16 Bit Consoles vs PC (εκείνης της εποχής)

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Leon
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

Leon

RetroNuts!
Joined
27 Σεπ 2008
Μηνύματα
2.119
Αντιδράσεις
1.053
Η "αιώνια μάχη" pc gaming - console gaming αλλά 25 περίπου χρόνια πριν. Εκείνη την εποχή είναι που το PC gaming ξεπερνά τα υπόλοιπα home computers και γίνεται η αιχμή του computer gaming, οπότε νομίζω ότι μιλάμε για τον πρώτο γύρο PC VS. Console gaming (πριν ήταν το γενικότερο computer vs. console gaming θα έλεγα). Διαλέξτε πλευρά και FIGHT! :D

Ας δούμε μερικά στοιχεία.

Hardware

Οι κονσόλες είχαν custom hardware που είχε ως σκοπό ένα και μόνο πράγμα: να κινεί sprites. Αντίθετα το PC αν και του έλειπε το custom hardware για 2D scrolling games η ωμή υπολογιστική ισχύ της εποχής έδωσε τη δυνατότητα στους game developers να πειραματιστούν με το 3D και να δημιουργήσουν νέα είδη παιχνιδιών. Φυσικά στο PC υπήρχε τεράστια εξέλιξη από το '89 (κάπου στην αρχή της τέταρτης γενιάς) στο '94 (προς το τέλος της) όπου εκεί πλέον το PC είχε τεράστιο προβάδισμα στο hardware σε όλα τα είδη παιχνιδιών.

Τα cartridges περιόριζαν πάρα πολύ το μέγεθος των παιχνιδιών στις κονσόλες ενώ η στάνταρ ύπαρξη σκληρού δίσκου στο PC επέτρεπε την ανάπτυξη τίτλων που καταλάμβαναν πολλά megabyte. Φυσικά υπήρχαν και το CD ROM που αν και υπήρχαν τόσο στις κονσόλες (PC Engine, Mega Drive) όσο και στο PC στο δεύτερο ήταν πολύ πιο διαδεδομένα.

Τιμή


Εννοείται ότι οι κονσόλες ήταν πάμφθηνες σε σχέση με ένα top gaming PC της εποχής. Η "εξισορρόπηση" ερχόταν με τα παιχνίδια τα οποία λόγω cartridge ήταν πανάκριβα και πάρα πολύ συχνά η αγορά import cartridges (ακόμα ακριβότερα) ήταν μονόδρομος αφού είτε δεν υπήρχε PAL έκδοση του παιχνιδιού είτε αργούσε πάρα πάρα πολύ. Αντίθετα τα PC games ήταν σαφώς φθηνότερα ιδίως αν τα αγόραζες από τον LeChuck. ;) (τς-τς...Ντροπή!)

Ευκολία χρήσης


Στο DOS "μάχη' με την extended και την expanded memory για να παίξει το παιχνίδι, "μάχη" με IRQ και DMA για να παίξει η κάρτα ήχου κτλ. ενώ οι κονσόλες ήταν Plug 'n' play.

Που έπαιζες


Σε αντίθεση με αργότερα που το PC μπήκε ακόμα και στο σαλόνι κάτω από την τηλεόραση εκείνη την εποχή το PC βρισκόταν αποκλειστικά στο γραφείο. Και τότε έπαιζες σε μια 15άρα οθόνη ενώ αντίθετα με τις κονσόλες καθόσουν στον καναπέ και έπαιζες σε μια σχετικά μεγάλη (για την εποχή) τηλεόραση. Σαφές προβάδισμα για τις κονσόλες.

Χειρισμός


Στο PC υπήρχε το mouse/keyboards και αν ήθελες flight sticks για simulators. Από joypads γιοκ (καλά υπήρχαν αλλά δεν ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένα) οπότε υπήρχε σαφές μειονέκτημα στα action games σε σχέση με τις κονσόλες και το γνωστό πλεονέκτημα που έχει το mouse/keyboard στα άλλα είδη παιχνιδιών.

Online


Κονσόλες γιοκ, το PC κάνει τα πρώτα βήματα. Και για να παίζεις online multiplayer και για να κατεβάζεις παιχνίδια από τις BBS της εποχής. Μεγάλες εποχές PD/Shareware gaming (κάτι σαν το σημερινό indie gaming ας πούμε).

Games


και εδώ υπάρχει η τεράστια διαφορά που δεν συναντάμε πια τόσο έντονα. Σε αντίθεση με σήμερα που τα περισσότερα παιχνίδια εμφανίζονται τόσο σε PC όσο και σε κονσόλες (αν και ακόμα και τώρα υπάρχουν κάποια "κάστρα" που δεν πέφτουν: fighting games π.χ. στο PC είναι ελάχιστα όπως και ελάχιστα είναι τα strategy στις κονσόλες) τότε υπήρχαν κανονικά στρατόπεδα στο gaming. Platform games, shoot 'em ups, beat 'em ups, sports games και γενικά action games έβρισκες στις κονσόλες ενώ simulators, adventures, strategy (αλλά και τα νεοεισλθέντα FPS games) έπαιζες στο PC. RPG υπήρχαν και στα δύο αλλά τελείως διαφορετικά, στις κονσόλες ήταν τα jRPGs ενώ στα PC τα western RPGs. Τα παιχνίδια που υπάρχουν και σε κονσόλες και σε PC (για να κάνουμε και απευθείας σύγκριση) ήταν λίγα σε σχέση με το τι συμβαίνει τώρα. Άλλη φιλοσοφία gaming. Και λόγω τιμής και λόγω του ότι το gaming ήταν δευτερεύουσα λειτουργία (το κυριότερο ήταν η δουλειά...λέμε τώρα :D ) το PC απευθυνόταν σε ενήλικο κοινό οπότε είχε πιο "σοβαρά" genres σε σχέση με τα arcade games των κονσολών που απευθύνονταν περισσότερο σε παιδιά.

