Τι αναμνήσεις βρε παιδιά! Αυτό της PANINI δεν το θυμάμαι. Αυτό του Ντογιάκου ήταν που μάζευα και εγώ. Εκείνο το καλοκαίρι είχα πάει στη Γερμανία διακοπές για ένα μήνα* . Είχα γυρίσει στα μέσα Ιουλίου, και άρχισα να μαζεύω τα αυτοκόλλητα του Ντογιάκου. 8 χρονών ήμουν. Τα αυτοκόλλητα αυτά, αρχικά τα πουλούσαν σε κουτάκι (σαν το χαρτοκουτάκι που βάζουμε τα τραπουλόχαρτα). Έβαζαν,αν θυμάμαι καλά, 3 αυτοκόλλητα και 3-5 τσίχλες μέσα,σε σχήμα κύβου (όπως οι γνωστές καραμέλες βουτήρου με σήμα την αγελάδα). Μετά,σταμάτησαν αυτή τη συσκευασία, και πουλούσαν μόνο τα αυτοκόλλητα σε φακελάκι. Είχε και extra δώρα. Υπήρχαν μέσα χαρτάκια που έγραφε "Κέρδισες.." και περιέγραφε ένα συγκεκριμένο δώρο. Όχι πάντα βέβαια.. Εγώ θυμάμαι να έχω κερδίσει αφίσα με τον Ρότσα και αφίσα της 11άδας της Άντερλεχτ.
Τα δώρα φυσικά τα έπαιρνες από τα περίπτερα ή τα μαγαζιά που πουλούσαν τα αυτοκόλλητα,παραδίδοντας το "κερδισμένο χαρτάκι".
Το άλμπουμ, το συμπλήρωσα όλο τότε.Η πώληση με τα χαρτάκια είχε συνεχιστεί μέχρι το χειμώνα σίγουρα. Ένα από τα "κερδισμένα χαρτάκια" που είχα βρει στα φακελάκια,έγραφε: " Όταν συμπληρώσεις το άλμπουμ, μαζί με αυτό το "χαρτάκι" ,κερδίζεις ή μία μπάλα ή τη "βίβλο του μουντιάλ '82"!
Παρέδωσα λοιπόν σε περίπτερο το ολοκληρωμένο άλμπουμ και το "κερδισμένο χαρτάκι". Ο περιπτεράς μου είπε πως θα τα δώσει στην εταιρία(!). Είχα διαλέξει τη "Βίβλο" και όχι την μπάλα ποδοσφαίρου.Περνούσε ο καιρός, το δώρο δεν ερχόταν. Σχεδόν το είχα ξεχάσει, και περισσότερο άρχισα να λυπάμαι που παρέδωσα το συμπληρωμένο μου άλμπουμ. Τελικά, μετά από 3 μήνες περίπου, είχα πάει να αγοράσω παγωτό από το συγκεκριμένο περίπτερο (φανταστείτε πως είχε μπει για τα καλά η άνοιξη) και ο περιπτεράς μου είπε πως είχε έρθει το βιβλίο! Πωωω.. Ένα πολυσέλιδο βιβλίο,με αναφορές σε παίκτες,στους αγώνες, στα στάδια του Μουντιάλ '82. Οι σελίδες του ήταν πιο ανθεκτικές απ'αυτές του άλμπουμ, και ήταν αρκετές!Ευχαριστημένος 100% που είχα διαλέξει αυτό το δώρο από την μπάλα. Μπάλες ούτως ή άλλως τις άλλαζα κάθε χρόνο. Αυτό ήταν όμως ένα βιβλίο. Θα έμενε! Ήταν η "Βίβλος του Μουντιάλ '82".
Τώρα, γιατί και πως και πότε χάθηκε,είναι αυτό που έγραψε και ο g1973tony: "Εγκλήματα"!
* Εκείνο το καλοκαίρι, είχα πάει διακοπές στην Γερμανία από 10/6/82 εώς στις 15/7/82 περίπου. Εκεί μάζευα αυτοκόλλητα-χαρτάκια από το μουντιάλ. Δεν ήταν της PANINI. Υπήρχαν μες στις γκοφρέτες Hanuta. Και είχε μόνο ποδοσφαιριστές της Εθνικής Γερμανίας.Φυσικά υπήρχε και το ανάλογο άλμπουμ,που κολλούσες τα αυτοκόλλητα. Θυμάμαι πως πρέπει να μην το συμπλήρωσα όλο,μου έλειπαν 2-3 παίκτες. Δεν ήταν και μεγάλο άλμπουμ άλλωστε, αφού είχε μόνο τις φωτό της αποστολής της Γερμανίας. Το άλμπουμ αυτό το ξέχασα εκεί,στο σπίτι των συγγενών που είχα πάει.