Ψήσιμο αρνιών / φαγητών από τον φούρναρη

ΦΖΠ1

RetroJunkie™
Joined
23 Μάρ 2013
Μηνύματα
2.266
Αντιδράσεις
690
Και να έχεις φούρνο πάντως, μεγάλη αβάντα ήταν το να ξεμπερδέψεις με το ψήσιμο μέσω του φούρναρη (ιδίως για μεγάλη ποσότητα). Δική του ευθύνη πια θα ήταν να έχεις φαγητό το μεσημέρι, λιγότερο άγχος για τη νοικοκυρά.

Πολλοί φουρνάρηδες, αν και ο φούρνος έκαιγε από τα ξημερώματα, τσίναγαν αν αργούσες να τους πας το ταψί (π.χ. αν είχε περάσει 10 η ώρα το πρωί !), παρόλο που εκ των πραγμάτων, παραπάνω από δύο ώρες, άντε δυόμιση, δεν το ψήνανε. Ίσως να ήταν δικαιολογημένο, γιατί ήθελαν να βάζουν τα ταψιά όλα μαζί, και ίσως και κάπως χωροθετημένα ανάλογα με τα φαγητά, ώστε να μην έχουν να τα κοιτάνε ένα-ένα για το ψήσιμο.

Όσο για τα έτοιμα φαγητά που ήταν στα...αζήτητα (εννοώ όταν δεν είχες πάει ακόμα να τα πάρεις), αυτά φυλάγονταν σε κάποια από αυτές τις τεράστιες ραφιέρες των φούρνων, ή σε κάποια υποδοχή του φούρνου που επιτελούσε χρέη θερμοθαλάμου. Οι φούρνοι που έκαναν τέτοιες δουλειές ήταν οι λεγόμενοι "Γερμανικοί" (με πετρέλαιο, που σήμερα έχουν γίνει με φυσικό αέριο). Φυσικά ποτέ δε θα έκαναν το φαγητό τόσο νόστιμο όσο ένας κοίλος χτιστός οικιακός φούρνος (και δεν εννοώ από τους παμπάλαιους, αλλά από αυτούς που πουλάνε σε σετ μαζί με το barbecue, με το ημικυκλικό πορτάκι). Αν έχετε δοκιμάσει τέτοιο ψητό, θα καταλαβαίνετε τί λέω...
 

johnny19818

Retromaniax Thread Excavator!
Joined
18 Απρ 2010
Μηνύματα
7.684
Αντιδράσεις
1.683
Θυμάμαι με τη γιαγιά μου στο χωριό να πηγαίνουμε στο φούρνο και να παίρνουμε το ψωμί το οποίο είχε η ίδια ζυμώσει. Λογικά ακόμη και σήμερα αυτό θα κάνει.
 

Πολη1983

RetroN00b
Joined
9 Σεπ 2013
Μηνύματα
58
Αντιδράσεις
52
johnny19818 είπε:
Θυμάμαι με τη γιαγιά μου στο χωριό να πηγαίνουμε στο φούρνο και να παίρνουμε το ψωμί το οποίο είχε η ίδια ζυμώσει. Λογικά ακόμη και σήμερα αυτό θα κάνει.
Μα δεν ειχατε ξυλοφουρνο??
 

johnny19818

Retromaniax Thread Excavator!
Joined
18 Απρ 2010
Μηνύματα
7.684
Αντιδράσεις
1.683
Όχι δεν είχε η γιαγιά μου ξυλόφουρνο.
 

paulochelao24

Retro Member
Joined
16 Οκτ 2014
Μηνύματα
1.670
Αντιδράσεις
2.210
μάλιστα στον φούρνο της γειτονιάς μου, έβαζαν και αυτοκόλλητο πάνω στο ταψί με το όνοματεπώνυμο της νοικοκυράς που έφερνε το φαγητό ή το ψωμί που έδινε για ψήσιμο.
 