Στις 16 bit consoles της εποχής νομίζω ότι βλέπουμε το απόγειο των παιχνιδιών που παίζαμε στην 8 bit περίοδο ενώ στο PC βλέπουμε την αρχή του σύγχρονου gaming. Εισαγωγή 3D σε όλα σχεδόν τα genres, online multiplayer, FPS, real time strategy, survival horror, open world games, κλπ, έκαναν την εμφάνισή τους τότε στο PC που προσέφερε ότι πιο πρωτοποριακό υπήρχε στο gaming. Γιαυτό νομίζω ότι εκείνη η εποχή είναι η πιο καθοριστική στη "μάχη" και η περίοδος που δημιουργούνται τα διάφορα στεγανά και οι γνωστές προκαταλήψεις που έχουν οι PC gamers και οι Console gamers για τα "αντίπαλα" συστήματα (που πλέον δεν ισχύουν ή υπάρχουν σε πολύ μικρότερο βαθμό).

Τι προτιμούσατε τότε; Τι προτιμάτε τώρα; Μπορούμε να κάνουμε και συγκρίσεις παιχνιδιών για να δούμε τι υπερείχε και που.
 
Τότε ξεκάθαρα τις 16bit κονσόλες.

Ήταν μία περίοδος όπου οι κονσόλες ήταν κονσόλες, βλέπαμε πολλές αποκλειστικότητες και κυρίως, οι περισσότερες εταιρείες είχαν φτάσει, από ένα σημείο και μετά, στην πλήρη εξειδίκευση πάνω στο hardware που δούλευαν με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται γραφικά καλύτερα απ'τα αντίστοιχα των PCs ή τουλάχιστον σου έδιναν αυτή την εντύπωση.

Πλέον, πολύ απλά δεν υπάρχουν κονσόλες. Είναι PCs (με όλες τις συναφή λειτουργίες του)σε συσκευασία κονσόλας κι ακόμη χειρότερα δε βλέπουμε πολλές αποκλειστικότητες, η παραγωγή τίτλων είναι μικρότερη από ποτέ λόγο της ταχύρυθμης τεχνολογικής εξέλιξης που απαιτεί ολόκληρα studios ενώ άλλες εποχές μπορούσan κι ένα-δύο άτομα να φτιάξουν κάτι κ.α

Τώρα PC για μένα, το console gaming όπως το γνωρίζαμε έχει πεθάνει έτσι κι αλλιώς.
 
Τοτε οτι παιχνιδια να μου εδινες επαιζα και σε οτι πλατφορμα και να ηταν , δεν ειχα κολληματα :P . Αλλα γενικα και λογω ηλικιας η κονσολες με βολευαν καλυτερα ηταν πανευκολες στο να παιξουν και μπορουσα να παιζω τα αγαπημενα μου τοτε πλατφορμς και fighting που δεν υπηρχαν αλλου!

Τωρα προτιμω κονσολες και παλι λογω οτι ο ελευθερος χρονος ειναι πολυ λιγος δεν εχω χρονο για πολλα πολλα, βαζω το παιχνιδι και παιζω. Επισης τα περισσοτερα παιχνιδια που παιζω ειναι Nintendo exclusives αρα η κονσολα για μενα ειναι μονοδρομος :) .
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Για ποια εποχη μιλαμε? γιατι τουλαχιστον πριν τα 32μπιτ, το pc gaming ηταν ενα αστειο, μονο adventures επαιζες. Για να παιξεις ενα command 'n' conquer στο pc ηθελες hardware αξιας 500 χιλιαδων δραχμων. Δηλαδη να συγκρινουμε 32bit pc με 386 και 486, με τις 16μπιτ κονσολες? εχω μπροστα μου το κουτι του Dune (οχι το adventure, το real time strategy) και για να παιξει σε pc απαιτει τουλαχιστον : directΧ, windows95, pentium 90MHZ, προτινεται 133 ή γρηγοροτερος, 16ΜΒ ραμ, τουλαχιστον 2ΜΒ καρτα βιντεο, συμβατη με direct draw, καρτα ηχου συμβατη 100% με direct sound, 4X CD-ROM, ποντικι 100% συμβατο με microsoft. Το ιδιο παιχνιδι (και ακομα καλυτερο) παιζει σε ps1 με 2ΜΒ ραμ και cdrom, που τοτε κοστιζε 50.000 δρχ, δηλαδη το 1/10 που κοστιζε το απαιτουμενο pc για να παιξει.

Κονσολες και παλι κονσολες, ειτε 16μπιτ, ειτε περισσοτερα.
 
Εδώ εγώ δεν θα κοίταζα το ποιος ήταν "καλύτερος" αλλά το ποιος ήταν λιγότερο "χειρότερος".. Και για να το πω λίγο πιο απλά..

Τα PC ΙΣΩΣ και να είχαν λίγο περισσότερα υπέρ, ΙΣΩΣ και να ήταν και λίγο καλύτερα, ΙΣΩΣ και να είχες και λίγο περισσότερες επιλογές και ελευθερία, που λίγο ή πολύ υπήρχε πάντα ή και ακόμα και σήμερα.

Όμως οι κονσόλες μάλλον είχαν τα λιγότερα "κατά" - "μείον" αν μιλάμε για παιχνίδια και ΜΟΝΟ για παιχνίδια... Και γιαυτό μάλλον ήμουν και είμαι "κονσολάς".

