5 ταινίες που δε σας άρεσαν, αλλά θέλετε να επανεκτιμήσετε

filmmusic

RetroMaNiaC
Joined
20 Ιουν 2010
Μηνύματα
628
Αντιδράσεις
123
Περίεργο θέμα ε;

Αναφέρομαι σε ταινίες που έχετε δει και δε σας άρεσαν για διάφορους λόγους (είτε ήταν στραβή η ώρα που τις είδατε, είτε τις είδατε πιο παλιά και δεν ήσασταν αρκετά ώριμοι ώστε να τις "πιάσετε", κτλ.

Κυρίως αναφέρομαι σε ταινίες που κατά γενική ομολογία θεωρούνται πολύ καλές!!

Πιστεύω είναι καλό να προσπαθούμε να επανεκτιμήσουμε ταινίες (δε εννοώ βέβαια να κάτσεις να επανεκτιμήσεις το τελευτυαίο B movie που έχει δημιουργηθεί) γιατί ίσως ανακαλύψεις τελικά διαμάντια.

ένα παράδειγμα έχω εγώ με το Thin Red Line.

την πρώτη φορά που την είδα σινεμά (ήμουν 2ο έτος πανεπιστημίου), είχα βαρεθεί. Και ούτε και θυμόμουν τίποτα..

Μετά, όταν την ξαναείδα σε DVD μόνος στο σπίτι, θεώρησα ότι είναι ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ και εξακολουθώ να έχω αυτή τη γνώμη.

Τί έγινε αυτή την πρώτη φορά, δε μπορώ να καταλάβω..

Λοιπόν, προχωράω στις ταινίες:

1) Chinatown: όπως είπα και σε ένα άλλο θέμα είχα σκυλοβαρεθεί του θανατά!! - αν και μου αρέσουν τα φιλμ νουάρ. Δεν ξέρω τι έφταιξε. Θα'θελα όμως να τη ξαναδώ για να δω αν θα έχω και τη 2η φορά την ίδια γνώμη

2) Τριλογία The Godfather (τις πιάνω ως μια): Δε μου αρέσει το γκανγκστερικό θέμα οπότε πιστεύω πως ήμουν προκατειλημμένος εξαρχής, συν του ότι τις είδα παλιά, τότε που δεν έβλεπα και πολύ κλασικές ταινίες, οπότε τώρα που βλέπω συνέχεια, θα ήθελα να τις επανεκτιμήσω..

3) 2001 Α Space Odyssey: την είχα δει παλιά, δεν κατάλαβα τίποτα, αλλά μάλλον δε χρειάζεται να καταλάβει κανείς απ'ότι κατάλαβα (ουπς, μπέρδεμα). Θέλω να τη ξαναδώ τώρα που είμαι πιο ώριμος/.

4) American Graffitty: Ούτε και αυτή μου άρεσε και κρίμα γιατί μου αρέσουν οι νοσταλγικές ταινίες..

5) Duck Soup: Οκ, την είδα πριν 3-4 μέρες, και δεν άντεχα με τίποτα.. Με το ζόρι την έβλεπα!!! Δεν ξέρω τι φταίει! Ούτε είμαι και σίγουρος ότι θέλω να τη ξαναδώ, αλλά την έβαλα για να συμπληρώσω τη λίστα!
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
1) O Νονός 2. λίγο η ώρα που το είδα , λίγο η πολύ μεγάλη διάρκεια, με είχε κουράσει. Θέλω να της δώσω μια δεύτερη ευκαιρία.

ΡΑΝ. Του Κουροσάβα. Πρέπει να της δώσω, μια δεύτερη ευκαιρία. Τόσοι την θαυμάζουν, κάτι θα ξέρουν...

Άλλη ταινία δεν μου έρχεται προς το παρόν...
 
Αν και πολλές φορές έχω επανεκτιμήσει ταινίες που στην αρχή είχα αρνητική άποψη για αυτές (πχ Arizona Dream) δεν νομίζω ότι μπορώ να πω αυτή την ταινία θα ήθελα να την ξαναδώ για να αλλάξω άποψη. Σίγουρα θα πρέπει να έχει κάποιος πολύ καλή πειθώ (ή πολύ βαρύ χέρι :) ) για να με πείσει να ξαναδώ το Θωρηκτό Ποτέμκιν ή τον Οκτώβρη του Αη Ζενστάην :p που γενικά θεωρούνται αριστουργηματικές ταινίες αλλά εμένα δεν μου αρέσουν καθόλου (ειδικά ο Τρότσκι στον Οκτώβρη παρουσιάζεται λες και ήταν ο Δρακουμέλ της Οκτωβριανής επανάστασης, αν και στα στρουμφάκια ο Δρακουμέλ παρουσιάζεται ποιο ολοκληρωμένα σαν χαρακτήρας :p ).

Τώρα οι νονοί και το 2001 που αναφέρετε όταν τις είδα μου άρεσαν (και το 2001 το έχω δει αρκετές φορές) όμως δεν θα τις ξανάβλεπα από δική μου πρωτοβουλία (μόνο σε κινηματογραφική βραδιά με φίλους, αν και αν προβληθούν οι νονοί θα πρέπει να είναι κινηματογραφικό 24ωρο :p ).

