχνίδι την bibi-bo και δεν ήταν μαρκαρισμένα μιάς και δεν υπήρχε αυστηρή νομοθεσία για αυτο μέχρι τις αρχές του 1980, μετά όμως όταν ανελαβε ο υιός Βακάκης τα παιχνίδια της Εl-greco βαπτιστικαν με τα Αμερικανικα τα οποία βέβαια κατασκευάζονταν τα περισσότερα στο hong Kong τότε (galoob, plaskool, κ, α.) Τέλος όταν πουλήθηκε η EL- GRECO στην hasbro απλώς ειχαμε Ελληνικές συσκευασίες.Ομως άλλη 'μπιζνα' ήταν παιχνίδια χωρίς κάποιο μαρκάρισμα κυρίως την εποχή 1985-1990 που Ελληνικές εταιρίες εισήγαγαν απο hong kong και τα έκαναν Ελληνικά για λόγους φορολογίας και ίσως άλλους λόγους οικονομικούς. Αυτο που αναρωτιέμαι τελικά είναι ότι όταν βλέπω ένα κινέζικο παιχνίδι στο jumbo και το κουτί του γράφει Ελληνικά θα το υοθετίσω σαν Ελληνικό και θα του δώσω και συλλεκτική αξία? Μήπως τελικα πρέπει να παραμείνουμε στις συναισθηματικές αξίες?

Γνωρίζοντας κάποιον που συνεργαζόταν στην χονδρική πώληση με EL GRECO στα εργοστασιο της ειχε μηχανες για την εκτύπωση χάρτινων συσκευασιών , μηχανές συσκευασίας πλαστικου δηλαδή μηχανές vacuum...

DIY Vacuum molding machine


...οπου με αυτές έγιναν και οι κρεββατοκάμαρες , πισινες, κομμωτήρια κ.λ.π της bibibo. Μηχανές injection...

[edit] dead video [edit]

...παιχνίδια , πόδια κεφάλια, αυτοκίνητα κ.λ.π.Ομως όπως μου είπε αυτά τα μηχανήματα δεν συγκρίνονταν απο αυτα των ασιατών των εκατομμυρίων δολλαριών που έβγαζαν 'αριστη ποιότητα' και τρελλή παραγωγή.Οπότε στα μέσα του 1980 ξεφτίζει η Ελληνική παραγώγη και οι επιχειρηματίες με αρχήγο τον Βακάκη γιο εισήγαγαν παιχνίδια έτοιμα και φυσικά είχαν πολύ δουλειά για πακετάρισμα και για αυτο ήταν αρκετή η ποιότητα των μηχανών τους..
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
συμφωνω μαζι σου toys πιστευω πως η δεκαετια του 80 ειχε να κανει με εισαγωμενα παιχνιδια με πιασαρικους τιτλους.ομως υπηρχαν και παλιοτερες εταιριες που εφταχναν καταπληκτικα μοντελα οπως η σολπα και η ελβιπ .ο γαβριηλιδης ειχε κατι αψογα παιχνιδια που θα μπορουσαν να συναγωνιστουν κολοσους κατα την γνωμη μου.....
 
Εξαιρετικά ενδιαφέροντα τα όσα μας λες φίλε toys! Είναι πράγματα που δεν είχαμε ξανακούσει εδώ. Ευχαριστούμε! Δηλαδή... πολύ επιγραμματικά η δεκαετία του 80 που τη θεωρούσαμε ως το ας πούμε αποκορύφωμα της ελληνικής παιχνιδοβιομηχανίας είναι ουσιαστικά η αρχή του τέλους... Σκέφτομαι, toys, το χρονικό όριο του 1984 που θέτεις... Από τα λίγα που ξέρω, μου έρχονται κάμποσα παιχνίδια που κυκλοφόρησαν μετά και είχαν σχέση με αμερικάνικα (πόνυ, φωτεινούληδες, ακόμα και ρούχα των Bibi-bo)....

Σχετικά με αυτό που αναρωτιέσαι... όταν εσύ κι εγώ δούμε ένα παιχνίδι στο jumbo με ελληνική ονομασία δε θα το θεωρήσουμε συλλεκτικό και οπωσδήποτε όχι ελληνικό μιας και δε θα φέρει πανω του καμία επιγραφή "made in Greece". το ίδιο όμως παιχνίδι μπορεί να το θεωρήσει συλλεκτικό σε 10 χρόνια το παιδί που θα παίξει και θα συνδέσει την πιο τρυφερή του ηλικία μαζί του. Είναι τεράστια η σημασία του συναισθηματικού βάρους σε μια συλλογή, ειδικά παιχνιδιών, το πιστεύω αυτό.

