Amiga Hidden(?) gems

Wally

Retired Admin
Joined
19 Ιαν 2006
Μηνύματα
25.785
Αντιδράσεις
4.254
Innocent until Caught

Innocent%20Until%20Caught_1.png


Super Stardust

Super_Stardust_(AGA)_3.png


Epic

epic_06%5B1%5D.png


Benefactor

Benefactor-3.png


Harlequin

1893.jpg


Napalm

napalm8.jpg


Genetic Species

715870298319eacce1906bc8d1a30b8a.jpg
 
Traps 'n Treasures

1687.jpg


Putty Squad

4395_dbs1.png


Disposable Hero

160312-disposable-hero-amiga-screenshot-not-any-more.png


Walker

Walker_(Amiga)_12.png


T-Zero

tzero_5.png


Apocalypse

apocalypse02.gif


Ports of Call

0opb14465fly8u36.png


Rock n Roll

Rock


No Second Prize

520wwhz.jpg


Wasted Dream

63612.jpg


αντε ριχτε κανενα αλλο...

EDIT:απο βλακεια ανοιξα νεο thread.Mπαρμπα-Mods αν μπορειτε ριχτε τα στο πρωτο thread και διαγραψτε το παρον
 
Ok, παίζω. Για πες πόσο "hidden" να είναι τα gems;

1) Να μην τα γνωρίζει Αμερικανός gamer που μεγάλωσε με NES;

2) Να μην τα γνωρίζει Έλληνας/Ευρωπαίος gamer που δεν είχε Amiga;

3) Να μην τα γνωρίζουν οι περισσότεροι Αμιγκάδες;

Πχ το Hired Guns πρέπει να το γνωρίζουν όλοι οι Αμιγκάδες αλλά αμφιβάλλω αν το γνωρίζουν ακόμα και οι πιο πωρωμένοι CRPG PC gamers. Αν και τεχνολογικά πολύ πίσω σε σχέση με τα PC CRPGs της εποχής το σώζει το gameplay και αξίζει να ασχοληθείς μαζί του. Άλλο ένα διαμαντάκι από την εταιρία που τώρα είναι γνωστή για τα Grand Theft Auto.

Νομίζω και το Faery Tale Adventure δεν πρέπει να είναι πολύ γνωστό στους CRPG gamers. Action RPG που βγήκε το 1986 (την ίδια χρονιά με το Zelda) που ελεγχόταν με το joystick με ένα τεράστιο κόσμο. Το Skyrim της εποχής ας πούμε. :)
 
Δεν ειναι φοβερο να απανταμε σε ενα ποστ 9 ετων? χαχαχαχα

Για εμας τους Ευρωπαιους δυσκολο να υπαρχει πραγματικο Amiga hidden gem. Καταχραστηκα τοτε τον ορο για να βαλω καποια παιχνιδια που δεν πολυ παιζοντουσαν στα αμιγκαδικα και στις δικες μας Αμιγκες.
 
Ε οχι και hidden gems παιχνιδια σαν το disposable heroes που θεωρειται ενα απο τα top5 shooters της amiga.

Για rpg θα ελεγα οτι hidden gem ειναι το speris legasy της team17, ελαχιστοι το ειχαν παιξει, εγω δεν το ηξερα τοτε.
 
Μήπως να αλλάζατε το τίτλο σε underappreciated ή overlooked gems για να είναι όλοι ευχαριστημένοι ...... ?
 
Με αυτη τη λογικη ειχα βαλει τοτε το ερωτηματικο στον τιτλο
 
Ισως αν έμπαινε το (?) μετά το hidden (όπου και αναφέρεται) ....
 
Λίγα σχόλια για μερικά παραπάνω παιχνίδια που είχα στην συλλογή μου.

Το Super Stardust είναι remake του κλασσικού asteroids. Μπορείς να πεις μια enchanced έκδοση πιο ώριμη αλλά όχι με ισάξιο gameplay, αλλά ήταν εξίσου ισσοροπημένο και παιζόταν ευχάριστα. Είχε βγει για 1200 με 256 χρώματα και ήταν αρκετά εντυπωσιακό παιχνίδι. Ειδικά δε που άλλαζε το gameplay σε μερικές πίστες και θύμιζε το space harrier. Σαφώς ήταν από τα αγαπημένα μου και αν θυμάμαι καλά πρέπει να έκανε και install στον σκληρό δίσκο της 1200. Mακράν από τα καλύτερα παιχνίδια στην Αmiga.