Τελικά πιστεύω ότι δεν μπορείς να προγραμματίσεις και να πεις "θέλω να ξαναδώ την Χ ταινία για να αλλάξω γνώμη μιας και δεν μου άρεσε την πρώτη φορά" η επανεκτίμηση ή η μη επανεκτίμηση μιας ταινίας (ή οποιουδήποτε έργου τέχνης είναι κάτι που συμβαίνει τυχαία νομίζω)
 
filmmusic είπε:
2001 Α Space Odyssey: την είχα δει παλιά, δεν κατάλαβα τίποτα, αλλά μάλλον δε χρειάζεται να καταλάβει κανείς απ'ότι κατάλαβα (ουπς, μπέρδεμα).
Εννοείται πως χρειάζεται! :) Ομολογουμένως αν δεν έχεις διαβάσει το βιβλίο θα χάσεις αρκετά, αλλά ακόμα και μόνο με την ταινία υπάρχουν πολλά να κατανοήσεις. Είναι και πολύ καλό παράδειγμα γιατί κι εγώ μικρός δεν είχα καταλάβει γρι όταν την πρωτοείδα...
 
Δεν ήταν ταινία για παιδιά! Για να τη καταλάβεις χρειάζονται προυποθέσεις. Ακόμα και για πολλούς ενήληκες είναι δυσνοητη ή και τελείως ακατανόητη! Σε κάθε περίπτωση δε παέι να είναι αριστούργημα!

Τη πρώτη φορά που το είδα με τρόμαξε (10-15 χρονών).
 
Χωρίς σειρά προτεραιότητας...

The Thin Red Line (1998)

Solaris (1972)

Chinatown (1974)

Into The Wild (2007)

Rosemary's Baby (1968)
 
Batman begins

Το κουρδιστο πορτοκαλι
 
1)Το 'Salo' του Pasolini. 2) 'The passion of Joan of Arc' του Carl Theodor Dreyer. ασπρομαυρη βωβος 3) 4) 5) Οι ταινιες του Tarkovsky εκτος απο το Solaris. Αν και δεν εχω τιποτα με τον βωβο (το 'Metropolis' του Fritz Lang, 'Το εργαστηρι του Δοκτωρα Καλιγκαρι' του Robert Wiene, το 'Nosferatu' του Murnau τα ειχα λατρεψει), στην Joan of Arc με ειχε παρει ο υπνος. Το ιδιο και στις ταινιες του Tarkovsky. Tωρα σχεδον 20 χρονια μετα θα ηθελα πολυ να τις ξαναδω. Ολες εκτος απ'το 'Salo' αυτο θα μου καθοταν βαρυ στο στομαχι και τωρα, πολυ αιμα και πολλα σκατα
 
Πολύ ενδιαφέρον θέμα!

1) Chinatown: την ξεκίνησα πριν 4-5 μήνες, έμεινα στα μισά λόγω βαρεμάρας αλλά σίγουρα πρέπει να της δώσω άλλη μια ευκαιρία.

2) The Cabinet of Dr. Caligari: κι αυτή την είδα σχετικά πρόσφατα (ολόκληρη) αλλά μου φάνηκε βαρετή.

3) Glengarry Glenn Ross: την έχω ξεκινήσει 3-4 φορές αλλά δεν με τράβηξε πολύ...

4) The rope: γενικά παρά το γεγονός ότι με ενδιαφέρει πολύ ο Χίτσκοκ και ως σκηνοθέτης και ως προσωπικότητα

δεν μπορώ να δω τις ταινίες του, μου φαίνονται πολύ αργές στην εξέλιξη. Η μόνη που μου φάνηκε πιο ενδιαφέρουσα

είναι το "The birds". Το σίγουρο είναι ότι θα του ρίξω άλλη μια ματιά.

5) Carlito's way: δεν με τράβηξε αλλά αξίζει άλλη μι ευκαιρία.
 
filmmusic είπε:
1) Chinatown: όπως είπα και σε ένα άλλο θέμα είχα σκυλοβαρεθεί του θανατά!! - αν και μου αρέσουν τα φιλμ νουάρ. Δεν ξέρω τι έφταιξε. Θα'θελα όμως να τη ξαναδώ για να δω αν θα έχω και τη 2η φορά την ίδια γνώμη
Και εγώ είχα βαρεθεί πολύ, με αυτή την ταινία. Και είχα ακούσει τόσα και τόσα. Την βρήκα πολύ κουραστική και μπερδεμένη. Ίσως θέλει μαι δεύτερη, πιο προσεκτική παρακολούθηση...
 
Από τότε που άνοιξα το θέμα ξαναείδα το 2001 και πραγματικά είναι όντως αριστούργημα.

Τελικά κάποιες ταινίες για να τις δεις και να τις εκτιμήσεις θέλει μια ωριμότητα.

Την είχα δει στα 18 μου, τωρα την είδα στα 33 μου (το 2013 μάλλον).

Μια άλλη ταινία που είδα πρόσφατα, βαρέθηκα αλλά θα'θελα να την επανεκτιμήσω στο μέλλον.

Metropolis (1927)

Oμολογώ πως δεν έχω ασχοληθεί με βουβές ταινίες.. (μόνο το Gold Rush έχω δει, και ίσως 2-3 περισσότερες Chaplin όταν ήμουν μικρός αλλά δεν τις θυμάμαι)

Προσπάθησα να τη δω πιο πολύ και σαν μουσική με εικόνα (καθ'ότι μουσικός), αλλά και πάλι βρήκα τη μουσική κουραστική.. (αν και μου αρέσει η συμφωνική μουσική)
 
Πίσω
Μπλουζα