A Bullet for the General (1967)

Fulci

RetroMaNiaC
Joined
18 Μάρ 2018
Μηνύματα
553
Αντιδράσεις
902
A bullet for the General 1967 ( El Chuncho , Quien Sabe? )

Υπόθεση : Ένας Αμερικανός θα γίνει μέλος μιας μεξικάνικης συμμορίας που δρα για όφελος της Επανάστασης..

Σκηνοθεσία : Damiano Damiani
Παίζουν : Gian Maria Volonte, Lou Castel,Klaus Kinski
Μουσική : Luis Bacalov

Μια ακόμη ταινία με θέμα την Μεξικανική Επανάσταση.. Όχι βέβαια με την δράση του Πάντσο Βίγια και του Ζαπάτα.. Αλλά στο ίδιο μήκος κύματος και την ατμόσφαιρα που επικρατούσε στο Μεξικό στα χρόνια της Επανάστασης.
Ο Τσούντσο (Τζιαν Μαρία Βολοντέ) ηγείται μια ομάδας μεξικανών ληστών, που σκοπός της είναι να "μαζεύει" όπλα και πυρομαχικά για να τα πουλάει στη συνέχεια στον στρατηγό Ελίας (Jaime Fernandez),στρατηγό της Επανάστασης.. Έτσι αρχίζει η ταινία, με μια ληστεία ενός τρένου που μεταφέρει όπλα για τον κυβερνητικό στρατό.
Με το τρένο ταξιδεύει και ένας Αμερικανός πολίτης,ο Μπιλ (Lou Castel). "Μικρός" όπως θα τον αποκαλεί αργότερα ο Τσούντσο (βασικά niño τον αποκαλεί που σημαίνει παιδί).
Στη διάρκεια της ληστείας,τα πράγματα δείχνουν να στραβώνουν για τον Τσούντσο και την ομάδα του,αλλά ο Αμερικανός θα σταθεί η αιτία να επιτύχει η η ληστεία.. Ο Αμερικανός θα ζητήσει από τον Τσούντσο να γίνει μέλος της συμμορίας. Ο Τσούντσο θα θέσει το ζήτημα προς ψήφιση στην ομάδα του,στα βασικά μέλη της ομάδας του.Δείγμα πως οι αποφάσεις παίρνονται με δημοκρατικές μεθόδους και δεν είναι αποφάσεις του ενός.
Με κάποιους μικρούς ενδοιασμούς,τελικά ο "Μικρός" θα γίνει μέλος και θα ξεκινήσουν τις "επιχειρήσεις" τους. Κυρίως σε στρατόπεδα,μιας και εκεί είναι που βρίσκονται τα όπλα και τα πυρομαχικά.Ο "Μικρός" θα μπει στο μάτι του Πεπίτο (Guy Heron),ενός ζηλιάρη καψούρη της ομάδας, που φοβάται να μην χάσει το αμόρε του, το θηλυκό μέλος της συμμορίας, Αντελίτα (Martine Beswick). Τα υπόλοιπα μέλη τον αντιμετωπίζουν με σχετική αδιαφορία.Ο Τσούντσο όμως,τον θεωρεί φίλο,καλό φίλο,μετά και τη στάση του "Μικρού" στη ληστεία του τρένου.
Το μυστήριο όμως είναι εμφανές στη ταινία : " Γιατί ένας απλό ταξιδιώτης,ένας άσχετος Αμερικανός πολίτης,βοήθησε μια ομάδα ληστών?..Και γιατί ο Αμερικανός ζήτησε να γίνει μέλος της συμμορίας"?..
Αυτά τα ερωτήματα τα έθεσε και ο Τσούντσο στον "Μικρό", από το πρώτο βράδυ κιόλας μετά τη ληστεία.. Και πήρε την απάντηση.