1. Η ευκολία.. Όταν τότε στα PC για να παίξεις ένα παιχνίδι έπρεπε να μπλέξεις με γραμμές εντολών, DOS, κλπ, στην κονσόλα πατούσες ένα κουμπί και ήσουν βασιλιάς!

2. Βολικότητα... Όταν τότε το PC, και όπως ειπώθηκε, ήταν "φυλακισμένο" στο γραφείο, την κονσόλα την έβαζες και σε μία σακούλα και την πήγαινες όπου ήθελες!

3. Οικονομικό θέμα.. Ναι μεν τα παιχνίδια στα PC ήταν από πολύ πιο φθηνά ως και τσάμπα από τον θείο, όμως η αρχική αγορά ενός gaming PC γι εκείνες τις εποχές ήταν ένα τεράστιο ποσό για τον μέσο καταναλωτή! Και μην ξεχνάμε και τον "κανόνα - φήμη" (Προσωπικά με τα PC άρχισα να ασχολούμαι πολύ αργότερα και δεν ξέρω αν ήταν και 100% αλήθεια..) που έλεγε ότι κάθε 6 μήνες θα έπρεπε να κάνεις και κάποια αναβάθμιση.

Και μπορεί από την άλλη να ήταν πιο ακριβά τα παιχνίδια, όμως (Αν θυμάμαι καλά τις τιμές..) τα 50-60-70.000δρχ σε καμία περίπτωση δεν συγκρίνονταν με τα 300-400-500.000+ που θα ήθελες για ένα PC.

4. Και πολύ σημαντικό για εμένα.. Όταν με την κονσόλα έπαιζες στην 21"+, στο PC ήσουν με 14-15" οθονούλα.

Τώρα για να έρθουμε στο σήμερα, θα συμφωνήσω απόλυτα με τον Scatman!!

Οι ψαλίδα και στα υπέρ και στα κατά έχει κλείσει υπερβολικά, οι κονσόλες έχουν πάψει να είναι κονσόλες εδώ και αρκετά χρόνια, και η νέα γενιά ως αυτή την στιγμή φαίνεται να υπόσχεται τα χειρότερα...

Έτσι και εγώ, αυτή την στιγμή, ΑΝ έπαιρνα κάτι, αυτό θα ήταν ένα PC μεταξύ 500 και 700?, θα το έβαζα σε ένα μικρό κουτάκι, θα το πέταγα πίσω από την TV μου, θα είχα καλύτερα γραφικά από τις κονσόλες (Παλιές και νέες.) στα περισσότερα παιχνίδια (Παλιά και νέα!). Και δεν θα περίμενα ΑΝ και ΠΟΤΕ θα επανεκδοθεί στις νέες κονσόλες κάποιο παλιά παιχνίδια για να τρέχει στα 1080.), και θα ήμουν ΑΡΧΟΝΤΑΣ!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Καταρχάς θα πρέπει να ορίσουμε και κάποιο χρονολογικό όριο. Οι 16bit κονσόλες υπάρχουν από το 88-89. Εκείνη την εποχή τα PCs ακόμα καλά καλά δεν είχαν ξεπεράσει την Amiga ας πούμε, ως gaming μηχανήματα. Υπήρχαν κάποια πολύ καλά Strategy games, κάποια RPGs τα οποία όμως ήταν και πολύ απαιτητικά (για λίγους θα έλεγα) κάποια adventures που μόνο αν είχες VGA άξιζαν και κάποια flight simulators που ακόμα και αν είχες το ποιο ακριβό/δυνατό σύστημα, τα έπαιζες στα 10 fps.

Εκείνη λοιπόν την εποχή, οι κονσόλες ήταν πολύ καλύτερες κατά την άποψή μου. Ομως η 16bit γενιά κράτησε μέχρι το 1995 (να μην πω 96). Υπήρξε μία ραγδαία εξέλιξη στα PC games από το 90 μέχρι το 95. Εγώ θα σταθώ σε ενα μόνο παιχνίδι. Το 1993, όταν οι 16bit κονσόλες ήταν στο απόγειο της "καριέρας" τους, βγήκε το Doom. Οταν λοιπόν είδα αυτό το παιχνίδι σε έναν 486 που είχε ο πατέρας ενός φίλου, ξέχασα ότι ήξερα από games. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, εκεί που είχα τα PC ως ένα ακριβό και περίεργο gaming machine, για περίεργα γούστα, ξαφνικά στο μυαλό μου μεταμορφώθηκε σε ένα πραγματικό "dream machine".

Εμπειρία σαν το Doom, το 1993 ήταν το κάτι το οποίο οι κονσόλες δεν μπορούσαν να στο δώσουν. Αν και αργότερα βγήκε το Jaguar το οποίο είχε μία αρκετά καλή έκδοση του παιχνιδιού, ωστόσο μιλάμε για 16bit κονσόλες οπότε δεν μετράει. Και η έκδοση του 1995 στο SNES δεν έχει καμία σχέση με το παιχνίδι του PC. Συγκριτικά είναι απλά μια μικρή γεύση από το Doom και όχι το ίδιο το παιχνίδι.

Οπότε αν με ρώταγες τότε τι θα προτιμούσα να έχω, η αλήθεια είναι ότι θα σου έλεγα πως αν είχα λεφτά, θα προτιμούσα ένα PC, μόνο και μόνο για το Doom. Ουσιαστικά, η άποψή μου ήταν "ότι πληρώνεις, παίρνεις".

Edit: Σήμερα απλά προτιμώ τα PC. Αν εξαιρέσεις την Nintendo, οι άλλες εταιρίες και τα exclusives τους απλά μου είναι αδιάφορα. Και συμφωνώ στο ότι πλέον δεν είναι πραγματικά κονσόλες. Οταν πρέπει να κάνεις install το παιχνίδι για να παίξεις, ή να περιμένεις για patch για να μην σου σπάει τα νεύρα, τότε δεν μιλάμε για κονσόλες.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Αυτο που λες και εχεις δικιο, και αυτο που ειπα και εγω πιο πανω ειναι το βασικοτερο, για ποια χρονολογια μιλαμε.

