Al-Quadim: The Genie's Curse

thamonas

RetroMaNiaC
Joined
13 Απρ 2007
Μηνύματα
697
Αντιδράσεις
37
Το παιχνίδι αυτό υπήρξε ένα από τα αγαπημένα μου και από τα πρώτα παιχνίδια που με μυήσανε στο genre των RPGs. Είναι σίγουρα ένα κρυμμένο διαμάντι και φαντάζομαι οι περισσότεροι από εσάς να μην το ακούσατε και να μην το παίξατε ποτέ. Ίσως φταίει και το γεγονός ότι ο κόσμος του Al-Quadim, οπού διαδραματίζεται το παιχνίδι δεν υπήρξε ποτέ ιδιαίτερα δημοφιλής.

Πριν προχωρήσω στο review θα κάνω μια αναφορά στην εταιρεία παραγωγής και στον κόσμο αυτόν. Το παιχνίδι είναι της SSI και βγήκε στην αγορά το 1994. Η SSI υπήρξε μια εταιρεία από της καλύτερες στον χώρο των game developers. Ήταν η πρώτη που αγόρασε τα δικαιώματα να παράγει παιχνίδια με την θεματολογία των Dungeons & Dragons. Οι κόσμοι των Dungeons & Dragons πολλοί: Forgotten Realms, Dragonlance, Ravenloft, Dark sun, Greyhawk…φανταστικοί κόσμοι – εκπληκτικά παιχνίδια. Στην τεράστια θεματολογία υπήρχε και ο άσημος κόσμος του Al-Qadim. Ένας RPG κόσμος που θυμίζει πολύ Αραβική μυθολογία. Η ιστορία εκτυλίζεται στην Zakhara, μια περιοχή που βρίσκεται ανατολικά του Faerun, της ηπείρου όπου διαδραματίζονται όλες οι περιπέτειες των Forgotten Realms.

Το παιχνίδι είναι ένα καθαρό Action-RPG (ίσως από τα πρώτα του είδους). Ο ήρωας που χειριζόμαστε είναι ένας νεαρός μαθητευόμενος Corsair (πολεμιστής τύπου Paladin). Αφού τελειώσει η τελευταία δοκιμασία επιτυχώς, ο ήρωας μεταφέρεται στο σπίτι του, στη πόλη Zaratan. Εκεί ετοιμάζεται να παντρευτεί τον παιδικό του έρωτα, την Kara, την κόρη του Χαλίφη . H οικογένεια του ήρωα μας, οι Al-Hazrads είναι μαζί με τους Wassabs οι πιο ισχυρές εμπορικές οικογένειες της περιοχής. Μεταξύ των δύο οικογενειών υπάρχει αντιπάθεια εκατέρωθεν αλλά παρόλα αυτά κυριαρχεί άμυλα και υγιής ανταγωνισμός . Ο δήμαρχος της πόλης ζητά από τον ήρωα μας να μεσολαβήσει για να υπογραφτεί μια συνθήκη φιλίας μεταξύ της οικογενείας του και των Wassabs, κάτι που τον βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Μετά από διάφορα errands-quests μαζεύονται όλα τα μέλη των δύο οικογενειών και υπογράφεται η συνθήκη. Όλα ωραία και καλά λοιπόν!!! Η οικογένεια του ήρωα συμφιλιώνεται με τους ανταγωνιστές, ο ίδιος είναι ένας δυναμικός Corsair και όλα είναι έτοιμα για να γίνει ο γάμος!!

Η επόμενη μέρα όμως φέρνει δυσάρεστα μαντάτα! Ένα εμπορικό πλοίο των Wassab καταστρέφεται ολοσχερώς ενώ ήταν εν-πλω από μια παράξενη καταιγίδα, η οποία άφησε ανέγγιχτο το πλοίο των Αl-Hazrad. Ακόμα χειρότερα, στο πλοίο που καταστράφηκε επέβαιναν η Kara και ο πατέρας της ο Χαλίφης, των οποίων η τύχη αγνοείται!! Το χείριστο νέο είναι ότι η καταιγίδα προκλήθηκε από το Genie της οικογένειας του ήρωα, κατόπιν εντολής. Εντολή στο Genie μπορούν να δώσουν αποκλειστικά μόνο τα μέλη της οικογένειας του ήρωα μας, εκτός βέβαια από τον ίδιο, που δεν μπορεί να διατάξει το genie λόγω του νεαρού της ηλικίας του.

Μετά από αυτά τα γεγονότα, τα μέλη της οικογένειας Al-Hazrad φυλακίζονται με την κατηγορία ότι καταπάτησαν την συνθήκη αλλά κυρίως γιατί χρησιμοποίησαν την δύναμη του οικογενειακού Genie με δόλο. Η ποινή τους είναι η θανάτωση δια απαγχονισμού σε λίγες μέρες. Στον μόνο που δεν του απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες είναι στον ήρωα μας, από την στιγμή που ο ίδιος δεν θα μπορούσε να είχε δώσει τέτοια διαταγή αφού δεν είχε την εξουσία να το κάνει. Η τιμωρία για την ήρωα μας είναι η εξορία από την πόλη και η ατίμωση της οικογένειας του. Πριν οι πύλες της πόλης του κλείσουν για πάντα πίσω του, ο ήρωας ορκίζεται ότι θα διαλευκάνει την τιμή της οικογενείας του, θα σώσει την ζωή τους και θα βρει τη αγαπημένη του πριγκίπισσα.

