πρόβλημα με σκανάρισμα φωτογραφιών/εξωφύλλων

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας krem13
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

krem13

RetroNuts!
Αντιδράσεις
69
εδώ και λίγο καιρό αντιμεωπίζω δύο,ανεξάρτητα μεταξύ τους,προβλήματα.είναι και ο κύριος λόγος που έχω καιρό να ανεβάσω εξώφυλλα του διφώνου :( ....

πρόβλημα 1

το scanner που χρησιμοποιώ είναι το canon canoscan lide20,το τελευταίο καιρό πολλά από τα εξώφυλλα που θέλω να σκανάρω τα βγάζει στραβά,κάποιες φορές μετά από μερικές προσπάθειες παίρνω το σωστό αποτέλεσμα αλλά τις περισσότερες φορές δεν καταφέρνω κάτι.έχω δοκιμάσει να ξαναβάλω τους drivers,έχω κάνει και calibration,τίποτα :( .....

πρόβλημα 2

καθώς τα εξώφυλλα δεν χωράνε να σκαναριστούν ολόκληρα,τα σκανάρω δύο φορές με διαφορετικά τμήματα κάθε φορά (με σκανάρισμα στον "κάθετο άξονα",δηλαδή σκανάρω την αριστερή και τη δεξιά πλευρά) και για να ενώσω τα τμήματα χρησιμοποιώ το arcsoft panorama maker,επίσης το τελευταίο καιρό μου βγάζει κακά (υπερβολικά στραβά εξώφυλλα) αποτελέσματα,αρχικά το εντόπισα όταν έφτιαχνα τα εξώφυλλα της μελωδίας (τα οποία σημειωτέον δεν τα έχω τελειώσει λόγω αυτών των προβλημάτων) . σκέφτηκα ότι μπορεί να φταίει η "στραβή" γραμματοσειρά που χρησιμοποιούσε στο σήμα (μπορεί να δημιουργούσε προβλήματα στη διαδικασία εύρεσης κοινών σημείων αναφοράς στις φωτογραφίες) ,το είδα όμως και στα εξώφυλλα του διφώνου που όμως,τουλάχιστον στη πρώτη περίοδο,είχαν λιτές και στρωτές γραμματοσειρές... δοκίμασα και με χειροκίνητο τρόπο να ορίσω κοινά σημεία αλλά τίποτα.....

καμια ιδέα :xm: ; (χρησιμοποιώ windows xp)

Να κάνω 3 ερωτήσεις?

α) Όταν λες στραβά, εννοείς skewed (λοξά) ή rotated (με περιστροφή)?

β) Πόσο χρονών είναι το scanner σου?

γ) Είχε κανένα άσχημο πέσιμο?

D@redevil είπε:
Να κάνω 3 ερωτήσεις?
α) Όταν λες στραβά, εννοείς skewed (λοξά) ή rotated (με περιστροφή)?

β) Πόσο χρονών είναι το scanner σου?

γ) Είχε κανένα άσχημο πέσιμο?
α) λοξά

β) δεν θυμάμαι αλλά σίγουρα πάνω από 5

γ) όχι

Άλλη μια ερώτηση:

Όταν σκανάρεις, χρησιμοποιείς κάποιο πρόγραμμα της Canon? Αν ναι, μπορείς να δοκιμάσεις να σκανάρεις μέσα από τα Windows?

Πας: Ο Υπολογιστής μου-> canon canoscan lide20 -> δεξί κλικ & λήψη φωτογραφιών μέσω οδηγού... ή κάπως έτσι! Τεσπα, όπως αν έκανες λήψη φωτογραφιών μιας ψηφιακής μηχανής με οδηγό!... (sorry είμαι σε mac και δεν θυμάμαι τις ακριβείς εντολές!)

Αν σκανάρεις μέσα από τα Windows, σου διορθώνει το πρόβλημα ή παραμένει?

περιέργως,γιατί το τελευταίο καιρό αυτό είναι πολύ σπάνιο,τώρα με δύο δοκιμές ήταν εντάξει,και η δημιουργία της τελικής φωτογραφίας.δεν υπάρχει σταθερότητα στα αποτελέσματα (ούτε στο σκανάρισμα,ούτε στη δημιουργία του εξωφύλλου) ,αυτό είναι το βασικό πρόβλημά μου...

παραθέτω και δύο εξώφυλλα,που αν και τα έχω φτιάξει σε ένα βαθμό,δείχνουν ακόμα κάποια από τα προβλήματα (υπάρχουν και άλλα,που δεν έχω ανεβάσει,σε ακόμα χειρότερη κατάσταση....)