Συγκρινες το Doom σε ενα 32μπιτο πισι που τοτε κοστιζε 500 χιλιαρικα, με τα παιχνιδια του ΜD σου, που κοστιζε το 1/10 ?

Γιατι να δωσω το 1993 τοσα χρηματα, ενω επερνα ενα MD και επαιζα και ενα SF2 της προκοπης ? να μην μιλησω για αμιγκα που επαιζα 1000 παιχνιδια της προκοπης. και στο MD θα επαιζα και ενα MK2 την επομενη χρονια, και ενα MK3 την μεθεπομενη, και δεν θα μου ελεγαν σε ενα εξαμηνο οτι το 486 που κοστισε 500 χιλ δεν παιζει γιατι ειναι παλιο και να παρω pentium.

Εαν καποιος ηταν φανατικος με adventure ή με flight sim, ναι τοτε να παρει πισι (εαν δεν ηξερε την αμιγκα), αλλα για ολα τα αλλα οι κονσολες ηταν μια χαρα. Μην σου πω οτι καλυτερα να ετρωγα τα 500 χιλιαρικα στα ουφαδικα και να μου εμεναν και για σουβλακια.

EDIT : Φιλικα ετσι, επειδη σε ξερω τα γραφω αυτα, μην παρεξηγηθουμε κιολας!

EDIT no2 : εγω οσα παιχνιδια επαιξα σε δυνατα πισι μεχρι το 1995, κανενα δεν μου φανηκε καλυτερο απο τα 16μπιτ. Οταν ειχαν πλησιασει λιγο τα 16μπιτ, τοτε βγηκε το ps1 και παλι η διαφορα εγινε τεραστια.

Και επειδη τωρα ειδα το EDIT σου φιλε imgema, συμφωνω απολυτα, τωρα πια παει το πλεονεκτημα των κονσολων. Οταν εχεις λειτουργικο συστημα, patch, install, update και το κυριοτερο η κονσολα στοιχιζει το ιδιο με το πισι και οχι το 1/10, τοτε ναι οι κονσολες δεν εχουν τα πλεονεκτηματα που ειχαν.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Φίλε Mike δεν διαφωνώ στο θέμα της τιμής. Σίγουρα το να έπαιρνες τότε ένα PC για να παίξεις 2-3 φοβερά παιχνίδια δεν ήταν και το πιο συμφέρον αλλά πραγματικά, το Doom μου είχε κάνει τόση πολύ εντύπωση που αν είχα λεφτά τότε θα το έκανα σίγουρα. Οπότε διαφωνώ με το 2ο edit σου. To Doom ήταν έτη φωτός μπροστά από τα 16bit παιχνίδια (εν έτη 1993) όχι μόνο τεχνολογικά αλλά και σαν εμπειρία. Ακόμα και στα arcades που πήγαινα και έβλεπα τα state of the art του Gaming, πάλι το Doom δεν το φτάνανε (για μένα). Και υπήρχανε και πολλά άλλα games (που θα αναφέρω μετά) που δεν θα μπορούσαν οι 16bit κονσόλες να "σηκώσουν".

Επίσης, μιας και ανέφερες τα Mortal Kombat, οι εκδόσεις στα PC ήταν πολύ ανώτερες από ότι στις κονσόλες. Ειδικά στα MK2 και ΜΚ3 (για το πρώτο δεν είμαι σίγουρος). Το SF2 ήταν χάλια αλλά το Super SF2 ήταν πολύ καλό.

Οσο για την τεράστια διαφορά που λες από το 95 και μετά, νομίζω υπερβάλεις. Παιχνίδια όπως τα Duke Nukem 3D και Quake (πριν βγουν οι κάρτες 3D) ήταν στα ίδια επίπεδα με τις 32bit κονσόλες, εκτός αν είχες Pentium οπότε εκεί τις ξεπέρναγες ακόμα.

mike είπε:
EDIT : Φιλικα ετσι, επειδη σε ξερω τα γραφω αυτα, μην παρεξηγηθουμε κιολας!.
Εδώ δεν παρεξηγηθήκαμε στο Amiga vs κονσόλες topic, εδώ θα αρχίσουμε? :P

Edit: Και μιας και αναφέρθηκε το θέμα, ας δώσω μία λίστα παιχνιδιών στα PC τα οποία κυκλοφόρησαν κατά την διάρκεια της 16it κονσολογενιάς, πριν βγουν οι 32bit κονσόλες:

Doom 1-2

Alone in the Dark 1-2-3

Ultima Underworld

System Shock

Star Wars: X-Wing

Indycar Racing 1-2

Magic Carpet

Rise of the triad

Quarantine

Elder Scrolls Arena

Nascar Racing

Crusader: No remorse

Descent

Αυτά είναι κάποια games που θυμάμαι να έπαιξα/είδα πριν έρθει το PS1 στην Ελλάδα. Κανένα από αυτά δεν θα μπορούσε να υπάρξει σε 16bit κονσόλα. Και δεν έχω βάλει καθόλου adventures ή simulators μέσα. Αυτό αποδεικνύει ότι τα PC είχαν ξεπεράσει τις 16bit κονσόλες πιο νωρίς από ότι ίσως θυμόμαστε. Κάποια από αυτά τα games (Alone in the Dark, Ultima Underworld) βγήκαν το 1992!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Προφανώς το κόστος των PC's ήταν απωθητικό τότε, και παρόλο που υπήρχαν αρκετά εντυπωσιακά παιχνίδια, ελάχιστοι είχαν τη δυνατότητα να αποκτήσουν δυνατά εργαλεία που να τα "σήκωναν". Oπότε η Amiga και τα κονσόλια, ήταν μια χαρά - και πολύ φθηνότερες λύσεις. Αλλα , όταν έβλεπες Doom, Descent κλπ, ένα λουμπάγκο το πάθαινες. Ντάξει και οι αμιγκάδες είχαμε το Gloom, και το Alien Breed 3D (όσοι είχαν επενδύσει σε μεγαλύτερες αμιγκες/cd32) αλλα δεν υπήρχε σύγκριση. Μαζί σε όλα αυτά και η δύναμη του λειτουργικού, η εισβολή των multimedia cd roms κλπ-κλπ...Εκεί βέβαια ανήκει και το 3DO στην εξίσωση, αλλα είναι άλλη ιστορία (κακώς το ξεχνάμε κατα τη γνώμη μου)

Εγώ PC πήρα το 97, μέχρι τότε είχα amiga,snes,gameboy και στο τέλος Playstation το οποίο φτούρησε μια χαρά μέχρι να φτάσω στο αμήν !. Όταν πήρα PC τα παράτησα ολα και έγινα PCάς ! Σπουδαία εποχή, εκπληκτικά παιχνίδια, καμία σχέση με τις κονσόλες (μιλάω για το 97 μέχρι και το 2007).

Τώρα όμως, πάλι θα πήγαινα προς κονσόλα μεριά, ήδη την έχω καταβρεί (απο το 07-08) με το PS3 και το PC τρώει σκόνη. Καναπές και joypad, δεν μπορώ να επιστρέψω στο mouse/keyboard/γραφείο mode.

Αρα, επειδή στην περίπτωση μου ειναι λίγο πιο μπλεγμένα τα πράγματα :

TOTE (16bit) Amiga (lol)

META (32bit) Playstation

ΑΡΓΟΤΕΡΑ (32->XXXbits) PC

TΩΡΑ Ξαναμανά Playstation
 
Παιδιά μόνο ο 486 σαν επεξεργαστής ήταν σε άλλη κλάση από τους επεξεργαςτές που χρησιμοποιούσαν οι κονσόλες. Μπορεί ακόμα και σήμερα να μην γουστάρω την x86 αρχιτεκτονική αλλά από ταχύτητα δεν πιάνεται.
 
Other_Reality είπε:
Καναπές και joypad, δεν μπορώ να επιστρέψω στο mouse/keyboard/γραφείο mode.
Βασικά αυτό είναι και το μεγαλύτερο ατού των κονσολών αυτή τη στιγμή (αφού όλα τα άλλα ατού τα έχουν χάσει σχεδόν). Ομως πλέον μπορείς να το κάνεις και στο PC αυτό, αν και δεν είναι τόσο πρακτικό (αφού τα Windows θέλουν keyboard/mouse) αν όμως ασχολείσαι με το Steam και εγκαθιστάς games εκεί, υπάρχει το big picture mode το οποίο κυριολεκτικά κάνει το PC σου να μοιάζει με κονσόλα (και το UI το ελέγχεις με το gamepad). Αλλά γενικά, έχει βελτιωθεί πολύ το θέμα των joypads στα PC games αφού έτσι κι αλλιώς βγαίνουν ένα σωρό console ports, μερικά μάλιστα σου λένε ότι για να τα ευχαριστηθείς θες joypad (Dark Souls, Dead Space κλπ) Και φυσικά, όλες οι τηλεοράσεις πλέον μπορούν να γίνουν PC monitors :)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Imgema είπε:
Βασικά αυτό είναι και το μεγαλύτερο ατού των κονσολών αυτή τη στιγμή (αφού όλα τα άλλα ατού τα έχουν χάσει σχεδόν). Ομως πλέον μπορείς να το κάνεις και στο PC αυτό, αν και δεν είναι τόσο πρακτικό (αφού τα Windows θέλουν keyboard/mouse) αν όμως ασχολείσαι με το Steam και εγκαθιστάς games εκεί, υπάρχει το big picture mode το οποίο κυριολεκτικά κάνει το PC σου να μοιάζει με κονσόλα (και όλα γίνονται με το gamepad). Αλλά γενικά, έχει βελτιωθεί πολύ το θέμα των joypads στα PC games αφού έτσι κι αλλιώς βγαίνουν ένα σωρό console ports, μερικά μάλιστα σου λένε ότι για να τα ευχαριστηθείς θες joypad (Dark Souls, Dead Space κλπ) Και φυσικά, όλες οι τηλεοράσεις πλέον μπορούν να γίνουν PC monitors :)
Φυσικά, αλλα δεν είναι μόνο αυτό, γενικά η φιλοσοφία (λειτουργικό, άνοιγμα/κλεισιμο ασύρματα με το joypad, ομοιογένεια στα controls κλπ). Το PC το έχω συνδέσει στην TV μονάχα για να παίξω Virtua Striker 2 step 1.5 μέσω supermodel emulator στην 50άρα, με το arcadejoy του Ιορδάνη, lol...
 
