100 Days in Palermo (1984)

RIO

Retro Horrormaniac
Joined
12 Νοέ 2009
Μηνύματα
21.013
Αντιδράσεις
68.253


Οι τελευταίοι μήνες της ζωής του Carlo Alberto dalla Chiesa, ηρωικού στρατηγού των Καραμπινιέρων.

Βρισκόμαστε στα 1982 και το Παλέρμο της Σικελίας πλήττεται από ένα κύμα μαφιόζικης βίας. Δικαστικοί, αξιωματικοί της αστυνομίας και πολιτικοί πέφτουν από τις σφαίρες των εκτελεστών και το κράτος δείχνει ανήμπορο να αντιδράσει. Ο δήμαρχος της πόλης μπροστά στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, θα ζητήσει την βοήθεια του στρατηγού dalla chiesa, που είχε διακριθεί στην αντιμετώπιση των Ερυθρών ταξιαρχιών. Η παρουσία του στην πόλη θα αναπτερώσει το ηθικό των κατοίκων και η μαφία θα δεχτεί τα πρώτα πλήγματα. Όσο όμως θα περνάει ο καιρός, ο στρατηγός θα διαπιστώνει πως η εξάρθρωση της μαφίας είναι κάτι αδύνατο, καθώς αυτή προστατεύεται από πολιτικούς και πανίσχυρα οικονομικά συμφέροντα. Μόνος και εγκαταλειμμένος από τους συναδέλφους του, θα δώσει μια τελευταία μάχη με προδιαγεγραμμένο τέλος.

Απαισιόδοξη αστυνομική ταινία, γυρισμένη με ύφος που θυμίζει ντοκιμαντέρ. Ο Giuseppe Ferrara σκηνοθετεί με ρεαλισμό αποφεύγοντας το μελόδραμα και τις περιττές " εκρήξεις ". Η μαφία παρουσιάζεται όπως είναι, χωρίς τους ρομαντισμούς και τις ωραιοποιήσεις , άλλων πιο γνωστών ταινιών του είδους. Εξαιρετικός σε έναν από τους τελευταίους του ρόλους , ο μεγάλος Lino Ventura.

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Οτι πρεπει για το συννεφιασμενο σημερινο μεσημερακι. Θανξ Rio!
 
  • Like
Reactions: RIO
Την είχα δει στα πρώτα εφηβικά μου χρόνια σε VHS. Με είχε εντυπωσιάσει η μαυρίλα που έβγαζε και φυσικά το ότι τελικά δεν αποκαταστάθηκε η έννομη κανονικότητα όπως σε άλλες αστυνομικές ταινίες που είχα δει ως τότε.
 
Tην είχα δει στην ΕΡΤ πολύ παλιά, νομίζω στην Κινηματογραφική Λέσχη του Μπακογιαννόπουλου.

Πολύ αργότερα αγόρασα και την ελληνική βιντεοκασέτα, η οποία όμως είναι ντουμπλαρισμένη.

Αλλά το αστείο είναι άλλο. Κωμικοτραγικό....

Οι 100 μέρες μειώθηκαν στη χώρα μας κατά 95....  

ΤΖΟΥΖΕΠΠΕ ΦΕΡΑΡΡΑ - 100 GIORNI A PALERMO VHS.JPG

Ίσως επειδή η ταινία είναι ντουμπλαρισμένη στα Γαλλικά και ο γαλλικός τίτλος στο οπισθόφυλο γράφει cent να μπερδεύτηκαν κάποιοι όχι και τόσο ...σχετικοί με τη δουλειά με το γαλλικό cinq  ...ποιος ξέρει...

Εδώ δεν έχουμε άσχετη απόδοση τίτλου όπως γινόταν πολλές φορές (δεν μπορώ να ξεχάσω εκείνο το "ο Βαρνάβας, η Εντβίνα, η Μαϊμού και το Μπογκόμολετς !!!! ) αλλά σίγουρα καραμπινάτο λάθος.

Αν είναι δυνατόν πάντως!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα