35 Χρόνια Apple I

Shock

Retired Admin
Joined
13 Ιον 2006
Μηνύματα
5.283
Αντιδράσεις
133
1η Απριλίου είχε τα τριακοστά πέμπτα γενέθλια του ο Apple I για πολλούς ίσως ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής.

Πνευματικό παιδί του Steve Wozniak μιας ιδιοφυΐας που ήθελε να φτιάξει έναν υπολογιστή με δυνατότητα απεικόνισης γραφικών σε οθόνη κάτι που ίσως ακούγεται γελοίο σήμερα αλλά ήταν αδιανόητο για την εποχή.

Ο Woz, όπως τον ονομάσανε αργότερα οι φίλοι του, είχε μια κλήση προς τα ηλεκτρονικά και όχι δεν εννοώ τα ουφάδικά αλλά οτιδήποτε είχε σχέση με κυκλώματα, κολλητήρια, καλώδια κλπ. Από μικρό παιδί ο πατέρας του, τεχνικός πυραυλικών συστημάτων πυρηνικών υποβρυχίων, του έδωσε τις κατάλληλες κατευθύνσεις και ερεθίσματα για να υλοποιεί τις ιδέες του. Φυσικά όταν πέρασε από την εφηβεία έπρεπε να βγάλει κάπου όλη την ένταση του και εκεί που οι υπόλοιποι φίλοι του αναλωνόντουσαν σε πιο "κοινωνικές" (να το πω διακριτικά) εκδηλώσεις με παρέες του άλλου φίλου, ο Woz είπε να φτιάξει έναν υπολογιστή.

Οι κλασσικοί υπολογιστές της εποχής ήταν τύπου altair με φωτάκια και διακοπτάκια που άλλαζες states και έκανες απλές λογικές πράξεις. Αφού κατάφερε και έκανε έναν αντίστοιχο σε χρόνο dt και καταλαβαίνοντας ότι εδώ "υπάρχει ψωμί" έβαλε μπροστά ένα πιο μεγαλεπίβολο σχέδιο για έναν υπολογιστή με την τελευταία γενιά CPU τον 6502, 4 ολόκληρα Kb RAM, έγχρωμα bitmap γραφικά που θα μπορεί κάποιος να συνδέσει ένα κανονικό πληκτρολόγιο και μια τηλεόραση.

Το αποτέλεσμα ήταν αυτόΗ φωτογραφία είναι επίτηδες μεγάλη για να δείτε τη μανία με την εντοπιότητα που είχαν οι άνθρωποι της Apple από τότε. Palo Alto, όχι USA, όπως και σήμερα όλα τα προιόντα της Apple αναγράφουν "Design in Cupertino" και είναι το πρώτο πράγμα που βλέπεις όταν ανοίξεις την συσκευασία σε κάποιο από τα προϊόντα τους.

Το κόστος του Apple I ήταν 666$ και ήταν μια ιδέα του Jobs, ο αγοραστής συνήθως το έβαζε σε ένα ξύλινο κουτί και υπήρχε και η επιλογή να το πάρει "έτοιμο" με το κουτί του από ένα μαγαζί που πουλούσε Η/Υ εκείνη την εποχή ονόματι Bytes Shop.Τα λεφτά ήταν πολλά για την εποχή αλλά μιλάμε για ένα μηχάνημα ΠΟΛΥ μπροστά από την εποχή του. Έπαιρνε (αν σου μένανε χρήματα) άλλα 4Κ on board κι έφτανε με με τον edge connector τα 65ΚΒ.

Οι μεγάλες εταιρίες πληροφορικής ενώ είδανε το τι μπορούσε να κάνει ο Ι δεν δώσανε και πολύ σημασία αδυνατώντας να πιάσουν την ιδέα του προσωπικού υπολογιστή σε κάθε σπίτι.

End of part I

Edit.

Στο πρώτο post είναι υποχρεωτικό να βρίσκεται το manual του μηχανήματος και της Basic
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

divined

RetroNuts!
Joined
2 Σεπ 2009
Μηνύματα
1.700
Αντιδράσεις
29
Ωραίο το αφιερωματάκι.

Άντε να βγάλει και το επετειακό iPad 3 οπότε, σε 2 μήνες. Όσοι πήρατε ήδη το iPad 2, δυστυχώς χάσατε!! :)
 

pooky(1)

MultiDimensional RetroDivinitY
Joined
14 Ιον 2006
Μηνύματα
9.120
Αντιδράσεις
102
Πολύ όμορφο αφιέρωμα Αντώνη.
 

noxrider

RetroMaNiaC
Joined
13 Δεκ 2008
Μηνύματα
815
Αντιδράσεις
20
Apple και ξερό παντεσπάνι!
 

kmalfa75

RetroWannaBe
Joined
14 Αύγ 2008
Μηνύματα
85
Αντιδράσεις
3
Apple I

[video=youtube;-e0pfS57ojE]


Ο Apple I στοίχιζε τότε μια μικρή περιουσία. Ωστόσο όσοι τον αγόρασαν τότε μάλλον δεν έχασαν τα χρήματα τους. Σε δημοπρασία ένας Apple I προσφέρθηκε στο ποσό των των 200.000 USD.

http://www.christies.com/lotfinder/lot_details.aspx?intObjectID=5370965
 

kmalfa75

RetroWannaBe
Joined
14 Αύγ 2008
Μηνύματα
85
Αντιδράσεις
3
Apple I

[video=youtube;-e0pfS57ojE]


Ο Apple I στοίχιζε τότε μια μικρή περιουσία. Ωστόσο όσοι τον αγόρασαν τότε, μάλλον δεν έχασαν τα χρήματα τους. Σε δημοπρασία ένας Apple I προσφέρθηκε στο ποσό των των 200.000 USD.

http://www.christies.com/lotfinder/lot_details.aspx?intObjectID=5370965
 
Μπλουζα