πρόβλημα με μνήμες RAM

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Imgema
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

Imgema

Alien RetroDatabase
Αντιδράσεις
1.460
Αγόρασα πριν λίγες μέρες 2 modules των 8GB τα οποια υποτίθεται ότι είναι στα 1600mhz. Αλλά στο Bios αν το βάλω στο Auto, τις δείχνει στα 1333. Οπότε πρέπει να το βάλω στα 1600 manually. Αλλά και παλι στο CPU-Z μου δείχνει τα modules σαν "PC3-1700 (667mhz)" και από κάτω "ΚΗΧ1600C9D3/8GX" ενώ στο αυτοκόλλητο γράφει "ΚΗΧ16C9T3K2/16X"

Εγώ πάντως ξέρω ότι οι 1600άρες μνήμες είναι οι PC3-12800 και γράφουν 800mhz και όχι 667.

Αν μπορούσε να μου εξηγήσει κάποιος τι γίνεται, θα με βοηθούσε πολύ. Υποψιάζομαι ότι το αυτοκόλλητο είναι λάθος και μου δώσανε κατώτερες μνήμες....

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Αυτα που λες ειναι φυσιολογικα. Αν διαβασεις το specification λεει οτι ειναι δοκιμασμενες στα DDR3-1600 με χρονισμο 9-9-9 στο 1.5v. Ειναι προγραμματισμενες να αναφερουν (JEDEC) DDR3-1333 9-9-9 στο 1.5v και XMP DDR3-1600 9-9-9 στο 1.5v

Αν το βαλεις στο Auto χωρις XMP θα δεις 1333. Αν το motherboard σου υποστηριζει XMP ενεργοποιησε το, αλλιως βαλτες manually να τρεχουν στα 1600.

Τασο οπως παρατηρω ολο αγορες εισαι τελευταια(και καλα κανεις :D ).Αν κερδισες κανενα τζοκερ η κανενα λαχειο πεστο μη φοβασαι δεν θα σε ζητησω πολλα δανεικα :P Στειλε PM αν κερδισες το τζοκερ για να μην το μαθει κανεις αλλος :P Θα ειναι το μυστικο μας :P

metalcandyman είπε:
Τασο οπως παρατηρω ολο αγορες εισαι τελευταια(και καλα κανεις :D ).Αν κερδισες κανενα τζοκερ η κανενα λαχειο πεστο μη φοβασαι δεν θα σε ζητησω πολλα δανεικα :P Στειλε PM αν κερδισες το τζοκερ για να μην το μαθει κανεις αλλος :P Θα ειναι το μυστικο μας :P
:supergrin: :supergrin:

Απλά μωρέ βρήκα εκει πέρα μια δουλειά αρπαχτή για κάποιους μήνες με ψιλοκαλό μεροκάματο... και όπως καταλαβαίνεις ότι προλάβω να αγοράσω το αγοράζω :P Και τώρα κάνω αντικατάσταση τις μνήμες μου οι οποίες είναι καινούριες αλλά βρήκα έναν φίλο που τις θέλει και έτσι είπα να συμπληρώσω λίγα χρήματα ακόμα και να πάρω μεγαλύτερες.

freaktmp είπε:
Αυτα που λες ειναι φυσιολογικα. Αν διαβασεις το specification λεει οτι ειναι δοκιμασμενες στα DDR3-1600 με χρονισμο 9-9-9 στο 1.5v. Ειναι προγραμματισμενες να αναφερουν (JEDEC) DDR3-1333 9-9-9 στο 1.5v και XMP DDR3-1600 9-9-9 στο 1.5v
Αν το βαλεις στο Auto χωρις XMP θα δεις 1333. Αν το motherboard σου υποστηριζει XMP ενεργοποιησε το, αλλιως βαλτες manually να τρεχουν στα 1600.
Σε ευχαριστώ για την απάντηση, όμως έχω κάποιες απορίες ακόμα, αν μπορείς να μου τις λύσεις για να μου φύγει η ανησυχία ότι έδωσα τσάμπα λεφτά :P

1 - Τελικά αυτές οι μνήμες είναι 1333mhz? Και γίνονται 1600 αν τις "πουσάρεις"? Γιατί διαφημίζονταν σαν 1600, δεν θα αγόραζα 1333 μνήμες για να τις πουσάρω, αυτές που είχα ήδη ήταν 1600 στο "auto".