Other_Reality είπε:
Φυσικά, αλλα δεν είναι μόνο αυτό, γενικά η φιλοσοφία (λειτουργικό, άνοιγμα/κλεισιμο ασύρματα με το joypad, ομοιογένεια στα controls κλπ). Το PC το έχω συνδέσει στην TV μονάχα για να παίξω Virtua Striker 2 step 1.5 μέσω supermodel emulator στην 50άρα, με το arcadejoy του Ιορδάνη, lol...
Εγώ πάντως έχω κατεβάσει το xpadder και έχω φτιάξει ένα profile με το οποίο ελέγχω τα Windows με το joypad. Δεν είναι και το πιο βολικό αλλά λειτουργεί μια χαρά! Το μόνο που δεν μπορώ να κάνω είναι να ανοίξω το μηχάνημα, όλα τα άλλα γίνονται (αράζω στο κρεβάτι και σερφάρω στο internet πχ, με λίγο zoom για να διαβάζω). Και το κυριότερο, ανοίγω όλους τους emulators που έχω με το Hyperspin οπότε δεν χρειάζεται ποτέ να αγγίξω το πληκτρολόγιο ούτε τότε.

Παντως ωραίο το Virtual Striker 2 στο Supermodel.... :)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μιλοντας σχεδον αποκλειστηκα με τα δεδομενα της Ελληνικης αγορας αλλα και πραγματικοτητας, εχουμε και λεμε.

Hardware

Οι κονσολες ειχαν την πολυτελεια να.. παιζουν τα παντα. Η προβλεπομενη ασυμβατοτητα ηταν παρα πολυ κοντα στο μηδεν. Αγοραζες κατι, το επαιζες, τελος. Καλη τυχη να παιξεις κατι σε υπολογιστη. Ασυμβατοτητες υλικου και λογισμικου, ελειπεις οδηγοι, προβληματικα μεσα αποθηκευσης. Ολα αυτα στις κονσολες ηταν εξωπραγματικα.

Τιμη

Στην Ελλαδιτσα τελη 80 μεχρι και μεσοτελη του 90, η κατοχη υπολογιστη ηταν χομπυ των ελαχιστων. Ξεχνιουντε αυτες οι τιμες; Ενα ανταγωνιστικο συστημα κοστιζε κοντα οσο ενα αμαξι, και ενα μεγαθηριο δεν ειχε μεγαλη αποκλιση απο ενα σπιτι!!!! Τα cartridge ηταν οντως ακριβοτερα απο τις δισκετες, αλλα και τα (αυθεντικα παντα) παιχνιδια των υπολογιστων δεν ηταν ποτε σε τιμες χωμα. Μην ειμαστε υπερβολικοι. Και στους υπολογιστες υπηρχαν πανακριβα παιχνιδια, και παιχνιδια σπανια, και παιχνιδια εισαγωγης οπου κοστιζαν ισαξια χρηματα με των κονσολων.


Ευκολια χρησης


Μιλαμε για τριποντο πισω απο την σεντρα για τις κονσολες. Το δυσκολοτερο πραγμα ηταν να συνδεσεις το καθε μηχανημα με καλωδιο RFU μεσα απο την τηλεοραση.. Οι υπολογιστες; Επρεπε να παλευεις με τα DOS/Win 3.1 και να κανεις διατριβη στο τι λειτουργει πως και ποτε. Και αν δεν ειχες φυσικα καποια εξωτικη ασυμβατοτητα η καποιο αλλο περιεργο προβλημα.

Που επαιζες

Οπως πολυ σωστα ειπωθηκε, οι υπολογιστες δεν μπορεσαν ποτε να τα βαλουν με τις κονσολες στο σαλονι. Πως να συνδεθουν καταρχας; Τα tv modulators κοστιζαν μια περιουσια και ο χειρισμος αποτρεπτικος. Ισοπεδωτικη νικη για τις κονσολες και εδω.

Χειρισμος

Στον υπολογιστη ειχες την πολυτελεια του πληκτρολογιο, ζωτικης σημασιας για adventures και text rpgs. Φυσικα υπηρχαν και τα ποντικια οπου βοηθουσαν την κατασταση. Controllers/Gamepads υπηρχαν, αλλα δεν ηταν ουτε καλα, ουτε διαδεδομενα. Και τα περισσοτερα ηταν και πανακριβα. Σε καμια των περιπτωσεων δεν θα μπορουσανε να συγκριθουν τοτε με τα αντιστοιχα των κονσολων. Τα τοτε simulators ηταν τοσο πρωιμα οπου δεν ειχαν την μετεπειτα απηχηση, καθως και τα σωστα sticks κοστιζαν επισης πολλα χρηματα.

Online

Το θεμα υποτιθεται πως ειναι για να συγκρινουμε τα πραγματα για 25 χρονια πριν περιπου. Ας υποθεσουμε πως εχουμε καποια χρονια ακομα + για να βαλουμε και το διαδυκτιο στην εξισωση.

Καλως λοιπον, οι υπολογιστες συνδεοντε στο διαδυκτιο. Ποιοι μπαινανε αρχες και μεση του 90; Η προσβαση τοτε ηταν τοσο ακριβη, ασταθης και προβληματικη οπου προσωπικα δεν θελω να την θυμαμαι. Το δικτυο ηταν απανθρωπο και η τιμολογιακη πολιτικη απευθυνοταν σε ανθρωπους που αντι νερο πινανε σαμπανια ξερω γω. Μπορει στην Ελλαδα να μην υπηρχε διαδυκτιακο παιχνιδι στις κονσολες (εξω υπηρχε κανονικα), αλλα υπηρχε παιχνιδι δευτερου ως τεταρτου η και παραπανω παικτη, πραγμα ασυνηθες και δυσκολο τεχνικα για τους υπολογιστες.