Το Genetic Species θυμάμαι που το είχα δει σε preview σε ξένο περιοδικό με έναν τίτλο "Τι πραγματικά μπορεί να κάνει η Amiga". Άκρως εντυπωσιακά γραφικά για εκείνη την εποχή. Απογοητεύτηκα όμως που έλεγαν πως ήθελε τουλάχιστο 040 για να τρέξει αξιοπρεπώς. Εγώ με τον 68030/40 που είχα στην 1200 ούτε για πλάκα δεν θα μπορούσα να το τρέξω. Το έπαιξα πριν μερικά χρόνια στο pc μέσω uae. Δεν ήταν άσχημο και τα backgrounds τουλάχιστο είχαν περισσότερη ευκρίνεια. Πάντως συνεχίζω να προτιμώ το gloom, κατώτερο αλλά τουλάχιστο παίζει μια χαρά στον 68030.

Το Disposable Heroes είναι μακράν ένα από τα καλύτερα και δυσκολότερα shoot'em up παιχνίδια για την 500. Τα γραφικά και μόνο σε άφηναν άφωνο τότε. Το εντυπωσιακό εξώφυλλο το θυμάται κανείς; Δεν μπορώ να πω πως το είχα προχωρήσει ποτέ αφού με το ζόρι έφτανα στο τέλος της πρώτης πίστας. Και πολύ αμφιβάλλω αν θα φτάσω πιο μακριά αν το πιάσω και τώρα. Η κίνηση του σκάφους ήταν γρήγορη, αλλά οι προγραματιστές δεν είχαν δείξει το παραμικρό έλεος στο πόσοι εχθροί κάνουν επίθεση ή το χάος από ριπές λέιζερ στην οθόνη.

Στο Walker οι δημιουργοί του είχαν προφανώς επιρροή από το at-st του star wars και το ed-209 του robocop. Το παιχνίδι είναι δημιουργία της Psygnossis και παραδόξως παίρνει μέρος στο Βερολίνο το 1944. Μου είχε κάνει εντύπωση που στην πορεία δεν υπήρχαν health bonus και απλά πυροβόλαγες τα πάντα μέχρι να σε καταστρέψουν. Οι εχθροί είναι εντυπωσιακά μικροσκοπικοί αλλά ικανοί να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά. Για κάποιο λόγο δεν είχα ασχοληθεί πολύ μαζί του και το είχα αφήσει στην άκρη. Όπως και να έχει ήταν αρκετά περίεργο παιχνίδι που ή θα το αγαπούσες από την πρώτη στιγμή ή θα το μισούσες για πάντα.

Το Epic και το Apocalypse τα είχα αλλά δεν είχα ασχοληθεί μαζί τους, συνεπώς δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη.
 
Τώρα για τον όρο Hidden Gems, εντάξει, ας μην το κουράζουμε, έτσι τα λένε οι αμερικανς, έτσι τα λέμε και εμείς - ΟΚ προφανώς δεν είναι hidden to Disposable Heroes, αλλα δεν είναι και R-Type ή Battle Squadron που λέει ο λόγος (όχι σε ποιότητα, σε αναγνωρισιμότητα δηλαδή)

Τελοσπάντων, αυτά που θυμάμαι εγώ σαν λιγότερο γνωστά, αλλα πολύ καλά παιχνίδια (χίντεν τζέμς δηλαδή στα ελληνικά) :

1) Fireforce

images


Το μοναδικό σε στύλ Green Beret για την Amiga, τουλάχιστον τόσο κοντινό,μιας και το γνωστό arcade δεν ήρθε ποτέ στην Amiga. Για μένα αν το παιχνίδι λεγόταν Rambo θα το ήξεραν όλοι και είχε μπει σε όλες τις λίστες με τα αγαπημένα.

2) Virocop

CqkXuiAWEAAt3e_.jpg


Παρόλο που τα review παίζανε γύρω στο 90%, για κάποιο λόγο το παιχνίδι δεν το θυμούνται πολλοί, και πρόκειται για amiga exclusive. Mιλάμε για παιχνίδι του Andrew Braybrook και της Graftgold, με ότι αυτό συνεπάγεται απο ανθρώπους που έχουν δώσει τα Paradroid, Uridium κλπ στην Amiga αλλα και στα παλιότερα home (c64, Spectrum). Ήταν το τελευταίο παιχνίδι της graftgold, υπήρξε και AGA έκδοση, γενικά είναι ενα πολύ αξιόλογο παιχνίδι με εξαιρετική παρουσίαση.

