Amiga 4000 Restoration

telonio

Immense Cult RetroFigure
Joined
19 Ιουλ 2006
Μηνύματα
4.507
Αντιδράσεις
2.349
Με άλλα λόγια η ιστορία μιας Α4000 που επανήλθε σε πλήρη λειτουργική κατάσταση μετά από χίλια κύματα.

Την συγκεκριμένη την είχα αγοράσει κάποτε από έναν τύπο από την Γερμανία, την οποία την είχε από μικρός. Θυμάμαι την απέκτησα σε πολύ καλή τιμή για τότε. Όταν άνοιξα το κουτί και έπιασα επιτέλους την 4000, η χαρά ήταν απλά απερίγραπτη. Την έβλεπα στο pixel, την είχα δει και από κοντά σε μαγαζί και μια ζωή μου έτρεχαν τα σάλια. Για αυτή και την 3000, η πιο όμορφη Amiga που υπάρχει. Αυτή βέβαια είναι μια άλλη ιστορία. Η 4000 λοιπόν που κόστιζε σχεδόν όσο ένα αυτοκίνητο τότε και ήταν το όνειρο σχεδόν κάθε ιδιοκτήτη 1200αρας.

Για κάποιο διάστημα φιλοξενήθηκε στο σπίτι του shock, ο οποίος την πρόσεξε σαν τα μάτια του και επιπλέον, της έκανε δώρο και έναν indivision scandoubler. Αργότερα η μεγάλη κυρία επανήλθε στα δικά μου χέρια και πάλι. Την καταστρεπτική μπαταρία την είχα αφαιρέσει όταν την είχα παραλάβει από Γερμανία. Η ζημιά είχε γίνει βέβαια πολλά χρόνια πριν. Ενώ λειτουργούσε δεν έβλεπε καθόλου fast ram, παρά μόνο την chip. Χώρια που μερικές φορές, δεν έκανε καν boot από τον σκληρό δίσκο. Βγάζοντας το ide καλώδιο από το motherboard, ανακάλυψα πως έχει σπάσει ένα pin. Δεν γνώριζα αν το συγκεκριμένο χρησιμοποιείτε από το σύστημα ή είναι απλά ανενεργό.

Στη φωτογραφία παρατηρήστε στη τέρμα δεξιά πλευρά το σπασμένο pin.

126370.jpg

Περιττό να σας αναφέρω πως κόντεψα να πάθω εγκεφαλικό. Εκεί που ψαχνόμουν να βρω στο ebay αντίστοιχο κονέκτορα, αποφάσισα να επισκευάσω το pin. Έτσι με υπομονή γαιδάρου και προσοχή χειρούργου, με το κολλητήρι αφαίρεσα το pin από την κάτω πλευρά του motherboard, και ξεκόλλησα ένα από ένα χαλασμένο arcade pcb που έχω. Με προσοχή το κόλλησα και ο δίσκος από τότε λειτουργεί μια χαρά. Στην κάτω φωτογραφία φένεται το pin που κόλλησα και πήρε την θέση του σπασμένου.

126371.jpg

Σε συνέχεια σειρά πήρε το ζήτημα με την μνήμη, που όπως αποδείχτηκε δεν ήταν τόσο απλό. Εδώ φένεται πως βλέπει μόνο τα 2mb της chip. Fast ram πουθενά και ας υπάρχουν 16mb στα socket.

126385.jpg

Εξοπλισμένη με τον Α3630, εδώ ένα screenshot από το sysinfo.


Σε συνέχεια με την βοήθεια του mike, κατάφερε να δει τα mb από το 2 socket αλλά το 3 και το 4 ήταν επίμονα ανενεργά. Προφανώς κάποιες γραμμές επάνω στο motherboard είχαν κοπεί. Ιστορία δηλαδή πιάσε το αυγό και κούρευτο, αφού το board της 4000 είναι 4 layers. Έτσι η μεγάλη κυρία πήγε πολύμηνες διακοπές στην Bologna της Ιταλίας. Αφού κατάφερα τελικά να συνενοηθώ με τον ιταλό μετά από άπειρα emails (αφού δεν τα πήγαινε και τόσο καλά με τα αγγλικά και εγώ δεν γνωρίζω γρι ιταλικά) η Amiga επέστρεψε στα χέρια μου. Ο ιταλός επισκεύασε τις γραμμές που είχαν κοπεί, αντικατέστησε όλους τους πυκνωτές του board και μια που την είχε κάνει βίδες, του έστειλα και εγκατέστησε κονέκτορα για lithium μπαταρία και νέα ram sockets με μεταλλικά clips. Όλα αυτά με πολύ χαμηλό κόστος.

Με την 4000 πλέον πλήρη λειτουργική, είχε έρθει η ώρα για μερικά πολύ ελαφρά upgrades.

Αποφάσισα να αλλάξω τον κουρασμένο ανεμιστήρα του τροφοδοτικού. Φυσούσε στη σωστή κατεύθυνση, αλλά τα χρόνια τον είχαν κουράσει και ζοριζόταν. Έτσι αγόρασα ένα ανεμιστήρα της προκοπής akasa. Φυσικά με την ευκαιρία έπεσε και ένα καλό καθάρισμα του τροφοδοτικού με αέρα.

Εδώ ο παλιός ανεμιστήρας με τον καινούργιο ακόμη στο κουτί του.


126374.jpg
Δώρο ενός φίλου ο επεξεργαστής A3640/25, που δυστηχώς λειτουργούσε όποτε είχε κέφια. Έτσι πήγε μια βόλτα μέχρι τα όμορφα Ιωάννινα και ο keropi τον επανέφερε και πάλι στη ζωή πλήρως λειτουργικό. Εδώ ο 3640 που του τοποθέτησα ψύκτρα και ανεμιστηράκι.

attachment.php
126387.jpg

Εδώ η άλλη πλευρά, με cf κάρτα 4gb με το whdload, indivision scandoubler, 2mb chip, 16mb fast και zorro κάρτα με άλλα 2mb fast, σύνολο 18mb fast ram.

attachment.php
126388.jpg

Στο showconfig πλέον φένεται ο 3640, οι μνήμες και η zorro κάρτα.

attachment.php
126386.jpg

Seeing is believing..

126389.jpg


126391.jpg126390.jpg
Έχω ένα μικρό θεματάκι με το dvd που δεν λειτουργεί, και μάλλον οφείλετε στην πολύ μεγάλη απόσταση του καλωδίου ide από την cf κάρτα. Επίσης κάποια στιγμή θα πέσει και ένα ελαφρύ βαψιματάκι στην πλάστικη πρόσοψη. Στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο κίτρινη όσο βλέπετε στις φωτογραφίες (κίτρινος φωτισμός), αλλά την ελαφρά κιτρινίλα της έχει και πρέπει να αποκτήσει ξανά την λευκή της όψη.

Τέλος θέλω να αναφέρω πόσο έντονη και σημαντική, είναι η μικρή Amiga κοινότητα που έχουμε στη χώρα μας. Άνθρωποι με αγάπη και γνώσεις για τις Amiga και προπάντων, άνθρωποι που βοηθούν αφιλοκερδώς και χωρίς να ζητούν ανταλλάγματα. Δεν ξέρω αν η μεγάλη βοήθεια που πήρα από τα παιδιά που ανέφερα, ήταν κάτι που όφειλε η μοίρα να μου δώσει, γιατί τόσα χρόνια τουλάχιστο στο retromaniax, έχω βοηθήσει αρκετούς ανθρώπους. Τελικά όμως, δεν περιοριζόμαστε μόνο στα πλαίσια της Commodore, αλλά γενικότερα σε μια ρετρό κοινωνία που δείχνει εμπράκτως, πως μπορεί και ήδη βοηθάει ο καθένας με όποιο τρόπο μπορεί.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
δεν έχω λόγια για το μεράκι και την αγάπη προς το hardware που έχουν τόσοι άνθρωποι,

πραγματικά ΜΠΡΑΒΟ!!
 
Με εξεπληξε η επιμονη και το μερακι του Telonio. Συναρπαστικο restoration!! Η 4000 εχει γυρισει την μιση Ευρωπη. Σου βγαζω το καπελο Μαριε!!

Πολυ ευχαριστηθηκα ομως και την "αλληλεγγυη"/βοηθεια απο παιδια του ρετροχωρου.

Μου αρεσει να διαβαζω τετοια πραγματα!
 
H τελευταια επισημη Amiga ειναι αυτη;


Eντυπωσιακη!
 
Πολύ χάρηκα που παίζει τελικά ο 3640 , ήταν εντελώς στα τυφλά η φάση μιας και πλέον δεν υπάρχει Α4000 ούτε για δείγμα εδώ :D

Καλόπαιχτη Μάριε!
 
Ευχαριστώ όλους παιδιά.

Aardvark είπε:
H τελευταια επισημη Amiga ειναι αυτη;
Eντυπωσιακη!
Ναι η 4000 είναι η τελευταία στη σειρά. Τα next gen που θέλουν να ονομάζονται Amiga είναι άλλη ιστορία.

και εδώ μια φωτογραφία από το sysinfo με εγκατεστημένο τον 3640 πλέον.

attachment.php
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
^ πρέπει να τον λες 3640 :p
 
Απο τις μοντες που ευχαριστιεμαι να βλεπω στο retromaniax,παρολο που δεν το "κατεχω" το αθλημα. :)

Καλοριζικη και καλοπαιχτη Μαριε!!! :thumbup:
 
Πραγματικά επικό και συνάμα υπέροχο θέμα ! Συγχαρητήρια στον Μάριο και όλους όσους συνετέλεσαν στην αποκατάσταση...Να είσαι γερός να την χαρείς, 1000 μπράβο !!!
 
Πραγματικά αυτή η α4000 είναι πολυταξιδεμένη αλλά βρήκε την...Ιθάκη της!

Να την χαίρεσαι λοιπόν και μπράβο για την υπομονή σου!!!
 
Το Motorollin' το παρατήρησε κανείς;

Kudos στα παιδιά!!
 
Και εαν θυμασε αρχικα δεν εβλεπε καν τα 2ΜΒ της chip ram, εβλεπε μονο 1ΜΒ. Απο εκει ξεκινησαμε οπως θα θυμασε, και το πρωτο που φτιαξαμε ειναι να βλεπει τα 2ΜΒ της chip.

Μετα φυσικα ακολουθησε η οδυσσεια στην Ιταλια, αλλα τουλαχιστον ειχε πολυ γελιο η ολη ιστορια.
 
Μπράβο Τελώνιο και σε σένα και στους άλλους "μαστόρους"! Πως κατάφερε ο Ιταλός επισκευή σε 4-layer board, νόμιζα ότι αυτό ήταν αδύνατον, ο Χάρι Πότερ είναι; :p
 
Shock

Excellent στον 3630, Motorollin' στον 3640, στον 60 δεν ξέρω τι σχόλιο θα γράφει. :headbang:

mike

Πολύ κρίμα που δεν κατάφερε να φτιάξει και την δική σου κάρτα. Δεν μου λες, να γράψω την ιστορία να γελάσουν και οι ρέγγες;


Uskoke


Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες, αλλά φαντάζομαι τα traces των ram sockets πρέπει να είναι στο top layer.
 
Κούκλα η τετραχίλιαρη !! :headbangdude:

Πραγματικά πέρασε απο "40 κύματα" μέχρι να έρθει σε σωστή κατάσταση, αλλά και μόνο που βλέπεις τις φωτογραφίες, λες "άξιζε τον κόπο". :)

Μπράβο telonio, άξιος !! (και φυσικά μπράβο και στα παιδιά που βοήθησαν) :thumbup:
 
Άλλο ένα μικρό update σχετικά με το τροφοδοτικό της 4000.

Αφού άλλαξα το εργοστασιακό γερασμένο ανεμηστηράκι με ένα καινούργιο akasa, σκέφτηκα και να βελτιώσω την εξαγωγή του αέρα. Με τις μικρές εγκοπές που έχει η 4000 από την Commodore, η ζέστη βγάινει από το μηχάνημα με πολύ δυσκολία. Έτσι έκανα μια πατέντα που είδα στο internet. Έυκολη και αρκετά καλαίσθητη μπορώ να πω.

Ένα λεπτό μεταλλικό πλέγμα, κόψιμο με τροχό το πίσω μέρος του τροφοδοτικού και κόλλημα του πλέγματος με κόλλα εποξική δύο στοιχείων. Όχι και τόσο άσχημο έτσι;

edit: Ευχαριστώ Αντώνη. Εδώ είναι και το εργοστασιακό πίσω μέρος του τροφοδοτικού.

amiga4000_3_big.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πολύ καλό Μάριε. Θα είχε ενδιαφέρον να ήταν και το εργοστασιακό δίπλα σαν reference! Καλή δουλειά για άλλη μια φορά
 
Πολυ καλη δουλεια!Φαινεται σαν εργοστασιακο!!Μπραβο Μαριε!! :bow:
 
Eυχαριστώ, αλλά ξέρεις ήταν η πρώτη φορά που έπιασα στα χέρια μου τροχό. Στην αρχή προσπάθησα να κόψω το μέταλλο με dremel αλλά μάταια. Μου έφυγε σε δύο σημεία και το έκανα χάλια, αλλά μετά τα στόκαρα και το έβαψα με σπρέι. Η πρώτη φορά βλέπεις. :supergrin:
 
Πίσω
Μπλουζα