αυτό είναι λίγο καμπυλωμένο (φαίνεται από τα μαύρα τμήματα [τα οποία αρχικά ήταν μεγαλύτερα]) ,ευθύνεται μάλλον το panorama maker καθώς τα αρχικά τμήματα είχαν σκαναριστεί σωστά

Panorama 3.jpg

σε αυτό τα αρχικά τμήματα δεν έβγαιναν,όσες φορές και αν τα σκάναρα,εντελώς ίσια οπότε και το τελικό αποτέλεσμα βγήκε με αρκετά προβλήματα.

Panorama 6.jpg

Έτσι όπως περιγράφεις το πρόβλημά σου, είναι 3 τα τινά:

α) Πρόβλημα σε drivers

β) Πρόβλημα σε software

γ) Πρόβλημα σε hardware

Επειδή αναφέρεις ότι έχεις δοκιμάσει να ξαναβάλεις τους drivers, δε θα επεκταθώ ιδιαίτερα - απλά θα κάνω μια τοποθέτηση: Ξήλωσες τους drivers, έκανες απεγκατάσταση της συσκευής και τους ξαναεγκατέστησες, σωστά? Δεν τους πέρασες από πάνω? Αν τα ξήλωσες και τα ξαναέστησες, προσπερνάμε το (α), αν όχι, τότε συνιστώ να το κάνεις

Για να βεβαιωθώ ότι δεν είναι κάτι στο software που συνοδεύει το scanner (και συνήθως αυτά τα softwares είναι των κατασκευαστών), συνιστώ να δοκιμάσεις με ένα third party scanning software ή και μέσα από τα windows. Έχω δει και ακούσει πολλές περιπτώσεις όπου ο TWAIN driver είτε σκάει, είτε δε δουλεύει σωστά.

Και πάμε στο τρίτο ενδεχόμενο, το οποίο προϋποθέτει 2 πράγματα: 1. Να πιάνει το χέρι σου από ηλεκτρονικά & 2. Να βρεις ένα schematic από το συγκεκριμένο μοντέλο στο internet. Το ανοίγεις, το κάνεις ένα καλό καθάρισμα (μπορεί οι σένσορες που ανιχνεύουν το skewing να είναι σκονισμένοι και να μη σου κάνουν το auto-skew), το ξανακλείνεις και δοκιμάζεις!...

Α!!! Και προτού κάνεις οτιδήποτε από τα παραπάνω, δοκίμασε να αλλάξεις κι ένα usb καλώδιο - μήπως ξεκινάει από εκεί το πρόβλημα! (ναι, μου έχει τύχει και αυτό!). :)

D@redevil είπε:
Έτσι όπως περιγράφεις το πρόβλημά σου, είναι 3 τα τινά:
α) Πρόβλημα σε drivers

β) Πρόβλημα σε software

γ) Πρόβλημα σε hardware

Επειδή αναφέρεις ότι έχεις δοκιμάσει να ξαναβάλεις τους drivers, δε θα επεκταθώ ιδιαίτερα - απλά θα κάνω μια τοποθέτηση: Ξήλωσες τους drivers, έκανες απεγκατάσταση της συσκευής και τους ξαναεγκατέστησες, σωστά? Δεν τους πέρασες από πάνω? Αν τα ξήλωσες και τα ξαναέστησες, προσπερνάμε το (α), αν όχι, τότε συνιστώ να το κάνεις

Για να βεβαιωθώ ότι δεν είναι κάτι στο software που συνοδεύει το scanner (και συνήθως αυτά τα softwares είναι των κατασκευαστών), συνιστώ να δοκιμάσεις με ένα third party scanning software ή και μέσα από τα windows. Έχω δει και ακούσει πολλές περιπτώσεις όπου ο TWAIN driver είτε σκάει, είτε δε δουλεύει σωστά.

Και πάμε στο τρίτο ενδεχόμενο, το οποίο προϋποθέτει 2 πράγματα: 1. Να πιάνει το χέρι σου από ηλεκτρονικά & 2. Να βρεις ένα schematic από το συγκεκριμένο μοντέλο στο internet. Το ανοίγεις, το κάνεις ένα καλό καθάρισμα (μπορεί οι σένσορες που ανιχνεύουν το skewing να είναι σκονισμένοι και να μη σου κάνουν το auto-skew), το ξανακλείνεις και δοκιμάζεις!...