Games

Περι ορεξεως. Σε καποια ειδη κυριαρχησαν οι κονσολες, σε καποια αλλα οι υπολογιστες. Οπως δεν γνωρισαν επιτυχια τα adventures στις κονσολες, παρομοιος τα platforms ηταν πολυ υποδιεστερα στους υπολογιστες. Δεν ξερω τι θεωρει ο καθενας παιδικο η ωριμο και μεγαλιστικο, θα κατσω και θα απολαυσω παντως με μεγαλη ευχαριστηση το "παιχνιδικο" Yoshi's island απο ενα τυχαιο 3D παιχνιδι των υπολογιστων οπου βλεπεις μονο τετραγωνα πραγματα, λογω του οτι πηρε καποια χρονια να αξιοποιηθει η τεχνολογια και να βγαζουν καλυτερα παιχνιδια. Και το καλυτερο ειναι πως δεν χρειαζοτανε να επενδυσουμε μια περιουσια για κατι το οποιο ηταν πρακτικα αχρηστο ενα χρονο επειτα.

Τοτε ειχα και θα ξαναεπελεγα κονσολα. Πλεον υπολογιστη και θα παραμεινω ετσι. Το προβλημα με τις κονσολες ειναι οτι καποια στιγμη αρχισαν να προσπαθουνε να γινοντε υπολογιστες, πραγμα πως δεν θα καταφερουνε να κανουν ποτε.
 
Αν και με κονσόλες ασχολούμαι από το δημοτικό, Η/Υ αγόρασα ώντας φοιτητής και ποτέ δεν ήμουν hardcore παίκτης παιχνιδιών στο PC. Άντε κανένα Worms κανένα Fifa, NBA Live και μερικά ακόμη. Παρόλαυτα, θα προτιμήσω τις κονσόλες για τις ευκολίες που αναφέρθηκαν παραπάνω. Βάζεις την κασέτα, πατάς το κουμπί, πιάνεις το χειριστήριο και παίζεις. Στα φοιτητικά χρόνια ψάχναμε τα αντεγραμμένα παιχνίδια και το crack και άντε να βρεις συμβατά features του υπολογιστή και μπλα μπλα μπλα. Σου έβγαινε η Παναγία μέχρι να παίξεις. Για τις σημερινές κονσόλες-PC επίσης δεν έχω άποψη καθώς η πιο καινούρια που έχω είναι PS2.
 
Toτε κονσολες και ο λογος ηταν η τιμη τους γιατι εννοοιται πως κοστιζαν λιγοτερο απο τα pc,τα αποκλειστικα παχνιδια που ειχαν σε σχεση με τα pc αλλα και μπορουσα να τα βρω ακομα και απο το χωριο μου στην διπλανη κωμοπολη που ειχε αποστασει μολις ενα,δυο χιλιομετρα.Εξαλου σαν NINTENDO FAN απο τα γενοφασκια μου τι θα μπορουσα να παιξω εγω στο PC:P Τα PC απο την αλλη ηταν πραγματικα πανακριβα και δεν υπηρχε περιπτωση η γοννοις μου αλλα και των φιλων μου να διαθεσουν τα λεφτα που κοστιζαν.Ο κολητος μου μονο ειχε αγορασει ενα PC εκεινα τα χρονια γιατι οι γοννοις του ειχαν φαει τον παπα απο τους γνωστους αγνωστους πλασιε εκεινα τα χρονια που προσπαθουσαν να τους πεισουν πως το ''κουτσουρο'' ο γιος τους :P θα γιννει διανεια στο σχολειο και απο κει που μεσο ορο στα μαθηματικα πχ εβγαζε 8 και εμενε μεταξεταστεος ξαφνικα με το pc και τα προγραμματα που ειχε θα μεταμορφωνοταν σε αινσταιν και θα εβγαζε το λιγοτερο 19:P Φυσικα ο κολητος μου ετριβε τα χερια του που θα ειχε PC και οχι φυσικα για το σχολειο και να χαμε να λεγαμε και οι γοννοις του περιμεναν την καπνοπουληση και μολις πηραν τα λεφτα που δεν ειχαν παει καλα τα καπνα εκεινη την χρονια εδωσαν 1.000.000δρχ και του πηραν υπολογιστη.Το αποτελεσμα ηταν να φαμε ποσο καιρο για να μαθουμε ασχολουμαστε ελαχιστα μαζι του και τελικα 3 μηνες μετα το pc ειχε πανω 4 δαχτυλα σκονη και οι αραχνες εκαναν παρτυ γιατι ειχε πει την μανα του να μην το καθαριζει γιατι μπορει να το χαλασει.Τελικα στο επομενο τριμηνο ο κολητος μου ειχε τεραστια βελτιωση στους βαθμους και ειδικα στα μαθηματικα που χαρη στο pc απο 8 που ειχε πηγε 9 και μετα στο σπιτι ειχε παρτυ χαχαχαχαχα :P

Φυσικα ολη μερα ημουνα στα ''arcades'' την μεγαλη μου καψουρα και μετα οι κονσολες οποτε και για τους λογους που ανεφερα παραπανω το pc δεν υπηρχε καν στο λεξιλογιο μου.

Τωρα Τωρα τα πραγματα εχουν αλαξει καπως και ειναι καπως μπερδεμενα οσον αφορα την παρτη μου γιατι ειμαι κονσολας κοκαλο αλλα με το pc ασχολουμαι σε τετραπλασιο βαθμο αλλα οχι με τα παιχνιδια για pc.Ως NINTENDO fan οι μονες κονσολες που αφηερωνω το 80% του χρονου μου οσον αφορα της κονσολες ειναι με το Wii U και το Wii ολες οι αλλες παλαιοτερες κονσολες ειναι στα κουτια τους για να μην της εχω στα ποδια μου.Εχω ολες της αλλες κονσολες και μολις βγει το νεο Metal Gear θα παρω και ps4 αλλα γενικα περα απο κονσολες της NINTENDO απλα ασχολουμαι ελαχιστα με ολες της αλλες.Με το pc ομως ασχολουμαι ολη μερα γιατι οι ωρες που παιζω mame καθε μερα ειναι παρα μα παρα πολλες και σε δευτερο βαθμο οι emulators απο παλαιοτερες κονσολες.Οποτε πιο πολυ ασχολουμαι με το pc παρα με της κονσολες σημερα αλλα στην ουσια και παλι με κονσολες ασχολουμαι οπως εγραψα παραπανω και με το mame και με κανενα παιχνιδι για pc περα απο ελαχιστες και μετρημενες στα δαχτυλα του ενος χεριου περιπτωσεις που και αυτα τα παρατησα σε πολυ μικρο χρονικο διαστημα.

