ρετρό...hoaxes!

Uskoke

RetroAdept
Joined
9 Φεβ 2011
Μηνύματα
3.400
Αντιδράσεις
5.947
Πρώτα απ όλα καλή χρονιά και χρόνια πολλά σε όλους.!Λοιπόν στα '80ς δεν υπήρχε προφανώς η λέξη hoax αλλά υπήρχαν τέτοια περιστατικά, ενίοτε αστεία.
Πρώτα απ όλα το περίφημο νερό του καματερού, το οποίο θεράπευε (υποτίθεται) τα πάντα ενώ ήταν ...σκέτο νεράκι!
μετά (στο χώρο της μουσικής) Den Harrow & Milli Vannilli οι οποίοι...δεν ήταν τραγουδιστές γνήσιοι αλλά γιαλαντζί!
Μετά διάφορα μαϊμού προϊόντα πχ μια φορά ο μπαμπάς μου έφερε από το σουπερμάρκετ ένα μπουκάλι...καμάρι!
 
Ωραίο θέμα, και ελπίζω να μην υπάρξει κανένας που να υποστηρίξει τα αρχαία αυτά hoaxes για πραγματικότητα.

Αλλά το νερό του Καματερού ('Ήλιον" νομίζω το είχε βαφτίσει, είτε το νεράκι το ίδιο είτε το μαγικό συστατικό του) ανήκει στη δεκαετία του 70. Το θυμάμαι καλά διότι ήμουν ακόμη φοιτητής στο Πολυτεχνείο πριν φύγω από Ελλάδα
 
Η Αγία Αθανασία του Αιγάλεω. Με ή χωρίς εισαγωγικά. Επρόκειτο για μια βοσκό, γεννημένη το 1928, η οποία έπασχε από δερμογραφία και χωρίς να ξέρει τι είναι αυτό, χάρασσε πάνω στο δέρμα της "μηνύματα" τα οποία έλεγε ότι της έστελνε η Παναγία. Επειδή η κοπελιά ήταν αγράμματη, τα μηνύματα ήταν ανορθόγραφα ίσως και ασυνάρτητα και αυτό σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως όσον αφορά την αληθινή φύση των μηνυμάτων. Απέκτησε πολλούς οπαδούς, έβγαλε πολλά λεφτά και ίδρυσε γηροκομείο. Σχετικά με τον τρόπο που αποκτήθηκαν τα χρήματα και το τί συνέβαινε μέσα σε αυτό το γηροκομείο και το πως συντηρούνταν το κτήριο και τα θύματα ακούγονταν πολλά και καθόλου κολακευτικά. Πήγε και σε δίκη επανειλημμένως αλλά ουδέποτε καταδικάστηκε παρά τις αρνητικές εκθέσεις των επιθεωρητών του (τότε) Υπουργείου Κοινωνικών Υπηρεσιών, ας όψονται οι οπαδοί που χαλούσαν τον κόσμο. Μάλιστα από το 1967 μέχρι το 1980 η Εκκλησία την αφόρισε.
Η φήμη της υπέστη πλήγμα την δεκαετία του 1980, όταν με σειρά εκπομπών οι «Ρεπόρτερς» (Γιάννης Δημαράς, Γιώργος Λιάνης και Κώστας Χαρδαβέλλας) κατάφεραν να την παγιδεύσουν και να καταδείξουν τις απάτες της.
Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 υπέστη αλλεπάλληλα εγκεφαλικά επεισόδια, με συνέπεια να μείνει παράλυτη και να χάσει την ικανότητα ομιλίας.
(Άντλησα ινφορμαθιόνες από τη Μηχανή του Χρόνου και τη Βικιπέδια)
 
Ωραίο θέμα! Λοιπόν έχουμε και λέμε...

1. Το Αιγαίο είναι γεμάτο πετρέλαια απο κάτω... :rofl: (άμα το έλεγες στα 80s και 90s γελούσαν όλοι γιατί πάντα τα πετρέλαια τα είχαν μόνο στο Τέξας και στην Σ. Αραβία).

Το ρετρό hoax της εποχής εκείνης που βγήκε τελικά αληθινό! :lol:


2. Οι Τούρκοι καίνε τα δάση! :rofl:

3. Το DNA του Έλληνα έχει ένα στοιχείο παραπάνω σε σχέση με όλων των άλλων λαών και για αυτό ήμαστε πιο έξυπνοι απο όλους τους άλλους λαός.

