Amiga 500, Kickstart ROM 3.1 !!!

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας trecool
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

trecool

RetroWannaBe
Αντιδράσεις
3
Λοιπόν παιδιά σηκώθηκα ένα πρωί και αποφάσισα να κάνω ένα χριστουγεννιάτικο δώρο στον εαυτό μου. Σκεφτόμουν οτι τα "παλιά" τα χρόνια τέτοιες μέρες, πάντα κάτι έπαιρνα. Atari 2600, μετά 520 STFM, Gameboy, Πισιά, PS και άλλα καλούδια (με τον ST φυσικά να κυριαρχεί). Πήρα λοιπόν το θάρρος να χτυπήσω μια 500ρα στο ebay. Ένα μηχάνημα που ποτέ δεν σνόμπαρα, και ποτέ δεν είπα παραπάνω κουβέντες... :zip: αλλά όπως κάθε Αταρόβιος, είχα άλλη αγάπη να ασχοληθώ.

Τώρα στο θέμα μου, η παραγγελία έγινε από Γερμανία. Ο τύπος έχει κουμπώσει πάνω ένα Kickstart 3.1 chip σαν και αυτά εδώ , τα οποία από ότι ήξερα έμπαιναν μόνο σε 1200. Προφανώς έχει γίνει κάποια μόντα στον προγραμματισμό τους:what: Φαντάζομαι πως αν βάλω επάνω ένα Kickrom 1.2 και τρέχοντας μια παλιά έκδοση Workbench θα λυθούν όλα τα θέματα συμβατότητας. Ή ακόμη καλύτερα κάποιο πλακετάκι με διακοπτάκι?(κάτι θυμάμαι υπήρχε όταν έκανες επέκταση της μνήμης)

Επίσης γνωρίζει κανείς αν θα έχω κάποιο πρόβλημα με την γλώσσα? Δηλαδή δισκέτες με Workbench Αγγλικό θα φορτώσουν άραγε? Μήπως τελικά έμπλεξα χωρίς λόγο κατευθείαν σε βαθειά νερά?...

Sorry για το μακρύ κείμενο...

Αν δεν έχει σκληρό επάνω δύσκολο να έχει κάποια αλλαγή στη γλώσσα αλλά ποτέ δε ξέρεις! Πάντως θα ήταν προτιμότερο να είναι kickstart 1.3 για λόγους συμβατότητας. Σε παιχνίδια προ-1990 εποχής αν θυμάμαι καλά γίνεται σφαγή με kickstart 3,1. Αλλά από την άλλη με το νέο kickstart νομίζω μπορείς να μεταφέρεις εύκολα δισκέτες απο image adf!

Με γειά όπως και να χει είναι μια καλή αγορά. Η δική μου Amiga έχει πρόβλημα στο keyboard (δε δουλεύουν κάποια κουμπιά) και τη βγάζω με ST!

Οι Amigaδες έγιναν Ataraδες και οι Ataraδες-Amigaδες!!!

:D

Τελικά έχεις δίκιο, μάλλον καλύτερα να ήταν μια νορμάλ Amiga. Δεν θα είχα άλλα θέματα. Θα δείξει... Πάντως έλειπε μια 500 από τη συλλογή μου...κρίμα ήταν. Όσο για το θέμα Ataraδες-Amigaδες, όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε πλέον!

Σε ευχαριστώ πολύ για όσα ανέφερες :thanx2: Φαντάζομαι θα βγάλω άκρη οπως και να έχει.

Επειδη χρειαζομαι τα 3.1 roms για ενα project που ετοιμαζω αν θελεις τα κανουμε ανταλλαγη με τα 1.3 που εχω.Αν θελεις στειλε μου pm να συννενοηθουμε.

Επειδή το σύστημα προέρχεται από Γερμανία, λογικά το πληκτρολόγιο θα είναι τυπου AZERTY, αλλά με το αγγλικό workbench που θα τρέξεις, μη σκας καθόλου. Απλώς θα κάνεις τράμπα τα πλήκτρα QW με τα ΑΖ, όπως επίσης και όσα πλήκτρα είναι σε άλλες θέσεις. Ακόμη, το 3.1 δε χρειάζεται εκτός κι αν εχεις δίσκο και θες να μπουτάρεις απ'αυτόν. Αμφιβάλλω εάν έχει δίσκο, αφου αυτοί ήταν κατά κανόνα εξωτερικοί και συνδέονταν στα αριστερά της Α500 και ήταν και πανάκριβοι (και είναι ακόμα). Εάν έχει δίσκο και είναι εσωτερικός, είσαι πολύ τυχερός. Εάν έχει φορτωμένο workbench, απλά θα τον φορμάρεις. Εάν τη θες μονο για παιχνίδια (προφανώς γι'αυτό τη θες), κάνε παιχνίδι με την 1.3 του Guybrush. Μιας και ο τύπος (ο πωλητής, οχι ο guybrush) της έχει βάλει και roms 3.1, λογικά θα έχει και επιπλέον 0.5ΜΒ εξτρα μνημης. Οπως και να'χει, εδώ είμαστε....

Αλήθεια πόσο την αγόρασες και πόσα ήταν τα μεταφορικά; Είχε άλλη προίκα μαζί της; Δηλαδή, δισκέτες, Joystick, mouse κλπ κλπ

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ευχαριστώ πολύ, μου ανοίξατε κάπως τα μάτια. Τράμπα τα πλήκτρα, Αγγλικό Workbench και βλέπουμε. Βασικά ναι για παιχνίδια, κανα tracker...βασικά πιο πολύ για να την έχω ::) Θα αφήσω πάνω το 3.1 για να χαζέψω καμιά νεότερη έκδοση workbench και θα προσπαθήσω να βάλω και το 1.3 (που πρόλαβα και παρήγγειλα, sorry Gyubrush) με switchάκι...

Κατα τα άλλα, δίσκο δεν έχει και μάλλον ούτε το μισό ΜΒ μνήμης. Καλη φάση το απλό format αν είχε δισκο όμως :angry: Θυμάμαι τον εξωτερικό του φίλου μου...βαρύ πράγμα...με βιομηχανικό στύλ...

Στο θέμα μας, προίκα λιγοστή. Τροφοδοτικό, mouse, και κάποιες δισκέτες.Τιμή 40 ευρώ και 20 μεταφορικά. Ήταν η πρώτη φορά που έκανα αγορά χωρίς να το πολυψάξω. Ελπίζω μην έρθει καμιά σαν πορτοκάλι...

Αν το σύστημα προέρχεται από γερμανία θα είναι QWERTZ. Το AZERTY είναι το γαλλικό.

Ναι σωστά! Αυτό που είπει ο Χρήστος ισχύει. Επίσης, τα 60 ευρώ είναι αρκετά καλά. Πάντως από Αγγλία θα την αγόραζες πάλι γύρω στα 40 ευρώ με τεράστια προίκα αλλά και επιπλέον 20 ευρώ μτφ. Αμα τα πλήκτρα είναι κίτρινα, μπορείς να αγοράσεις καινούριο πληκτρολόγιο για Α1200 και να κάνεις τράμπα ολα τα πλήκτρα εκτός από τα μεγάλα, δλδ Enter, Capslock, ctrl Κλπ, θα τα δεις. Θα σου μείνει ένα πληκτρολόγιο Α1200 χωρίς πλήκτρα.

Rygar είπε:
Αμα τα πλήκτρα είναι κίτρινα, μπορείς να αγοράσεις καινούριο πληκτρολόγιο για Α1200 και να κάνεις τράμπα ολα τα πλήκτρα εκτός από τα μεγάλα, δλδ Enter, Capslock, ctrl Κλπ, θα τα δεις. Θα σου μείνει ένα πληκτρολόγιο Α1200 χωρίς πλήκτρα.
Μα Νίκο τα πλήκτρα της 500 από το εργοστάσιο δεν ήταν λευκά όπως της 1200. Τώρα βέβαια από το ολότελα κίτρινα καλά είναι και τα λευκά. Αν και στο .de όσο κάνει το πληκτρολόγιο της 1200 + 10 ευρώ πάνω κάτω παίρνεις 500αρα.

Έχεις απόλυτο δίκιο για την αγορά από Αγγλία. Θα είχα προίκα με 20 ευρώ πάνω στα μεταφορικά. Ότι έγινε έγινε. Προς το παρόν αναμονή να δούμε σε τι κατάσταση θα είναι. Α! πήρα και ένα καλώδιο από το 23 πινο D-connector σε Scart. Θα είναι ικανοποιητική η ποιότητα της εικόνας?

telonio είπε:
Μα Νίκο τα πλήκτρα της 500 από το εργοστάσιο δεν ήταν λευκά όπως της 1200. Τώρα βέβαια από το ολότελα κίτρινα καλά είναι και τα λευκά.
Ναι το ξέρω, ήταν ανοιχτό μπεζ. Απλώς εγώ είχα μια Α500 που τα πλήκτρα της ήταν πορτοκαλί. Ο pontium μου την έβαψε άσπρη με αερογράφο κι εγώ έκανα την πατέντα με τα πλήκτρα και μπορώ να πω ότι ταιριάζουν απόλυτα

trecool είπε:
Θα είναι ικανοποιητική η ποιότητα της εικόνας?
Πολύ καλή!

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Rygar είπε:
Ο pontium μου την έβαψε άσπρη με αερογράφο κι εγώ έκανα την πατέντα με τα πλήκτρα και μπορώ να πω ότι ταιριάζουν απόλυτα.
Φώτο παίζει; :D

Οχι. Ειδες; Πρέπει να τη φωτογραφίσω κάποια στιγμή. Εντάξει δεν είναι κάτι σπουδαίο. Από κοντά δεν είναι και τόσο καλή γιατί τα πλήκτρα που αφαιρέθηκαν από την Α1200, ήταν ελαφρώς κιτρινιασμένα και αυτό φαίνεται καθαρά σε αντίθεση με το άσπρο κέλυφος, το οποίο, για να είμαι ειλικρινής, δεν της ταιριάζει καθόλου, αλλά το προτιμώ από το λεμονί χρώμα που είχε.

Ο frankenstein έφτασε πριν λίγες μέρες. και γιατί frankenstein? Σήμερα είχα λίγο χρόνο και ασχολήθηκα. Λοιπόν, είναι κίτρινη(τι ασχημο να βλέπεις τα μηχανήματα ετσι...), με σπασμένες γωνίες, με βίδες ότι νάναι (φυσικά οι μισές βιδώνουν στον αέρα), άλλο καπάκι άλλο σασί(έχουν ελαφρός διαφορετικό χρώμα), μια τρύπα στο επάνω μέρος(κάποτε θα υπήρξε κάποιο διακοπτάκι εκεί). Αυτό που με χάλασε ιδιαίτερα είναι οτι η μητρική είναι από 500 plus. Επωμένος δεν είναι το "original πράγμα" όπως το ήθελα. Και από τρίξιμο, άλλο τίποτε.

Το θετικό είναι ότι δουλεύουν τα πάντα.

Το μονο που απομένει είναι η Α500 σου να πάρει μέρος σε ταινία με ζόμπι :D

Ερώτηση: Δεν είδες φωτογραφία, στα τυφλά την αγόρασες; Δε στη λέω, δική σου υπόθεση είναι. Απλώς αυτό που αναφέρεις, με σπασμένες γωνίες και με τρύπα στο επάνω μέρος, θα έπρεπε να το ξέρεις. Από ΕΒΑΥ την αγόρασες;

#) Απ΄το ebay ναι. Κοίτα η φωτό ήταν υπό κλίση και έχοντας βάλει ένα αυτοκολλητάκι στην τρύπα δεν φαινόταν τίποτα! Όσο για τις γωνίες έχουν κάτι σπασιματάκια που δεν θα φαινόντουσαν στη μία και μοναδικό φωτό που είχε. Τι να πω. Δεν θα σκάσουμε κιόλας. Ήταν βιαστική η αγορά και έτσι την πάτησα.

Γερμανός σου λέει μετα :) Ο τύπος έχει κομμάτια, μοντάρει και πουλάει.

Την δουλειά την κάνει βέβαια αλλα έχει κάτι που σε χαλάει...

Σε καταράστηκε ο ST ...... :D :D:D

Εντάξει αφού λειτουργεί (έστω και με το mb της 500+) καλά είναι φίλε trecool. Φαντάσου να ήταν και χαλασμένο. Δεν πειράζει, μια 500αρα παραπάνω πάντα είναι καλά. ;)

Οπως έχω πει, μια Α500 πρέπει να την έχει ο καθένας. Απλά δε μπορώ να καταλάβω πώς ο γερμαναράς έστειλε τέτοιο πράμα. Συνηθως αυτοί είναι εντάξει πωλητές.

Συγγνώμη ρε παιδιά, αλλά δεν συμφωνώ με το 'δεν θα σκάσουμε'. Αν τα ελαττώματα δεν περιγράφονταν έχεις κάθε δικαίωμα να ζητήσεις τα λεφτά σου πίσω. Πρώτα από τον πωλητή, και μετά ανοίγεις ένα dispute με ebay/paypal με φωτό του μηχανήματος και τα παίρνεις αμέσως... Μην τρελλαθούμε κι όλας!!!

Πίσω
Μπλουζα