ρετρό φακοί επαφής

Clemence

RetroAdept
Joined
1 Αύγ 2009
Μηνύματα
1.017
Αντιδράσεις
178
δεν ξέρω πόσοι από μας είχαν βάλει για πρώτη φορά φακούς τη δεκαετία του '80, θα θυμάστε ίσως πόσο διαφορετικά ήταν τα πάντα τότε ... οι φακοί ήταν πανάκριβοι και κράταγαν χρόνια, για τους μαλακούς τουλάχιστο που ξέρω, οι δοκιμές, ειδικά στην επαρχία, ήταν πρόβλημα, η περίοδος προσαρμογής είχε αυστηρό πρόγραμμα - σταδιακά αυξάνονταν οι ώρες που επιτρεπόταν να τους φοράμε και το βασικότερο, τα υγρά ήταν διαφορετικά (σαπούνι για 10 λεπτά και μετά εξουδετερωτικό για κάτι ώρες) ... με λίγα λόγια, σήμερα νοιώθω ότι όλα έχουν αλλάξει και θεαματικά προς το καλύτερο!
 
Εγω φοραγα φακους επαφης απο πρωτη λυκειου.Οι τοτε φακοι κραταγανε πολυ.Σου ελεγαν οτι καθε 2 χρονια(δεν ειμαι και 100% σιγουρος,μπορει και 1 χρονο) επρεπε να τους πηγαινεις για βιολογικο καθαρισμο.Ποτε βεβαια δεν προλαβα να τους παω γιατι τους ειχα χασει πολυ πιο πριν..Η τιμη τους δε ηταν πολυ μεγαλυτερη απο την τωρινη.Θυμαμαι την πρωτη φορα που τους εβαλα εχασα τις 2 πρωτες ωρες στο σχολειο..Μετα απο λιγο καιρο τους εβαζα χωρις καν να παω στον καθρεπτη.Τωρα τα πραγματα ειναι διαφορετικα.Δεν νομιζω να υπαρχουν φακοι μακρας διαρκειας.Παντως τωρα που το σκεφτομαι η τιμη παιζει να ειναι και η ιδια αναλογικα.Γιατι αν υπολογισεις το κοστος που σου βγαινει στην τελικη σε ενα χρονο χρησημοποιωντας φακους μιας χρησης πρεπει να σου βγαινει και πιο ακριβα.
 
Δεν έχει αλλάξει κάτι απο τότε, υπάρχουν ακόμα σκληροι φακοί επαφής με σαπούνι, υπεροξείδιο κτλ, απλά έχουν έρθει η μηνιαίοι, δεκαπενθήμεροι και ημερήσιοι με βαση την υδρογέλη, τίποτα το ρετρό εδώ.
 
εχμ, για τους ημίσκληρους όντως το σαπουνάκι ήταν μια απλή διαδικασία από παλιά, όμως στους μαλακούς η διαφορές είναι τεράστιες! όσο για την τιμή, δεν νομίζω πως μπορεί να γίνει σύγκριση γιατί οι παλιοί που έπρεπε να τους κρατά κανείς για χρόνια έκαναν εναποθέσεις (πρωτεϊνες του δακρυικού φιλμ) και σε πολλά άτομα αναπτύσσονταν αλλεργίες και δεν μπορούσαν ποτέ να ξαναβάλουν φακούς! με τους μηνιαίους/ ημερήσιους όλα αυτά είναι μακρινό παρελθόν.
 
υπάρχουν παθήσεις που ο ασθενής πρέπει να φοράει σκληρούς φακούς επαφής και μόνο,για μενα η επανάσταση ηταν οι ημερήσιοι φακοί,τους φοράς μια μερα και μετα τους πετας.
 
Το '85 φόρεσα τους πρώτους μου μαλακούς φακούς επαφής, μόλις τελείωσα το Λύκειο.


Ο οπτικός - εφαρμοστής μου έγινε φίλος μου. Κάθε μέρα ήμουν στο κατάστημά του και ξεκινώντας από τα 10 λεπτά της ώρας φτάσαμε σταδιακά (πολύ σταδιακά) στις 2 ώρες. Μπυρίτσες, κουβεντούλα και χαζολόγημα... Όταν ολοκλήρωσα τα "σεμινάρια" πήρα τους φακούς σπίτι μου. Όταν τους έβγαζα το βράδυ, τους άφηνα πρώτα 10 λεπτά στο αποστειρωτικό υγρό και ύστερα πάνω από 4 ώρες στο εξουδετερωτικό. Μου κράτησαν 4 χρόνια περίπου!!!
 
Πίσω
Μπλουζα