Ψάχνω πολλά χρόνια ένα παιχνίδι του Ps1

makis5462

RetroN00b
Αντιδράσεις
1
Καλησπέρα σε όλους! Προσπαθώ εδώ και χρόνια να θυμηθώ ένα παιχνίδι που είχα παίξει στο PS1 γύρω στο 2000–2001, αλλά δεν μπορώ να βρω τίποτα σχετικό. Θυμάμαι αρκετά ξεκάθαρα μερικά στοιχεία και ελπίζω μήπως κάποιος από εδώ μπορεί να βοηθήσει:
Ξεκινούσες διαλέγοντας ανάμεσα σε δύο χαρακτήρες, ένα αγόρι και ένα κορίτσι (μάλλον έφηβοι ή λίγο μεγαλύτεροι).

Ο χαρακτήρας που δεν διάλεγες έμενε στο σπίτι.
Όταν ο χαρακτήρας που έπαιζες πέθαινε, ακουγόταν κάτι σαν φωνή "Μούμο" (ή κάτι παρόμοιο), και τότε επέστρεφες στο σπίτι για να συνεχίσεις με τον άλλο χαρακτήρα.

Πριν πεθάνει κάποιος, ακουγόταν χαρακτηριστικός ήχος σαν «μπρρρ-μπρρρ».

Μέσα στο σπίτι υπήρχε μια ηρεμη μελωδία, που ξεκινούσε με κάτι σαν χορωδία "Ααααα".
Υπήρχε μια είσοδος σε πηγάδι ή σπηλιά, αλλά δεν μπορούσες να περάσεις γιατί την έκλεινε ένα τεράστιο χταπόδι.
Το πρώτο επίπεδο ή το αρχικό κομμάτι του παιχνιδιού γινόταν σε λαβύρινθο ή χώρο με πολλά δωμάτια.

Σε κάθε χώρο εμφανίζονταν εχθροί, και τους πολεμούσες. Θυμάμαι ότι υπήρχε μία κίνηση τύπου τούμπα (με κάποιο συνδυασμό κουμπιών), αλλά και άλλες επιθέσεις.
Όταν νικούσες τους εχθρούς, άφηναν αντικείμενα. Αν έχανες, αυτά έμεναν στον χώρο, και μπορούσε να τα μαζέψει ο άλλος χαρακτήρας — αλλά σιγά-σιγά εξαφανίζονταν αν καθυστερούσες.

Δεν ήταν δικό μου το παιχνίδι και το είχα παίξει μόνο λίγες φορές, οπότε κάποια πράγματα μπορεί να μην τα θυμάμαι 100% σωστά — αλλά αυτά τα στοιχεία έχουν μείνει έντονα στο μυαλό μου.

Αν κάποιος το έχει παίξει ή του θυμίζει κάτι, θα με βοηθούσε πάρα πολύ. Έχω ψάξει λίστες με PS1 παιχνίδια, obscure τίτλους κλπ. χωρίς αποτέλεσμα. Ευχαριστώ προκαταβολικά!

Φίλε, σε ευχαριστώ πάρα πολύ που το βρήκες! Ειλικρινά, το έψαχνα εδώ και χρόνια. Να 'σαι καλά!"

Θα το κατέβαζα άμεσα αλλά με τον νέο νόμο και τα πρόστιμα που λένε όλοι φοβάμαι κάπως. Έχει κανείς άποψη για το αν μπορούμε πλέον να κατεβάζουμε παλιά παιχνίδια;

Φίλε, σε ευχαριστώ πάρα πολύ που το βρήκες! Ειλικρινά, το έψαχνα εδώ και χρόνια. Να 'σαι καλά!"

Θα το κατέβαζα άμεσα αλλά με τον νέο νόμο και τα πρόστιμα που λένε όλοι φοβάμαι κάπως. Έχει κανείς άποψη για το αν μπορούμε πλέον να κατεβάζουμε παλιά παιχνίδια;

Στον νέο νόμο κατά της πειρατείας δεν υπάρχει διαχωρισμός για τα παλιά και τα νέα παιχνίδια, προγράμματα, ταινίες, εκπομπές, Roms, κτλ. αφού έχουν copyrighted / πνευματικά δικαιώματα. Άρα η αντιγραφή τους είναι παράνομη και ο παραβάτης διώκεται απο τον νόμο με πρόστιμο και ποινή φυλάκισης.

Ρίξτε μια ματιά και στους κανονισμούς του Retromaniax.

Τελευταία επεξεργασία:
ο φίλος είπε να το κατεβάσει οχι 'αντιγράψει' , πάντως στο γνωστό Internet archive ειναι δηλωμένο ως 'community software' :-)

Ναι αλλά ρωτάει για τον νόμο περί πειρατείας και τι συμβαίνει με τα παλιά παιχνίδια άρα 'το να κατεβάσω' υπονοεί όχι με νόμιμο τρόπο (αφού αναφέρει και για πρόστιμο που γνωρίζουμε πότε μπαίνει αυτό..)

Τελευταία επεξεργασία:
  • Like
Reactions: xc8
Ναι αλλά ρωτάει για τον νόμο περί πειρατείας και τι συμβαίνει με τα παλιά παιχνίδια άρα 'το να κατεβάσω' υπονοεί όχι με νόμιμο τρόπο (αφού αναφέρει και για πρόστιμο που γνωρίζουμε πότε μπαίνει αυτό..)
αλλά απο ΙΑ ειναι ώς... "public domain" (community) (ναι εδω γελάμε..)

Να ξεκαθαρίσω ότι δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω κάτι παράνομο, απλώς έψαχνα να ξαναπαίξω το Ehrgeiz καθαρά για λόγους νοσταλγίας.
Με λίγο ψάξιμο, έμαθα ότι το παιχνίδι δεν είναι public domain, οπότε δεν είναι νόμιμο να το κατεβάσει κανείς από τυχαίες σελίδες, όσο παλιό κι αν είναι ή όσο δύσκολο είναι να βρεθεί.

Εντωμεταξύ απ' ότι είδα και για τις φωτογραφίες μιας και ήθελα να βάλω αυτές τις μέρες κάποιες φώτο στο θέμα με τα αστεια που βρήκα στο facebook και από κάτω το link της πηγής της φωτο τελικά ούτε αυτό είναι νόμιμο και με τους νέους νόμους που βγήκαν τώρα για τα πνευματικά δικαιώματα μην υπάρξει και εδώ κανα πρόστιμο η ποινή φυλάκισης στην ελλαδα.

Οπότε απ' ότι κατάλαβα πρέπει να ψαχνουμε για άδειες κλπ ή να έχουμε τα χαρτιά για τα δικαιώματα και τις άδειες αν χρειάζονται σε περιπτωσεις για να είμαστε καλυμμένοι.

Μετά καλύτερα μόνο αν φτιαξουμε κάποια δική μας φωτογραφία ακόμη και για τα αστεια που θα μας ανήκουν και τα δικαιώματα. Αν και εγώ τις δικές μου φώτο τις σβήνω μέσα σε 24 ώρες λόγο προβλημάτων με την χωριτικοτητα του φόρουμ.

Για να δω τι παίζει ρώτησα και το chatgpt πχ για το facebook που του είπα.

Και μου έγραψε τα παρακάτω:

Τι ισχύει για τις φωτογραφίες στο Facebook:​

1. Όλες οι φωτογραφίες στο Facebook προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.
    • Αν κάποιος ανεβάσει μια φωτογραφία (είτε είναι δική του είτε όχι), δεν σημαίνει ότι σου επιτρέπει να την χρησιμοποιήσεις.
    • Δεν έχει σημασία αν το προφίλ είναι δημόσιο ή ιδιωτικό.

2. Το ότι κάτι είναι ανεβασμένο δημόσια δεν σημαίνει ότι είναι "free".
  3. Το Facebook δεν παρέχει μηχανισμό για άδεια χρήσης φωτογραφιών.
    • Δεν υπάρχει "σήμανση" για ελεύθερη χρήση, όπως υπάρχει π.χ. στο Flickr ή σε sites με Creative Commons άδειες.

