Ψηφιακό Ραδιόφωνο στην Ελλάδα

Wally

Retired Admin
Joined
19 Ιαν 2006
Μηνύματα
25.785
Αντιδράσεις
4.254
Διαβασα οτι εδω και μια βδομαδα το ραδιοφωνο της ΕΡΤ εκπεμπει και ψηφιακα και οτι ανοιγουν οι αδειες για τα ιδιωτικα.

Μενει να δουμε την ποιοτητα ηχου και τα τεχνικα χαρακτηριστικα (διαβασα οτι ειναι με AAC αλγοριθμο αλλα ακομα πειραματιζονται με το bitrate)

Δεν εχω ιδεα ποσο κοστιζουν τα dedicated DAB+ tuners "φετα για hi-fi"

Επισης αν θα προσφερει ευκολιες οπως πχ το αντιστοιχο DVR της ψηφιακης τηλεορασης.

Εχει κανεις δεκτη να μας πει εντυπωσεις?
 
Eλπιζω παντως να αργησει να καθιερωθει...μια χαρα ειναι το αναλογικο ραδιο...
 
Μια χαρα δεν το λες νομιζω...

Φαντασου τωρα πχ το Γ Προγραμμα με κανα bitrate AAC+ 192, αυτοματη εκκινηση εγγραφης κτλ
 
Απορια ,τα κινητα που εχουμε τωρα θα τα λαμβανουν τα ψηφιακα η θελουν ψηφιακο δεκτη και αυτα σαν τα ραδιοφωνα που θα βγουνε;
 
Οχι, χρειαζεσαι αποκωδικοποιητη. Μεχρι τωρα ηταν πανακριβοι αλλα καποιος χακερας ανακαλυψε οτι το τσιπακι RTL2832U που ειναι παμφηνο μπορει να κανει τη δουλεια. Και ετσι τα Κινεζομαγαζα εχουν γεμισει προσιτα dongles.
 
Ναι οντως ,fm tuner εχουν τα κινητα.


Αφου γινεται δουλεια με dongle παλι καλα..παντως πεταξαμε τις crt,πεταξαμε τις φορητες τηλεορασεις ωρα να πεταξουμε και τα ρετρο ραδιοφωνα μας,εστω να αποσυρθουνε αν οχι πεταμα,πφφ.



Eυτυχως εχω fm transmitter και θα παρουν παραταση ζωης τα δικα μου.



.



.


61IiHxjShHL._SX425_.jpg
 
Γουάλη εγώ έχω το 340Τ της Cambridge Audio το οποίο δυστυχώς ήταν πεταμένα λεφτά έτσι όπως είναι τα ραδιόφωνα τώρα τίγκα στις διαφημίσεις με mp3 και playlist με χάλια ήχο χειρότερα κι απ τα βραχέα. Είναι AM και FM. Υπάρχει tuner Dab της ίδιας μάρκας.

https://www.google.gr/search?q=cambr...HV5UBJIQsAQIRQ

https://www.google.gr/search?tbm=isc....0.swWtb1Gx7G8

https://www.ebay.co.uk/b/Cambridge-Audio-Home-Radio-Tuners/22635/bn_18495213

Δυστυχώς το Τρίτο παίζει μονοφωνικά με χάλια ήχο και "τσαφαρίσματα" στο Ηράκλειο και έτσι δεν το ακούω. Και δυστυχώς επειδή το tuner μου είναι καλό ακούγονται πολύ τα ελαττώματα. Λύση θα ήταν να βάλω κεραία FM στην ταράτσα (εκεί που είναι και της τηλεόρασης) αλλά πρέπει να τρυπήσω τοίχο και δεν το κάνω.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Uskoke είπε:
Δυστυχώς το Τρίτο παίζει μονοφωνικά με χάλια ήχο και "τσαφαρίσματα" στο Ηράκλειο και έτσι δεν το ακούω. Και δυστυχώς επειδή το tuner μου είναι καλό ακούγονται πολύ τα ελαττώματα. Λύση θα ήταν να βάλω κεραία FM στην ταράτσα (εκεί που είναι και της τηλεόρασης) αλλά πρέπει να τρυπήσω τοίχο και δεν το κάνω.
Δοκιμασε να παρεις σημα απο την κεραια της TV (με καποιο T-splitter) και να το δωσεις στο ραδιοφωνο.
 