Timehunter, στις εταιρείες που αναφέρεις θα προσέθετα και τον Κεχαγιά. Δεν ξέρω αν έφτιαχνε κάτι άλλο πέρα από κούκλες, αλλά πραγματικά οι κούκλες του είναι εξαιρετικές!
 
Έμενα πάντως με κάλυψε με αυτά που έγραψε ο toys και τον ευχαριστώ πάρα πολύ γιατί μου ένωσε πολλά από τα κομμάτια που έλλειπαν στο δικό μου πάζλ!!

Επίσης μου επιβεβαίωσε τα όσα έχω ανακαλύψει για τα τότε εργοστάσια παιχνιδιών που υπήρχαν εδω και ιδικά από Βραζιλία που με ενδιαφέρει πολύ ..βέβαια πρόσφατα ανακάλυψα κάτι από ένα μέτοχο από το εργοστάσιο που έφτιαχνε σπιρτούληδες στην Ουρουγουάη απο το 78 και μετά

Ενώ τον ρωτούσα διάφορα με εξέπληξε όταν μου είπε ότι το εργοστάσιο δεν έκλισε αλλά κάηκε το 1989 όπως επίσης και το βραζιλιάνικο εργοστάσιο σύμπτωση? :eek:

Anyway μάλλον όπως λέει και ο toys θα πρέπει να παραμείνουμε στις συναισθηματικές αξίες γιατί ίσως από αυτά που ανακαλύψουμε μια μέρα αυτός ο όμορφος κόσμος που έχουμε δημιουργήσει ο καθένας μας γύρω από αυτό που αγαπάμε να καταρρεύσει!! #)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Τοys και El Greco Fanatic έχετε 100% δίκαιο.Μπορείτε να μου δώσετε μια λίστα με τους Έλληνες παιχνιδοκατασκευαστές?Σίγουρα δεν είναι μόνο αυτοί οι 10 γνωστοι...
 
ααααχχχχ φωτιές βάλαμε σε αυτο το forum. Οσο για τις φωτιές στις αποθήκες el-greco το 89 πρέπει όλοι να ξέρουν οτι τα εμπορευματα ήταν ασφαλισμένα .......

Διαβάστε σε αυτό το link [edit] dead link [edit] μερικές χρήσημες πληροφορίες ένα κομμάτι είναι έδω

" Λίγο πριν εκπνεύσει η δεκαετία του ʽ70, ο Απόστολος Βακάκης πραγματοποίησε μαζί με τον πατέρα του το πρώτο του ταξίδι στην Κίνα. Πήγαν στη Σαγκάη, προσκεκλημένοι μιας αμερικανικής εταιρείας που ζητούσε τη συμβουλή του Γεωργίου Βακάκη, προκειμένου να επεκταθεί στον τομέα της λιανικής."
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πάντως πιστεύω ,διαβάζοντας και το άρθρο, ότι ο Βακάκης θα μπορούσε να παράγει σήμερα μια ή δύο συλλεκτικές κούκλες της από τα παλιά καλούπια ,για τους πιο απαιτητικούς αγοραστές,πέρα από την κινέζικη σαβούρα.
 
ειδικα ο Γαβριηλίδης είχε καταπληκτικά καλούπια για opel Admiral και Kaddet. Πρόσφατα αγόρασα μερικά στα κουτιά τους και είναι όντως καταπληκτικά!
 
Σημασια εχει αυτο που εγραψε και αλλος συμφορουμιτης σε αλλο τοπικ. Οι ανθρωποι εκανα μπιζνες. Κονομαγαν απο τα παιχνιδια. Δεν ειχαν συναισθηματισμους και αηδιες. Γι αυτο και ο καθε ιδικτητης οταν ειδε οτι δεν μπορουσε να σταθει στην αγορα λογω των μεγαλων(hasbro,mattel) ειτε σηκωθηκε και εφυγε ειτε καταστραφηκε.

Εγω αλλο σκεφτομαι. Πώς ειναι δυνατον αυτοι οι ανθρωποι να φτιαχουν καλα παιχνιδια, οταν τα βλεπουν απλα σαν ενα ακομα εμπορευμα που εχουν να πουλησουν.
 
