4116 Dynamic Ram Tester.

Muttley Black

Retro Member
Joined
21 Φεβ 2015
Μηνύματα
174
Αντιδράσεις
157
Πρόσφατα μου γεννήθηκε η ιδέα να φτιάξω ένα tester για μνήμες "4116", για να μπορώ να τις δοκιμάζω, αλλά περισσότερο για να ξεκινήσω να ασχολούμαι και λίγο με το Kicad. Περισσότερο δηλαδή για την χαρά της κατασκευής. Πρωτύτερα για να δοκιμάσω 4116 μνήμες ή τις κούμπωνα στο ZX spectrum testing board που έχω, όπου κάθε ic είναι σε socket, οπως και η cpu / rom / ula ή με το dramadruino 4116 tester που είχα κατασκευάσει παλαιότερα που συνεργαζόταν όμως με εξωτερική πλακέτα για να να πάρω τις επιθυμητές τάσεις -5 /+5 /+12 volt.

Αυτήν την φορά θέλησα να τα πλαισιώσω όλα σε ένα board για ευκολία αλλά και για χρηστικότητα.

Στην πλακέτα βρίσκετε ένας Arduino Nano, αλλά και το απαραίτητο κύκλωμα που θα παράγει τις επιθυμητές τάσεις. Δεν είναι ακόμη δοκιμασμένο, καθώς περιμένω τα πρώτα board που έχω στείλει για εκτύπωση.

....Ίδωμεν!

Η πλακέτα να αναφέρω πως μπορεί να τροφοδοτηθεί με δυο τρόπους. Είτε από το USB του Arduino, είτε από εξωτερική τροφοδοσία 7-12 volt dc.




IMG-3032.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία:
Το arduino nano παει στην θεση A1, σωστα; Και θα βαλεις και ενα ZIF socket για ευκολο βαλε-βγαλε;

Σε πιο μαγαζι εχεις βαλει να σου φτιαξουν τις πλακετες; Αν αγοραζεις online τα εξαρτηματα, υπαρχει καποιο μαγαζι στην ευρωπη που προτιμας;
 
Ναι στην θέση A1. Και βέβαια θα έχει ZIF Socket.
Τυπώνω στην JLCPCB και τα εξαρτήματα δεν τα αγοράζω από κάπου συγκεκριμένα. Όπου τα βρω.
 
Αν και περιμένω ακόμη τα πρωτότυπα pcb's για να κάνω τις δοκιμές μου, αποφάσισα να κάνω μερικές αλλαγές πρωτίστως για να μειώσω το μέγεθος της πλακέτας. Από 12cm x 11cm που ήταν, έφτασε να είναι λίγο λιγότερο από 10cm x 10cm. Αυτό γιατί και το κόστος της κατασκευής της μειώνετε σημαντικά, αλλά και για λόγους εξοικονόμησης χώρου.


pcb-osh-4116.png
 
Υπήρξαν κάποια λάθη στην πλακέτα από επιπολαιότητα. Έγιναν οι απαραίτητες διορθώσεις με καλωδιακια, αλλά και κάποια κοψίματα διαδρόμων για να διαπιστώσω την λειτουργία της. Όλα τώρα είναι μια χαρά και η πλακέτα τεστάρει με επιτυχία τις μνήμες 4116.

Η πλακέτα μπορεί να τροφοδοτηθεί με δυο τρόπους. Από τo power plug με τάση 9-11 volt, αλλά και από την τροφοδοσία του arduino nano με τάση 5 volt. Το κύκλωμα έπειτα αναλαμβάνει την παραγωγή των τάσεων +12 volt, +5 volt και - 5 volt που είναι απαραίτητα για τις μνήμες τύπου 4116.

Η διάρκεια του τεστ είναι κοντά στα 11 δευτερόλεπτα.

Τώρα βέβαια πρέπει να ξανακάνω νέα παραγγελία με την διορθωμένη πλέον πλακέτα για το τελικό τεστ.

Ακολουθεί video.

 
Όπως είχα υποσχεθεί, σας παρουσιάζω τον "4116 dram tester" που κατασκεύασα. Είναι στην διάθεση όλων τα αρχεία για την κατασκευή του ελεύθερα από εμένα.

Αναφέρομαι στα Gerber αρχεία, το partlist, τον κώδικα arduino και τέλος τον driver για arduino κλώνους αν είναι απαραίτητος. Με λίγα λογια ότι χρειάζεστε για την κατασκευή του είναι στο Link που θα βρείτε στο τέλος του post.

Ο tester είναι δοκιμασμένος και δουλεύει άψογα.

Διάρκεια test: 11 sec~

Τροφοδοσία:
1) Απο τροφοδοτικό 9v dc
2) Απευθείας από το usb του arduino 5v. (καλο όμως είναι να προτιμάτε τροφοδοσία από εξωτερικό τροφοδοτικό, λόγω πτώσης τάσης που δημιουργείται στα 5v, για την παραγωγή των 12v.

Αρχεία: http://www.mediafire.com/file/t4m4edsfm4zb82a/4116_tester.rar/file

Καλές μετρήσεις! :)
 
Πίσω
Μπλουζα