Ωπα! Δεν το ειχα σκεφτει αυτο! Οποτε απο την TV κεραια θα εχει καλυτερη ληψη?
 
Σε ραδιοενισχυτη home cinema, ειχα προβλημα ληψης με το αποσπωμενο "κεραιοκαλώδιο" που υπηρχε στην συσκευασια του.

Αν και βρισκομαι στην Αθηνα, το σημα στο ραδιοφωνο ηταν 2/5 και σε καποιους σταθμους δεν ειχα καν στερεοφωνικη ληψη.

Καπου ειχα διαβασει σχετικα με το θεμα, πηρα λοιπον γραμμη απο την κεραια TV με splitter και το σημα ειναι σταθερα στο 4/5 σε ολους τους σταθμους.

Δοκιμασε το, δεν εχεις να χασεις τιποτα. Απλα βεβαιωσου οτι το ραδιοφωνο μπορει να δεχτει σημα κεραιας 75Ω, μην καει τιποτα!
 
Γουάλη αν βάλεις κεραία FM στον ιστό της κεραίας (κάνει 10-20 €) και συνδέσεις την κεραία στον ενισχυτή ή πάρεις ένα μίκτη να κατέβει το σήμα FM από την κάθοδο της κεραίας στην τηλεόραση σου όπου με ένα ταυ δίνεις στο tuner σου. Η κεραία της TV είναι UHF αλλά όπως λέει ο Σούπακουπα ίσως πιάνει και με αυτή. Υπάρχουν ειδικοί ενισχυτές FM/UHF αλλά και με ένα VHF/UHF κάνεις δουλειά, αν συνδέσεις την κεραία των FM στην είσοδο VHF του ενισχυτή. Αν θες να προστατέψεις το Tuner σου από το DC του ενισχυτή αλλά και από κεραυνούς βάζεις ένα πυκνωτάκι 1 νάνο τουλάχιστον 1kV σε σειρά με τον κεντρικό αγωγό (όχι το μπλεντάζ).Αν πάρεις από το τροφοδοτικό του ενισχυτή δεν χρειάζεται πυκνωτάκι γιατί έχουν 100 πίκο ενσωματωμένα. Σούπα το σήμα είναι μιλλιβόλτ δεν υπάρχει κίνδυνος. Μόνο το DC από τον ενισχυτή μην πάει.
 
Αν ποτε δεις εμενα να βαζω πυκωτες, αντιστασεις και δεν ξερω τι αλλο σε πλακετα (μετα βιας τα ξεχωριζω), σημαινει οτι πρεπει να εξομολογηθεις διοτι πλησιαζει η Δευτερα Παρουσια :)
 
Δεν πειράζει Γουάλη τα άλλα τα κατάλαβες ή θες explain; Βασικά θέλω να πω ότι μπορείς να βάλεις κεραία FM στην ταράτσα του σπιτιού σου χωρίς να χρειαστεί να κατεβάσεις ξεχωριστό καλώδιο γι αυτήν αλλά χρησιμοποιώντας το ήδη υπάρχον καλώδιο της τηλεόρασης. Απλώς θέλεις ένα μείκτη με δυο εισόδους και μια έξοδο, στην μια είσοδο (UHF) συνδέεις την κεραία της τηλεόρασης στην άλλη είσοδο την κεραία FM(FM h VHF) και στην έξοδο το καλώδιο που κατεβαίνει κάτω στην τηλεόραση σου. Εκεί διακλαδώνεις το καλώδιο με ένα απλό ταυ. Λογικά ενισχυτή κεραίας δεν πρέπει να έχεις, στην Αθήνα δεν χρειάζεται.
 
Πίσω
Μπλουζα