4. Άμα κοιτάς πολύ ώρα τα άστρα βγάζεις μπιμπικια στο πρόσωπο.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Μιλάμε μόνο για Ελλαδα;
Γιατί νομίζω ο μεγαλύτερος χόακας είναι αυτός του Όρσον Γουελς το '38.
Ο γνωστός σκηνοθέτης δούλευε τότε στο ραδιόφωνο κι ισχυρίστηκε ούτε λίγο ούτε πολύ οτι η Αμερική δεχόταν επίθεση απο... εξωγήινους! Επικράτησε ο απόλυτος πανικός μεταξύ των πολιτών. Μιλάμε για πανζουρλισμό.
Ο Γουελς τότε καθησύχασε τους ακροατές λέγοντας πως πρόκειται απλώς για θεατρικό κ τίποτα περισσότερο.
Παρά την παράνοια που προκάλεσε, τη γλίτωσε με κάτι συστάσεις. Η ιστορία αυτή στάθηκε κι η αιτία να γίνει πασίγνωστος και να του ανοίξει το Χολιγουντ τις πόρτες του.
 
(4) Εγώ το είχα μάθει ότι αν μετράς τα άστρα την άλλη μέρα έχεις τόσα μπιμπίκια όσα τα άστρα που μέτρησες :). Ποσοτικό hoax, όχι παίζουμε.

Θυμάστε την ιστορία με τη γροθιά του Κολοσσού της Ρόδου που ήταν τελικά το φορτίο του φτυαριού μιας μπουλντόζας? Αυτό ξεκίνησε ως ομαδική παράκρουση, όχι hoax (δεν θα απορούσα όμως αν ο πρώτος που έριξε την ιδέα ότι το μπάζο ήταν αρχαιότητα το έκανε για πλάκα, δεν το πίστευε) αλλά ενώ σύντομα έγινε γνωστή η φύση του μερικές "ποιοτικές" φυλλάδες συνέχιζαν το παραμύθι, και αυτό το έκανε απάτη και το έφερε εντός θέματος.
 
5) "Ζούμε σε έσχατους καιρούς"

(Το ακούω από τα 80ς, κοντεύω να γίνω εγώ εσχατόγερος :lol:)
 
Ένα άλλο τραγικό και αστείο συνάμα ήταν η ιστορία με την "Ελένη" του πρόσφατα χαμένου Θάνου Μικρούτσικου.
Κάποιος ( μάλλον δημοσιογράφος) έφτασε μέχρι την Εισαγγελία και κατήγγειλε πως "Όταν παιζόταν η Ελένη η τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη έκανε καινούριο χτύπημα". Ήταν δηλαδή το τραγούδι κάτι σαν παρασύνθημα (!).
Ήταν αρχές ΄90, λίγο μετά τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη.
Ακολούθησαν στιγμές απείρου κάλλους, με εφόδους της αστυνομίας στα καμαρίνια της Χαρούλας Αλεξίου, με προσαγωγές των δημιουργών και άλλων όπως του Μανώλη Ρασούλη ή του μετέπειτα υπουργού του Μπίστη.... πρωτοσέλιδα, κιτρινίλα κλπ...
Τελικά όπως αποδείχθηκε περίπου 15 χρόνια αργότερα, η τότε ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ουδεμία σχέση είχε με τους τρομοκράτες, παρά τα δημοσιεύματα συγκεκριμένων εφημερίδων που κόβαν το κεφάλι τους για το αντίθετο.
 
Ένα 9άλλο τραγικό και αστείο συνάμα ήταν η ιστορία με την "Ελένη" του πρόσφατα χαμένου Θάνου Μικρούτσικου.
Κάποιος ( μάλλον δημοσιογράφος) έφτασε μέχρι την Εισαγγελία και κατήγγειλε πως "Όταν παιζόταν η Ελένη η τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη έκανε καινούριο χτύπημα". Ήταν δηλαδή το τραγούδι κάτι σαν παρασύνθημα (!).
Ήταν αρχές ΄90, λίγο μετά τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη.
Ακολούθησαν στιγμές απείρου κάλλους, με εφόδους της αστυνομίας στα καμαρίνια της Χαρούλας Αλεξίου, με προσαγωγές των δημιουργών και άλλων όπως του Μανώλη Ρασούλη ή του μετέπειτα υπουργού του Μπίστη.... πρωτοσέλιδα, κιτρινίλα κλπ...
Τελικά όπως αποδείχθηκε περίπου 15 χρόνια αργότερα, η τότε ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ουδεμία σχέση είχε με τους τρομοκράτες, παρά τα δημοσιεύματα συγκεκριμένων εφημερίδων που κόβαν το κεφάλι τους για το αντίθετο.

Βρε λες να έχει κάποια σχέση τούτο το πρόσφατο που διάβασα..... :oops:
 
και με τα ανάποδα μηνύματα στον δίσκο;;;που υποτίθεται αν παίξεις ανάποδα κάποιους δίσκους βγαίνουν μηνύματα προς τον Εωσφόρο;;;τώρα βέβαια κάτι τέτοιο είναι εκτός πραγματικότητας μιας και ακόμη τα cd είναι ρετρό, πόσο μάλλον οι δίσκοι. τα παιδάκια στην ηλικία των ανιψακιών μου δεν έχουν δει ποτέ δίσκο ούτε ξέρουν να τον βάλουν να παίξει, ούτε φυσικά φιλμ.όσο για τα μηνύματα είναι τελείως τυχαία, φυσικά μιας και μόνο κάποιος με ...παραπάνω περιέργεια θα σκεφτεί να παίξει τους δίσκους ανάποδα.
 
Τελικά όπως αποδείχθηκε περίπου 15 χρόνια αργότερα, η τότε ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ουδεμία σχέση είχε με τους τρομοκράτες, παρά τα δημοσιεύματα συγκεκριμένων εφημερίδων που κόβαν το κεφάλι τους για το αντίθετο.

Καλά αυτό είναι μεγάλη κουβέντα ( ΠΑΚ κλπ ), αλλά ξεφεύγει από την θεματολογία του φόρουμ.


Ένα που θυμάμαι από αρχές των 90ς, είναι πως γνωστό πρώην ζευγάρι καλλιτεχνών είχε AIDS. Μια χαρά είναι μέχρι σήμερα...
 
Αυτό με τα ανάποδα μηνύματα στους δίσκους μου θυμίζει ένα βιβλιαράκι που είχα ανακαλύψει νέος στην πατρική βιβλιοθήκη, γραμμένο από έναν αρχιμανδρίτη που είχε κάνει μάλιστα και αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου (ήταν γνωστός του πατέρα μου, ο οποίο ελπίζω να μην είχε χάψει τα όσα διάβασε). Ίσως το έχω ξανα-αναφέρει. "Τέρατα και σημεία των σκοτεινών δυνάμεων" όπου ανακάτευε Αγία Αθανασία του Αιγάλεω, Φθορίωση του νερού, Κόκα Κόλα (που την έγραφε "Κοκολά" αν θυμάμαι καλά, μη βρει και κανέναν μπελά), Σατανιστές, Αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας στην Αγγλια, διάβολο στα μαλλιά της Ελισσάβετ (πραγματικό αυτό), Μπάτμαν, σατανικά μυνύματα σε δίσκους παιγμένους ανάποδα κλπ κλπ.

Αλλά νομίζω αυτά ταιριάζουν πιο πολύ σε ένα θέμα με "Conspiracy Theories". Όχι "hoaxes", που είναι απάτες από τσαρλατάνους (Καματερός) ή φαρσέρ (Orson Welles). Η Αθανασία Κρικέτου με τα μηνύματα από την Παναγία ήταν hoax. Αλλά το να γράψεις εναντίον της σε βιβλίο ισχυριζόμενος ότι είναι όργανο του σατανά που βυσσοδομεί εναντίον της Ελλάδας είναι conspiracy theory. Μπορεί ο όρος να είναι καινούργιος αλλά η έννοια είναι παλιά όπως δείχνει το ρετροβιβλίο που ανέφερα (που πρέπει να είχε κυκλοφορήσει δεκαετία του 60 ή αρχές 70, αν και πωλείται ακόμη σε νεότερη έκδοση. Αλλά ο συγγραφέας διαβάζω πέθανε το 1982.

Νομίζω καλό είναι να μείνουμε σε αποδεδειγμένες ρετροαπάτες και να μην επεκταθούμε σε conspiracy theories διότι φοβάμαι ότι όσο παλιές και να είναι αυτές θα οδηγήσουν σε αντιπαραθέσεις και θα τρέχουν να σβήνουν φωτιές οι moderators και τι μας φταίνε οι καημένοι να τους βάζουμε σε κόπο?

Είπα τσαρλατάνος και θυμήθηκα τον Uri Geller, που καταλαβαίνω ότι ένα φεγγάρι είχε κάνει εντύπωση στην Ελλάδα. Είχε πια περάσει η μπογιά του στις ΗΠΑ (τον είχε ξεφτιλίσει για καλά ο Amazing Randi που επαναλάμβανε τα κόλπα του) κι έτσι είχε αναγκαστεί να μεταβεί στις επαρχίες της αυτοκρατορίας όπου δεν τον ήξεραν ακόμη οι ιθαγενείς.
 
σωστά Ελέφαντα δεν είχα σκεφτεί αυτό το διαχωρισμό επίσης πολύ παλιό και διαρκές hoax είναι τα διάφορα αεικίνητα που έχουν προταθεί από κάποιους από τον 15ο αιώνα μέχρι και τις μέρες μας πράγμα που είναι αδύνατο φυσικά από τους νόμους της θερμοδυναμικής επίσης κάποιοι που δήθεν κατόρθωσαν την ψυχρή σύντηξη πράγμα που φυσικά με τις τωρινές μας γνώσεις είναι επίσης αδύνατο.
 
