joe
RetroMasteR
- Joined
- 28 Απρ 2008
- Μηνύματα
- 1.441
- Αντιδράσεις
- 295

Directed by John McTiernan
Uncredited:
Michael Crichton Produced by Michael Crichton
John McTiernan
Andrew G. Vajna Written by Michael Crichton (novel)
John McTiernan (screenplay)
William Wisher Jr. (screenplay)
Warren Lewis (screenplay) Starring Antonio Banderas
Vladimir Kulich
Dennis Storhøi
Clive Russell
Richard Bremmer
Tony Curran
Omar Sharif
Erick Avari
Sven Wollter
Diane Venora
Asbjørn 'Bear' Riis Music by Jerry Goldsmith
Οκ να προλαβω τους γκρινιαρηδες, το ξερω οτι πολυ οριακα θεωρειται ρετρο, αλλα βασιζεται σε ενα πολυ δημοφιλες βιβλιο των 70ς, καθυστερησε κανα 2 χρονια να βγει και δειξτε λιγο συμπονια ποσες ταινιες για Βικινγκς υπαρχουν?
Ο Αραβας ευγενης Ahmad ibn Fadlan αφου ξελογιασε την γυναικα ενος πλουσιου εμπορου και προκαλεσε τον εκνευρισμο του Χαλιφη της Βαγδατης, απεσταλει σαν πρεσβευτης του Ισλαμ στους Βουλγαρους του Βολγα. Σαν μεντορας του στην πρωτη φαση του ταξιδιου λειτουργει ο φιλος του πατερα του, Melchisidek.
Καθως το καραβανι κινουνταν βορεια, συναντησε στις οχθες του ποταμου ενα περιεργο καταυλισμο ο οποιος τους φανηκε εξωτικος. Ηταν ενας οικισμος Βικινγκς οι οποιοι ηταν απασχολημενοι με την κηδεια του βασιλια τους. Ο Melchisidek αφου προσπαθησε ματαια να συνενοηθει στα ελληνικα, βρεθηκε ο Herger o οποιος μιλουσε λατινικα και ετσι μπορεσαν να επικοινωνησουν και να παρακολουθησουν την αναδειξη του νεου αρχηγου στο προσωπο του Buliwyf. Eνος τεραστιου και λιγομιλητου πολεμιστη.
Η αφιξη ενος αγοριου ομως απο την Σκανδιναβια θα αλλαξει ολων τα σχεδια. Η γη του βασιλια Hrothgar και φιλου του πατερα του Buliwyf, δεχεται επιθεση απο εναν ακατανικητο και υπερφυσικο αντιπαλο. Μονο ενας ηρωας μπορει να τους σωσει καθως οι δικοι τους πολεμιστες εχουν σχεδον εξοντωθει.
Μεσω της τελετουργιας της σαμανου αποφασιζεται να σταλουν 13 πολεμιστες. Ο ενας ομως πρεπει να ειναι ξενος. Ετσι ο Ahmad ibn Fadlan επιστρατευεται με το ζορι και ταξιδευει με την ομαδα των Βικινγκς στον αγνωστο Βορρα.
Ο οικισμος του Hrothgar αποτελειται απο γερους και γυναικοπαιδα κυριως, ολοι εντρομοι για τον ερχομο της ομιχλης. Γιατι αυτο ειναι σημαδι της αφιξης των Wendol. Ενας εχθρος πολυπληθης με τερατωδη δυναμη που ερχεται παντα την νυχτα, χτυπα και φευγει χωρις να αφησει ιχνη πισω. Κανεις δεν εχει δει πως μοιαζουν γιατι εκτος απο τα κεφαλια των θυματων τους, παντα παιρνουν μαζι και τους νεκρους τους με αποτελεσμα οι ντοπιοι να πιστευουν πως εχουν να κανουν με υπερφυσικα οντα.
Η ομαδα των ηρωων οργανωνει τους χωρικους και συντομα αντιμετωπιζουν τις πρωτες επιθεσεις. Εκει καταλαβαινουν πως εχουν να κανουν με μια ομαδα πρωτογονων ανθρωποφαγων που ντυνονται με αρκουδοτομαρα. Επισης καταλαβαινουν πως πρεπει να παρουν πρωτοβουλια γιατι αλλιως απλα οι Wendol θα τους ξεπαστρεψουν με αλλεπαληλες επιδρομες.
Ετσι αφου παιρνουν πληροφοριες απο μια γρια, αποφασιζουν να επιτεθουν στο συμπλεγμα σπηλιων που κατοικουν με στοχο να εξοντωσουν την ''Μητερα'' και αρχηγο της μητριαρχικης κοινωνιας τους.
Η αποστολη εκτελειται ομως οι απωλειες ειναι βαριες, ο Buliwyf ειναι δηλητηριασμενος απο την Μητερα και ολοι ξερουν οτι οι Wendol θα προσπαθησουν να εκδικηθουν. Οχυρωνονται λοιπον στο χωριο και προετοιμαζονται για την μεγαλη μαχη που δεν θα αργησει....

Η ταινια βασιζεται πανω στο βιβλιο του Michael Crichton ''Εaters of the dead''. Eνα βιβλιο που εκανε αρκετο παταγο οταν εκδοθηκε (1976). Ο Crichton θελοντας να αποδειξει οτι κλασσικες ιστοριες οπως αυτη του Beowolf εχουν παντα μια ρεαλιστικη βαση, αποφασισε να δημιουργησει ενα ψευδοιστορικο υποβαθρο. Αφου διαβασε τις αληθινες περιπετειες του Ahmad ibn Fadlan, ο οποιος οντως πηγε μεχρι το Βολγα και συναντησε Βικινγκς, αποφασισε να το τραβηξει και να παει παραπερα την ιστορια. Το βιβλιο γραφτηκε με τροπο που θυμιζει απομνημονευματα ενος οδοιπορου. Θυμιζει αρκετα γραπτα αρχαιων ιστορικων.
Περιλαμβανει πληθος παραπομπων σε φανταστικους συγγραφεις ενω καμωνεται οτι ειναι αποτελεσμα συναρμογης πολλων διαφορετικων μεταφρασεων απο Αραβες και Ευρωπαιους. Το επαιξε τοσο ωραια που πολλοι πιστεψαν οτι οντως ηταν ενα ιστορικο χειρογραφο προκαλωντας συγχιση και γελιο στην ακαδημαικη κοινοτητα.
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή: