ερωτήσεις για msx ( philips vg 8020 )

krem13

RetroNuts!
Joined
11 Οκτ 2008
Μηνύματα
1.520
Αντιδράσεις
58
σε λίγες μέρες θα πάρω ένα philips vg 8020 pal ( με όλα τα καλώδια [εκ των οποίων το καλώδιο του κασσετόφωνου καινούργιο] και 10 κασσέτες στα 60 ευρώ,πως είναι σαν τιμή; ) οπότε έχω μερικές ερωτήσεις.

-από ότι διάβασα,επειδή δεν είναι 100% συμβατό με το πρότυπο msx έχει μερικές ασυμβατότητες,αυτό επηρεάζει κανένα από τα πιο "σημαντικά" παιχνίδια;

-υπάρχει καμμια λύση τύπου flash cart ή σαν το sio2pc των atari; αν ναι,μπορούν να λειτουργήσουν και τα cartridges ή περιορίζεται μόνο στα παιχνίδια που κυκλοφόρησαν σε κασσέτες;

-και μια πιο γενική ερώτηση,μπορείτε να μου προτείνετε μερικά "must have" παιχνίδια; (σε μορφή κασσέτας όμως,αυτή τη στιγμή έχω κάποιες unfinished business :D με το atari και το spectrum μου οπότε δεν θέλω να δώσω χρήματα για cartridges)
 
Flashcart εχει εδω. Δεν ξερω απο msx, αλλα φαινεται καλο.
 
Καλο μηχανακι το 8020 αλλα εγω θα προτιμουσα κατι σε ΜSX2..ιδιως στο ebay.nl κατα καιρους εχω βρει ΜSX2 σε πολυ καλες τιμες και ισως γι αυτο μου φαινεται λιγο "τσιμπημενη" η τιμη..απ την αλλη βεβαια εγω φτιαχνω τα καλωδια μονος μου οποτε δεν με νοιαζει ιδιαιτερα..Aπο οτι εχω δει στο νετ ,με poke -1,170 παιζουν τα περισσοτερα παιχνιδια με "προβλημα".Εγω θα συνιστουσα να παρεις τα παιχνιδια των Ιαπωνων(konami κλπ) διοτι των περισσοτερων ευρωπαικων εταιριων ηταν συνηθως spectrum ports
 
Metal Gear

Salamander

Dragon Slayer

Final Fantasy

Μερικά που πρέπει να είναι από τα πρώτα σου
 
A1200 είπε:
Metal GearSalamander

Dragon Slayer

Final Fantasy

Μερικά που πρέπει να είναι από τα πρώτα σου
το ξέρω ότι είναι σημαντικά αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να ξοδέψω τόσα,γι'αυτό λέω να αποφύγω σε πρώτη φάση τα cartridges (παρόλο που υπάρχουν αρκετά σε χαμηλές τιμές)
 
μια ακόμη ερώτηση

μπορώ να φορτώσω παιχνίδια από mp3 player,υπολογιστή ή κινητό; αν ναι,μόνο roms κασσετών; ( και κατ'επέκταση αυτό μπορεί να γίνει σε κάθε home που είχε τις κασσέτες ως αποθηκευτικό μέσο ή μόνο σε spectrum; )
 
Αγαπητέ φίλε θα γίνεις σύντομα και εσύ κάτοχος msx1.Θα ήθελα να σου πω πρώτα να γραφτείς στο MSX resource center http://Http://www.msx.org είναι μια πολύ ενεργή κοινότητα από όλο τον κόσμο και ξέρουν τα πάντα για msx.

O msx που πήρες είναι ο στην κατηγορία first generation of msx ή αλλιώς msx1.

VG 8020: MSX1 computer, 64kB RAM

Δυστυχώς δεν έχει εσωτερικό drive.Αλλά με κασσετόφωνο ή με flash cartridge όπως αυτό εδώ http://soft.mundivia.es/mpazos/flashrom/index2.html κάνεις την δουλειά σου.

Τώρα δυστυχώς παιχνίδια όπως το Usas,Metal Gear 1,2,Firebird hinotori,space manbow,vampire killer castlevania,είναι για msx2 μόνο.