Καλή χρονιά και από εμένα... Να συμπληρώσω 2 Hoaxes από τη μουσική σκηνή - τα οποία ήταν διαδεδομένα στην Ελλάδα- που κατερίφθησαν όταν άρχισα να διαβάζω άρθρα στο διαδίκτυο.
1. Ο Bob Dylan είναι έμπορος όπλων
2. Ο τραγουδιστής των Pavlov's Dog αυτοκτόνησε κάπου στα 70ς επειδή δεν άντεχε να τον «κοροϊδεύουν» για την υπερβολικά «ψιλή» φωνή του.
 
Όταν ήμουν 10 ετών το 2003, εγώ και οι φίλοι μου είχαμε ένα Gamecube. Όταν ήμουν στο σχολείο μια μέρα άκουσα μια φήμη. Στο Animal Crossing, θα υπήρχε ένας μυστηριώδης χωρικός που ονομάζεται "Brutus".
Θα έστελνε δυαδικό κώδικα ως γράμματα.
Εμφανίστηκε μόνο αργά το βράδυ (11μμ - 3πμ) και αν καταφέρατε να του μιλήσετε, μαντέψτε τι?! Η πόλη σας θα διαγραφεί.
 
Οτι ο μπομπ μακφεριν (που τραγουδουσε το don't worry be happy) ηταν νεκρος
 
Oτι γνωστός τραγουδιστής ελληνικού ροκ συγκροτήματος , πέθανε από υπερβολική δόση. Ακόμα ζει....
 
Αυτό με fake θανάτους καλλιτεχνών μου θυμίζει και τη φήμη ότι γνωστό ζεύγος καλλιτεχνών (δεν είναι πια μαζί, αλλά συνεργάζονται, ίσως να είναι και το ίδιο της παραπάνω φήμης πέρι AIDS) παραμονή πρωτοχρονιάς γύρω στο 1997-1998 είχε εξαφανιστεί και είχαν πεθάνει σε τροχαίο. Περιττό να πω ότι ζουν ακόμα.

Φήμες επίσης ακούγονταν στα 90's για διάφορα πάρκα ότι γίνονταν τελετές σατανισμού τα βράδια.

Επίσης επικρατούσε η φήμη στους γονείς ότι τα τατουάζ που βρίσκαμε σε τσίχλες και γλειφιντζούρια είτε περιείχαν ναρκωτικά, είτε ήταν καρκινογόνα.
 
επίσης η φήμη ότι όταν πήγαινες σε κλαμπ και πήγαινες στην τουαλέτα πχ και άφηνες το ποτήρι σου μόνο του μπορεί να σου ρίχναν κάτι μέσα και είτε να σε εκμεταλλεύονταν σεξουαλικά είτε να σε μυούσαν στα ναρκωτικά δεν ξέρω κατά πόσο αληθεύει επίσης και τα περίφημα ποτά "μπόμπες" που πολλές φορές τα φτιάχναν με ξυλόπνευμα και μπορούσαν και να σε τυφλώσουν δεν ξέρω επίσης κατά πόσο αληθεύει. πάντως απ ότι ξέρω όσοι μπήκαν στα ναρκωτικά το κάναν με τη θέληση τους ή τους παρέσυρε η παρέα.
 
Υπάρχουν όμως ουσίες που αν τις ρίξεις σε ποτό ζαλίζουν αυτόν που το πίνει και δεν πολυξέρει τι κάνει. Στην αμερικάνικη αργκό λέγεται Mickey Finn ή date rape drug (ουσιαστικά και το αλκοόλ είναι τέτοιο, αλλά τα χαπάκια ρίχνονται κρυφά). Οπότε είχε βάση η διάδοση, ανεξάρτητα αν η συγκεκριμένη ήταν hoax. Και η νόθευση της αιθανόλης με μεθανόλη είναι επίσης κάτι που γίνεται γιατί η αιθανόλη είναι ελεγχόμενη ουσία με ψηλούς φόρους ενώ η μεθανόλη είναι φτηνότερη. Και προκαλεί τύφλωση. Πρόσφατα διάβαζα για απολυμαντικά χεριών που απαγορεύτηκαν επειδή είχαν μεθανόλη. Οπότε κι αυτή η διάδοση είχε κάποια βάση. Αλλά βέβαια έτσι ένα hoax γίνεται πιο πιστευτό: Αν βασίζεται σε κάτι πιθανό, ακόμη κι ο πιο σκεπτικιστής θα πει "Ρε, λες?"
 
Πίσω
Μπλουζα