Έτσι, ο ήρωας μας, βρίσκεται στην έρημο της πατρίδας του, μια εξόριστος, ατιμασμένος και στιγματισμένος…το μόνο που του έχει μείνει είναι η το μαγικό του scimitar και η πίστη στη αθωότητα της οικογένειας του. Η οικογένεια του πάντα υπήρξε ενάρετη και με αρχές, δεν θα μπορούσε κανένας από αυτήν να διατάξει να γίνει μια τέτοια αποτρόπαια πράξη. Δεν θα χρησιμοποιούσαν ποτέ την τεράστια δύναμη που τους δίνει η κατοχή ενός genie για κακό σκοπό. Ποιός ή τι κρύβεται πίσω από όλα αυτά??

Σε αυτό το σημείο αρχίζει η περιπέτεια. Ο ήρωας μας θα επισκεφτεί φανταστικούς νέους κόσμους, θα γνωρίσει πολλούς φίλους, θα δημιουργήσει καινούργιους εχθρούς, θα πολεμήσει ορδές τεράτων, θα αντιμετωπίσει μαγεία και βεβαίως θα έρθει αντιμέτωπος με ηθικά διλλήματα κατά την διάρκεια των περιπετειών του.

Το gameplay είναι κάτι κάτι μεταξύ Legend of Zelda και Diablo. Είναι προοπτικής τρίτου προσώπου, ψευδοτρισδιάστατο top-down. Το control είναι combination του mouse με το πληκτρολόγιο άλλα μπορεί να γίνει και αποκλειστικά με το mouse ή με πληκτρολόγιο, ανάλογα πως βολεύει τον καθένα. Τα γραφικά του είναι πολύ καλά για την εποχή και πιστεύω ότι είναι playable ακόμα και σήμερα. Το σενάριο και η πλοκή είναι από τα πιο δυνατά σημεία του παιχνιδιού και θα το πρότεινα σε όλους όσους τους αρέσουν τα action-rpgs.
 

Συνημμένα

 • 8825.gif
  8825.gif
  136,4 KB · Προβολές: 0
 • 8826.gif
  8826.gif
  95,6 KB · Προβολές: 0
 • 8827.gif
  8827.gif
  152,8 KB · Προβολές: 0
 • 8828.png
  8828.png
  53,7 KB · Προβολές: 0
 • 8829.gif
  8829.gif
  142,9 KB · Προβολές: 0

Captain Kal

RetroNuts!
Joined
23 Δεκ 2006
Μηνύματα
1.651
Αντιδράσεις
105
Πολύ καλό παιχνίδι. Να προσθέσω μόνο ότι την ίδια μηχανή, χρησιμοποιούσαν και τα Dark Sun 1 & 2.
 

Saulot

RetroNuts!
Joined
14 Σεπ 2006
Μηνύματα
1.788
Αντιδράσεις
192
το εχω στο κουτι του καπου.
 

thamonas

RetroMaNiaC
Joined
13 Απρ 2007
Μηνύματα
697
Αντιδράσεις
37
Captain Kal είπε:
Πολύ καλό παιχνίδι. Να προσθέσω μόνο ότι την ίδια μηχανή, χρησιμοποιούσαν και τα Dark Sun 1 & 2.
Έτσι ακριβώς..είναι της ίδιας εταιρίας και χρησιμοποιούν την ίδια μηχανή. Μάλιστα όταν είχα αγοράσει το παιχνίδι, στο ίδιο CD υπήρχαν τα Dark Sun 1 και Ravenloft: Strahd's Possession..από τις καλύτερες αγορές που έχω κάνει. Το βιβλιαράκι που περιείχε τα manuals και των τριών παιχνιδιών ήταν καμια 400ρια σελίδες!!
 

billy

Retromaniax Co-Founder
Joined
8 Ιαν 2006
Μηνύματα
4.232
Αντιδράσεις
219
Πολύ καλό review, μπράβο Thamonas. :thumbup:

Θυμάμαι παλιότερα πως είχα πετύχει και μία παρουσίασή του στο PC Master, ή στο USER (ή ίσως και στα δύο... :confused: )
 

manos426f

The King of Retro®
Joined
9 Οκτ 2006
Μηνύματα
5.388
Αντιδράσεις
128
Σωκράτη,το ότι δεν αγαπώ τα RPG's είναι γνωστό πλέον.Το ότι διάβασα όμως ένα ωραίο review εδώ,ύστερα από αρκετό καιρό σιγής μας μάλιστα στο συγκεκριμμένο τομέα,δεν έχει να κάνει σε καμία περίπτωση με τα δικά μου gaming γούστα,οπότε,δε μένει παρά να σου απονείμω τα εύσημα για ένα ακόμη πραγματικά καλό review ! :thumbup:
 

StDumas

RetroNoob
Joined
17 Αύγ 2020
Μηνύματα
15
Αντιδράσεις
17
και.....12 χρονια μετα, ευχομαι να ειστε ολοι υγιεις και ζωντανοι, να ενημερωσω οτι ξεκινησα να το παιζω αυτο το παιχνιδακι μεσω της εκδοσης gog. Ειμαι περιπου στη μεση (μετα τη βιβλιοθηκη με τον χαζεμενο βιβλιοθηκαριο και το ιπταμενο χαλι) και το παιζω στη δουλεια οταν περισσευει χρονος. Μου αρεσει πολυ, και σκεφτομαι καποια στιγμη να το αγορασω απο το ebay με το κουτακι του τα μανουαλ του κτλ. Οταν και οποτε το τελειωσω, θα περασω και στα dark sun που ειδα οτι μοιαζουν, και εδω εμαθα οτι εχουν την ιδια μηχανη!
Εξαιρετικο review by the way.
 
Μπλουζα