Για την ιστορια να πω πως το pc του κολητου μου με βοηθησε και μενα με τους βαθμους μου γιατι απο 9 στα μαθηματικα πηγα στο 11 και κουτσα στραβα περασα την ταξη :P :P:P:P
 
Ρε Βασίλη PC ήταν αυτό ή φυλαχτό από τον Άγιο Πατάπιο!;:biglaugh:

Πέρα από την πλάκα, τότε το να έδινες τόσα πολλά λεφτά για να παίζεις εσύ ή ακόμα χειρότερα να παίζουν τα πιτσιρίκια (Εμείς στην συγκεκριμένη περίπτωση..) παιχνίδια ήταν εντελώς παράλογο!

Ακόμα και σήμερα τα 3.000? που είναι σε ευρώ το 1.000.000δρχ είναι παράλογο ποσό! Πόσο μάλλον αν φέρουμε και το ποσό αποπληθωρισμένο στα σημερινά δεδομένα, και ίσως πάμε στα 10.000+.
 
cloud είπε:
Ρε Βασίλη PC ήταν αυτό ή φυλαχτό από τον Άγιο Πατάπιο!;:biglaugh:
Πέρα από την πλάκα, τότε το να έδινες τόσα πολλά λεφτά για να παίζεις εσύ ή ακόμα χειρότερα να παίζουν τα πιτσιρίκια (Εμείς στην συγκεκριμένη περίπτωση..) παιχνίδια ήταν εντελώς παράλογο!

Ακόμα και σήμερα τα 3.000? που είναι σε ευρώ το 1.000.000δρχ είναι παράλογο ποσό! Πόσο μάλλον αν φέρουμε και το ποσό αποπληθωρισμένο στα σημερινά δεδομένα, και ίσως πάμε στα 10.000+.
To μονο που ξερω φιλαρακι μου ειναι πως ηταν pentium και το ξερω γιατι το τονιζαν με στομφο οι πλασιε πως ειναι κατι το εξωπραγματικο κλπ κατι παντοδυαμο.Μιλαμε για το 1994.Το πληρωσαν 1.000.000 δραχμες και ειχε και κατι δισκετες με μια εγκυκλοπαιδια.Τωρα ποσο κοστιζε το pc ποσο η εγκυκλοπαιδια κλπ δεν ξερω.Παντως συνολικα πληρωσαν αυτο το ποσο.
 
metalcandyman είπε:
To μονο που ξερω φιλαρακι μου ειναι πως ηταν pentium και το ξερω γιατι το τονιζαν με στομφο οι πλασιε πως ειναι κατι το εξωπραγματικο κλπ κατι παντοδυαμο.Μιλαμε για το 1994.Το πληρωσαν 1.000.000 δραχμες και ειχε και κατι δισκετες με μια εγκυκλοπαιδια.Τωρα ποσο κοστιζε το pc ποσο η εγκυκλοπαιδια κλπ δεν ξερω.Παντως συνολικα πληρωσαν αυτο το ποσο.
Ένα απλά - μέσο PC τότε είχε περίπου στις 500.000δρχ... Τουλάχιστον τόσο περίπου είχε πάρει ένας φίλος μου το 95 έναν 486 στα 100MHz και με 8ΜΒ RAM.. Και αν μου λες για Pentium και 94, τότε ξεφεύγουμε! :P

Πάντως όπως και να έχει, πραγματικά τότε ένα τέτοιο ποσό για παιχνίδια ήταν εξωφρενικό! Και πάντα στην πρώτη γραμμή ήταν άλλοι οι λόγοι που κάποιος έπαιρνε PC (Άσχετα αν μετά το μόνο που έκαναν θα ήταν να παίζουν παιχνίδια.. ;) ).
 
Περι ορεξεως....

Imgema είπε:
Edit: Και μιας και αναφέρθηκε το θέμα, ας δώσω μία λίστα παιχνιδιών στα PC τα οποία κυκλοφόρησαν κατά την διάρκεια της 16it κονσολογενιάς, πριν βγουν οι 32bit κονσόλες:

Doom 1-2

Alone in the Dark 1-2-3

Ultima Underworld

System Shock

Star Wars: X-Wing

Indycar Racing 1-2

Magic Carpet

Rise of the triad

Quarantine

Elder Scrolls Arena

Nascar Racing

Crusader: No remorse

Descent
με εξαιρεση το Doom (και λιγο το alone in the dark), κανενα απο αυτα τα παιχνιδια δεν μου λεει κατι, δεν τα θεωρω σημαντικα εφοσον παιζω shooters και fighting. Ακομα και να ειναι καλα παιχνιδια, το βασικο ειναι οτι δεν τα προτιμω απο τα 7-8 παιχνιδια που ειχα στις κονσολες, τα sonic, nba jam, mk στο MD, και donkey, zelda, sf2 στο SNES που μου προσφεραν απειρη διασκεδαση. Για την amiga δεν μιλαω καν.

Αρα περι ορεξεως... προτιμουσα και προτιμω τα console games, γιατι μου αρεσουν τα arcades, οχι τα FPS.
 
Πίσω
Μπλουζα