3) Super Tennis Champs

2Q==


Γραμμένο σε AMOS, ξεκίνησε απο cover disk στο Amiga Power, και έγινε...Super λίγο καιρό μετά. Κλείνει το μάτι στο Tennis του Snes, το έχω λιώσει άπειρες ώρες, προσωπικά είναι το καλύτερο παιχνίδι tennis που έχω παίξει στην Amiga, λιγότερο ρεαλιστικό απο το Great Courts, οκ, αλλα ας το πούμε το sensible των tennis games στην Amiga. Πολύ χαβαλέ, όμορφα γραφικά, και πραγματικά απίστευτα γρήγορο και εθιστικό.

4) Bloodfest

2Q==


Άλλο ένα late ('95) αμιγκοπαίχνιδο, που συνήθως σε κουβέντες οι συνομιλητές μου δεν το έχουν ακούσει κάν. Δεν είναι και το πιο σπουδαίο RPG στην Amiga, αλλα η αισθητική του Doom (διάστημα,Gore) μαζί με το gameplay ενός Dungeon crawler δεν μου είχε περάσει απαρατήρητη. Kαι μιλάμε για PD σε Amos πάλι !

5) Thunderhawk

thunderhawk_ah-73m.jpg


Eίναι σίγουρα απο τα καλύτερα flight sims (ίσως και το καλύτερο helicopter) στην Amiga, παρόλα αυτά, συνήθως βλέπω άλλα στις αντίστοιχες λίστες. Mε μια φανταστική εισαγωγή με speech, τρομερό smooth gameplay και πορωτικότατο campaign, το θεωρώ γενικά σαν κορυφαία παραγωγή για την Amiga, και λίγο κρίμα να βρίσκεται συνεχώς στην σκιά του Birds of Prey, ή του F117, F-16 Combat Pilot, F29 Retaliator κλπ. Καταρχήν σε μια απλή 500άρα, είναι μακράν το πιο smooth, ίσως λόγω των λιγότερο deep επιλογών και της αντίστοιχης "απειρίας" της Core Design να πέρασε λίγο απαρατήρητο, ακόμα και αν χτύπαγε μέσο όρο 90% στα reviews.

Eίναι πολλά ακόμη τα games που θεωρώ "hidden gems" στην Amiga, σαν honorable mentions ας παραθέσω μερικούς τίτλους ακόμη, για να μην πιάσω 85 σελίδες στο θρεντ :p :

Deliverance, Corporation, Armour Geddon, Turbo Raketti II, Trex Warrior (κατέληξε freeware σε cover disk ενώ θα μπορούσε άνετα να είναι πρώτης γραμμής), Blade Warrior (ο...πρόγονος του Limbo εικαστικά), Flood, Arabian Nights, Axels Magic Hammer (αντιγραφή ξε-αντιγραφή, καλύτερο είναι απο το Alex Kidd), Doodle Bug, Pushover, Drip (Άλλο ένα Freeware που δεν σταματάω να το παίζω), Za Zelazna Brama (Behind The Iron Gate), Cedric, Persian Gulf Inferno, PP Hammer, Clockwiser...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πολύ ωραίο post 1@Other_Reality[/USER] . Να ρωτήσω κάτι: τα παιχνίδια της Core θεωρούνται hidden gems ή λόγω Tomb Raider οι gamers έχουν ψάξει όλο τον back catalogue της εταιρείας; Πάντως το Corporation που το θεωρώ πολύ πρωτοποριακό δεν βλέπω να αναφέρεται συχνά.

 

1@Leon[/USER] Δεν είμαι σίγουρος, δηλαδή δεν το έχω παρατηρήσει γενικά με την Core, ίσως επειδή ειναι ευρωπαική εταιρεία οι Αμερικανς να τα βρίσκουν περισσότερο εξωτικά ; Σε κάθε περίπτωση το Thunderhawk είναι πραγματικό hidden gem, υπο την έννοια του ότι το υπερσκίαζαν πάντα τα (πολύ καλά βεβαίως) προαναφερόμενα flight sims.

Aπο άποψη πρωτοπορίας ναι, σαφώς ήταν ενα παιχνίδι που κοίταγε μπροστα το Corporation, όπως και τόσα άλλα στην Amiga (Cybercon III π.χ, Midwinter 1/2) όμως ίσως παραήταν μπροστά (αυξημένος δείκτης δυσκολίας, απουσία manuals λόγω πειρατείας λολ) και καταδικάστηκαν σε μια σχετική αφάνεια.

 
Η αλήθεια είναι ότι αυτά τα πρωτο-3d παιχνίδια παρότι ήταν πρωτοποριακά έπασχαν από τις παιδικές ασθένειες ενός νέου είδους. Ο χειρισμός πχ στα περισσότερα ήταν προβληματικός αφού δεν είχε βρεθεί ακόμα ο στάνταρ τρόπος περιήγησης σε ένα τρισδιάστατο περιβάλλον. Ε και έπασχαν από χοντροκομμένα πολύγωνα και φτωχά frame rates αφού οι υπολογιστές της εποχής δεν σήκωναν 3d.
 

1@telonio[/USER] Ξέχασα να το αναφέρω προηγουμένως, για το Genetic Species, στον 060 παίζει αέρα (θα μου πείς αναμενόμενο), αλλα ακόμη και για αυτή τη cpu,το παιχνίδι είναι πραγματικά πολύ καλό. Όσο προχωράς στο παιχνίδι, τα γραφικά γίνονται πιο dark, πιο ατμοσφαιρικά, ενώ το παιχνίδι δεν είναι σκέτο FPS, έχει το body snatching στοιχείο που το μετατρέπει σε ένα είδος 3d-Paradroid. Αξίζει ένα playthrough απο κάθε Αμιγκά με δυνατό μηχάνημα.
 
Ευχαριστώ για τις πληροφορίες other. Σε real hardware ο δυνατότερος cpu που έχω είναι ο 040 και φαντάζομαι δεν θα το σηκώνει σωστά. Θα το τσεκάρω στο winuae.
 
Aν μικρύνεις το παράθυρο φαντάζομαι θα παίζει και σε 040, στα όρια του ανεκτού έστω.
 
Βρήκα ένα καλό άρθρο στο Den of Geek. Αμερικάνικο δεν είναι το site; Πάντως το συγκεκριμένο έχει γραφτεί από Άγγλο που ξέρει από Amiga. Έχει καλές επιλογές και κάποια αρκετά άγνωστα παιχνίδια στο ευρύ κοινό.

Πάμε για μερικά άλλα.

Dragon Lord. Πολύ ωραίο action/strategy που μεγαλώνεις δράκους και τους στέλνεις να διαλύσουν τις αντίπαλες πόλεις.

 
Aπο τα παραπάνω έχω παίξει το Kristal και το Archipelagos, το Kristal το είχα ψάξει τότε λόγω των screenshots σε ένα review (Πρέπει να ήταν το Computer & Software, το οποίο αν και "πισάδικο" στα game reviews (λίγες σελίδες συνήθως) φιλοξενούσε παιχνίδια για Amiga. Μάλιστα το αγόραζε ο πατέρας μου τότε, είχαμε σπίτι τον 1512 και έπαιζα με την 4χρωμη CGA, και κάθε μήνα ζαχάρωνα τα screenshots απο τα Amiga reviews, και όταν διάβασα για το Kristal την είχα και φρέσκια την 500άρα οπότε έκανα την απαραίτητη "μονόφθαλμη" παραγγελία.

Δεν με ενθουσίασε, και οι φωτογραφίες στο περιοδικά τότε κολάκευαν λίγο τα παιχνίδια λόγω εξομάλυνσης (θολούρα δηλαδή λολ), αλλα τα γραφικά ήταν όντως καλά. Σαν παιχνίδι έχει και αυτό το vibe που έχουν τα πρώιμα παιχνίδια στην Amiga, είναι περίεργο για να το εξηγήσω, μου το δίνει και το Archipelagos αυτό, ίσως τα "παλιά" samples να φταίνε, ίσως γιατί έχουν μείνει χαραγμένα στη μνήμη μου λόγω της φρέσκιας μετάβασης απο 4χρωμο XT σε Amiga, ποιός ξέρει.
 
52834-lorna-zx-spectrum-front-cover.jpg

από Ισπανούς δημιουργούς , με τη διασκευή του γνωστού τους κόμικ για ενήλικες, Lorna.

κυκλοφορησε για διαφορετικους υπολογιστές και το εγχειρίδιο περιλαμβάνει ένα μικρό κόμικ κιόλας.
Αν και περισσότερο στους αναγνώστες του κόμικ απευθύνεται μιας και μόνο στα γραφικά ξεχωριζει

 
Πίσω
Μπλουζα