Α!!! Και προτού κάνεις οτιδήποτε από τα παραπάνω, δοκίμασε να αλλάξεις κι ένα usb καλώδιο - μήπως ξεκινάει από εκεί το πρόβλημα! (ναι, μου έχει τύχει και αυτό!). :)
καλώδιο έχω αλλάξει,drivers έχω ξαναβάλει απλώς από πάνω γιατί δεν υπάρχει ξεκάθαρος τρόπος απεγκατάστασης των προηγούμενων.

ευχαριστώ πάντως!,θα δοκιμάσω και τα υπόλοιπα που μου προτείνεις.

υπάρχει περίπτωση να μην φταίει ότι είναι σκονισμένοι οι σένσορες αλλά ότι είναι σκονισμένη η επιφάνεια (έχω κάμποσο καιρό να τη καθαρίσω #) ) ;

krem13 είπε:
καλώδιο έχω αλλάξει,drivers έχω ξαναβάλει απλώς από πάνω γιατί δεν υπάρχει ξεκάθαρος τρόπος απεγκατάστασης των προηγούμενων.ευχαριστώ πάντως!,θα δοκιμάσω και τα υπόλοιπα που μου προτείνεις.
A, ωραία! Άρα δεν έχει official uninstaller, για να το κάνεις απεγκατάσταση... Δεν ξέρω αν μπορείς να βρεις στο site της Canon... Αν ναι, συνιστώ να το κάνεις κι αυτό!

Γενικά, έχω χρησιμοποιήσει αυτό... Είναι καλό προγραμματάκι και δωρεάν... Όχι για Canon, αλλά δεν χάνεις και τίποτα να το δοκιμάσεις!

krem13 είπε:
υπάρχει περίπτωση να μην φταίει ότι είναι σκονισμένοι οι σένσορες αλλά ότι είναι σκονισμένη η επιφάνεια (έχω κάμποσο καιρό να τη καθαρίσω #) ) ;
Μάλλον ναι, θα έλεγα!... Πρόσεξε να δεις, όταν βάζεις το έντυπο για να το σκανάρεις, η γωνία του ακουμπάει στην πάνω δεξιά ή στην πάνω αριστερά γωνία - ανάλογα το πού σου δείχνει το βελάκι ότι πρέπει να ακουμπάει το έντυπο. Έχω την εντύπωση, ότι κι εκεί υπάρχουν κάποιοι αισθητήρες, που εντοπίζουν αν έχει ευθυγραμμιστεί σωστά το έντυπο και αν δεν είναι σωστό, τότε μπαίνει σε λειτουργία το auto-skew module. Οι αισθητήρες λογικά ενεργοποιούνται με το preview!

Καλά βρε καλέ μου! Πώς σκανάρεις με το τζάμι μες στη μπίχλα?! Δε σε ενοχλεί? :D

D@redevil είπε:
A, ωραία! Άρα δεν έχει official uninstaller, για να το κάνεις απεγκατάσταση... Δεν ξέρω αν μπορείς να βρεις στο site της Canon... Αν ναι, συνιστώ να το κάνεις κι αυτό! Γενικά, έχω χρησιμοποιήσει αυτό... Είναι καλό προγραμματάκι και δωρεάν... Όχι για Canon, αλλά δεν χάνεις και τίποτα να το δοκιμάσεις!

Μάλλον ναι, θα έλεγα!... Πρόσεξε να δεις, όταν βάζεις το έντυπο για να το σκανάρεις, η γωνία του ακουμπάει στην πάνω δεξιά ή στην πάνω αριστερά γωνία - ανάλογα το πού σου δείχνει το βελάκι ότι πρέπει να ακουμπάει το έντυπο. Έχω την εντύπωση, ότι κι εκεί υπάρχουν κάποιοι αισθητήρες, που εντοπίζουν αν έχει ευθυγραμμιστεί σωστά το έντυπο και αν δεν είναι σωστό, τότε μπαίνει σε λειτουργία το auto-skew module. Οι αισθητήρες λογικά ενεργοποιούνται με το preview!

Καλά βρε καλέ μου! Πώς σκανάρεις με το τζάμι μες στη μπίχλα?! Δε σε ενοχλεί? :D
ε,αφού δεν είχε φτάσει στο σημείο να είναι ορατή την αγνοούσα :D ,τώρα όμως θα της ρίξω ένα καλό καθάρισμα πριν επιχειρήσω οτιδήποτε άλλο!

Οκ, λοιπόν! Δώσε προσοχή στο σημείο με το βελάκι πάνω στο πλαστικό του scanner!

Δοκίμασε και ό,τι χρειαστείς, εδώ είμαστε! :)

Πίσω
Μπλουζα