16 Bit Consoles vs PC (εκείνης της εποχής)

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Leon
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
mike είπε:
με εξαιρεση το Doom (και λιγο το alone in the dark), κανενα απο αυτα τα παιχνιδια δεν μου λεει κατι, δεν τα θεωρω σημαντικα εφοσον παιζω shooters και fighting. Ακομα και να ειναι καλα παιχνιδια, το βασικο ειναι οτι δεν τα προτιμω απο τα 7-8 παιχνιδια που ειχα στις κονσολες, τα sonic, nba jam, mk στο MD, και donkey, zelda, sf2 στο SNES που μου προσφεραν απειρη διασκεδαση. Για την amiga δεν μιλαω καν.Αρα περι ορεξεως... προτιμουσα και προτιμω τα console games, γιατι μου αρεσουν τα arcades, οχι τα FPS.
Η λίστα δεν έχει να κάνει απλώς με καλά games, γούστα είναι αυτά, έχει να κάνει με games που δεν θα μπορούσαν αντικειμενικά να τρέξουν με τίποτα στις 16bit κονσόλες ή σε amiga, λόγο τεχνολογίας, απαιτήσεων κλπ. Με λίγα λόγια, οκ, πλήρωνες τα μαλλιοκέφαλά σου αλλά μέχρι να βγει το PS1, είχες με διαφορά τα πιο εξελιγμένα games, graphics κλπ. Εφόσον σου άρεσαν και τα games προφανώς.

Σημειωτέον, εγώ τότε είχα μόνο κονσόλες. Γενικά ήμουν κονσολάς. Οπότε στις απόψεις μου δεν παίζει η φάση του στυλ "το δικό μου ήταν καλύτερο" :P Οπως και να το κάνουμε, ένας φίλος είχε 486 και όσα είχα δει με είχαν εντυπωσιάσει. Αλλά πέρα από το Doom, ναι, μαζί σου είμαι αφού κι εγώ προτιμούσα τα console games παρόλα αυτά. Πέρα από το Doom όμως έτσι? Γιατί αν μου έλεγες τότε να αλλάξω όλα μου τα console games για ένα Doom θα το έκανα :P
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Παλι τα ιδια λεμε, θεμα γουστου ειναι.

Εσυ μιλας για τεχνολογικα ανωτερα παιχνιδια σε πισι απο οτι σε κονσολες, εγω λεω οτι αυτα δεν ειναι απαραιτητα καλυτερα σαν παιχνιδια. Και τα παιχνιδια του jaguar δεν επαιζαν τεχνολογικα στις 16μπιτ κονσολες, αλλα προτιμας τα παιχνιδια του jaguar απο του MD/SNES επειδη ειναι ανωτερα τεχνολογικα?

Εμενα προσωπικα δεν με ενθουσιασε ποτε σχεδον κανενα παιχνιδι για πισι, προτιμουσα την αμιγκα μεχρι που πηρα το ps1. Και φυσικα τα ουφαδικα.
 
Oχι, τα παιχνίδια του Jaguar ήταν τα περισσότερα αδιάφορα και ταυτόχρονα ελάχιστα ανώτερα τεχνολογικά. Δεν έφταναν με την καμία τα games του PC σε αυτόν τον τομέα. Τα περισσότερα απλώς χρησιμοποιούσαν τον 68000 και ελάχιστες από τις εξτρά δυνατότητες. Και μόνο λίγα άξιζαν, όπως το Rayman και το Doom (αν και όχι τόσο καλό όσο στο PC).

Στο PC όμως είχε αρκετά games που θα έπαιζα πολύ ευχαρίστως (αν είχα) πέρα από το Doom. Οχι περισσότερα από ότι στις κονσόλες, αλλά αρκετά. Με λίγα λόγια αν είχα λεφτά περίσσεμα θα έπαιρνα. Από το 92 και μετά αυτά γιατί από πριν δεν θυμάμαι να με ενδιέφερε τίποτα άλλο πέρα από τις κονσόλες και φυσικά τα ουφάδικα.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Imgema είπε:
Με λίγα λόγια αν είχα λεφτά περίσσεμα θα έπαιρνα.
Και εγω εαν ειχα λεφτα περισσεμα θα επερνα εναν c64, ενα lynx, ενα master system κτλ. Αλλα δεν μιλαω για αυτην την περιπτωση. Σε ολες τις λογικες περιπτωσεις θα προτιμουσα κονσολες απο pc. Εαν δεν ειχα την αμιγκα φυσικα, οπου το 1993-1994 ειναι η καλυτερη χρονια της, το hol αναφερει οτι το 1993 κυκλοφορησαν 508 παιχνιδια για την Α500 (και μερικα ακομα για AGA) μεταξυ αυτων τα arabian nights, body blows, burning rubber, cannon fodder, chaos engine, chuck rock2, cool world, darkseed, desert strike, disposable heroes, dune2, flashback, goal!, lionheart, lost vikings, mortal kombat, settlers, superfrog, syndicate, turrican3, uridium2, yo joe, zool2. Γιατι να παω σε pc οταν εχω ολα αυτα? και ας πουμε για παραδειγμα προτιμω το chaos engine απο ολα τα παιχνιδια για πισι που ανεφερες μαζι.

Και οπως ηρθαν τα πραγματα ΠΟΤΕ δεν ηθελα να παιξω κατι σε πισι, σε βαθμο που να ηταν απαραιτητο. Αρχισα να παιζω με 8μπιτα, μετα βγηκε η Α500 και πηγα εκει, μετα ηρθε το ps1 και πηγα εκει, μετα το ps2 και τα υπολοιπα, ασε για την μεγιστη απολαυση - το ΜΑΜΕ, δεν ηταν ποτε ακρως απαραιτητο το πισι.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
mike είπε:
Γιατι να παω σε pc οταν εχω ολα αυτα? και ας πουμε για παραδειγμα προτιμω το chaos engine απο ολα τα παιχνιδια για πισι που ανεφερες μαζι.
Βρε, σου είπα εγώ να έπαιρνες PC? :P

Α και μην προσπαθείς να με τραβήξεις σε άλλη μία μάχη "Amiga vs everything" γιατί εδώ μιλάμε για PC VS κονσόλες. Δεν λέω όχι, μου αρέσουν οι μάχες αυτές αλλά θα είναι off topic. ;)

Εdit: Αυτό που είπες μετά για το MAME δεν το κατάλαβα... γιατί για τον περισσότερο καιρό που υπάρχει ήθελες PC (ή ΜΑC) για να το έχεις.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Οταν μιλαμε για pc gaming, δεν εννοουμε σε καμια περιπτωση το ΜΑΜΕ, εννουμε τα pc games.

To MAME παιζει αλλωστε και στο xbox.

Και για να μην επεκταθουμε, το συμπερασμα ειναι οτι στα χρονια που θεωρουνται ρετρο (οσο το dreamcast) σιγουρα θα προτιμουσα τις κονσολες απο τα πισι που τα θεωρω αχρηστα, εαν μου βαζανε αυτο το συγκεκριμενο διλημμα, και αφηναν εκτος τα home computers.

edit : ουτε παω προς amiga θεμα, απλα η Α500 ειναι ενας κρικος απο την αλυσιδα του gaming : 8μπιτ home, 16bit home+consoles, 32bit consoles, new gen consoles, και σε ολη την διαρκεια παντα τα ουφαδικα. Δεν υπηρχε ελλειψη gaming λογω ελλειψης πισι.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Καταρχάς να διορθώσω μια λανθασμένη διατύπωση που έκανα και δεν έγινα αντιληπτός. Όταν ρώτησα "τι προτιμάτε τώρα" εννοούσα αν προτιμάτε να παίζετε τώρα περισσότερο PC games ή console games εκείνης της εποχής, όχι αν προτιμάτε περισσότερο τις σημερινές κονσόλες ή τα σημερινά PC. Γιατί μπορεί τότε να είσασταν περισσότερο console gamers (π.χ.) αλλά τώρα να προτιμάτε να παίζετε παλιά DOS games ή το αντίστροφο. Τα γούστα αλλάζουν τόσα χρόνια μετά.

Όπως προαναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της 16 bit γενιάς το PC gaming είχε υποστεί τεράστιες αλλαγές λόγω βελτίωσης του hardware οπότε θα το χώριζα σε δύο εποχές. Ας πούμε από το 1989 που έρχονται οι κονσόλες στη δύση μέχρι το 1991 και από το 1992 μέχρι το 1994 όπου το PC ξεφεύγει πολύ τεχνολογικά. Από εκεί και πέρα δεν έχει νόημα να κάνουμε σύγκριση (και το '94 τραβηγμένο είναι, απλά υπήρχαν κάποια παιχνίδια ακόμα που έβγαιναν τόσο για PC όσο και στις 16 bit κονσόλες) και πλέον μιλάμε για PC vs κονσόλες γενιάς Playstation.

1989-1991

Στο PC εμφανίζονται πλέον παιχνίδια που εκμεταλλεύονται τη VGA, τις κάρτες ήχου, την υπολογιστική ισχύ του PC, την στάνταρ ύπαρξη σκληρού δίσκου και βγαίνουν και τα πρώτα CD-ROM games, καθιστώντας το PC ένα πανίσχυρο (αλλά και πανάκριβο) gaming platform. To PC αρχίζει να υπερέχει σε σχέση με τα άλλα format στα "κλασσικά" PC genres (strategy, adventures, rpgs, simulators) και σε ότι έχει να κάνει με 3D γενικότερα. Αλλά φυσικά είναι πολύ πίσω στα action games και σε ότι έχει να κάνει με 2D scrolling.

1992-1994

Πλέον τα περισσότερα παιχνίδια θέλουν 486 και πάνω, το CD-ROM είναι standard, από τη VGA περνάμε στην SVGA και πλέον βγαίνουν παιχνίδια που λόγω των απαιτήσεών τους δεν γίνεται να βγουν στα 16 bit format ούτε καν κουτσουρεμένα. Νέα είδη παιχνιδιών καθιερώνονται (όπως τα FPS) και το PC στην ουσία παίζει μπάλα μόνο του στην αιχμή του gaming όσον αφορά τα home συστήματα (τουλάχιστον μέχρι να βγει το 3DO αλλά είχε ελάχιστη απήχηση και λίγα σε σχέση με το PC παιχνίδια). Παρόλα αυτά στα 2D action games το PC συνεχίζει να είναι πίσω όχι λόγω hardware αλλά γιατί πολύ απλά οι PC gamers δεν ενδιαφέρονταν αφού ήταν πολύ απασχολημένοι να παίζουν Doom. Πάντως κάποια λίγα "κλασσικά" κονσολοπαίχνιδα που βγαίνουν μπορούν πλέον να ανταγωνιστούν στα ίσα τις κονσόλες. Βέβαια το να δώσεις τα δεκαπλάσια χρήματα από μια κονσόλα για να παίζεις λιγότερο από το 1/10 τέτοιου είδους παιχνιδιών στην ίδια πάνω κάτω ποιότητα, είναι τουλάχιστον ανούσιο. PC έπαιρνες για να παίξεις τα "Next Gen" παιχνίδια που υπήρχαν μόνο στο PC.

Προσωπικά τότε σαφώς προτιμούσα το PC gaming, γιατί μου άρεσαν περισσότερο και τα είδη των παιχνιδιών που ευδοκιμούσαν στο PC. Από τη στιγμή που έπαιξα Wing Commander (1990) και μετά φάνηκε ότι το PC απλά ήταν πολύ μπροστά στο gaming και δεν υπήρχε τίποτα άλλο να το συναγωνιστεί. Παρότι έπαιζα πολύ και σε κονσόλες σίγουρα αυτό το Next Gen που προσέφερε το PC με τράβαγε περισσότερο.

Σήμερα πάλι, τα πράγματα μάλλον έχουν αλλάξει αφού σπάνια θα επιστρέψω σε κάποιο PC game εκείνης της εποχής και πιο πιθανό είναι να παίξω κάποιο 16 bit console game. Ίσως γιατί αυτά που τότε ήταν κάτι νέο μετά τα παίξαμε και τα ξαναπαίξαμε σε βελτιωμένες κάθε φορά εκδοχές (ιδίως από FPS πήξαμε...) οπότε δεν κάνουν πλέον εντύπωση. Ίσως γιατί και τα console games θέλουν και λιγότερη συγκέντρωση και αφοσίωση από ένα "βαρύ" PC game όπως ένα strategy ή RPG ή sim.
 
Πίσω
Μπλουζα