Ωρίων (Jacques Martin & Christophe Simon)

Thor

RetroMasteR
Joined
23 Μάρ 2012
Μηνύματα
1.640
Αντιδράσεις
516
Ο Jacques Martin (1921-2010) ήταν ένας από τους επιφανέστερους δημιουργούς της σχολής των Βρυξελών. Η πιο διάσημη σειρά του ήταν ο ατρόμητος γαλλορωμαίος Αλίξ

ενώ υπήρξε και μέλλος του στούντιο του δημιουργού του Τεν-Τεν Herge

Εδώ θα αναφερθώ σε ένα από τους λιγότερο γνωστούς ήρωές του, τον Ωρίωνα.

Στα τέλη της δεκαετίας του 80 ο Martin αποφασίζει να εγκαταλείψει τους ως τότε εκδότες του Lombard και Casterman πράγμα που οδήγησε σε διαμάχη για τα πνευματικά δικαιώματα για τις σειρές που είχε δημιουργήσει ως τότε. Σε αυτό το διάστημα (ώσπου να λήξει η διαμάχη) δημιουργείται ο Ωρίωνας, ένας ήρωας από την Αττική του Χρυσού Αιώνα του Περικλή.

Η σειρά αποτελείται από 4 άλμπουμ από τα οποία τα 3 πρώτα εκδόθηκαν τη δεκαετία του 1990 ενώ το τελευταίο μετά το θάνατο του Martin το 2011. Λόγω των προβλημάτων όρασης που αντιμετώπισε ο Martin από τα μέσα της δεκαετίας του 90 μέρος του δευτέρου και όλο το τρίτο άλμπουμ είναι σε σκίτσο του Christophe Simon (1974-), ενώ το τελευταίο είναι σε σκίτσο και σενάριο του Marc Jailloux (1973-) . Στην Ελλάδα έχουν εκδοθεί τα τρία πρώτα άλμπουμ.

Ο Ωρίων είναι ένας νεαρός πολίτης της Αθήνας σε μια εποχή λίγο πριν τον Πελοποννησιακό Πόλεμο. Συναντιέται με αρκετούς γνωστούς Έλληνες της εποχής, όπως ο Σωκράτης, ο Περικλής, ο Βρασίδας και ο Αλκιβιάδης. Η σειρά είναι αρκετά κατώτερη από τον Αλίξ, με τα ιστορικά πρόσωπα να μην «αγιοποιούνται» πράγμα που ίσως να ξενίσει λίγο τον αναγνώστη. Πχ ο Σωκράτης εμφανίζεται σαν εντελώς ανήθικος και ο Περικλής σαν ένας σύγχρονος πολιτικός του δόγματος «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Ακόμα ενώ είναι εμφανές ότι στοχεύει σε ένα πιο ενήλικο κοινό η αφήγηση περιέχει παράλογα στοιχεία (πχ στην προϊστορία του δεύτερου άλμπουμ μια γυναίκα που έρχεται σε επαφή με ένα λιοντάρι μένει έγκυος και από την ένωση αυτή κατάγεται ένα υβρίδιο ανθρώπων-λεόντων που κατοικεί στην Μεσσηνία) που θα ξενίσουν τον ενήλικο αναγνώστη.

Τα άλμπουμ είναι:

1. Η Ιερή Λίμνη (1990)


Προβολή συνημμένου 68224



κείμενα και σκίτσα Jacques Martin



Ο γενναίος Ωρίωνας από τον Ωροπό κατατάσσεται στον στρατό της Αθήνας και του ανατίθεται από τον Περικλή να αυτομολήσει στην Σπάρτη για να υποδαυλίσει μια αποστασία των ειλώτων. Ο Ωρίων εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση και γνωρίζει και ερωτεύεται την Ιλώνα, μια είλωτα. Με τη βοήθειά της πετυχαίνει να ξεσηκώσει μια ομάδα ειλώτων και όλοι μαζί ξεκινάνε να το σκάσουν για την Αττική όπου ο Περικλής τους έχει υποσχεθεί καταφύγιο, ενώ ο Βρασίδας με ένα Σπαρτιατικό απόσπασμα τους καταδιώκει. Μετά από πολλές περιπέτειες μόνο ο Ωρίων και η Ιλώνα καταφέρνουν να φτάσουν ζωντανοί στην Αττική, όμως εκεί ο Περικλής υποχωρεί και παραδίδει την Ιλώνα στον Βρασίδα για να αποφύγει τη όξυνση των σχέσεων με τη Σπάρτη.

2. Η Στυξ (1996)


Προβολή συνημμένου 68225



κείμενα Jacques Martin , σκίτσα Jacques Martin και Christophe Simon



Ο Ωρίων συναντιέται με τον Λύκωνα, τον πρώην βασιλιά της Πύλου που το βασίλειό του καταστράφηκε όταν παρέδωσε την κόρη του σε ένα λιοντάρι για να την τιμωρήσει. Μαζί ξεκινούν για την Πελοπόννησο όπου συναντώνται με μια φυλή ανθρώπων-λεόντων, απογόνων του Λύκωνα και μαζί τους ζει και η Ιλώνα. Ο Ωρίων τους προτείνει να συμμαχήσουν με την Αθήνα ενάντια στους Σπαρτιάτες και για το λόγο αυτό επιστρέφει στην Αθήνα μαζί με έναν από αυτούς τον Σοργκ. Ο Περικλής αρχικά φαίνεται να ενδιαφέρεται για μια από κοινού με τους ανθρώπους-λιοντάρια επίθεση ενάντια στη Σπάρτη, όμως στην πραγματικότητα θέλει να επιτεθεί με τους Σπαρτιάτες ενάντια στο λαό του Σοργκ. Το σχέδιο του Περικλή επιτυγχάνει με πολλές απώλειες ενώ ανάμεσα στους νεκρούς είναι και η Ιλώνα. Από τους λίγους επιζώντες ο Ωρίων και ο Σοργκ ξεκινάνε για την Αίγυπτο όπου θα γίνουν μισθοφόροι. Το χειρότερο από τα 3 άλμπουμ.

3. Ο Φαραώ (1998)


Προβολή συνημμένου 68226



κείμενα Jacques Martin , σκίτσα Christophe Simon



Ο Ωρίων και ο Σοργκ εντάσσονται σε μια ομάδα μισθοφόρων για να βοηθήσουν τον Αιγύπτιο πρίγκιπα Άμυρθι να απελευθερώσει την Αίγυπτο από τους Πέρσες και να γίνει ο νέος φαραώ. Η πορεία τους θα τους φέρει στο Καρνακ όπου θα κλέψουν το ειδώλιο του Άμμωνα ενώ ο πέρσης σατράπης Μπάαλγκοας τους καταδιώκει. Ο Άμυρθις παραδίδει στον Μπάαλγκόας τον Ωρίωνα και τον φίλο του. Ο Ωρίων νικά τον Μπααλγκόα σε μονομαχία, του χαρίζει όμως τη ζωή και συμφιλιώνεται μαζί του, ενώ ο Άμυρθις υποχωρεί ηττημένος (στρατιωτικά και ηθικά)στο Νότο της Αιγύπτου. Το καλύτερο άλμπουμ της σειράς, και σαν σκίτσο και σαν σενάριο.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Nα σε δω να βαζεις mainstream ηρωα και τι αλλο,εσυ και ο iggylebowski εχετε πιασει ολα τα box office. :supergrin:
 
...και πού να δεις το επόμενο :p
 
O Jacques Martin είναι εγγύηση :)
 
Πίσω
Μπλουζα