2 - Οντως με το profile δείχνει 1600mhz. Ομως στο CPUz το "PC3-10700 (667mhz)" παραμένει. Δηλαδή σαν να λέμε 1333mhz αφού αν όντως ήταν 1600, εκεί θα έδειχνε 800mhz, όπως και στις "παλιές" μου.

3 - Ασχετα από όλα αυτά, στο CPUz δείχνει ότι έχω βάλει μνήμες με τον κωδικό ""KHX1600C9D3/8GX". Αν googlάρεις τον κωδικό θα δείς ότι αυτές οι μνήμες υπάρχουν αλλά δεν έχουν σχέση με αυτές που πήρα. Αυτές που πήρα έχουν άλλο "σχέδιο" με μαύρη ψύκτρα ενώ αυτές που βλέπει το CPUz είναι κάτι άλλες με μπλε ψύκτρα και φυσικά στα 1333mhz. Εγώ υποτίθεται ότι πήρα τις "ΚΗΧ16C9T3K2/16X". Ομως πουθενά στον υπολογιστή δεν αναφέρεται αυτός ο κωδικός. Παρα μόνο στο αυτοκόλλητο που είναι κολλημένο πάνω στις μνήμες.

4 - Οι "παλιές" μου μνήμες ήταν 1600 mhz (χωρίς profiles) και στο CPUid γράφει ότι είναι "PC3-12800J (800mhz)". Ολα αυτά χωρίς να πειράξω τα options στην motherboard. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο γρήγορες οι παλιές από τις καινούριες? Κανονικά δεν θα έπρεπε να είναι οι καινούριες πιο αργές γιατί υποτίθεται ότι είναι 1600mhz CL9 ενώ οι παλιές μου 1600mhz CL10. Δεν λέω ότι υπάρχει διαφορά μεγάλη αλλά δεν θα έδινα λεφτά αν ήξερα ότι παίρνω πιο αργές μνήμες, έστω και ελάχιστα. Εγώ 1600mhz CL9 είδα και γι αυτό τις πήρα. Αν όμως το CPUz μου λέει ότι είναι στα 667mhz και μάλιστα με άλαν ντάλον κωδικό προϊόντος, με ανησυχεί πολύ.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Μην ανησυχεις, δεν εδωσες τσαμπα λεφτα.

1. Οι μνημες δεν "ειναι" καποια ταχυτητα. Τα ολοκληρωμενα δεν κατασκευαζονται για συγκεκριμενες ταχυτητες. Αλλα αντεχουν στα 1333, αλλα στα 1600 και αλλα ακομα περισσοτερο. Και αυτο δεν ισχυει μονο για μνημες, αλλα για επεξεργαστες κλπ. Ο κατασκευαστης τα δοκιμαζει να δει οτι ειναι σταθερα σε μια ταχυτητα και τα πουλαει ετσι. Αν δεν ειναι σταθερα σε αυτη την ταχυτητα, τα δοκιμαζει σε χαμηλοτερη και αν ειναι οκ, τα πουλαει σε εκεινη την ταχυτητα. Απο κει και περα, στο καθε DIMM υπαρχει ενα μικρο ολοκληρωμενο (SPD) που το προγραμματιζει ο κατασκευαστης και αναφερει σε τι ταχυτητα προοριζεται να λειτουργει το καθε DIMM. Η πληροφορια αυτη δεν ειναι υποχρεωτικη για τον υπολογιστη. Οταν ρυθμισεις το bios σε Auto θα την χρησιμοποιησει, αλλιως θα ακολουθησει τους χρονισμους που εχουμε βαλει εμεις.

Επειδη υπαρχουν παραπανω απο ενα standard (JEDEC, XMP) για το πως θα περιγραφεται η πληροφορια της ταχυτητας, τα περισσοτερα συγχρονα DIMM εχουν 3-4 διαφορετικα προφιλ που μπορει κανεις να διαλεξει στις αυτοματες ρυθμισεις. Για λογους συμβατοτητας με παλιοτερο hardware θα υπαρχουν καποιες πιο αργες σταθερες ταχυτητες καθως και η διαφημιζομενη μεγιστη ταχυτητα που υποστηριζει το DIMM. Οπως ειδες και εσυ, οταν ενεργοποιησες το XMP πηρε τις προβλεπομενες ρυθμισεις.