Αλλά θα έχεις παιχνίδια όπως το nemesis 1,2,3 ,kings valley 2 ,king kong,γενικά υπάρχει πολύ πράγμα για msx1 αν θες στείλε μύνημα να σου πω.

Το πρόβλημα είναι όμως ότι πας σίγουρα για flash cart γιατί τα π megaroms δεν μπορούν να φορτωθούν σε μηχάνημα με μόνο 64 kbytes ram,και απο κασσέτα νομίζω maximum πρόγραμμα που μπορείς να φορτώσεις πρέπει να είναι κοντά στα 48 kbyte.

Τώρα αν τα 60 ευρώ είναι με μεταφορικά είναι καλή τιμή αλλιώς είναι λίγο τσιμπημένο γιατί με 70 ευρώ μπορείς να πάρεις άνετα κάποιο msx2 μηχάνημα (χωρίς τα μεταφορικά).

Οφείλω να σου πω ότι είναι τρομερό μηχάνημα και σίγουρα θα σου προσφέρει πολλές συγκινήσεις.

Επίσης να σου πω ότι θέλει και το universal poke πριν το φόρτωμα του παιχνίδιού από κασσέτα POKE -1,(15-PEEK(-1)\16)*17

αυτό διαλέγει το σωστό ram slot.Μην ξεχνάμε ότι τα msx ήταν τα πρώτα συμβατά μηχανήματα που βγήκαν σαν τα pc σε άπειρα configuration και είχαν compatibilities issues που αν ο προγραματιστής ήταν τεμπέλης μπορεί να βγαίναν λάθος.

Για να καταλάβετε για την "μάστιγα" του msx δείτε πόσοι κατασκευαστές φτιάχναν msx http://www.faq.msxnet.org/hardware.html'>http://www.faq.msxnet.org/hardware.html

Επίσης το http://www.faq.msxnet.org/ είναι το site που θα σου λύσει απορίες γιατί έχει το Faq για τα msx.

Τώρα αν θες να φορτώσεις παιχνίδια μέσω κασσετωφώνου με άλλη πηγή χρειάζεται ενίσχυση γιατί τα απλά κινητά ή μερικά ipod δεν έχουν αρκετά δυνατό σήμα.
 
ευχαριστώ για τις πληροφορίες :)

το πήρα αλλά αντιμετωπίζω προβλήματα και με τις 9 κασσέτες που πήρα μαζί και δεν ξέρω τι να κάνω

η μία αφού ολοκληρωθεί το παίξιμό της βγάζει μια μαύρη οθόνη και τίποτα από εκεί και πέρα ενώ όλες οι άλλες δεν κάνουν απολύτως τίποτα...

να πρέπει να βάλω το poke που γράφεις ή έχουν απομαγνητιστεί;

(σε όλες δοκίμασα την εντολή bload"cas:",r και τις διάφορες παραλλαγές της)

όταν λες ότι το σήμα θέλει ενίσχυση τι εννοείς;
 
To κασσετόφωνο που χρησιμοποιείς ποιο είναι?Μπορεί να θέλει λίγο πείραγμα το αζιμούθιο,είναι official της philips?επίσης δοκίμασε το poke καθώς και να κρατάς πατημένο το shift πριν ξεκινήσει το μηχάνημα.

Ποια παιχνίδια προσπαθείς να τρέξεις?
 
είναι ένα σχετικά παλιό walkman...

μερικά από αυτά που θυμάμαι (δεν τα έχω μπροστά μου τώρα) είναι

feud

vampire

master chess

soul of a robot

tantalus

galaga
 
Φίλε μου κατάφερες τελικά να τρέξεις τα παιχνίδια?
 
μέχρι στιγμής με τα poke όχι (δεν έχω δοκιμάσει όλες τις κασσέτες ακόμα όμως) ,τώρα που ξαναβλέπω το καλώδιο του κασσετόφωνου όμως,στην εσωτερική πλευρά των τοιχωμάτων του κυκλικού τμήματος,που συνδέεται με το msx,υπάρχει κάτι που μοιάζει με σκουριά ενώ 2-3 από τα pins έχουν πάνω τους ένα είδος λευκού ιζήματος...

αν δοκιμάσω να το τρίψω με ένα λεπτό γυαλόχαρτο;

(αφήνω εδώ το troubleshooting γιατί βγαίνω εκτός θέματος :xm: )
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα