20 Χρόνια Banjo-Kazooie

geo2004z

RetroMasteR
Joined
7 Οκτ 2008
Μηνύματα
1.063
Αντιδράσεις
48
Ήταν 29 Ιουνίου 1998 όταν κυκλοφόρησε αυτό το υπέροχο παιχνίδι στο Nintendo 64. Κάπου εκείνη την περίοδο έπιασα κι εγώ στα χέρια το κασετάκι που με σημάδεψε ως gamer. Εκείνη την περίοδο ήταν που συζητούσαμε με τους φίλους μου για ένα 3D Donkey Kng Country, πόσο πολύ θα μας άρεσε ο γορίλας στις 3 διαστάσεις και από κει που δεν το περιμένεις σου έρχεται με άλλον τίτλο! wow!!! Το Banjo ήταν ότι καλλίτερο είχαμε δει στην κονσόλα εκείνη την εποχή, με Μαριο 64 design αλλά πολύ πιο βελτιωμένο!

Απολαύστε μια συνέντευξη του Gregg Mayes, σχεδιαστή της σειράς.

https://www.rare.co.uk/news/banjo-20-gregg-mayles-interview

c11dc824-8dc3-4f7f-b330-2235a6f0e478.jpg
 
Επος το παιχνίδι. Το είχα νοικιάσει την πρώτη μέρα που βγήκε και θυμάμαι έμεινα έκπληκτος με τα γραφικά και τα animations. Παίζει να ήταν και το πρώτο παιχνίδι που με εντυπωσίασε σε όλους τους τομείς στο N64 και έδειξε ότι όντως είναι ανώτερο τεχνικά από το PS1.

Σε σχέση με το Mario 64 ήταν βελτιωμένο σε πολλά θέματα αλλά θεωρώ ότι το Mario είναι ακόμα ότι πιο κορυφαίο υπάρχει σε θέμα χειρισμού σε 3D platform.
 
Ως καποιος που απογοητευτηκε παρα πολυ απο το Mario 64, το Banzo Kazooie ηταν μια οαση για τα platform στο μηχανημα. Και το σπουδαιο ειναι πως ηρθε απο το πουθενα, ουτε φανταχτερες διαφημισεις ειχε για χρονια, ουτε τους ειχαμε ξανακουσει ποτε τους χαρακτηρες.

Για την δομη και σχεδιασμο των επιπεδων, εθεσε τον πήχη παρα πολυ ψηλα στα τρισδιαστατα παιχνιδια, θεωρω πως δεν εχει ξεπεραστει ακομα.
 
Οντως από το πουθενά ήρθε, όπως και το Goldeneye πριν από αυτό. Eγώ θυμάμαι και το Diddy Kong Racing το οποίο όχι μόνο ήρθε από το πουθενά αλλά όταν βγήκαν τα πρώτα previews το παιχνίδι ήταν ήδη τελειωμένο και στον επόμενο μήνα βλέπαμε reviews...

Συμφωνώ με το level design, κι εγώ το θεωρώ το καλύτερο μέχρι στιγμής σε τέτοιου είδους παιχνίδι. Οι ισορροπίες είναι επίσης καλές, δηλαδή είναι μεν collectathon αλλά δεν είναι το κουραστικό που ήταν το DK64. Επίσης είναι και το πιο ισορροπημένο παιχνίδι στο N64 τεχνικά. Δηλαδή έχει όσο πιο καλά γραφικά μπορεί να έχει το μηχάνημα χωρίς τρελά frame rate drops. Δυστυχώς μετά από αυτό η RARE το έχασε λίγο το θέμα στο frame rate, πουσάροντας και άλλο τα γραφικά χωρίς να χρειάζεται IMO. Οπότε θεωρώ το Banjo-Kazooie (μαζί με το πολύ καλό port του Shadowman) το καλύτερο αντιπροσωπευτικό δείγμα των δυνατοτήτων του μηχανήματος.

Α και το θεωρώ την καλύτερη δουλειά του Grant Kirkhope μέχρι στιγμής, πολύ πλούσιο και πιασάρικο soundtrack.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Σε σχέση με το Mario 64 ήταν βελτιωμένο σε πολλά θέματα αλλά θεωρώ ότι το Mario είναι ακόμα ότι πιο κορυφαίο υπάρχει σε θέμα χειρισμού σε 3D platform.
Χμμμ....στο χειρισμό δεν είδα μεγάλες διαφορές μεταξύ των δύο. Ο Banjo είχε τις ίδιες κινήσεις με τον Μάριο απλά σε μερικές χρειαζόταν τον Kazooie για να τις εφαρμόσει. Μάλιστα στις υποθαλάσσιες πίστες ήταν πολύ ανώτερος ο χειρισμός του Banjo, ότι καλλίτερο είχα δει εκείνη την εποχή σε κόσμο με θάλασσα. Ήταν το αδύνατο σημείο του Μάριο 64 αυτό.....ακόμα και σήμερα με εκνευρίζει όταν φτάνω σε αυτό σημείο και πρέπει να μαζέψω αστέρια, λίρες κτλ.
 
Δεν έχει όλες τις κινήσεις ο Banjo, πχ δεν έχει το triple jump, ούτε την "βουτιά" και ούτε αυτό που αλλάζεις κατεύθυνση απότομα και κάνεις backflip. Και γενικά ο Mario είναι πιο γρήγορος, έχει καλύτερη απόκριση και μπορείς να συνδυάσεις κάποιες κινήσεις σαν αλυσίδα (πχ backflip και βουτιά). Μπορείς έτσι να κάνεις τρελά ακροβατικά και speedruns. Στο Banjo οι κινήσεις είναι πιο απλές και αργές και η αίσθηση είναι πιο "floaty" που λένε.

Για το κολύμπι δεν έχω άποψη γιατί και τα δύο παιχνίδια το ίδιο με δυσκόλεψαν.

Γενικά ο χειρισμός του Mario 64 έχει φοβερή αίσθηση για μένα. Αφού καμιά φορά όταν βάζω το παιχνίδι τρέχω και χοροπηδάω σαν χαζός έξω από το κάστρο για λίγη ώρα πριν ξεκινήσω να παίζω. Γιατί μου αρέσει έτσι όπως κινείται ο Mario μέσα στον χώρο.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Banjo-Kazooie - Early Prototypes and Beta Versions

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πως θα μπορουσε να ειναι το Banjo-Kazooie αν εβγαινε σε remastered σημερα.


 
Φανταστικό!!!!

Μακάρι να έβγαινε.. Στο τέλος λέει και αυτό το ψαρωτικο Remastered - Summer 2022..
 
Τελευταία επεξεργασία:
Πίσω
Μπλουζα