All the Colors of the Dark (1972)

iggylebowski

RetroAdept
Joined
10 Mαϊ 2012
Μηνύματα
868
Αντιδράσεις
646
All the Colors of the Dark (1972, Sergio Martino)

http://www.imdb.com/title/tt0069390/

Ηθοποιοί: Edwige Fenech, George Hilton, Ivan Rassimov, Nieves Navarro, Marina Malfatti, Julian Ugarte

Υπόθεση: Μια γυναίκα που βρίσκεται στο στάδιο της ανάρρωσης, μετά από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα, στο οποίο έχασε το αγέννητο παιδί της, βρίσκεται σε σύγχυση καθώς αρχίζει να πιστεύει πως καταδιώκεται από μια κάστα σατανιστών.

Το All the Colors of the Dark αποτελεί ακόμη μια συνεργασία του εξαίρετου σκηνοθέτη Sergio Martino με την "βασίλισσα" των ιταλικών exploitation, Edwige Fenech. Εδώ ο Martino υπογράφει την πιο φιλόδοξη δουλειά του, καθώς το All the Colors of the Dark παντρεύει τα giallo με τον αποκρυφισμό και το Rosemary's Baby του Polanski. Φυσικά, τα γνωστά προβλήματα των ιταλικών ταινιών τρόμου υπάρχουν κι εδώ, καθώς το σενάριο παραμένει συγκεχυμένο και θολό, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία, αφού η στυλιζαρισμένη σκηνοθεσία του Martino καλύπτει τις όποιες κακοτοπιές. Ο Martino συνδυάζει το στυλιστικό πλαίσιο και τον ερωτικό τόνο των giallo με την κλειστοφοβική αίσθηση, το παιχνίδι μεταξύ πραγματικότητας και παράνοιας και τον ψυχολογικό τρόμο του Rosemary's Baby, για να δώσει στο θεατή ένα σύνολο από εξαιρετικά σκηνοθετημένες εικόνες. Η όμορφη χρωματική παλέτα, η υπνωτική φωτογραφία και οι πρωτότυπες γωνίες λήψης κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους, αφού είναι εμφανές ότι ο Martino χρησιμοποιεί με αυτοπεποίθηηση το ταλέντο του στην δημιουργία εξαιρετικά όμορφων πλάνων. Η ατμόσφαιρα της ταινίας έχει έναν εφιαλτικό τόνο και ύφαινέι τόσο ένα απειλητικό ύφος όσο και ένα σπειροειδή ιστό μυστηρίου. Ο Martino φαίνεται ότι εμμένει στο στυλιζάρισμα των εικόνων, με την εξαιρετική υπνωτική ατμόσφαιρα που ακροβατεί μεταξύ αλήθειας και ονείρου και την ψυχεδελική αισθητική, κάνοντας το All the Colors of the Dark να μοιάζει με ένα ψυχωτικό παραλήρημα. Το μυστήριο και η αγωνία ειναι σε πολύ καλά επίπεδα, ενώ αρκετά καλός είναι και ο ρυθμός της ταινίας, χωρίς να αφήνει ορισμένες σεναριακές αμηχανίες να υπονεομεύσουν το τελικό αποτέλεσμα. Εκείνο όμως που φαίνεται να είναι το απόλυτο πλεονέκτημα του Martino, είναι ο τρόπος που παρουσιάζει τις ονειρικές ακολουθίες, οι οποίες πέρα από την ατμοσφαιρική προσέγγιση βγάζουν έναν λανθάνοντα ερωτισμό και μια διεστραμένη σεξουαλικότητα. To soundtrack από τον Bruno Nicolai είναι εξαιρετικό και συμπληρώνει την ανατριχιαστική, μελαγχολική αίσθηση που αποπνέει η ταινίας. Η Edwige Fenech ερμηνεύει αρκετά καλά τον πρωταγωνιστικό χαρακτήρα, ενώ όποτε βρίσκεται μέσα στα πλάνα με τα μακριά μαλλιά της, το πορσελάνινο δέρμα της και τα μεγάλα μάτια της, κυριολεκτικά λάμπει. Στην πραγματικότητα, η Fenech, ποτέ δεν είχε τις ερμηνευτικές δυνατότητες άλλων ηθοποιών των ιταλικών b-movie, όπως η Florinda Bolkan ή η Rosalba Neri, αλλά είναι τέτοια η γοητεία που ασκεί στον φακό της κάμερας που δεν γίνεται να μην τη λατρέψεις, και είναι πραγματικά λυπηρό το γεγονός πως αυτή η πανέμορφη ηθοποιός, από τα μέσα των 70's, σταμάτησε να εμφανίζεται σε θρίλερ και ανάλωθηκε σε παρουσίες σε ιταλικές σεξοκωμωδίες. Γενικότερα, το All the Colors of the Dark είναι ένα από τα καλύτερα ιταλικά θρίλερ της δεκαετίας του '70, και παρά την ύπαρξη ορισμένων σεναριακών αδυναμιών, ο θεατής είναι αδύνατο να μην απολαύσει την αλληλουχία των εξαιρετικών εικόνων του Martino.

Trailer:

[edit] O λογαριασμός YouTube με τον οποίο σχετίζεται έχει τερματιστεί εξαιτίας πολλαπλών ειδοποιήσεων από τρίτους για παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων [edit]

Soundtrack:

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Την είχα δει σε dvd από την γνωστή και αλήστου μνήμης εταιρεία...Η Fenech απλά κορυφή... :worship:
 
Αχ... αυτή η Fenech. H καλή μου ανατροφή δεν μου επιτρέπει να πω περισσότερα :zip:
 
φαινεται φοβερη ταινια. και η κοπελια ειναι το κατι αλλο
 
Giallo με αποκρυφισμο και ψυχεδελεια με εναν Ιβαν Ρασιμωφ αγνωριστο.Τα οποια σεναριακα κενα παραβλεπονται εφοσον υπαρχει η θεα Εdwige μεσα... :wub:
 
Όταν βλέπεις την Edwige Fenech, δεν έχεις χρόνο να ασχοληθείς με σενάριακές αφέλειες, μέτριους διαλόγους και φλου story. Τα υπόλοιπα μπαίνουν σε δεύτερο ρόλο
 
Πολύ καλογυρισμένη ταινία, με ωραία φωτογραφία.

Ας είναι καλά η "γνωστή εταιρία" που την έφερε σε DVD στην Ελλάδα.

Α, στην Fenech αναφερθήκαμε ;
 
Πίσω
Μπλουζα