✅ Πότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις φωτογραφία από το Facebook:​

ΠερίπτωσηΕίναι ΟΚ;
Ζητάς και παίρνεις άδεια από το άτομο που την ανέβασε✅ Ναι
Κάνεις embed (ενσωμάτωση) της ανάρτησης από το Facebook μέσω του επίσημου εργαλείου✅ Συνήθως ΟΚ (τεχνικά νόμιμο, αλλά όχι πάντα ασφαλές ηθικά)
Κατεβάζεις τη φωτογραφία και τη ξανανεβάζεις αλλού (π.χ. site, blog, Insta) ακόμα και με link❌ Όχι, αυτό θεωρείται παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων
Είναι δική σου η φωτογραφία ή σε έχουν ταγκάρει και είσαι μέσα✅ Ναι (αν δεν παραβιάζεις δικαιώματα άλλων στο φόντο, π.χ. ιδιωτικότητα)

Πώς να καταλάβεις αν μια φωτογραφία μπορεί να χρησιμοποιηθεί:​

• Αν το άτομο γράφει ρητά π.χ. "Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτή τη φωτογραφία ελεύθερα", τότε ναι.
  • Αν είναι από σελίδα/προφίλ που λέει "free content", Creative Commons, open use κ.λπ., τότε μπορεί.
  • Αλλιώς, υποθέτεις ότι ΔΕΝ επιτρέπεται.

✅ Τι μπορείς να κάνεις:​

• Αν θες να χρησιμοποιήσεις κάτι, στείλε μήνυμα στον χρήστη και ζήτα άδεια.

Αν "κατεβάσεις" μια φωτογραφία από το Facebook και την ανεβάσεις αλλού (π.χ. σε blog, site, social media) με λινκ:​

➡️ Αυτό ΔΕΝ σε καλύπτει νομικά.
  • Το link δεν σημαίνει ότι έχεις άδεια να χρησιμοποιήσεις τη φωτογραφία.
  • Η πράξη αυτή μπορεί να θεωρηθεί παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, ακόμα κι αν:
    • Δεν βγάζεις λεφτά από αυτό.
    • Δεν αλλοιώνεις τη φωτογραφία.
    • Λες ποιος είναι ο δημιουργός.

Μηπως με τον νέο νομο πρέπει να σβηστούν και πιο παλιές φωτογραφιες απο το φόρουμ σε διάφορα θεματα ας έχουν το link της πηγής οπως από το facebook κλπ?

Εντωμεταξύ απ' ότι είδα και για τις φωτογραφίες μιας και ήθελα να βάλω αυτές τις μέρες κάποιες φώτο στο θέμα με τα αστεια που βρήκα στο facebook και από κάτω το link της πηγής της φωτο τελικά ούτε αυτό είναι νόμιμο και με τους νέους νόμους που βγήκαν τώρα για τα πνευματικά δικαιώματα μην υπάρξει και εδώ κανα πρόστιμο η ποινή φυλάκισης στην ελλαδα.

Οπότε απ' ότι κατάλαβα πρέπει να ψαχνουμε για άδειες κλπ ή να έχουμε τα χαρτιά για τα δικαιώματα και τις άδειες αν χρειάζονται σε περιπτωσεις για να είμαστε καλυμμένοι.

Μετά καλύτερα μόνο αν φτιαξουμε κάποια δική μας φωτογραφία ακόμη και για τα αστεια που θα μας ανήκουν και τα δικαιώματα. Αν και εγώ τις δικές μου φώτο τις σβήνω μέσα σε 24 ώρες λόγο προβλημάτων με την χωριτικοτητα του φόρουμ.

Για να δω τι παίζει ρώτησα και το chatgpt πχ για το facebook που του είπα.

Και μου έγραψε τα παρακάτω:

Τι ισχύει για τις φωτογραφίες στο Facebook:​

1. Όλες οι φωτογραφίες στο Facebook προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.
    • Αν κάποιος ανεβάσει μια φωτογραφία (είτε είναι δική του είτε όχι), δεν σημαίνει ότι σου επιτρέπει να την χρησιμοποιήσεις.
    • Δεν έχει σημασία αν το προφίλ είναι δημόσιο ή ιδιωτικό.

