A Night to Remember (1958)

Αρμαγεδών

RetroDB Feeder
Joined
7 Φεβ 2021
Μηνύματα
897
Αντιδράσεις
1.996
A Night to Remember (Roy Ward Baker, 1958)
f02b8ba3b005642806d2574f6eac3a73.jpgΗθοποιοί: Kenneth Moore, Michael Goodliffe, Laurence Naismith, Kenneth Griffith, David McCallum, Tucker McGuire.

Υπόθεση: Τη νύχτα της 14ης Απριλίου 1912, το RMS Titanic συγκρούεται με παγόβουνο στον Βόρειο Ατλαντικό και αρχίζει να βυθίζεται...

Σχόλια: Η ταινία αποτελεί την κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου του Walter Lord που κυκλοφόρησε το 1955. Ο Lord συνέγραψε αυτό το βιβλίο στηριζόμενος σε μαρτυρίες επιζώντων του ναυαγίου, θέλοντας να κάνει μια όσο το δυνατόν πιο πλήρη καταγραφή των γεγονότων που εκτυλίχθηκαν εκείνη την τρομερή Απριλιάτικη βραδιά του 1912...

Η ταινία ανήκει στο είδος των docudrama movies, δηλαδή των "δραματοποιημένων ντοκιμαντέρ", πράγμα που σημαίνει ότι αποτελεί μια απλή καταγραφή των γεγονότων, χωρίς συναισθηματικές υπερβολές και περιττές "σάλτσες". Είναι από μόνη της δραματική, λόγω των γεγονότων που περιγράφει και του ωμού ρεαλισμού που τη διακατέχει. Μιας και πραγματεύεται ένα ιστορικό γεγονός, είναι η πιο ακριβής ιστορικά ταινία σύμφωνα με τους διάφορους ιστορικούς και ερευνητές του ναυαγίου, αν λάβουμε, κιόλας, υπόψιν μας ότι γυρίστηκε το 1958, τη στιγμή που το ναυάγιο ανακαλύφθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 1985 και η έρευνά του άρχισε στις αρχές του 1986.

Η καταγραφή των γεγονότων γίνεται από 3 πλευρές: από την πλευρά του "θύματος", του Τιτανικού, δηλαδή, από τη μεριά του RMS Carpathia, του πλοίου που έσπευσε και περισυνέλλεξε τους επιζώντες του ναυαγίου και από τη μεριά του SS Californian, του πλοίου που αγνόησε τις κλήσεις του βυθιζόμενου Τιτανικού. Έτσι λοιπόν, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ταινία δεν έχει κάποιον ηθοποιό ως πρωταγωνιστή, αλλά πρωταγωνιστής είναι τα ίδια τα πλοία και οι επιβαίνοντές τους! Η κάθε πλευρά δρα "μαζικά", χωρίς να υπάρχει κάποιος να ξεχωρίζει. Στον Τιτανικό όλοι προσπαθούν να σωθούν, στο Καρπάθια όλοι προσπαθούν να φτάσουν στον Τιτανικό και στο Καλιφόρνιαν όλοι αγνοούν τα γεγονότα του Τιτανικού.

Αν πάμε στο θέμα των ηθοποιών τώρα, τυπικά πρωταγωνιστής της ταινίας είναι ο Kenneth Moore, που υποδύεται τον Ανθυποπλοίαρχο Charles Lightoller, με μια μικρή υπερβολή ως προς τις ενέργειες του αληθινού Lightoller, καθώς πολλά από τα πράγματα που έκανε ο Moore έγιναν από άλλους Αξιωματικούς του πλοίου. Ο Moore υποδύεται πειστικά τον γενναίο Αξιωματικό, ενώ σιμά του στέκεται και o Laurence Naismith, που υποδύεται τον Πλοίαρχο Edward John Smith. O Naismith, μάλιστα, έλαβε την έγκριση της κόρης του αληθινού Smith για να υποδυθεί το ρόλο, καθώς της έκανε εντύπωση η φυσιογνωμική ομοιότητα του ηθοποιού με τον πατέρα της! Από τους επιβάτες ξεχωρίζω τον Michael Goodliffe που υποδύεται τον σχεδιαστή του Τιτανικού, Thomas Andrews, σε μια συγκλονιστική ερμηνεία ενός τραγικού ρόλου, που βλέπει το έργο της ζωής του να καταρρέει, ενώ η ερμηνεία της Tucker McGuire ως Margaret "Molly" Brown, της φιλάνθρωπου νεόπλουτης επιβάτιδος της Α' Θέσης που δεν δίστασε να συγκρουσθεί με το πλήρωμα για περαιτέρω επιβίβαση ναυαγών στη λέμβο της είναι πολύ καλή.