2. Το cpu-z κανει δυο διαφορετικα πραγματα. Μας λεει τι πληροφοριες περιεχει το SPD (καρτελα SPD) και μας λεει και την πραγματικη ταχυτητα που τρεχει η μνημη (καρτελα Memory). Το δευτερο ειναι αυτο που σε ενδιαφερει.

3. Δεν εχει σημασια. Μπορει να ξεχασαν το αλλαξουν οταν προγραμματισαν τον κωδικα του SPD. Συμβαινει πολυ συχνα. Πολλες μνημες δεν αναφερουν καν μοντελο. Δεν ειναι κατι που επιρεαζει την λειτουργια του υπολογιστη σου.

Imgema είπε:
:supergrin: :supergrin:Σε ευχαριστώ για την απάντηση, όμως έχω κάποιες απορίες ακόμα, αν μπορείς να μου τις λύσεις για να μου φύγει η ανησυχία ότι έδωσα τσάμπα λεφτά :P

1 - Τελικά αυτές οι μνήμες είναι 1333mhz? Και γίνονται 1600 αν τις "πουσάρεις"? Γιατί διαφημίζονταν σαν 1600, δεν θα αγόραζα 1333 μνήμες για να τις πουσάρω, αυτές που είχα ήδη ήταν 1600 στο "auto".

2 - Οντως με το profile δείχνει 1600mhz. Ομως στο CPUz το "PC3-10700 (667mhz)" παραμένει. Δηλαδή σαν να λέμε 1333mhz αφού αν όντως ήταν 1600, εκεί θα έδειχνε 800mhz, όπως και στις "παλιές" μου.

3 - Ασχετα από όλα αυτά, στο CPUz δείχνει ότι έχω βάλει μνήμες με τον κωδικό ""KHX1600C9D3/8GX". Αν googlάρεις τον κωδικό θα δείς ότι αυτές οι μνήμες υπάρχουν αλλά δεν έχουν σχέση με αυτές που πήρα. Αυτές που πήρα έχουν άλλο "σχέδιο" με μαύρη ψύκτρα ενώ αυτές που βλέπει το CPUz είναι κάτι άλλες με μπλε ψύκτρα και φυσικά στα 1333mhz. Εγώ υποτίθεται ότι πήρα τις "ΚΗΧ16C9T3K2/16X". Ομως πουθενά στον υπολογιστή δεν αναφέρεται αυτός ο κωδικός. Παρα μόνο στο αυτοκόλλητο που είναι κολλημένο πάνω στις μνήμες.

4 - Οι "παλιές" μου μνήμες ήταν 1600 mhz (χωρίς profiles) και στο CPUid γράφει ότι είναι "PC3-12800J (800mhz)". Ολα αυτά χωρίς να πειράξω τα options στην motherboard. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο γρήγορες οι παλιές από τις καινούριες? Κανονικά δεν θα έπρεπε να είναι οι καινούριες πιο αργές γιατί υποτίθεται ότι είναι 1600mhz CL9 ενώ οι παλιές μου 1600mhz CL10. Δεν λέω ότι υπάρχει διαφορά μεγάλη αλλά δεν θα έδινα λεφτά αν ήξερα ότι παίρνω πιο αργές μνήμες, έστω και ελάχιστα. Εγώ 1600mhz CL9 είδα και γι αυτό τις πήρα. Αν όμως το CPUz μου λέει ότι είναι στα 667mhz και μάλιστα με άλαν ντάλον κωδικό προϊόντος, με ανησυχεί πολύ.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Ok φίλε μου σε ευχαριστώ για την απάντηση και τις λεπτομερείς πληροφορίες.

Πάντως δοκίμασα να ξαναβάλω τις παλιές μνήμες και το CPUz πάλι δεν αναφέρει τον κωδικό προϊόντος που γράφει στο αυτοκόλλητο. Ετσι πλέον ξέρω, μαζί με τις πληροφορίες σου, ακριβώς τι να κοιτάω και τι να αγνοώ.

Πίσω
Μπλουζα