2. Το ότι κάτι είναι ανεβασμένο δημόσια δεν σημαίνει ότι είναι "free".
  3. Το Facebook δεν παρέχει μηχανισμό για άδεια χρήσης φωτογραφιών.
    • Δεν υπάρχει "σήμανση" για ελεύθερη χρήση, όπως υπάρχει π.χ. στο Flickr ή σε sites με Creative Commons άδειες.

✅ Πότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις φωτογραφία από το Facebook:​

ΠερίπτωσηΕίναι ΟΚ;
Ζητάς και παίρνεις άδεια από το άτομο που την ανέβασε✅ Ναι
Κάνεις embed (ενσωμάτωση) της ανάρτησης από το Facebook μέσω του επίσημου εργαλείου✅ Συνήθως ΟΚ (τεχνικά νόμιμο, αλλά όχι πάντα ασφαλές ηθικά)
Κατεβάζεις τη φωτογραφία και τη ξανανεβάζεις αλλού (π.χ. site, blog, Insta) ακόμα και με link❌ Όχι, αυτό θεωρείται παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων
Είναι δική σου η φωτογραφία ή σε έχουν ταγκάρει και είσαι μέσα✅ Ναι (αν δεν παραβιάζεις δικαιώματα άλλων στο φόντο, π.χ. ιδιωτικότητα)

Πώς να καταλάβεις αν μια φωτογραφία μπορεί να χρησιμοποιηθεί:​

• Αν το άτομο γράφει ρητά π.χ. "Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτή τη φωτογραφία ελεύθερα", τότε ναι.
  • Αν είναι από σελίδα/προφίλ που λέει "free content", Creative Commons, open use κ.λπ., τότε μπορεί.
  • Αλλιώς, υποθέτεις ότι ΔΕΝ επιτρέπεται.

✅ Τι μπορείς να κάνεις:​

• Αν θες να χρησιμοποιήσεις κάτι, στείλε μήνυμα στον χρήστη και ζήτα άδεια.

Αν "κατεβάσεις" μια φωτογραφία από το Facebook και την ανεβάσεις αλλού (π.χ. σε blog, site, social media) με λινκ:​

➡️ Αυτό ΔΕΝ σε καλύπτει νομικά.
  • Το link δεν σημαίνει ότι έχεις άδεια να χρησιμοποιήσεις τη φωτογραφία.
  • Η πράξη αυτή μπορεί να θεωρηθεί παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, ακόμα κι αν:
    • Δεν βγάζεις λεφτά από αυτό.
    • Δεν αλλοιώνεις τη φωτογραφία.
    • Λες ποιος είναι ο δημιουργός.

Άλλο φωτογραφίες και άλλο το λογισμικό και ειδικά με την Sony για το PS.

Αν θέλεις μπορώ να σου στείλω pm και να σε κατατοπίσει νομικός (φιλικά μην το πάρεις αλλιώς) ώστε να κατανοήσεις κάποια πράγματα καλύτερα για αυτά που γράφεις. Έτσι και αλλιώς για μένα λόγω ναυτιλιακών δεν μου είναι τίποτα μιας και έχουμε στο γραφείο νομικό τμήμα για claims στα καράβια. Μπορώ να το κάνω free of charge.

Φιλικά το γράφω χωρίς κάτι προσωπικό. Καλό είναι για να ξεκαθαρίσει γενικά η κατάσταση μιας και έσφιξαν τα πράγματα με τον νόμο περί πειρατείας και κανείς δεν ξέρει ακόμα τι παίζει.

Τώρα σχετικά με το retromaniax οι κανονισμοί είναι σαφείς και έτσι λειτουργεί τόσα χρόνια. Πληροφορίες για κατέβασμα και πως μπορεί με VPN ή με tor δεν επιτρέπεται. Το επόμενο βήμα είναι κάποιος να βάλει κάνα link για torrent η για κατέβασμα ή μπορεί να ξεχαστεί για την ώρα και μετά απο 1 εβδομάδα, 3 μήνες, 1 χρόνο να βάλει κάποιος ένα link και να μην το προσέξει κανείς τότε.