Bajar

RetroWannaBe
Joined
3 Αύγ 2011
Μηνύματα
1.814
Αντιδράσεις
5.126
Έχω άπειρες αναμνήσεις από τους δύο φούρνους που έζησα στη ζωή μου. Ο ένας ήταν ο τυπικός χτιστός ξυλόφουρνος που είχε η γιαγιά -μητέρα της μάνας μου. Το φαγητό (συνήθως γεμιστά ή χοιρινό με πατάτες) γινόταν μέλι, το δε ψωμί, προζυμένιο, υπόξινο και ζυμωμένο κάθε Σάββατο από τα χέρια της, ήταν όνειρο! Συνεπώς στο χωριό των διακοπών υπήρχε οικιακός φούρνος και κάλυπτε πλήρως τις ανάγκες του τσούρμου που παραθέριζε σε εκείνο το σπίτι. Επίσης δεν θυμάμαι να ψήσανε ποτέ αρνί (ευτυχώς γιατί δεν μου αρέσει) αλλά κάποιες φορές είχαν φτιάξει κατσίκι.
Ο άλλος, ο φούρνος που είχε και έχει ακόμη η οικογένεια του πατέρα μου εδώ και εκατό περίπου χρόνια, είναι μεν οικιακός γιατί είναι προέκταση του σπιτιού τους είναι όμως και ο φούρνος όλου του χωριού. Από παιδί θυμάμαι τις νοικοκυρές που δεν είχαν δικό τους φούρνο στο σπίτι, να φέρνουν ταψιά με φαγητό ή γλυκό να τα ψήσουν σε εμάς. Μάλιστα θυμάμαι να κουβαλούν το ταψί στο κεφάλι τους! (πάνω στο κεφάλι τοποθετούσαν μια πετσέτα στριμμένη σε σχήμα σαλίγκαρου και από πάνω ακουμπούσαν το ταψί αριστοτεχνικά και απόλυτα υπολογισμένα. Είμαι σχεδόν σίγουρη ότι σε καμιά δεν της έχει πέσει ποτέ το ταψί!) Ακόμη και τώρα, όσοι φέρνουν ταψί, έχουν το όνομά τους γραμμένο με μαρκαδόρο στο πλάι και κανείς δεν φέρνει το φαγητό/γλυκό του μετά τις 11 το πρωί. Κάποιες εξαιρέσεις στο ημερήσιο πρόγραμμα γίνονται σε περιόδους γιορτών ή σε γάμους κυρίως για τους κουραμπιέδες (που, όπως έχω πει αλλού, στην πατρίδα μου τους φτιάχνουμε σχεδόν όλο το χρόνο, εκτός από το Πάσχα, γιατί κουραμπιές = χαρά).
Αντιθέτως σε εκείνο το φούρνο δε θυμάμαι να έχει ψηθεί ποτέ ολόκληρο αρνί. Γι' αυτή τη δουλειά υπάρχουν οι ψησταριές που στην περιοχή είναι πραγματικά πολλές. Άλλωστε το αρνί στο φούρνο δεν το πολυσυνηθίζουν στο Kopsidi-land. Έτσι ακόμη και τώρα, τόσο το Πάσχα όσο και στις χαρές και στις ονομαστικές εορτές εκτός νηστειών, ο κόσμος της πόλης αλλά και των χωριών που δεν μπορεί για ένα σωρό λόγους να βάλει σούβλα σε κάποια αυλή, δίνει τα αρνιά του να τα ψήσει η ψησταριά και επίσης να τα παραλάβει τεμαχισμένα.
Πάντως απ' όλες αυτές τις μυρωδιές που μου έσπαγαν τη μύτη από το φούρνο των παππούδων και των θείων η πιο αγαπημένη μου έβα είναι αυτή της πίτας, κυρίως τυρόπιτας. Χειροποίητο φύλλο, τυρί ντόπιο και αυγά χωριάτικα! Τι άλλο να θέλει κανείς; Αν μάλιστα ψήνονταν μέσα δύο- τρία ταψιά ταυτόχρονα, μιλάμε για κό-λα-ση!
Μ' αυτά και μ' αυτά συνειδητοποίησα ότι δεν έχω φάει μεσημεριανό. Πάω!
 

Chris27

RetroN00b
Joined
25 Φεβ 2014
Μηνύματα
188
Αντιδράσεις
156
Πιτσιρικας, θυμαμαι σπιτι ειχαμε πετρογκαζ, 2 μεγαλα ματια 1 μικρο για καφε. Επισης στην αυλη ψησταρια για σχαρα/σουβλα. Η μαμα η καμια θεια στο πετρογκαζ, στην ψησταρια μονο ο μπαμπας. Ομως 2-3 φορες την εβδομαδα, το ταψι παραμασκαλα η την πυνακωτη στον ωμο και στο φουρνο της γειτωνιας. Οχι μονο το κλασσικο αρνι με πατατες, αλλα και μπριαμ, κοτοπουλα, γεμιστα, ιμαμ, αγγιναρες μαυρες με λαδι και αλατι, μεχρι και γιουβετσι. Κρεας αλατια πιπερια στο ταψι και την μανεστρα στο σακουλακι για να την προσθεσει ο φουρναρης αφου ψυθει το κρεας. Οτι καλυτερο απο ψητο παντως που εχω δοκιμασει, συνταγη μπαμπα, τρυγονια σε ξυλινη σουβλα και μαζεμα την κοκκινη σαλτσα απο τα ποδια τους για πιλαφι. Αργοτερα πηραμε κουζινα υγραεριο, οποτε σταματησε να πηγαινει το φαγητο στο φουρνο, συνεχισε ομως το ψωμι σε καρβελια. δεν ξερω αν ειτανε το ζημωμα της μανας μου η το ψησιμο του φουρναρη, αλλα τετοιο ψωμι και 10 ευρωπουλα το κιλο να μουλεγαν τα πληρωνα ευχαριστως
 
Τελευταία επεξεργασία:
Μπλουζα