• Αγαπητά μέλη: Για λόγους ασφαλείας, τα παλιά σας user passwords έχουν καταργηθεί. Πατήστε εδώ για password reset ώστε να ορίσετε νέο συνθηματικό. Μη ξεχάσετε να ελέγξετε τον spam folder σας για το email που θα παραλάβετε. Aν πιστεύετε ότι έχετε εγγραφεί με email address που έχει καταργηθεί, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο info@retromaniax.gr για να αποκαταστήσουμε το πρόβλημα.

εκπαιδευτική σειρά/80s -90s/περισκόπιο-φύση/κουκλοθέατρο(?)

  • Έναρξη μίζας -
  • Ημερομηνία έναρξης

Guest
Γεια σας παιδιά και ελπίζω να είστε όλοι καλά!! Γράφω μήπως μπορέσει κάποιος να με βοηθήσει να θυμηθώ ένα παμπάλαιο καρτούν που έβλεπα σε κασέτα όταν ήμουν μικρή. Δεν θυμάμαι τραγικές λεπτομέρειες αλλά θα σας πω ό,τι θυμάμαι μήπως χτυπήσει κάποιο καμπανάκι σε κάποιον και λυθεί το μυστήριο.

Λοιπόν η πλοκή έχει ως εξής: οι ήρωες είναι ένας βάτραχος και ένας τυφλοπόντικας. Ζουν υπογείως ή σε ένα υποβρύχιο και επικοινωνούν με τον κόσμο μέσα από ένα περισκόπιο. Ένας ακόμη χαρακτήρας που θυμάμαι είναι ένα τέρας (?) ζει μέσα σε μία σπηλιά. Δεν βλέπουμε το πρόσωπο του, απλά τον ακούμε να γρυλίζει και νομίζω βλέπουμε και τα κόκκινα μάτια του. Οι κεντρικοί χαρακτήρες τον επισκέπτονται αλλά φτάνουν μέχρι το στόμιο της σπηλιάς και μετά φεύγουν γιατί τον φοβούνται. Παράλληλα η ιστορία κινείται και σε δεύτερο επίπεδο. Το περισκόπιο χρησιμοποιείται για να δείξουν στα παιδιά σκηνές από την φύση. Είναι σε στυλ ντοκιμαντέρ με αληθινά ζώα και τοποθεσίες. Θυμάμαι σε ένα επεισόδιο μιλούσαν για την τούνδρα και έδειχνε ένα κοπάδι από ταράνδους να διασχίζουν ένα ποτάμι. Σε ένα άλλο επεισόδιο έδειχνε μαϊμούδες να κολυμπούν σε θερμές πηγές*. Από πίσω αφηγούνταν οι χαρακτήρες τι βλέπαμε και γιατί το κάθε ζώο λειτουργεί με τον τάδε τρόπο, ή τα χαρακτηριστικά του εκάστοτε φυσικού περιβάλλοντος. Νομίζω οι χαρακτήρες είναι σαν κούκλες και όχι 2D animation. Αλλά 1000% έχουν κομμάτια από live σκηνές της φύσης.

Το παιδικό αυτό είχε βγει σε μορφή βιντεοκασέτας. Η μαμά μου είπε πως το είχε δώρο το περιοδικό μαζί για το παιδί ή στο παιδί και νέοι γονείς κάπου ανάμεσα στο 1998-2000. Θυμάμαι είχα δύο τέτοιες βιντεοκασέτες οπότε μάλλον ήταν κάτι σαν σειρά, αλλά δεν παίρνω και όρκο. Οι ετικέτες ήταν ροζ... Θυμάμαι ακόμη το logo της Audiovisual να παίζει στην αρχή κάθε επεισοδίου. Τώρα δεν ξέρω αν ήταν αν ήταν ελληνική παραγωγή (αμφιβάλλω) ή αν αγοράστηκε από το εξωτερικό, κάτι που νομίζω είναι πιο πιθανό. Επίσης μία από τις μεταγλωττίστριες ήταν η Χρύσα Σαμαρά (η φωνή της είναι πολύ χαρακτηριστική και μου έμεινε).

Το ψάχνω εδώ και δώδεκα χρονιά και πραγματικά μου έχει γίνει εμμονή. Έστειλα μειλ στην Audio visual μήπως μπορούσαν κάπως να με βοηθήσουν αλλά ποτέ δεν μου απάντησαν (αυτό έγινε πριν τέσσερα χρόνια). Φέτος τυχαία πάλι καθάριζα το σπίτι και έπαιζε ένα επεισόδιο Bobby και Bill στο Star ή όπως αλλιώς το λένε και άκουσα την φωνή της Κ. Σαμαρά και από εκεί βρήκα το όνομά της! Της έστειλα μέσω messenger αλλά το μήνυμα δεν παραδόθηκε καν, οπότε δεν ξέρω τι παίχτηκε εκεί. Πραγματικά κοντεύω να πουλήσω την ψυχή μου για να το βρω, μέχρι και σε μαγαζιά με παλιές βιντεοκασέτες έχω σκεφτεί να πάω να ψάξω! Αν κάποιος ξέρει ποια στην ευχή είναι τέλος πάντων αυτή η σειρά, ή τουλάχιστον αν έχει κάποιος ανάμνηση από αυτή την σειρά (χαχαχα φτάνω στο σημείο να λέω πως είμαι στο Matrix και την έχω φανταστεί γιατί κανένας συνομήλικός μου, ή γενικά κανένας... δεν την θυμάται) ας το γράψει κάτω μήπως επιτέλους την βρούμε. Αν ακόμη έχετε κατά νου μαγαζιά με βιντεοκασέτες στην Αθήνα (στο Μοναστηράκι δεν έχω βρει κανένα) πείτε μήπως πάω να την ψάξω και εκεί. Ευχαριστώ πάρα πολύ, συγνώμη για την διατριβή και καλή συνέχεια!!!

*βρήκα τη σκηνή που χρησιμοποίησαν για το συγκεκριμένο επεισόδιο σε απόσπασμα από την επίσης εκπαιδευτική σειρά: disney, ο μαγικός κόσμος των ζώων.  (14:17)

 
Μπλουζα