Για αυτό το λόγο το κόβουμε απο τώρα για να μην συνεχιστεί η συζήτηση.

Αυτό κάνουν και πολλά άλλα παλιά μέλη του φόρουμ μόλις δουν κάτι περίεργο για κατέβασμα ή για πληροφορίες προβολή ταινίας κτλ.
Μόνοι μας απο ενδιαφέρον ενημερώνουμε τους άλλους ότι απογοητεύονται αυτά σύμφωνα με τους κανονισμούς του φόρουμ.

Απο ενδιαφέρον και μόνο για τούτο τον χώρο που ήμαστε μέλη τόσα χρόνια

Με pm πείτε ότι θέλετε αλλά δημόσια δεν το επιτρέπουν οι κανονισμοί και αυτό για να προφυλάξουν το φόρουμ απο αναφορά σε πειρατικό υλικό, websites, torrents, παράνομο κατέβασμα κτλ.

Ως παλιό μέλος απο το 2007 και πρώην moderator στο retromaniax έχω δεί κάποια πράγματα, γνωρίζω κάποιες καταστάσεις και προσπαθώ να προφυλάξω το φόρουμ να μην ξανασυμβούν.

Φιλικά τα παραπάνω

Τελευταία επεξεργασία:
Άλλο φωτογραφίες και άλλο το λογισμικό και ειδικά με την Sony για το PS.

Αν θέλεις μπορώ να σου στείλω pm και να σε κατατοπίσει νομικός (φιλικά μην το πάρεις αλλιώς) ώστε να κατανοήσεις κάποια πράγματα καλύτερα για αυτά που γράφεις. Έτσι και αλλιώς για μένα λόγω ναυτιλιακών δεν μου είναι τίποτα μιας και έχουμε στο γραφείο νομικό τμήμα για claims στα καράβια. Μπορώ να το κάνω free of charge.

Φιλικά το γράφω χωρίς κάτι προσωπικό. Καλό είναι για να ξεκαθαρίσει γενικά η κατάσταση μιας και έσφιξαν τα πράγματα με τον νόμο περί πειρατείας και κανείς δεν ξέρει ακόμα τι παίζει.

Τώρα σχετικά με το retromaniax οι κανονισμοί είναι σαφείς και έτσι λειτουργεί τόσα χρόνια. Πληροφορίες για κατέβασμα και πως μπορεί με VPN ή με tor δεν επιτρέπεται.

Με pm πείτε ότι θέλετε αλλά δημόσια δεν το επιτρέπουν οι κανονισμοί και αυτό για να προφυλάξουν το φόρουμ απο αναφορά σε πειρατικό υλικό, websites, torrents, παράνομο κατέβασμα κτλ.

Ως παλιός moderator στο retromaniax έχω δεί κάποια πράγματα, γνωρίζω κάποιες καταστάσεις και προσπαθώ να προφυλάξω το φόρουμ που απο το 2007 είμαι γραμμένος ως μέλος.
Τhanks Always somewhere για το σχόλιο. Απλά από περιέργεια μιας και διάβασα το θέμα εδώ και είπα να γραψω αν υπάρχει κανένα θέμα στο να βάζει καποιος φωτογραφίες στο forum και από κάτω την πηγή μιας και με τον νεο νομο ο φίλος μας τζιπιτης (chat gpt) με έβαλε σε σε σκέψεις και είπα να ρωτήσω από τωρα. Ξέρω πάντως πως είσαι η ασπίδα του φορουμ. :thumbup::thumbup::thumbup:

Το 2001 το είχες αγοράσει, δανειστεί, νοικιάσει, βουτήξει ή από τσιπάκι;
Αν το είχες αγοράσει, σου ανήκει ακόμα και να το έχασες ή να χάλασε, οπότε βουρ

Πίσω
Μπλουζα