O Damiano Damiani σκηνοθετεί ένα πάρα πολύ καλό γουέστερν με θέμα την Επανάσταση.Είναι γνωστός από διάφορα είδη ταινιών, όπως το "Amityville 2 : The Possesion" και το "Τα πλοκάμια της μαφίας" (μιας ιταλικής σειράς που είχε παιχθεί με επιτυχία στην Ελλάδα στα μέσα των 80s).
Στη συγκεκριμένη ταινία, ο Damiani μας βάζει πολύ πιο έντονα στο κλίμα της Επανάστασης και το τι γινόταν τότε στο Μεξικό..Υπάρχουν και άλλες ταινίες που μας το δείχνουν,αλλά όχι τόσο "στοχευμένα" όπως στο "A bullet for the General". Θα δούμε πάλι εκτελέσεις αντιφρονούντων πολιτών,θα δούμε την φτώχεια και την μιζέρια. Θα δούμε όμως αντίστοιχα και τα δυναμικά χτυπήματα ενάντια στις κυβερνητικές δυνάμεις,εκτελέσεις στρατιωτών και απελευθερώσεις πόλεων.. Οι επαναστάτες ,φτωχοί πολίτες, δεν στοχεύουν μόνο ενάντια στο καθεστώς,αλλά και ενάντια πλουσίων ιδιοκτητών,τους αντίστοιχους με τους δικούς μας "τσιφλικάδες" στις αρχές του 20ου αιώνα.
Η "δράση" (το καθεστώς) έφερε και την "αντίδραση" (την επανάσταση).Και κάθε "επαναστατική αντίδραση" είναι μια θυμωμένη και άγρια αντίδραση. Χαρακτηριστική είναι η σκηνή που ο Τσούντσο,θα προσπαθήσει να βιάσει μαζί με δύο άλλους μια γυναίκα ενός εύπορου,του Δον Φελίπε (Andrea Checchi).Ο "Μικρός" θα υπερασπιστεί τη γυναίκα προκαλώντας την έκρηξη της Αντελίτα,η οποία θα αναφέρει πως και εκείνη την βίασαν όταν ήταν 17 χρονών και δεν τη βοήθησε κανείς.. Αυτό που όμως ήθελε να πει ο Μικρός (αλλά δεν μίλησε) και κατάλαβε όμως ο Τσούντσο , είναι πως δεν χωράει στα σχέδια τους ο ρεβανσισμός,το "οφθαλμόν αντί οφθαλμού".
Τα χειρότερα εγκλήματα γίνονται στους πολέμους.Ο άνθρωπος δείχνει τα κτηνώδη ένστικτα του και την πιο άσχημη πλευρά του.

Η συμμορία δεν πρέπει να χάσει τους στόχους της. Που είναι: "να κλέβουν όπλα και να τα πουλήσουν για τον αγώνα της Επανάστασης" .
Δεν πρέπει να χάσει την ομοψυχία της και την συναδελφοσύνη της, αυτό ακριβώς μας έδειξε άλλωστε πως τους χαρακτηρίζει από την αρχή της ταινίας.
Σε μια απελευθερωμένη πόλη, το Σαν Μιγκελ, η συμμορία θα δοκιμαστεί σ'αυτά που την χαρακτηρίζουν.. Θα δοκιμαστούν στο τελικά τι πιστεύουν περισσότερο: στον αγώνα της Επανάστασης ή στο χρήμα?
Μπορεί το χρήμα να προδώσει τις ιδέες,τις αξίες,τον χαρακτήρα τους?..ή μήπως το χρήμα θα αναδείξει τον πραγματικό τους χαρακτήρα?

Ένα πολύ καλό γουέστερν,με αρκετά μηνύματα και προβληματισμό. Ο Τσούντσο , ένας αρχηγός συμμοριτών,με δημοκρατικές όμως διαθέσεις και πίστη στον Επαναστατικό αγώνα.. Σίγουρα,όχι με το αζημίωτο αλλά είναι ο περισσότερο "ρομαντικός" από όλους! Ο Βολοντέ παίζει πολύ καλά αυτόν τον ρόλο.
Ο Λου Καστελ, (ο "Μικρός") και αυτός πολύ καλός σ'αυτό που είναι: ένας "παγωμένος",αγέλαστος, πρακτικός άνθρωπος που γίνεται ο κολλητός του Τσούντσο.. Όλοι οι άλλοι παίζουν δευτερεύοντα ρόλο,μέχρι και ο Κλάους Κίνσκι (Ελ Σάντο),που δεν συμμετέχει με μεγάλη διάρκεια στη ταινία..
Η μουσική που είναι του γνωστού Luis Bacalov, δεν είναι και κάποια αξιομνημόνευτη.Ήχοι και μελωδίες μεξικάνικης μουσικής,αλλά όχι κάτι το ιδιαίτερο.

Άλλη μια ταινία που δεν την γνώρισα στα "καλά" χρόνια των βίντεοκλαμπ και των VHS players.. Την ταινία την αγόρασα (και πρωτοείδα) σε dvd από μια εφημερίδα πριν 10-13 χρόνια, τότε που τα πουλούσαν με το τσουβάλι κάθε Κυριακή.
Το τρέιλερ

 
Πίσω
Μπλουζα