[edited] Είναι εκτός θεματολογίας και δεν αφορούν το φόρουμ [edited]

να πω επισης οτι τα κινεζικα ηρθαν στην αγορα το 1984..μολισ πριν λιγο ξεθαψα στο παταρι κατι μπιμπι μπο τησ αδερφης μου κ τισ αναγνωρισα αμεσωσ πιο πολυ απο την ποιοτητα κατασκευης καμια σχεση με τισ αλλεσ κουκλεσ που βρηκα... ανακαλυψα εκει ενα σκουτερ πρασινου χροματοσ που δεν ξερω αν εινα τισ μπιμπι μπο αλλα απο ακτω εγραφε made in china 1984..ara τα κινεζικα ηρθαν στα μεσα τησ δεκαετιασ του 80..μετα μαλλον δεν υπηρχε κερδοσ μιασ κ ο ανταγωνισμοσ με την κινα ηταν ανισοσ..

[edited]
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Fonis εισαι υπερβολικος και εκτος θεματος.

Οχι μονο η Ελλαδα, αλλα ολη η Ευρωπη σαρωθηκε στα μεσα του 80 απο την επελαση Ταιβαν/Κινας. Απο τοτε ολα φτιαχνονται εκει. Οχι μονο τα παιχνιδια. Επειδη δεν πολυκατεχω απο παιδικα παιχνιδια, θα σου πω πχ οτι στην εγχωρια βιοτεχνια υπολογιστων επηλθε ολοσχερης καταστροφη διοτι τα αντιστοιχα Ταιβανεζικα κοστιζαν 15 φορες κατω! Οσοι επιχειρηματιες το ειδαν προσαρμοστηκαν, αλλοι καταστραφηκαν. Ετσι ειναι οι μπιζνες.

Οι εργασιακες συνθηκες, οι προσωπικες σπεκουλες και ξενα οικογενειακα ζητηματα δεν αφορουν το παρον φορουμ και plz μεινε στο θεμα.
 
Στο βιβλίο "Το ελληνικό τσίγκινο παιχνίδι" ίσως να βρείτε πληροφορίες για διάφορους Έλληνες κατασκευαστές (π.χ. Ανανιάδης). Βέβαια δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι που να απαντά στον προβληματισμό προέλευσης. Επειδή όμως πιάνει την εποχή 40-70, μάλλον πρέπει να μιλάει για ελληνική παραγωγή...Αν βρω κάτι ενδιαφέρονστο κείμενο, θα το ανεβάσω.
 
Wally είπε:
Fonis εισαι υπερβολικος και εκτος θεματος.Οχι μονο η Ελλαδα, αλλα ολη η Ευρωπη σαρωθηκε στα μεσα του 80 απο την επελαση Ταιβαν/Κινας. Απο τοτε ολα φτιαχνονται εκει. Οχι μονο τα παιχνιδια. Επειδη δεν πολυκατεχω απο παιδικα παιχνιδια, θα σου πω πχ οτι στην εγχωρια βιοτεχνια υπολογιστων επηλθε ολοσχερης καταστροφη διοτι τα αντιστοιχα Ταιβανεζικα κοστιζαν 15 φορες κατω! Οσοι επιχειρηματιες το ειδαν προσαρμοστηκαν, αλλοι καταστραφηκαν. Ετσι ειναι οι μπιζνες.

Οι εργασιακες συνθηκες, οι προσωπικες σπεκουλες και ξενα οικογενειακα ζητηματα δεν αφορουν το παρον φορουμ και plz μεινε στο θεμα.
sto post πυ εγραψα κ το μισο λογοκριθηκε ηθελα να δωσω να καταλαβουν καποιοι ρομαντικοι(ειμαι κ εγω ενασ απ αυτουσ)να μην ελπιζουμε κ εχουμε την ψευδεστηση οτι ο καθε επειχηρηματιας .... θα κυκλοφορησει καποια συλεκτικη εκδοση απο τα παιχνιδια που ολοι αγαπησαμε..μακαρι να γινοταν αλλα μαλλον δε θα γινει ποτε...

κ οι παρατηρησεις κ το ραψιμο στο ποστ μου μου θυμιζει την επταετια...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Φτιαξε με το επωνυμο σου ενα ιστοτοπο και ξεκινα να λες την αποψη σου για καθε φυσικο προσωπο. Βρισε, απαξιωσε, προμοταρε οποιον θελεις.

Αν θες καλεσε μας να βριζουμε και εμεις. Τζαμπα θα ειναι αφου εσυ θα εχεις τις νομικες επιπτωσεις.

Με ελευθεριοτητα και χωρις φραγμους, να μην θυμιζει επταετια.

ελεος ρε παιδια!
 
Σου θυμίζουν ή όχι την επταετία, τα όσα έγραψες δεν είχαν καμία θέση στο ποστ σου! Αν τα έφαγε, το πως τα έφαγε, πως δουλεύει και τα λοιπά γράψτα σε δικό σου blog με ονοματεπώνυμο
 
Πίσω
Μπλουζα