Τη μουσική επιμελήθηκε ο William Alwyn, παρ' όλ' αυτά παίζει μικρό ρόλο στην ταινία, καθώς στις περισσότερες σκηνές δεν χρησιμοποιήθηκε κάποιο μουσικό χαλί, πράγμα που εντείνει τη ρεαλιστικότητα. Ωστόσο, όπου χρησιμοποιήθηκε ταίριαξε με τις τρομακτικά ρεαλιστικές σκηνές.

Οι τίτλοι αρχής της ταινίας:
 

RIO

Retro Horrormaniac
Joined
12 Νοέ 2009
Μηνύματα
13.440
Αντιδράσεις
34.703
Πολύ καλή παρουσίαση ! Ίσως η καλύτερη ταινία για τον Τιτανικό ...
 

Αρμαγεδών

RetroDB Feeder
Joined
7 Φεβ 2021
Μηνύματα
897
Αντιδράσεις
1.996
Ξέχασα ν' αναφέρω ότι στην ταινία εμφανίζεται και κάποιος Έλληνας, ο οποίος είναι, μπορώ να πω, κωμικό στοιχείο!

Κάμποση ώρα μετά τη σύγκρουση, δίνεται η εντολή για ειδοποίηση των επιβατών. Ένας καμαρότος τριγυρνάει στους διαδρόμους της Γ' Τάξης, φωνάζει "Get your lifebelts" και ξυπνάει τους επιβάτες. Ώσπου φτάνει στην καμπίνα του Έλληνα...

Έλληνας: Τι τρέχει, παιδί μου, τι συμβαίνει, γιατί όλος αυτός ο σαματάς στη μέση της νύχτας, μωρέ;
Καμαρότος: I say you get dressed...
Έλληνας: Ναι! (προσπαθώντας να καταλάβει τι του λέει ο καμαρότος)
Καμαρότος: ...get your lifebelts on...
Έλληνας: Ναι!
Καμάροτος: ... and get on top.
Έλληνας: (καταλαβαίνει "τσοπ-τσοπ" και όχι "on top") Τι "τσοπ-τσοπ", μωρέ, "τσοπ-τσοπ", δεν καταλαβαίνω Εγγλέζικα!

(Παρεμβάλλεται σκηνή με μερικούς μηχανικούς του πλοίου να εγκαταλείπουν ένα μηχανοστάσιο που πλημμυρίζει)

Με όλο τον καυγά του καμαρότου με τον Έλληνα, οι επιβάτες των γειτονικών καμπίνων βγαίνουν στο διάδρομο και τους παρακολουθούν να διαπληκτίζονται. Έγιναν "θέατρο" που λέμε :fafoutis::fafoutis:

Καμαρότος: (νευριασμένα) Get your lifebelt on!
Έλληνας: Δεν καταλαβαίνω, μίλα Γαλλικά.
Καμαρότος: GET YOUR LIFEBELT ON...
Έλληνας: Γαλλικά, μωρέ!
Καμαρότος: ...GET YOUR LIFEBELT ON...
Έλληνας: Γαλλικά μίλα, μωρέ!
και ο καμαρότος τον σπρώχνει μέσα στην καμπίνα του, μη αντέχοντας άλλο :fafoutis::fafoutis::fafoutis::fafoutis::fafoutis::fafoutis::fafoutis::fafoutis::fafoutis::fafoutis::fafoutis::fafoutis::fafoutis::fafoutis:
 
Τελευταία επεξεργασία:

Αρμαγεδών

RetroDB Feeder
Joined
7 Φεβ 2021
Μηνύματα
897
Αντιδράσεις
1.996
Ο Laurence Naismith ως πλοίαρχος Edward John Smith με την Helen Russell-Cooke, την κόρη του αληθινού Smith.
Naismith_Helen%20Russell-Cooke_small.jpg
 
  • Like
Reactions: RIO

RIO

Retro Horrormaniac
Joined
12 Νοέ 2009
Μηνύματα
13.440
Αντιδράσεις
34.703
Σαφώς καλύτερη από την ταινία του Κάμερον. Και ας είχε μικρότερο προϋπολογισμό. Χωρίς σάλτσες , ρομάντζα, μελο κλπ.
 
Μπλουζα