Τώρα για τον όρο Hidden Gems, εντάξει, ας μην το κουράζουμε, έτσι τα λένε οι αμερικανς, έτσι τα λέμε και εμείς - ΟΚ προφανώς δεν είναι hidden to Disposable Heroes, αλλα δεν είναι και R-Type ή Battle Squadron που λέει ο λόγος (όχι σε ποιότητα, σε αναγνωρισιμότητα δηλαδή)
Τελοσπάντων, αυτά που θυμάμαι εγώ σαν λιγότερο γνωστά, αλλα πολύ καλά παιχνίδια (χίντεν τζέμς δηλαδή στα ελληνικά) :
1)
Fireforce
Το μοναδικό σε στύλ Green Beret για την Amiga, τουλάχιστον τόσο κοντινό,μιας και το γνωστό arcade δεν ήρθε ποτέ στην Amiga. Για μένα αν το παιχνίδι λεγόταν Rambo θα το ήξεραν όλοι και είχε μπει σε όλες τις λίστες με τα αγαπημένα.
2)
Virocop
Παρόλο που τα review παίζανε γύρω στο 90%, για κάποιο λόγο το παιχνίδι δεν το θυμούνται πολλοί, και πρόκειται για amiga exclusive. Mιλάμε για παιχνίδι του Andrew Braybrook και της Graftgold, με ότι αυτό συνεπάγεται απο ανθρώπους που έχουν δώσει τα Paradroid, Uridium κλπ στην Amiga αλλα και στα παλιότερα home (c64, Spectrum). Ήταν το τελευταίο παιχνίδι της graftgold, υπήρξε και AGA έκδοση, γενικά είναι ενα πολύ αξιόλογο παιχνίδι με εξαιρετική παρουσίαση.
3)
Super Tennis Champs
Γραμμένο σε AMOS, ξεκίνησε απο cover disk στο Amiga Power, και έγινε...Super λίγο καιρό μετά. Κλείνει το μάτι στο Tennis του Snes, το έχω λιώσει άπειρες ώρες, προσωπικά είναι το καλύτερο παιχνίδι tennis που έχω παίξει στην Amiga, λιγότερο ρεαλιστικό απο το Great Courts, οκ, αλλα ας το πούμε το sensible των tennis games στην Amiga. Πολύ χαβαλέ, όμορφα γραφικά, και πραγματικά απίστευτα γρήγορο και εθιστικό.
4)
Bloodfest
Άλλο ένα late ('95) αμιγκοπαίχνιδο, που συνήθως σε κουβέντες οι συνομιλητές μου δεν το έχουν ακούσει κάν. Δεν είναι και το πιο σπουδαίο RPG στην Amiga, αλλα η αισθητική του Doom (διάστημα,Gore) μαζί με το gameplay ενός Dungeon crawler δεν μου είχε περάσει απαρατήρητη. Kαι μιλάμε για PD σε Amos πάλι !
5)
Thunderhawk
Eίναι σίγουρα απο τα καλύτερα flight sims (ίσως και το καλύτερο helicopter) στην Amiga, παρόλα αυτά, συνήθως βλέπω άλλα στις αντίστοιχες λίστες. Mε μια φανταστική εισαγωγή με speech, τρομερό smooth gameplay και πορωτικότατο campaign, το θεωρώ γενικά σαν κορυφαία παραγωγή για την Amiga, και λίγο κρίμα να βρίσκεται συνεχώς στην σκιά του Birds of Prey, ή του F117, F-16 Combat Pilot, F29 Retaliator κλπ. Καταρχήν σε μια απλή 500άρα, είναι μακράν το πιο smooth, ίσως λόγω των λιγότερο deep επιλογών και της αντίστοιχης "απειρίας" της Core Design να πέρασε λίγο απαρατήρητο, ακόμα και αν χτύπαγε μέσο όρο 90% στα reviews.
Eίναι πολλά ακόμη τα games που θεωρώ "hidden gems" στην Amiga, σαν honorable mentions ας παραθέσω μερικούς τίτλους ακόμη, για να μην πιάσω 85 σελίδες στο θρεντ
:
Deliverance, Corporation, Armour Geddon, Turbo Raketti II, Trex Warrior (κατέληξε freeware σε cover disk ενώ θα μπορούσε άνετα να είναι πρώτης γραμμής), Blade Warrior (ο...πρόγονος του Limbo εικαστικά), Flood, Arabian Nights, Axels Magic Hammer (αντιγραφή ξε-αντιγραφή, καλύτερο είναι απο το Alex Kidd), Doodle Bug, Pushover, Drip (Άλλο ένα Freeware που δεν σταματάω να το παίζω), Za Zelazna Brama (Behind The Iron Gate), Cedric, Persian Gulf Inferno, PP Hammer, Clockwiser...